Fokustema
Fokus: Julläsning – vi minns 2019
Läs senare

Superaffären med superhingsten

Pappa till tre av fyra klassiska vinnare på Bjerke förra hösten.
Då jublade Jan-Olov Persson över att Tekno Odin skulle stallas upp i Sverige ett år till.
– Nu blir det ytterligare minst tio år! utbrister Jan-Olov.
Här är historien om kallblodshingsten som charmade alla – och som blev ”svensk” i februari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tekno Odin på plats i Hälsingland. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se
Tekno Odin på plats i Hälsingland. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Här är historien om hur rasens hetaste avelshingst plötsligt blev svensk. Mathias Hedlund och fotograf Fredrik Fransson presenterade Tekno Odin i Sulkysports Avelsnummer i mars.

***

Den 13 februari slog bomben ned. Kallblodssportens kanske största affär var klar. Jan-Olov Persson – genom sitt bolag Hudik Stallion – och Jan Arnesson (Fallax AB) hade köpt norske superstjärnan och avelshingsten Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana e. Spang Best).

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli ägare till Tekno Odin, men den norska ägaren hörde av sig på senhösten om det fanns intresse att köpa hingsten. Sedan har vi förhandlat, räknat på det ekonomiska och sytt ihop affären, det tog några månader, säger Jan-Olov Persson.

För Jan-Olov, vars avelshingststation Hudik Stallion firar 20-årsjubileum 2019, var det förstås bästa tänkbara. Där har Tekno Odin dessutom de två senaste säsongerna verkat som avelshingst och förra året betäckte han 69 ston.

2003 sydde han ihop affären att ha championhingsten Elding uppstallad i två säsonger. Nu är det avelsmatadorens sonson som drar till sig många blickar.

– Att få hit Elding var stort. Han var ju redan champion i Norge och dessutom fulltecknad varje år. Nu satsar vi yngre, säger Jan-Olov.

Hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin

Numera har förstås Persson synat hingsten på nära håll många gånger, men det dröjde innan den första granskningen blev av. Han hade sett och mött Tekno Odin på tävlingsbanan redan under unghäståren och kunde exempelvis se den överlägsne norske hästen på nära håll i Svenskt Kallblodsderby 2012, där Persson satt i dödens med Juni Kongen medan Tekno Odin stormade undan till överlägsen seger från ledningen på gällande löpningsrekordet 1.22,9a/2.140 meter.

– Tekno Odin är en fantastisk individ, han har otrolig, imponerande teknik. Det kommer ju fantastiska hästar med jämna mellanrum och hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin, sade Jan-Olov Persson efter Derbyt.

Tekno Odin och Öystein Tjomsland vid seger i Unionskampen på Färjestad som äldre. Foto Urban Kihlman/ALN

Några månader senare kollade han på hingsten på närmare håll för första gången. Efter att hans snabbloppare Faksen J:r besegrat den då fyraårige Tekno Odin i Arnt Haakestads Minneslopp en novemberlördag på Jarlsberg.

– Det var första gången jag såg honom uppställd och inte på tävlingsbanan. Han var liten och oansenlig när man såg honom stå ”avklädd” på stallgången då. Han har växt till sig under åren, men är fortfarande en lätt modell, och avlar lätta hästar, säger Jan-Olov om den över manken 150 centimeter höge hingsten.

Det var kärlek vid första ögonblicket. På den norska Klasselöpsauktionen hösten 2009 såg Öystein Tjomsland Tekno Odin och han ropade in den svarte hingsten till hästägaren Elfinn Edvardsen. Priset var det högsta för alla kallblod på auktionen: 130.000 norska kronor.

Det har Tekno Odin betalat tillbaka mångfalt.

Nio år senare ståtar han med över tio miljoner kronor på bankboken i form av prispengar. Lägg därtill mångmiljonbelopp för hans tjänster i avelsboxen, där Tekno Odin gjorde entré som fyraåring 2012.

Efter 122 starter och 72 segrar är det slut på tävlingsbanan.

– Vilken resa. Jag har levt drömmen och Tekno Odin har inget mer att bevisa. Det är bra att det är jag som bestämmer, nu är det slut, sade ägaren Elfinn Edvartsen till Trav- og Galopp-Nytt efter hästens start i Unionskampen på Färjestad som blev karriärens sista.

Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar

Öystein Tjomsland var Tekno Odins följeslagare under nästan hela hästens tävlingskarriär.

– Jag fastnade för hästen redan när jag bläddrade i auktionskatalogen och såg stamtavlan. Sedan gillade jag honom vid första anblicken, han var snygg och visade fin spänst, sade Tjomsland, som körde 1.34/1 600 meter med hästen i augusti som tvååring och anade vad som komma skulle, efter segern i svenska Derbyt 2012.

– Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar. Han har hjärta, lungor, perfekt rörelsemönster, snabbheten och psyket. De sakerna vet du ju inte om hästen besitter förrän det blir allvar. Tekno Odin har det. Han är en undantagshäst!

Unghäståren blev en enda lång framgångssaga. Segrar i norska Kriteriet, samt svenska och norska Derbyt, och frågan var hur Tekno Odin skulle ta klivet in i den äldre eliten. Svaret blev – gallant! Premiären i Elitkampen på Solvalla som femåring slutade förstås med seger. Listan över segrar i storlopp som äldre är lång och bland annat syns fyra raka norska mästerskap 2013–2016 och dessutom en titel i Nordiskt Mästerskap.

Som åttaåring, 2016, på Färjestad, svarade Tekno Odin för karriärens kanske allra främsta insats när han vann Unionskampen på världsrekordtiden 1.19,1a/2.140 meter efter att ha inlett första kilometern på 1.17,4.

– Det var enormt tryck på publiken och det känns att hästen är uppskattad här. Han har aldrig varit bättre än nu. Jag tycker att Tekno odin har utvecklats och blivit komplett. Vi har tränat honom för att bli starkare och han har behållt snabbheten, vilket inte är så vanligt. Tekno Odin är tålig och det viktigaste är att kunna träna hästarna. Han har inte stått över jobb, sade Öystein Tjomsland efter världsrekordet.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Vad gjorde Tekno Odin så bra? Inför femåringssäsongen gav Öystein Tjomsland sin förklaring. Om det unika med Tekno Odin.

– Hans bakaktion ger honom en fart, ett driv, som är extremt. Tekno Odin klarar 1.20-fart utan förbruka en kalori mer än när han travar 1.30, och hans förmåga att växla tempo hör till det mest imponerande med honom, har Tjomsland berättat.

Han utvecklade:

– Baksteget är oerhört effektivt och ger honom den där spänsten och steglängden som också gör att han ser större ut på banan än han är i verkligheten.

Tekniken, kapaciteten, löphuvudet, styrkan, speeden, uthålligheten. Tekno Odin hade allt.

Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan

Det fanns bara en sak som gäckade hingsten. En uppdriven senskida i vänster bakben. Det var den som tvingade honom till tävlingsuppehåll då och då och som till slut gjorde att karriären var tvungen att avslutas.

– Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan. Den skadan har han kämpat med länge, säger Jan-Olov Persson.

Efter att ha skött avelsarbetet på Perssons hingststation Hudik Stallion fick Persson dessutom Tekno Odin i träning i juli förra sommaren. Det blev två starter i Perssons regi, först seger i ett snabblopp i Gävle och sedan genomklappningen i Unionskampen i september. Då sattes punkt för Tekno Odins tävlingskarriär.

Nu kan Tekno Odin lägga all kraft på sin andra karriär. Som avelshingst. 2012 klev han in i avelsboxen och fram till förra året varvade han avelsarbete med träning och tävling. Dessutom varvade han träning på Öystein Tjomslands filial Wolmsta utanför Sundsvall med huvudbasen på Sörlandet i norska Kristiansand.

Aveln blev inte riktigt den succé som förväntades från början. I alla fall inte sett med kräsna ögon. Kraven var skyhöga och trots att dottern Tekno Lotta i första kullen vann Stokriteriet på Bjerke var det inte stående ovasioner för Tekno Odin som avelshingst.

Det ändrade sig snabbt. Året efter kom Will Prinsens tunga skalp i norska Derbyt. Sedan tog helbröderna, de svenskfödda Tekno Eld och Eld Rask, vid med tillsammans tre Kriteriesegrar och dessutom andra raka norska Derbysegern för fadern genom Tekno Eld i höstas.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Tekno Odin är egentligen bara i början av avelskarriären. Hans äldsta avkommor har nu fyllt sex år och förutom Will Prinsen finns i den kullen Alf Jonssons urstarka sto Granetta, 1.23,2al/978.600 kronor, och nästanmiljonären Vill Solen. I andra kullen står Tekno Eld i särklass, medan fjolårets treåringar innehöll främste hingst-
en i dubble Kriterievinnaren Eld Rask och toppstoet Brenne Blesa, som vann norska Stokriteriet och var tvåa i den svenska upplagan.
En ny avelssäsong står för dörren och sedan november har Tekno Odin sprungit runt i hagen hos Mikael Lagergren på gården Björs utanför Järvsö. Den 22 april är det tänkt att betäckningsarbetet ska börja tillsammans med åtta andra avelshingstar på stationen.

– När han ska hoppa upp på bocken för att tappas är han otroligt klok och fin. Det fina lynnet tillför han sina avkommor, säger Jan-Olov.

Jan-Olov Persson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att Persson gillar hingsten råder inga tvivel om. Inte heller att han har stora förhoppningar på Tekno Odin framöver.

– Tekno Odin höll alltid hela vägen i loppen, det har inte alltid avkommor till Moe Odin gjort. De var inte alltid stridslystna sista 100 meterna, men Tekno gillar att arbeta och det är något han nedärver, hans avkommor är arbetsvilliga, starka och står distans.

Jan-Olov Persson glider in på kallblodspolitik, ett kärt ämne för Hagmyrentränaren, och konstaterar snabbt att utbudet av avelshingstar i Sverige i sommar aldrig har varit bättre. Och att det är både större och bättre än vad norrmännen själva kan erbjuda. Förutom Tekno Odin har ett flertal högintressanta avelshingstar kommit till Sverige under vintern, både rena köp och för uppstallning som avelshingstar.

– Norge har fortfarande fler ston och gedignare stammar på sina märrar, men vi tar igen försprånget hela tiden. De senaste två åren har det blivit 4–4 mellan Sverige och Norge i de klassiska loppen. Det ska jämföras med 60–20 till Norge de föregående tio åren.

Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt

Med kallblodsrasens hetaste avelshingst säkrad för svensk kallblodssport lång tid framöver är det positiva tongångar om att klara Sleipners mål, att vinna minst hälften av de klassiska unghästloppen.

– Att komma åt Tekno Odin så pass tidigt i avelskarriären, ja vi är nästan med från ”scratch”, betyder väldigt mycket för svensk avel. Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt, säger Jan-Olov Persson.

Fokustema
Fokus: Svenskt Kallblodsderby
Läs senare

Två dominanter jagar femte segern

Efter tre raka segrar för Öystein Tjomsland-hästar i Kallblodsderbyt är frågan om sviten kan brytas detta år. I så fall är det kanske Jan-Olov Persson-tränade Wolt som ska göra det?
– Vi har i alla fall inte gett upp på förhand, säger Jan-Olov Persson.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jan-Olov Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Både Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland har fyra segrar var som tränare i Svenskt Kallblodsderby. Det skulle förvåna om inte någon av dem tar sin femte titel och de 700.000 kronorna i segerpremie på onsdagkvällen i Östersund. Ja, man kan väl till och med hårddra det och säga att det förvånar om inte norske kallblodssuveränen Tjomsland tar sin femte svenska Derbyseger och i så fall fjärde raka!

Fakta

Tidigare Derbysegrar

Jan-Olov Perssons fyra segrar i Svenskt Kallblodsderby:

2004: Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks – Hallsta Malibu) 1.26,9a
2007: Stjerne Faks (e. Järvsöfaks – Vinter Stjerna) 1.26,0a
2008: Järvsöviking (e. Järvsöfaks – Tummelisa) 1.27,8a
2017: Järvsö Pegasus (e. Tangen Scott – Järvsö Emma) 1.24,2a

Öystein Tjomslands fyra segrar i Svenskt Kallblodsderby

2012: Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana) 1.22,9a
2018: Philip Ess (e. Briskeby Philip – Tangen Pia) 1.24,0a
2019: Nordsjö Odin (e. Tekno Odin – Nordli Vinni) 1.22,0a
2020: Havglimt (e. Moe Odin – Sjefslill) 1.24,0a

Expandera

Öystein Tjomsland har fem hästar i finalen i Kallblodsdebyt, Jan-Olov Persson tre.

Tjomsland-segermaskinerna Brenne Bas (e. Horgen Tore – Brenne Järva), svensk Kriteriesegrare förra året, och Tangen Bork (e, Bork Odin – Tangen Stöva) norsk Kriteriesegrare förra året, vann de två uttagningsloppen varur finalfältet mejslades fram. Tangen Bork tog nionde raka segern då han på snabbaste försökstiden 1.23,6a/2.140 lätt vann sin uttagning. Så nog ser det upplagt ut för att Tjomsland ska ta sin fjärde raka svenska Derbyseger.

Med nio raka segrar kliver Tangen Bork och Tom Erik Solberg in som storfavoriter i Svenskt Kallblodsderby. Foto Hanold/ALN

Men Jan-Olov Persson tänker alltså försöka utmana, främst med norskföde Wolt (e. Moe Odin – Tangen Sara), även om Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin – Oppgårdens Smaragd) har de bättre meriterna ännu så länge, med segern i Sleipner Cup-finalen i början av juni överst på cv:t. Och B.W. Bille (e. Dotterud Teddy – B.W.Erstin) visade snabbhet som räcker när han (äntligen) gick felfritt och var fyra i Brenne Bas-uttagningen efter att ha släppt ledningen.

Fakta

Jan-Olov Perssons hästar i Kallblodsderbyt

 • Wolt
  norskfödd hingst e. Moe Odin – Tangen Sara e. Mörtvedt Jerkeld
  19 st: 4–3–5
  Rekord: 1.28,3k – 1.22,4ak
  Insprunget: 312.072 kr
  Uppfödare och ägare: Pekka Lillbacka, Finland
  Körsven: Ulf Ohlsson
 • Oppgårdsdrängen
  svenskfödd hingst e. Tekno Odin – Oppgårdens Smaragd e. Järvsöfaks
  20 st: 9–4–2
  Rekord: 1.25,8m* – 1.22,0ak
  Insprunget: 767.612 kr
  Uppfödare och ägare: Ingegerd Jansson, Edsbro
  Körsven: Mats E Djuse
 • B.W.Bille
  svenskfddd hingst e. Dotterud Teddy – B.W.Erstin e. Moe Odin
  24 st: 4–3–5
  Rekord: 1.26,8m – 1.25,8am
  Insprunget: 263.800 kr
  Uppfödare: Erika Wallström, Älvsjö
  Ägare: B W Montage AB, Älvsjö
  Körsven: Jan-Olov Persson
Expandera

– Egentligen tändes väl hoppet om att Wolt ska räcka bra i Derbyt i starten före Derbykvalet, Prinsessan Madeleines Pokal, i Bollnäs. Där klippte Wolt i startgalopp och tappade massor, och han var efter att ha gått i fatt fältet fortfarande så pigg i början av upploppet att Ulf Ohlsson lät Wolt spurta också, till femteplatsen, säger Jan-Olov Persson.

Upphämtningen lär ha varit någonstans i trakterna av 1.20-1.21 i 1.300-1.400 meter, slutvarvet travade i vart fall Wolt på underkant 1.21. Och det alltså med full kraft i steget över mål.

I Derbyuttagningen fick Wolt sedan en tuff resa med tredjespår i början fram utvändigt om Tangen Bork (som även vann Prrinsessan Madeleines Pokal på 1.21,2a/1.640, den tredje snabbaste segertiden av ett fyraårigt kallblod i Sverige någonsin, Tekno Odin är snabbast med 1.20,8 och Lannem Silje nådde 1.21,0), och fuxen Wolt kämpade på bra som tvåa efter att ha tappat någon längd på Tangen Bork 500 kvar.

– Wolt har kommit igång riktigt bra och är både stark och tuff. Han tål om det blir högt tempo hela vägen, säger Jan-Olov Persson.

 

Wolt har finsk uppfödare och ägare, Pekka Lillbacka, och mamman Tangen Sara (e. Mörtvedt Jerkeld – Slogum Vår) gjorde sina enda två starter i karriären i Vasa, alltså mot finska kallblod. Wolt är hennes andra avkomma som kommit till start. Förstfödde nu åttaårige Waxen (e. Järvsöfaks), fanns i Sverige hos Jan-Olov Persson från halvårsskiftet förra året till i februari i år, och tävlar nu i Finland. Waxen har sprungit in drygt 200.000 kronor.

Oppgårdsdrängen var det också ja…Denne har varit en stjärna i kullen sedan han började tävla i mars som treåring och vann förra året Hälsinglands Treåringspris. I år har Tekno Odin-sonen alltså vunnit Sleipner Cup-finalen och i Derbykvalet var han trea bakom Brenne Bas och Langelands Hövding. I Prinsessan Madeleines lopp hängde Oppgårdsdrängen med till tredjeplatsen på 1.22,0, 20-talet meter bakom Tangen Bork.

– Oppgårdsdrängen gör det väldigt bra hela tiden. Den uttagningen till Kallblodsderbyt där han var med blev körd i lägre tempo med en väldigt snabb avslutning och både Oppgårdsdrängen och min tredje finalhäst, B.W.Bille , hängde med fint bakom Tjomsland-duon. Det var positivt att B.W.Bille fungerade nu efter tre raka galopper. Både Oppgårdsdrängen och B.W.Bille tycker jag har visat att de hör hemma i Derbyt, och vi ger som sagt inte upp på förhand mot Öystein Tjomslands stjärnor, säger Jan-Olov Persson.

Öystein Tjomsland har fem hästar i Kallblodsderbyt – kan ta sin femte seger i det största svenska årgångsloppet Foto ALN
Fakta

Öystein Tjomslands hästar i Kallblodsderbyt

 • Langlands Hövding
  norskfödd valack e. H.G.Balder – Stumne Saga e. Spang Best
  8 st: 5–3–0
  Rekord:1.26,1m* – 1.21,5ak
  Insprunget: 263.331 kr
  Uppfödare: Mona Gåsbakk, Norge
  Ägare: Nils Munkhagen AS, Norge
  Körsven: Öystein Tjomsland
 • Brenne Bas
  norskfödd hingst e. Horgen Tore – Brenne Järva e. Järvsöfaks
  8 st: 5–0–1
  Rekord: 1.30,0m* – 1.24,3am
  Insprunget: 725.007 kr
  Uppfödare: Vidar A Brenne, Norge
  Ägare: Tore Gard, Norge
  Körsven: Vidar Hop
 • Tangen Bork
  norskfödd hingst e. Bork Odin – Tangen Stöva e. Röder
  12 st: 10–0–1
  Rekord: 1.28,8k* – 1.21,2ak*
  Insprunget: 1.303.843 kr
  Uppfödare: Jörn Gunnar Nilsen, Norge
  Ägare: Nils Munkhagen AS, Norge
  Körsven: Tom Erik Solberg
 • Grisle Tore G.L.
  norskfödd hingst e. Horgen Tore – Hardtveit Gulle e. H.G.Balder
  14 st: 5–4–4
  Rekord: 1.25,1m* – 1.24,0am
  Insprunget: 464.373 kr
  Uppfödare: Gustav Larsen, Norge
  Ägare: J. Kjeldsen & J.K. Realfsen, Norge
  Körsven: Vidar Tjomsland
 • Nelson August
  norskfödd valack e. Moe Odin – Aase e. Åsajerven
  15 st: 6–0–1
  Rekord: 1.26,2m* – 1.26,0am
  Insprunget: 223.473 kr
  Uppfödare och ägare: Nils Munkhaugen, Norge
  Körsven: Åsbjörn Tengsareid
Expandera

Han tar tionde raka i Derbyt?

 

Fokustema
Fokus:
Läs senare

Järvsöfaks i fokus ännu en gång

V75-dagen på Hagmyren denna vecka får en alldeles speciell inledning och inramning. En ceremoni på Jan-Olov Perssons gård Hammering där ett sista farväl tas av Järvsöfaks och dennes söner Hallsta Lorus och Faksen J:r vid den speciellt iordninggjorda minnesplatsen intill Järvsöfaks hage.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Järvsöfaks i sin hage på Jan-Olov Perssons gård Hammering, där en minnesceremoni hölls på lördag förmiddag. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Järvsöfaks i sin hage på Jan-Olov Perssons gård Hammering, där en minnesceremoni hölls på lördag förmiddag. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Alla som vill är välkomna att delta i minnesceremonin för att ta ett sista farväl av Järvsöfaks, Hallsta Lotus och Faksen J:r. Officiant blir Svensk Travsports styrelseledamot Remy Nilson. Det blir också sång av trion Ingela Söderlund, Ida Rissanen och Mattias Viklund.

– Jag har väntat flera månader på det här, men i gengäld blir det nog nu på bästa tänkbara sätt när det kunde arrangeras på Hagmyrens V75-dag, säger Jan-Olov Persson.

Fakta

Järvsöfaks

hingst född 1994 e. Trollfaks – Järvsö Anna e. Lapp Nils
234 st: 201–16–4
Rekord: 1.20,5k* – 1.17,9ak*
Insprunget: 21.288.570 kr
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall
Ägare: Hudik Stallion AB & Firma Sundbo El 1996-97, Hälsinge Trav AB, med flera 1997-2000
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Allmänt: Den främsta kallblodstravaren genom tiderna i både Sverige och Norge. Världsrekordhållare med 1.17,9ak. Årets Häst i Svensk Travsport 2003, 2004 och 2005. Årets kallblod i obruten svit från 1998-2009. Invald i travsportens Hall of Fame 2013.
Meriter (urval): Segrar i Norskt Kallblodsderby 1998, Svenskt Mästerskap tio gånger (1999-2003, 2005-2009), Elitkampen på Solvalla fem gånger (2002-2006), Elitkampen på Bjerke fem gånger (2001-2004, 2006). Nordiskt Mästerskap tre gånger (2004, 2006-2007). 48 rikstotosegrar.
Kuriosa: Stod på toton i tio för satsad tia vid hela 108 av sina 201 segrar!

Expandera

När Järvsöfaks gick ur tiden i höstas hade Jan-Olov Persson noga förberett att det skulle bli en minnesplats, med en minnessten, väl synligt alldeles vid den hage på Hammering där hästen tillbringade en stor del av sitt liv. Persson hade då i flera år i perioder varit allvarligt bekymrad för att kallblodsstjärnans hälsa höll på att vackla, men det blev några sista fina år där Järvsöfaks ”bara” var pensionär efter sin väldigt långa karriär som tävlingshäst och i avel. De sista Järvsöfaks-avkommorna föddes 2015.

– Det kommer tillresande även långt ifrån. När Järvsöfaks fick vandra vidare till de evigt gröna ängarna i höstas framkom det hur enormt populär och älskad Järvsöfaks var. Därför känns det bra att få göra avslut på det här sättet, med en ceremoni där alla som vill kan komma och vara med vid detta sista farväl, säger Jan-Olov Persson.

Därför känns det bra att få göra avslut på det här sättet

Nu blev minnesplatsen större eftersom även Järvsöfaks två vinstrikaste svenskfödda söner, Faksen J:r och Hallsta Lotus, också togs bort på grund av hälsoproblem i höstas.

Fakta

Hallsta Lotus

hingst född 2000 e. Järvsöfaks – Hallsta Malibu e. Mosäter
195 st: 75–24–15
Rekord: 1.21,1k – 1.19,6ak*
Insprunget: 10.015.436 kr
Uppfödare: Magnus O Jonsson, Indal
Ägare: Hälsinge Trav AB 2000-2001, Erland Edlund AB & AB Johan Hansson, Uppsala 2001-2006, AB Johan Hansson, Uppsala 2006-2020
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Meriter (urval): Segrar i Svenskt Kallblodserby 2004, Nordiskt Mästerskap tre gånger (2011-12, 2014), Svenskt Mästerskap två gånger (2010-11), Alm Svartens Äreslöp (tidigare Elitkampen på Bjerke) två gånger (2011-12), Elitkampen på Solvalla en gång (2012). 18 rikstotosegrar.

Expandera

– Minnesplatsen med stenarna är förberedd och vi har väntat på att få sätta ned urnorna med hästarnas stoft. Pandemin har försenat det, men nu blir det i gengäld desto finare istället. Under väntetiden har också bitarna hunnit falla på plats med Järvsöfaks nya stiftelse, säger Jan-Olov Persson.

Fakta

Faksen J:r

hingst född 2002 e. Järvsöfaks – Tummelisa e. Elding
122 st: 36–22–12
Resultat: 1.22,1k – 1.20,4ak*
Insprunget: 4.156.725 kr
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall
Ägare: Halvard K Sundby, Norge 2003-2020
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Meriter: Segrar i Biris Uppfödningslopp (2005), Jacob Meyers Pokal (2013). Fyra rikstotosegrar.

Expandera

 

Stiftelsen kan sägas vara en vidareutveckling av det ungdomsstipendium som tidigare delats ut på Hagmyren under midsommarhelgen. Grundare av stiftelsen är Jan-Olov Persson, Svensk Travsport, ATG, Södra Hälsinglands Travsällskap (Bollnästravet), Norra Hälsinglands Travsällskap (Hagmyren), Travklubben Sleipner och Menhammar Stuteri. Medgrundare är Agria Djurförsäkringar och Hudiksvalls kommun.

Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Stiftelsen ska ha ett brett anslag och kunna stötta utveckling, forskning och utbildning. Olof Karlander är ordförande i stiftelsen och det får växa fram efterhand vilka olika konkreta projekt och idésr stiftelsens medel anslås till, den är ju alldeles nygrundad, säger Jan-Olov Persson.

”Kallblodstravaren, den moderna arvtagaren till den svenska lanthästen, är vårt unika bidrag till travsporten i världen. Kallbloden är också själva grunden till den svenska travsporten, det var med sina arbetshästar som bönderna tävlade mot varandra i travsportens ungdom. Kallblodstravaren är den nu levande kopplingen till travets historia och Stiftelsen Järvsöfaks mål är att skapa förutsättningar för en fortsatt hållbar utveckling av kallblodssporten in i framtiden”, skrevs det i det pressmeddelande som kungjorde skapandet av Järvsöfaks stiftelse.

– Jag är väldigt glad över att Järvsöfaks namn får leva kvar och att hans stiftelse kan bidra till en levande kallblodssport i framtiden. Jag är tacksam att så många organisationer engagerat sig i stiftelsen och hoppas såklart att fler vill vara med och bidra och stötta den, säger Jan-Olov Persson.

Järvsöfaksblodet kommer också att leva kvar i kallblodssporten inom överskådlig framtid. Järvsöfaks fick cirka 1.000 avkommor totalt i Sverige och Norge varav 759 svenskregistrerade. De kallblodstravare som han blir farfar och morfar till kommer säkert att räknas i tusental…

Järvsöfaks vinstrikaste svenska avkommor
Häst
Född år
Kön, mamma, morfarStarter, 1–2–3RekordInsprunget
Hallsta Lotus
2000
h. u. Hallsta Malibu
e. Mosäter
195 st: 75–24–15
1.19,6ak*10.015.436
Faksen J:r
2002
h. u. Tummelisa
e. Elding
122 st: 36–22–12
1.20,4ak*
4.156.725
Stamping2000
v. u. Tok Tora
e. Slogum Tor
148 st: 40–18–16
1.20,2ak3.213.750
Röste Bo
2000
h. u. Korenka
e. Korbest
97 st: 44–9–11
1.19,8ak3.053.632
Järvsöviking
2004
h. u. Tummelisa
e. Elding
54 st: 20–10–8
1.22,6ak3.028.504
Fakse2000
h. u. Eiva E.
e. Greivin
179 st: 31–25–23
1.20,5ak2.869.769
Myllarfaks2002
v. u. Myllarkvarta
e. Kinge Pegg
151 st: 35–20–13
1.20,4ak2.860.473
Tand Kraft
2013
h. u. Gott Tuffa
e. Elding
68 st: 21–9–3
1.21,4ak2.814.943
Höstbo Fredrik
2002
v. u. Korenka
e. Korbest
213: 32–30–17
1.21,4ak2.534.019
Åkre Lurifax
2000
h. u. Åkre Snärta
e. Slogum Tron
120 st. 22–27–13
1.22,0ak2.188.664
Järvsöfaks vinstrikaste norska avkommor
Häst
Föddkön, mor, morfar
Starter, 1–2–3
RekordInsprunget (NOK)
Åsajerven2002
h. u. Sindy Vinter
e. Atom Vinter
107 st: 44–22–11
1.20,5ak5.904.482
Järvsörappen2011
h. u. Tuvrappa
e. Elding
82 st: 30–13–3
1.19,9ak3.928.884
Feseth Lynet
2001
h. u. Åslilja
e. Bork Rigel
186 st: 53–25–23
1.20,1ak3.155.254
Norheim Faksen
2006
h. u. Norheim Elle
e. Elding
131 st: 18–16–11
1.20,1ak2.871.684
Galileo2012
h. u. Tangen Pia
e. Lome Elden
87 st: 22–14–8
1.20,5ak2.673.155
Hellin Faxen
2009
h. u. Nebbenes Faxa
e. Röder
77 st: 16–11–10
1.20,4ak2.463.303
Vestpol Faxen
2003
h. u. Gam Sölvi
e. atom Vinter
179 st: 48–28–16
1.20,8ak2.326.186
Norheim Järv
2008
h. u. Norheim Elle
e. Elding
109 st: 21–21–14
1.20,8ak2.029.988
Pave Faks
2011
h .u. Pave Eldmina
e. Elding
167 st: 23–18–13
1.19,4ak1.921.775
Voje Faks
2003
h. u. Voje Lykka
e. Lykkebron
99 st: 25–14–8

1.20,7ak1.800.729
Hallsta Lotus vinstrikaste avkommor
Häst
Föddkön, mor, morfar
Starter: 1–2–3
RekordInsprunget
Lärkan
2006
h. u. Lassas Travina
e. Troll Jahn
107 st: 21–19–10
1.23,3k1.492.600
Forspärla
2011
s. e. Elda E.
e. Elding
103 st: 16–21–10
1.23,3m1.288.100
Klocksve Sprinten
2011
h. u. Idenors Pamela
e. Lome Elden
76 st: 6–7–7
1.23,9k539.450
Vårvind2011
s. u. Stormvind
e, Sjefen
90 st: 10–5–5
1.23,8ak537.150
Guli Vitus
2011
v. u. Guli Gull
e. Mortvedt Jerkeld
54 st: 7–5–15
1.25,9am420.300
Fokustema
Fokus: SM för kallblod
Läs senare

”Jag jobbar lite på övertid”

Som sexåring tog Månprinsen A.M. sitt första SM-guld.
På lördag kan sexårige sonen Månlykke A.M. göra likadant.
Möt Gunnar Melander, med tio Svenska Mästerskap på meritlistan, i en stor intervju om gamla stjärnor och framtidens stora namn.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nestorn Gunnar Melander bytte för två år sedan Ångermanland mot Hälsingland, Dannero mot Bollnäs, Grubbe mot Runemo Gård, och även om han själv säger att han arbetar på ”övertid” råder inga tvivel om att segerhungern och viljan att plocka ut det bästa ur hästarna finns där.

Månlykke A.M. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att få fram nya hästar till de stora loppen. Det har har lyckats med många gånger genom åren och bara i SM-historien finns Lapp Nils, Stellbarr och förstås Månprinsen A.M.

Ett färskt exempel är sexårige Månlykke A.M. – den framgångsrikaste avkomman hittills till Gunnars stora stjärna Månprinsen A.M. Hästen är uppfödd av sambon AnnaMaria Öberg och såldes som ettåring till hästägare hos Troels Andersen och Gunnars dotter Elisabeth.

– Hästen såg fin ut redan då och tränades upp där, men Troels hade bara ett kallblod i stallet och ansåg att hästen skulle utvecklas bättre hos Jan-Olov Persson, berättar Gunnar.

Fakta

Månlykke A.M.

Hingst 6 år e. Månprinsen A.M. – Timba e. Elding
Resultat: 27 st: 15–4–1
Rekord: 1.22,8m* – 1.22,7ak
Insprunget: 1.295.093 kr
Uppfödare: AnnaMaria Öberg, Alfta
Ägare: Sjösläntens Konsult & Fastighets AB
Tränare: Gunnar Melander, Bollnäs
Körsven: Gunnar Melander, Bollnäs
Skötare: AnnaMaria Öberg

Expandera

Så blev det också. Efter en mjukstart med fyra segrar på fem starter som treåring klev Månlykke in i kulltoppen genom att bland annat vara fyra i norska Derbyt med krafter kvar efter att ha fått fritt alldeles för sent och hade krafter sparade.

Femåringssäsongen blev dock tung. Blott tre starter, varav två galopper, och ägarna vände sig till veteranen Gunnar Melander. Dit kom hästen i oktober.

Jag vill köra på min filosofi. Då blir det bra för mig som tränare och ofta bra för hästägaren också

– Han behövde tid på sig för att komma i ordning, men sedan nyår har han tränat rejält. Jag hade ett koncept och en idé och kollade om ägarna köpte det. Jag jobbar lite på övertid och vill köra på min filosofi. Då blir det bra för mig som tränare och ofta bra för hästägaren också. De köpte mina tankar och jag har kunnat bygga upp hästen i lugn och ro, säger Gunnar.

I maj var det debut i nya regin (femma efter galopp), men sedan har det gått desto bättre. Tre segrar, två andrapris och över 400.000 kronor insprunget i sommar.

När han vann dubbelcupens final i Årjäng i mitten av juli bestämde sig Gunnar för att spänna bågen mot Svenskt Mästerskap på Bergsåker.

– Jag hade inga tankar på SM tidigare i år, men Månlykke gjorde fina lopp hela tiden och då ville jag anmäla, säger Gunnar.

Genrepet på Solvalla under Jubileumspokalkvällen slutade med andraplats bakom norske Våler Nicolai.

– Jag är lite irriterad på hur voltningen var i det loppet, det blev stressigt och en tvärvändning och vi var inte riktigt med på noterna. Därför kom Våler Nicolai iväg före oss. Om det blivit tvärtom kan resultatet ha varit ett annat.

Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hästen visade fortsatt högform och besitter dessutom den viktiga egenskapen startsnabbhet.

– Hästen har det mesta, det finns inget att klaga på. Om han har en sämre dag är det bättre att skylla på kusken och tränaren, säger Gunnar med ett skratt.

Vad finns det för likheter med pappa Månprinsen då?

– Framför allt är båda riktiga tävlingshästar. De kan vara halvlata i träning, men är helt andra hästar när det är tävling. Månlykke bjuder på sig själv och tar i när det gäller.

Och gäller – det gör det i morgondagens SM, ett lopp i vars historieböcker Gunnar Melander skrivit in sig hela tio (!) gånger. Bara Jan-Olov Persson är värre när det gäller antalet tränarsegrar med sina tolv tränarsegrar, varav tio för Järvsöfaks.

– Det känns verkligen roligt och SM är ett lopp jag lyckats bra i. Varför vet jag inte, men jag satsar inte lika hårt på unghästloppen som andra och då passar SM ofta bra när hästarna blir äldre.

1984 startade han en sexårig Lapp Nils (e. Lapp Lasse) med goda förhoppningar, men det stannade vid femteplatsen den gången. Samtidigt gav det lärdomar som innebar två raka SM-guld de följande åren.

Jag lärde mig mycket av Lapp Nils och det här upplägget, och har använt det ofta efteråt

– På den tiden gick Guldtäcket på Dannero på helgen och SM på torsdagen efter. 1984 vann Lapp Nils Guldtäcket, men var inte lika bra i SM utan att jag förstod varför. Året efter var det samma upplägg och korta tid mellan loppen och då hade jag fått ett kompendium om träning av professorn Arne Lindholm med bland annat tips på hur man skulle hantera täta starter. Lapp Nils vann Guldtäcket igen 1985 (från 140 meters tillägg, reds. anm.) och dagen efter loppet fick hann gå några korta intervaller för att blåsa ur kroppen. Samma sak gjorde jag dagen innan SM. Det gjorde succé och han vann med tror jag åtta längder åkandes, säger Gunnar.

– Jag lärde mig mycket av Lapp Nils och det här upplägget, och har använt det ofta efteråt, fortsätter Gunnar.

Fakta

Gunnars svenska mästare

 • 1985 Lapp Nils, 7 år – 1.31,2a/3.140
 • 1986 Lapp Nils, 8 år – 1.30,8a/3.140
 • 1990 Stellbarr, 9 år – 1.25,8a/2.140
 • 1991 Stellbarr, 10 år – 1.24,8a/2.140
 • 1993 Stellbarr, 12 år – 1.24,6a/2.140
 • 2013 Månprinsen A.M, 6 år – 1.23,3a/2.640
 • 2014 Månprinsen A.M, 7 år – 1.23,4a/2.640
 • 2015 Månprinsen A.M, 8 år – 1.23,4a/2.640
 • 2017 Månprinsen A.M, 10 år – 1.23,1a/2.640
 • 2018 Månprinsen A.M, 11 år – 1.22,2a/2.640
Expandera

När Stellbarr (e. Barry) plockade tre SM-guld på fyra år satt sonen Micael i vagnen vid varje tillfälle.

– Jag hade fortfarande Lapp Nils och då föll det sig väl att Micael körde Stellbarr. Han tävlade barfota och det var inte speciellt vanligt för kallblod på den tiden och det var flera bra hästar i svenska eliten på den tiden, säger Gunnar.

Lapp Nils och Gunnar var för övrigt tvåa när Stellbarr tog sin första titel 1990.

Efter 20 år med stor Jan-Olov Persson-dominans i SM var Gunnar tillbaka 2013. Med en sexårig Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar).

– Det var verkligen roligt när han var med i SM första gången och vann när han var sex år. Då visade han att han dög mot Hallsta Lotus och slog bland annat honom i loppet. Men sedan har Månprinsen varit enastående hela tiden.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fem SM-guld har det blivit för den nu 13-årige hingsten och när han tog sin senaste titel 2018 satte han löpningsrekord över lång distans med 1.22,2a/2.640 meter, tillika gällande svenska rekordet. Frågan är om det blir något fler guld?

– Han har ju två chanser till, skrattar Gunnar, och fortsätter:

– Han fick en liten känning i en framkota tidigare i sommar, men han är haltfri. Hästen tränar tre gånger i veckan, ingen våldsam träning utan han tar det lugnt nu.

Månprinsen fortsätter sina turer mot comeback på banan och kan istället kolla in sonen Månlykke A.M:s försök att göra som pappa. Nämligen vinna Svenskt Mästerskap som sexåring.

Fotnot: Kallblods-SM har körts sedan 1934, då Centaur och Ivar Lundin vann. Förra året segrade Annelie Lagergren-tränade Björs Frej och Jorma Kontio.

Fakta

Vinnarna av kallblods-SM under 2000-talet

Häst (kön, ålder, stam) – Körsven – Tränare – Segertid

 • 2000 Järvsöfaks (h 6 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,4a/2.640
 • 2001 Järvsöfaks (h 7 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,1a/2.640
 • 2002 Järvsöfaks (h 8 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,1a/2.640
 • 2003 Järvsöfaks (h 9 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,2a/2.640
 • 2004 Nordgubben (h 10 år e. Braute-Montora) – Bo Eklöf – Kenneth Karlsson – 1.26,1a/2.640
 • 2005 Järvsöfaks (h 11 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.24,8a/2.640
 • 2006 Järvsöfaks (h 12 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.21,9a/2.140
 • 2007 Järvsöfaks (h 13 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.23,0a/2.140
 • 2008 Järvsöfaks (h 14 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.23,4a/2.140
 • 2009 Järvsöfaks (h 15 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.22,0a/2.140
 • 2010 Hallsta Lotus (h 10 år e. Järvsöfaks-Hallsta Malibu) – Ulf Ohlsson – Jan-Olov Persson – 1.22,3a/2.140
 • 2011 Hallsta Lotus (h 11 år e. Järvsöfaks-Hallsta Malibu) – Ulf Ohlsson – Jan-Olov Persson – 1.22,5a/2.140
 • 2012 Höstbo Fredrik (v 10 år e. Järvsöfaks-Korenka) – Jorma Kontio – Mats Andersson – 1.23,4a/2.140
 • 2013 Månprinsen A.M. (h 6 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,3a/2.640
 • 2014 Månprinsen A.M. (h 7 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,4a/2.640
 • 2015 Månprinsen A.M. (h 8 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,4a/2.640
 • 2016 Odin Tabac (h 13 år e. Moe Odin-Emma Tabac) – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm – 1.23,3a/2.640
 • 2017 Månprinsen A.M. (h 10 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,1a/2.640
 • 2018 Månprinsen A.M. (h 11 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.22,2a/2.640
 • 2019 Björs Frej (h 9 år e. Järvsöviking-Rixa) – Jorma Kontio – Annelie Lagergren – 1.24,5a/2.640
Expandera