Fokustema
Fokus: Julläsning – vi minns 2019
Läs senare

Superaffären med superhingsten

Pappa till tre av fyra klassiska vinnare på Bjerke förra hösten.
Då jublade Jan-Olov Persson över att Tekno Odin skulle stallas upp i Sverige ett år till.
– Nu blir det ytterligare minst tio år! utbrister Jan-Olov.
Här är historien om kallblodshingsten som charmade alla – och som blev ”svensk” i februari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tekno Odin på plats i Hälsingland. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se
Tekno Odin på plats i Hälsingland. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Här är historien om hur rasens hetaste avelshingst plötsligt blev svensk. Mathias Hedlund och fotograf Fredrik Fransson presenterade Tekno Odin i Sulkysports Avelsnummer i mars.

***

Den 13 februari slog bomben ned. Kallblodssportens kanske största affär var klar. Jan-Olov Persson – genom sitt bolag Hudik Stallion – och Jan Arnesson (Fallax AB) hade köpt norske superstjärnan och avelshingsten Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana e. Spang Best).

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli ägare till Tekno Odin, men den norska ägaren hörde av sig på senhösten om det fanns intresse att köpa hingsten. Sedan har vi förhandlat, räknat på det ekonomiska och sytt ihop affären, det tog några månader, säger Jan-Olov Persson.

För Jan-Olov, vars avelshingststation Hudik Stallion firar 20-årsjubileum 2019, var det förstås bästa tänkbara. Där har Tekno Odin dessutom de två senaste säsongerna verkat som avelshingst och förra året betäckte han 69 ston.

2003 sydde han ihop affären att ha championhingsten Elding uppstallad i två säsonger. Nu är det avelsmatadorens sonson som drar till sig många blickar.

– Att få hit Elding var stort. Han var ju redan champion i Norge och dessutom fulltecknad varje år. Nu satsar vi yngre, säger Jan-Olov.

Hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin

Numera har förstås Persson synat hingsten på nära håll många gånger, men det dröjde innan den första granskningen blev av. Han hade sett och mött Tekno Odin på tävlingsbanan redan under unghäståren och kunde exempelvis se den överlägsne norske hästen på nära håll i Svenskt Kallblodsderby 2012, där Persson satt i dödens med Juni Kongen medan Tekno Odin stormade undan till överlägsen seger från ledningen på gällande löpningsrekordet 1.22,9a/2.140 meter.

– Tekno Odin är en fantastisk individ, han har otrolig, imponerande teknik. Det kommer ju fantastiska hästar med jämna mellanrum och hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin, sade Jan-Olov Persson efter Derbyt.

Tekno Odin och Öystein Tjomsland vid seger i Unionskampen på Färjestad som äldre. Foto Urban Kihlman/ALN

Några månader senare kollade han på hingsten på närmare håll för första gången. Efter att hans snabbloppare Faksen J:r besegrat den då fyraårige Tekno Odin i Arnt Haakestads Minneslopp en novemberlördag på Jarlsberg.

– Det var första gången jag såg honom uppställd och inte på tävlingsbanan. Han var liten och oansenlig när man såg honom stå ”avklädd” på stallgången då. Han har växt till sig under åren, men är fortfarande en lätt modell, och avlar lätta hästar, säger Jan-Olov om den över manken 150 centimeter höge hingsten.

Det var kärlek vid första ögonblicket. På den norska Klasselöpsauktionen hösten 2009 såg Öystein Tjomsland Tekno Odin och han ropade in den svarte hingsten till hästägaren Elfinn Edvardsen. Priset var det högsta för alla kallblod på auktionen: 130.000 norska kronor.

Det har Tekno Odin betalat tillbaka mångfalt.

Nio år senare ståtar han med över tio miljoner kronor på bankboken i form av prispengar. Lägg därtill mångmiljonbelopp för hans tjänster i avelsboxen, där Tekno Odin gjorde entré som fyraåring 2012.

Efter 122 starter och 72 segrar är det slut på tävlingsbanan.

– Vilken resa. Jag har levt drömmen och Tekno Odin har inget mer att bevisa. Det är bra att det är jag som bestämmer, nu är det slut, sade ägaren Elfinn Edvartsen till Trav- og Galopp-Nytt efter hästens start i Unionskampen på Färjestad som blev karriärens sista.

Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar

Öystein Tjomsland var Tekno Odins följeslagare under nästan hela hästens tävlingskarriär.

– Jag fastnade för hästen redan när jag bläddrade i auktionskatalogen och såg stamtavlan. Sedan gillade jag honom vid första anblicken, han var snygg och visade fin spänst, sade Tjomsland, som körde 1.34/1 600 meter med hästen i augusti som tvååring och anade vad som komma skulle, efter segern i svenska Derbyt 2012.

– Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar. Han har hjärta, lungor, perfekt rörelsemönster, snabbheten och psyket. De sakerna vet du ju inte om hästen besitter förrän det blir allvar. Tekno Odin har det. Han är en undantagshäst!

Unghäståren blev en enda lång framgångssaga. Segrar i norska Kriteriet, samt svenska och norska Derbyt, och frågan var hur Tekno Odin skulle ta klivet in i den äldre eliten. Svaret blev – gallant! Premiären i Elitkampen på Solvalla som femåring slutade förstås med seger. Listan över segrar i storlopp som äldre är lång och bland annat syns fyra raka norska mästerskap 2013–2016 och dessutom en titel i Nordiskt Mästerskap.

Som åttaåring, 2016, på Färjestad, svarade Tekno Odin för karriärens kanske allra främsta insats när han vann Unionskampen på världsrekordtiden 1.19,1a/2.140 meter efter att ha inlett första kilometern på 1.17,4.

– Det var enormt tryck på publiken och det känns att hästen är uppskattad här. Han har aldrig varit bättre än nu. Jag tycker att Tekno odin har utvecklats och blivit komplett. Vi har tränat honom för att bli starkare och han har behållt snabbheten, vilket inte är så vanligt. Tekno Odin är tålig och det viktigaste är att kunna träna hästarna. Han har inte stått över jobb, sade Öystein Tjomsland efter världsrekordet.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Vad gjorde Tekno Odin så bra? Inför femåringssäsongen gav Öystein Tjomsland sin förklaring. Om det unika med Tekno Odin.

– Hans bakaktion ger honom en fart, ett driv, som är extremt. Tekno Odin klarar 1.20-fart utan förbruka en kalori mer än när han travar 1.30, och hans förmåga att växla tempo hör till det mest imponerande med honom, har Tjomsland berättat.

Han utvecklade:

– Baksteget är oerhört effektivt och ger honom den där spänsten och steglängden som också gör att han ser större ut på banan än han är i verkligheten.

Tekniken, kapaciteten, löphuvudet, styrkan, speeden, uthålligheten. Tekno Odin hade allt.

Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan

Det fanns bara en sak som gäckade hingsten. En uppdriven senskida i vänster bakben. Det var den som tvingade honom till tävlingsuppehåll då och då och som till slut gjorde att karriären var tvungen att avslutas.

– Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan. Den skadan har han kämpat med länge, säger Jan-Olov Persson.

Efter att ha skött avelsarbetet på Perssons hingststation Hudik Stallion fick Persson dessutom Tekno Odin i träning i juli förra sommaren. Det blev två starter i Perssons regi, först seger i ett snabblopp i Gävle och sedan genomklappningen i Unionskampen i september. Då sattes punkt för Tekno Odins tävlingskarriär.

Nu kan Tekno Odin lägga all kraft på sin andra karriär. Som avelshingst. 2012 klev han in i avelsboxen och fram till förra året varvade han avelsarbete med träning och tävling. Dessutom varvade han träning på Öystein Tjomslands filial Wolmsta utanför Sundsvall med huvudbasen på Sörlandet i norska Kristiansand.

Aveln blev inte riktigt den succé som förväntades från början. I alla fall inte sett med kräsna ögon. Kraven var skyhöga och trots att dottern Tekno Lotta i första kullen vann Stokriteriet på Bjerke var det inte stående ovasioner för Tekno Odin som avelshingst.

Det ändrade sig snabbt. Året efter kom Will Prinsens tunga skalp i norska Derbyt. Sedan tog helbröderna, de svenskfödda Tekno Eld och Eld Rask, vid med tillsammans tre Kriteriesegrar och dessutom andra raka norska Derbysegern för fadern genom Tekno Eld i höstas.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Tekno Odin är egentligen bara i början av avelskarriären. Hans äldsta avkommor har nu fyllt sex år och förutom Will Prinsen finns i den kullen Alf Jonssons urstarka sto Granetta, 1.23,2al/978.600 kronor, och nästanmiljonären Vill Solen. I andra kullen står Tekno Eld i särklass, medan fjolårets treåringar innehöll främste hingst-
en i dubble Kriterievinnaren Eld Rask och toppstoet Brenne Blesa, som vann norska Stokriteriet och var tvåa i den svenska upplagan.
En ny avelssäsong står för dörren och sedan november har Tekno Odin sprungit runt i hagen hos Mikael Lagergren på gården Björs utanför Järvsö. Den 22 april är det tänkt att betäckningsarbetet ska börja tillsammans med åtta andra avelshingstar på stationen.

– När han ska hoppa upp på bocken för att tappas är han otroligt klok och fin. Det fina lynnet tillför han sina avkommor, säger Jan-Olov.

Jan-Olov Persson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att Persson gillar hingsten råder inga tvivel om. Inte heller att han har stora förhoppningar på Tekno Odin framöver.

– Tekno Odin höll alltid hela vägen i loppen, det har inte alltid avkommor till Moe Odin gjort. De var inte alltid stridslystna sista 100 meterna, men Tekno gillar att arbeta och det är något han nedärver, hans avkommor är arbetsvilliga, starka och står distans.

Jan-Olov Persson glider in på kallblodspolitik, ett kärt ämne för Hagmyrentränaren, och konstaterar snabbt att utbudet av avelshingstar i Sverige i sommar aldrig har varit bättre. Och att det är både större och bättre än vad norrmännen själva kan erbjuda. Förutom Tekno Odin har ett flertal högintressanta avelshingstar kommit till Sverige under vintern, både rena köp och för uppstallning som avelshingstar.

– Norge har fortfarande fler ston och gedignare stammar på sina märrar, men vi tar igen försprånget hela tiden. De senaste två åren har det blivit 4–4 mellan Sverige och Norge i de klassiska loppen. Det ska jämföras med 60–20 till Norge de föregående tio åren.

Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt

Med kallblodsrasens hetaste avelshingst säkrad för svensk kallblodssport lång tid framöver är det positiva tongångar om att klara Sleipners mål, att vinna minst hälften av de klassiska unghästloppen.

– Att komma åt Tekno Odin så pass tidigt i avelskarriären, ja vi är nästan med från ”scratch”, betyder väldigt mycket för svensk avel. Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt, säger Jan-Olov Persson.

Fokustema
Fokus: SM för kallblod
Läs senare

”Jag jobbar lite på övertid”

Som sexåring tog Månprinsen A.M. sitt första SM-guld.
På lördag kan sexårige sonen Månlykke A.M. göra likadant.
Möt Gunnar Melander, med tio Svenska Mästerskap på meritlistan, i en stor intervju om gamla stjärnor och framtidens stora namn.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Gunnar Melander jagar sitt elfte SM-guld i öppna klassen på Bergsåker i morgon. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gunnar Melander jagar sitt elfte SM-guld i öppna klassen på Bergsåker i morgon. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nestorn Gunnar Melander bytte för två år sedan Ångermanland mot Hälsingland, Dannero mot Bollnäs, Grubbe mot Runemo Gård, och även om han själv säger att han arbetar på ”övertid” råder inga tvivel om att segerhungern och viljan att plocka ut det bästa ur hästarna finns där.

Månlykke A.M. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att få fram nya hästar till de stora loppen. Det har har lyckats med många gånger genom åren och bara i SM-historien finns Lapp Nils, Stellbarr och förstås Månprinsen A.M.

Ett färskt exempel är sexårige Månlykke A.M. – den framgångsrikaste avkomman hittills till Gunnars stora stjärna Månprinsen A.M. Hästen är uppfödd av sambon AnnaMaria Öberg och såldes som ettåring till hästägare hos Troels Andersen och Gunnars dotter Elisabeth.

– Hästen såg fin ut redan då och tränades upp där, men Troels hade bara ett kallblod i stallet och ansåg att hästen skulle utvecklas bättre hos Jan-Olov Persson, berättar Gunnar.

Fakta

Månlykke A.M.

Hingst 6 år e. Månprinsen A.M. – Timba e. Elding
Resultat: 27 st: 15–4–1
Rekord: 1.22,8m* – 1.22,7ak
Insprunget: 1.295.093 kr
Uppfödare: AnnaMaria Öberg, Alfta
Ägare: Sjösläntens Konsult & Fastighets AB
Tränare: Gunnar Melander, Bollnäs
Körsven: Gunnar Melander, Bollnäs
Skötare: AnnaMaria Öberg

Expandera

Så blev det också. Efter en mjukstart med fyra segrar på fem starter som treåring klev Månlykke in i kulltoppen genom att bland annat vara fyra i norska Derbyt med krafter kvar efter att ha fått fritt alldeles för sent och hade krafter sparade.

Femåringssäsongen blev dock tung. Blott tre starter, varav två galopper, och ägarna vände sig till veteranen Gunnar Melander. Dit kom hästen i oktober.

Jag vill köra på min filosofi. Då blir det bra för mig som tränare och ofta bra för hästägaren också

– Han behövde tid på sig för att komma i ordning, men sedan nyår har han tränat rejält. Jag hade ett koncept och en idé och kollade om ägarna köpte det. Jag jobbar lite på övertid och vill köra på min filosofi. Då blir det bra för mig som tränare och ofta bra för hästägaren också. De köpte mina tankar och jag har kunnat bygga upp hästen i lugn och ro, säger Gunnar.

I maj var det debut i nya regin (femma efter galopp), men sedan har det gått desto bättre. Tre segrar, två andrapris och över 400.000 kronor insprunget i sommar.

När han vann dubbelcupens final i Årjäng i mitten av juli bestämde sig Gunnar för att spänna bågen mot Svenskt Mästerskap på Bergsåker.

– Jag hade inga tankar på SM tidigare i år, men Månlykke gjorde fina lopp hela tiden och då ville jag anmäla, säger Gunnar.

Genrepet på Solvalla under Jubileumspokalkvällen slutade med andraplats bakom norske Våler Nicolai.

– Jag är lite irriterad på hur voltningen var i det loppet, det blev stressigt och en tvärvändning och vi var inte riktigt med på noterna. Därför kom Våler Nicolai iväg före oss. Om det blivit tvärtom kan resultatet ha varit ett annat.

Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hästen visade fortsatt högform och besitter dessutom den viktiga egenskapen startsnabbhet.

– Hästen har det mesta, det finns inget att klaga på. Om han har en sämre dag är det bättre att skylla på kusken och tränaren, säger Gunnar med ett skratt.

Vad finns det för likheter med pappa Månprinsen då?

– Framför allt är båda riktiga tävlingshästar. De kan vara halvlata i träning, men är helt andra hästar när det är tävling. Månlykke bjuder på sig själv och tar i när det gäller.

Och gäller – det gör det i morgondagens SM, ett lopp i vars historieböcker Gunnar Melander skrivit in sig hela tio (!) gånger. Bara Jan-Olov Persson är värre när det gäller antalet tränarsegrar med sina tolv tränarsegrar, varav tio för Järvsöfaks.

– Det känns verkligen roligt och SM är ett lopp jag lyckats bra i. Varför vet jag inte, men jag satsar inte lika hårt på unghästloppen som andra och då passar SM ofta bra när hästarna blir äldre.

1984 startade han en sexårig Lapp Nils (e. Lapp Lasse) med goda förhoppningar, men det stannade vid femteplatsen den gången. Samtidigt gav det lärdomar som innebar två raka SM-guld de följande åren.

Jag lärde mig mycket av Lapp Nils och det här upplägget, och har använt det ofta efteråt

– På den tiden gick Guldtäcket på Dannero på helgen och SM på torsdagen efter. 1984 vann Lapp Nils Guldtäcket, men var inte lika bra i SM utan att jag förstod varför. Året efter var det samma upplägg och korta tid mellan loppen och då hade jag fått ett kompendium om träning av professorn Arne Lindholm med bland annat tips på hur man skulle hantera täta starter. Lapp Nils vann Guldtäcket igen 1985 (från 140 meters tillägg, reds. anm.) och dagen efter loppet fick hann gå några korta intervaller för att blåsa ur kroppen. Samma sak gjorde jag dagen innan SM. Det gjorde succé och han vann med tror jag åtta längder åkandes, säger Gunnar.

– Jag lärde mig mycket av Lapp Nils och det här upplägget, och har använt det ofta efteråt, fortsätter Gunnar.

Fakta

Gunnars svenska mästare

 • 1985 Lapp Nils, 7 år – 1.31,2a/3.140
 • 1986 Lapp Nils, 8 år – 1.30,8a/3.140
 • 1990 Stellbarr, 9 år – 1.25,8a/2.140
 • 1991 Stellbarr, 10 år – 1.24,8a/2.140
 • 1993 Stellbarr, 12 år – 1.24,6a/2.140
 • 2013 Månprinsen A.M, 6 år – 1.23,3a/2.640
 • 2014 Månprinsen A.M, 7 år – 1.23,4a/2.640
 • 2015 Månprinsen A.M, 8 år – 1.23,4a/2.640
 • 2017 Månprinsen A.M, 10 år – 1.23,1a/2.640
 • 2018 Månprinsen A.M, 11 år – 1.22,2a/2.640
Expandera

När Stellbarr (e. Barry) plockade tre SM-guld på fyra år satt sonen Micael i vagnen vid varje tillfälle.

– Jag hade fortfarande Lapp Nils och då föll det sig väl att Micael körde Stellbarr. Han tävlade barfota och det var inte speciellt vanligt för kallblod på den tiden och det var flera bra hästar i svenska eliten på den tiden, säger Gunnar.

Lapp Nils och Gunnar var för övrigt tvåa när Stellbarr tog sin första titel 1990.

Efter 20 år med stor Jan-Olov Persson-dominans i SM var Gunnar tillbaka 2013. Med en sexårig Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar).

– Det var verkligen roligt när han var med i SM första gången och vann när han var sex år. Då visade han att han dög mot Hallsta Lotus och slog bland annat honom i loppet. Men sedan har Månprinsen varit enastående hela tiden.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fem SM-guld har det blivit för den nu 13-årige hingsten och när han tog sin senaste titel 2018 satte han löpningsrekord över lång distans med 1.22,2a/2.640 meter, tillika gällande svenska rekordet. Frågan är om det blir något fler guld?

– Han har ju två chanser till, skrattar Gunnar, och fortsätter:

– Han fick en liten känning i en framkota tidigare i sommar, men han är haltfri. Hästen tränar tre gånger i veckan, ingen våldsam träning utan han tar det lugnt nu.

Månprinsen fortsätter sina turer mot comeback på banan och kan istället kolla in sonen Månlykke A.M:s försök att göra som pappa. Nämligen vinna Svenskt Mästerskap som sexåring.

Fotnot: Kallblods-SM har körts sedan 1934, då Centaur och Ivar Lundin vann. Förra året segrade Annelie Lagergren-tränade Björs Frej och Jorma Kontio.

Fakta

Vinnarna av kallblods-SM under 2000-talet

Häst (kön, ålder, stam) – Körsven – Tränare – Segertid

 • 2000 Järvsöfaks (h 6 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,4a/2.640
 • 2001 Järvsöfaks (h 7 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,1a/2.640
 • 2002 Järvsöfaks (h 8 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,1a/2.640
 • 2003 Järvsöfaks (h 9 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.25,2a/2.640
 • 2004 Nordgubben (h 10 år e. Braute-Montora) – Bo Eklöf – Kenneth Karlsson – 1.26,1a/2.640
 • 2005 Järvsöfaks (h 11 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.24,8a/2.640
 • 2006 Järvsöfaks (h 12 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.21,9a/2.140
 • 2007 Järvsöfaks (h 13 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.23,0a/2.140
 • 2008 Järvsöfaks (h 14 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.23,4a/2.140
 • 2009 Järvsöfaks (h 15 år e. Trollfaks-Järvsö Anna) – Jan-Olov Persson – Jan-Olov Persson – 1.22,0a/2.140
 • 2010 Hallsta Lotus (h 10 år e. Järvsöfaks-Hallsta Malibu) – Ulf Ohlsson – Jan-Olov Persson – 1.22,3a/2.140
 • 2011 Hallsta Lotus (h 11 år e. Järvsöfaks-Hallsta Malibu) – Ulf Ohlsson – Jan-Olov Persson – 1.22,5a/2.140
 • 2012 Höstbo Fredrik (v 10 år e. Järvsöfaks-Korenka) – Jorma Kontio – Mats Andersson – 1.23,4a/2.140
 • 2013 Månprinsen A.M. (h 6 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,3a/2.640
 • 2014 Månprinsen A.M. (h 7 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,4a/2.640
 • 2015 Månprinsen A.M. (h 8 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,4a/2.640
 • 2016 Odin Tabac (h 13 år e. Moe Odin-Emma Tabac) – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm – 1.23,3a/2.640
 • 2017 Månprinsen A.M. (h 10 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,1a/2.640
 • 2018 Månprinsen A.M. (h 11 år e. Svall Ivar-Månskära) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.22,2a/2.640
 • 2019 Björs Frej (h 9 år e. Järvsöviking-Rixa) – Jorma Kontio – Annelie Lagergren – 1.24,5a/2.640
Expandera
Fokustema
Fokus: Nyårsläsning – vi minns 2019
Läs senare

Drömmen blev sann

BOISSY-ST-LEGER. Kurt Mohlin hade en dröm: Att någon gång komma till den franska travsportens Mecka vad gäller träning: Grosbois.
Förra året blev det verklighet, när han fick en resa dit i 80-årspresent av kompisar hemma i Nyland.
Tre månader senare är Kurt fortfarande kvar i Frankrike.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kurt Mohlins livshistoria innefattar proffslicens på Solvalla, Solänget och Dannero, 
segrar i storlopp som C.Th. Ericssons Memorial och E.J:s Guldsko, men också mörka stunder med djupt alkoholmissbruk. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Kurt Mohlins livshistoria innefattar proffslicens på Solvalla, Solänget och Dannero, segrar i storlopp som C.Th. Ericssons Memorial och E.J:s Guldsko, men också mörka stunder med djupt alkoholmissbruk. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage.

I Sulkysport nr 6 den 1 februari mötte Lars G Dahlgren och Mia Törnberg förre proffstränaren Kurt Mohlin på träningscampen Grosbois för ett långt samtal om hästar, trav och det tuffa livet. Läs Kurts rörande livshistoria här!

***

När Kurt Mohlin väl kommer hem till Dannero har han dessutom med sig en nyinköpt häst att börja träna, det tidigare ofta skenande projektet Chateau Chip.

Foto Mia Törnberg

Kurt Mohlin har varit proffstränare på Solvalla, Solänget och Dannero. Bästa hästen han hade under sin karriär var franske snabblopparen Paliron (e. Huron de Corcelle – Hesitation II) som vann en rad större svenska lopp på 1960-talet: C.Th Ericssons Memorial (Solvalla), E.J:s Guldsko (Hagmyren), Mälarpriset (Eskilstuna), Bollnäsloppet, Juliloppet (Örebro), Påskägget (Gävle).

– Paliron var en väldigt bra häst. Men det var bara ett fel; förlåt mig för att jag säger det, han ägdes av ett fruntimmer.

Kurt kan inte låta bli att rodna när han säger det, för precis intill står ju fotografen Mia Törnberg som förevigar den glada 80-åringen när han kärleksfullt putsar på Ready For More inför den kommande skritturen runt Grosbois.

Kurt förklarar:

– Alltså jag älskar kvinnor, men det är hopplöst att försöka ha en rak kommunikation gällande hästar. Jag kunde helt enkelt inte kommunicera och prata med henne på samma sätt som med mina andra hästägare. Det var bara där det satt.

Sedan drygt tre månader är Kurt Mohlin där han trivs allra bäst och på platsen han drömt om sedan 1950-
talet – tillsammans med hästar på den fantastiska träningsanläggningen Grosbois. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Paliron köptes på en charterresa som arrangerades till en auktion på Vincennes i början av 1965. 14 hästar köptes till Sverige av det gäng travhästägare – och hästhandlare – som var med på resan. Paliron var sex år, hamnade hos Kurt Mohlin som då var tränare på Solvalla, och tog innan karriären var över 23 segrar på 77 starter. Han sprang in 211.400 kronor och rekordet blev 1.17,8.

Men nu var det inte om Paliron detta skulle handla utan om hur Kurt Mohlins 80-årspresent omfattande två dagars vistelse på Grosbois slutade med att han nu varit där i tre månader och hjälpt till hos Anders Lindqvist. Och att hemresan heller inte är planerad ännu.

Historien börjar faktiskt för över 60 år sedan.

– Så här är det: Jag är född i Gävle och slutade skolan när jag var 13 år för att börja jobba hos Gösta Scott som var en av tränarna på Gävletravet på 1950-talet. Vid något tillfälle såg jag en bild i en tidning från Grosbois; det var en sommarbild och tränarna satt och körde i kortärmat i solskenet med cigaretter i mungipan. Det såg helt fantastiskt ut, och jag sade ”dit måste jag bara komma någon gång i mitt liv”.

De kände till min dröm om Grosbois och när jag fyllde jämnt förra året visade det sig att de skramlat ihop till en flygbiljett

Men Kurt kom aldrig iväg. När han förra året fyllde 80 år hade han fortfarande inte varit på Grosbois.

– Jag brukar sitta hos ATG-ombudet i Nyland, ICA Supermarket, jag bor precis nära det. Vi är liksom ett gäng som träffas där. De kände till min dröm om Grosbois och när jag fyllde jämnt förra året visade det sig att de skramlat ihop till en flygbiljett. Jag skulle få bo hos Anders Lindqvist och vara här i två dagar. Det var en fantastiskt present, min dröm skulle till slut gå i uppfyllelse, säger Kurt.

När Anders Lindqvist tvingades till sjukdomsvistelse i november-december förra året fanns hjälpen redan på plats. Förre proffstränaren Kurt Mohlin, som var nere i Frankrike på ett par dagars besök, var inte nödbedd. 80-åringen klev in i verksamheten och är fortfarande kvar. Här är veteranen ute på träningstur och pysslar om segervane Ready For More, 1,7 miljoner kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Han kom till Lindqvist, men inte vid en direkt lämplig tidpunkt skulle det visa sig. Precis samtidigt hamnade Anders på sjukhus och genomgick en mycket besvärlig operation som höll honom kvar på sjukhuset i över tre veckor. Anders börjar nu komma tillbaka in i matchen efter den svåra pärsen, där han bland annat tappade mycket vikt.

– Ja, jag blev av med det mesta, inklusive alla muskler. Fortfarande måste jag ha mjuka kuddar att sitta på för det är liksom bara skinn och ben på underkroppen. Överkroppen börjar dock rätta till sig, så jag är på gång, men jobba i stallet…nej det är omöjligt. Jag är som en galopptränare, sitter på kontoret och instruerar alla vad de ska göra, säger Anders.

Det skulle dock visa sig att Kurt Mohlin var en lättfunnen räddare i nöden får Anders vad gällde behovet att täcka upp i det dagliga stallarbetet.

– Jag stannade kvar för att hjälpa till i stallet och med hästarna tills Anders skulle bli bättre. Det var inte första gången jag ryckte in på det sättet, har gjort ett par gånger hemma på Dannero de senaste åren, senast med Bo Nordins hästar när han blev sjuk. Jag är pensionär och har inget som binder mig hemma, säger Kurt Mohlin.

Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Här förstår väl alla att även om det står att Kurt är 80 år i passet så är han en ytterst pigg och vital man.

– Ja, inte går det att sätta sig passiv! Det tror jag är det sämsta man kan göra. Hemma går jag på gym och tränar fem dagar i veckan. Det här att hålla på och jobba med hästarna är helt perfekt. Det har jag gjort hela mitt liv, jag älskar ju hästar. De ger så mycket tillbaka, och när jag både får jobba med hästar och hjälpa någon som kommit i en situation att det behövs hjälp, då blir det ju väldigt bra för alla parter.

Jodå, det syns att Kurt älskar hästar. Det syns också att det är ömsesidigt, att hästarna älskar när Kurt pysslar om dem.

Kurt är också öppen och rak med att han har haft ett periodvis svårt liv bakom sig.

– Jag har haft dålig karaktär som en egenskap som förstört för mig. Jag är fullblodsalkoholist. Alkoholen höll på att ta mig. Jag har genomgått perioder då hela min tillvaro kretsat runt att få tag på sprit, inget annat betydde något. Det har kostat mig två äktenskap, och att det även förstört för mig i min karriär som travtränare förstår väl alla. Men för åtta år sedan blev jag nykter, och sedan dess har jag varit en nykter fullblodsalkoholist. Jag tycker att jag har rätt att vara lite stolt över det, säger Kurt och berättar sedan att han känner att han har nytta av att låta sin omgivning veta om att det funnits ett destruktivt liv.

Jag har haft dålig karaktär som en egenskap som förstört för mig. Jag är fullblodsalkoholist. Alkoholen höll på att ta mig

– För ett tag sedan skulle Anders och jag äta en dessert, någon choklad, när vi lunchade på kantinan här, men Anders tog den ifrån mig; ”Kurt det är punsch i den där, låt bli, det ska inte du ha”, sade han. Sånt är jag jättetacksam för, att jag får hjälp med att hålla mig från allt vad alkohol är, och jag har bra hjälp och stöttning av mina barn också, de bor i Stockholm.

Två dagar på Grosbois blev alltså tre månader, en hel vinter, och kommer att bli ännu mer. Hemresan är nämligen inte planerad.

– Jag stannar så länge Anders vill ha, och tycker att han behöver, min hjälp. Jag är ju pensionär, så billig är jag också för honom, skrattar Kurt.

När han väl åker hem kommer det att följa med en häst som han ska träna på Dannero: Sjuårige Chipeur Champ (e. Prince de Charme – Odyssee d’Isques) som är uppfödd av Knutsson Trotting och som ägts av Lindqvist.

– Anders har sålt halva hästen till mig. Det är ett ”projekt”. Chipeur Champ har skenat mycket och varit besvärlig, men sedan jag kom hit och börjat pyssla med honom har han skött sig bättre och har nu tre raka felfria lopp bakom sig. När jag åker hem ska ”Chippen” med. Jag måste kontakta Jens Berglund (chefen på Dannero, reds.anm.) så att jag kan få ordnat en stallplats åt hästen, sedan ska det nog gå bra.

”Snart får du åka till Nyland”. Under sina månader på Grosbois har Kurt Mohlin också införskaffat en häst. Planen är att sjuårige fransosen Chipeur Champ ska följa med norrut när Kurt vänder tillbaka till Dannero efter vintern hos Anders Lindqvist. Hästen har tidigare varit en riktig bråkstake, men bättrat sig betydligt på den fronten tillsammans med rutinerade hästkarlen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Chipeur Champ har en seger på 72 starter och 35.000 euro insprunget. Under 2018 gjorde Chipeur Champ tolv starter och sprang in 1.050 euro.

– Att ta hand om och pyssla med ”Chippen” varje dag, köra honom, när jag kommer hem, det blir helt perfekt. Det har varit rena brottningsmatcher tidigare att köra honom, men nu är han bättre. Det känns som en rolig utmaning att få honom så lugn och trygg att han kan tävla hemma också, med tanke på att han varit besvärlig här i Frankrike. Som sagt, att sätta sig passiv vid den här åldern tror jag är det sämsta man kan göra, säger Kurt Mohlin.

Fokustema
Fokus: Julläsning – vi minns 2019
Läs senare

Vinnare – trots att han förlorade sin mamma

Roc Star Jolis mor dog kort efter han föddes.
Treåringen reste sig väl med hjälp av en amma.
Förra veckan gjorde hästen debut på tävlingsbanan på allra bästa sätt.
– Helt fantastiskt, bubblar uppfödaren Lisa Blomqvist.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Den svåra uppväxten till trots – treårige Roc Star Joli var redo för tävlingsdebut förra veckan i regi Sofia Aronsson och vann direkt! Den lille krabaten förlorade sin mamma vid födseln och föddes upp med hjälp av flaska och en amma i form av hopphästen Reveltic E.T. Foto Malin Albinsson/MVA Foto
Den svåra uppväxten till trots – treårige Roc Star Joli var redo för tävlingsdebut förra veckan i regi Sofia Aronsson och vann direkt! Den lille krabaten förlorade sin mamma vid födseln och föddes upp med hjälp av flaska och en amma i form av hopphästen Reveltic E.T. Foto Malin Albinsson/MVA Foto

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Utan häst ingen travsport – och vissa hästar har haft det kämpigare än andra. I Sulkysport nr 8 den 20 februari berättade Pär Gustafsson historien om det lilla fölet som förlorade sin mamma och blev en vinnare ändå!

***

Roc Star Joli (e. Symphonic Hanover) är uppfödd av Jonathan och Lisa Blomqvist i Skärstadtorp strax norr om Jönköping. USA-födda stoet Rocco’s Advice (e. Malabar Man) har tidigare lämnat fuxen Star Advisor Joli (e. Look de Star) med över 2,5 miljoner kronor på kontot, men när Roc Star Joli föddes i juni 2016 hände det som inte fick hända.

Historien om Roc Star Joli i Sulkysport i februari.

Rocco’s Advices livmoder brast och hon fick avlivas akut.

– Det var ett jättefint sto som skadades av fölets ena hov, minns Lisa Blomqvist.

Roc Star Joli klarade sig och räddningen blev Reveltic E.T.

– Hon är ett belgiskt hoppsto som också fått fina avkommor som tävlat bra. Hästen fick ett dödfött föl i samband med att Roc Star Joli föddes och vi fick kontakt genom föl- och ammajouren. Vi fick låna stoet och är mycket tacksamma att ägarna utan tvekan lät oss låna Reveltic E.T. När de fick höra att Roc Star Joli skulle säljas ut i andelar hoppade de på och vi har fortfarande kontakten, berättar Lisa.

Från början fick vi mata hästen med flaska och han var van att det var vi som gav honom mat

Även om uppfödarna hittar ett fölsto när något sådant här händer är det inte givet att stoet tar till sig det nya fölet.

Roc Star Joli flaskmatas som föl av Jonathan Blomqvist. Foto Privat

– Det gick inte så smidigt och Reveltic E.T. hade mjölkstockning. Det gjorde ont när fölet diade och från början var hon lite anti, men vi hade bra hjälp av veterinär som dämpade smärtorna och fick bort mjölkstockningen. För att hästarna skulle vänja sig med varandra gick de tillsammans någon dag. När vi sedan släppte ut hästarna i hagen sprang Roc Star Joli mer efter min man än efter Reveltic E.T. Från början fick vi mata hästen med flaska och han var van att det var vi som gav honom mat.

Uppfödaren anser att Roc Star Joli har starkt psyke, vilket hjälpte honom under den jobbiga starten.

– Båda hans föräldrar var tuffingar och Roc Star Joli var en ligist i början. Han har alltid varit självständig och det kan ha varit till hans fördel.

Jonathan och Lisa Blomqvist har fött upp åtta travhästar och givetvis är Star Advisor Joli den hittills främsta. Idag har paret ett fölsto.

– Vi har tre travhästar samt barnens ponnyhästar förutom andelarna i Roc Star Joli och Star Advisor Joli. Vi försökte betäcka Elle Joli (e. Kiss Francais-Rocco’s Advice) förra året, men hon blev inte dräktig och vi ska göra ett nytt försök. Vi håller på på hobbynivå och både jag och Jonathan jobbar heltid. Det är på den här nivån vi hinner med, säger Lisa.

Roc Star Joli som föl med sin amma Reveltic E.T. Foto Privat

Precis som Star Advisor Joli har Roc Star Joli blivit en andelshäst och eftersom den förstnämnde gått så bra hos Axevallas Sofia Aronsson placerades även lillebror i samma stall.

– På Star Advisor Joli var det från början mest släkt och vänner och det är lite annorlunda ägarkonstellation på Roc Star Joli. Han växte upp hos oss och för drygt 1,5 år sedan flyttade hästen till Sofia. Vi trivs bra som hästägare där och hon är duktig, säger Lisa.

Roc Star Joli genomförde godkänt kval, 1.22,6/2.140 meter, i slutet av januari och gjorde tävlingsdebut på Åby förra veckan.

– Det har rullat på bra och det var skoj att han kom till start så pass tidigt. Sofia har sagt att hästen är lat i träningen och att vi inte skulle ha för stora förhoppningar på debuten. Vi skrek rejält när han vann och det var jätteroligt, säger Lisa Blomqvist.

Hästen blev själv och sprang rätt ut efter mål. Han skulle nästan hoppa över staket

Ja, treåringen fick en spårsnål resa i tredje inner och svarade för en stark avslutning. Valacken kopplade grepp sista biten på 1.19,1/2.140 meter och förstapriset i treåringsloppet uppgick till 60.000 kronor.

– Jag är totalt chockad. Hästen kvalade på en 1.22-tid och det var precis max vad han klarade då. Innan det här loppet körde jag ett banjobb och då var det nära olycka. Hästen blev själv och sprang rätt ut efter mål. Han skulle nästan hoppa över staket. Att Roc Star Joli tagit de här stegen med att bara varit på banan en gång mellan kval och debut är helt otroligt, sade segerkusken André Eklundh efter loppet.

Helena Halvarsson jobbar i Sofia Aronssons stall och har Roc Star Joli som passhäst.

– Jag har skött om honom sedan han kom till oss. Han är cool och har inga dumheter för sig. Redan när vi körde in honom visade hästen att han kan springa. När jag joggade Roc Star Joli själv och det kom några äldre hästar ville han hänga på så det gällde att hålla igen honom. Hästen tar inte ut sig och gör inte mer än han behöver i träningen, men han vet när det gäller och då är han en fighter, säger Helena.

Roc Star Joli och Sofia Aronsson. Foto Malin Albinsson/MVA Foto

Star Advisor Joli slog i blom hos K-G Holgersson och tränas sedan i början av 2015 av Sofia Aronsson.

– Båda syskonen är lugna och trevliga individer med stabila psyken. Star Advisor Joli är mer framåt och Roc Star Joli lugnare, men mer lekfull. I hagen är hästen en buse som fått flera smällar när hans kompisar sagt ifrån. Det gäller att hästen har leksaker att avreagera sig på och sedan i somras har han samma hagkompis. Roc Star Joli är en trevlig häst att sköta.

Helena var inte lika chockad som André Eklundh på Åby förra torsdagen.

– Jag som kört många av jobben var inte så överraskad, men samtidigt mötte han konkurrenter som startat innan och banorna har inte varit på bra på Bjertorp på sistone. Vi tänkte att Roc Star Joli skulle fått ett rundbanejobb och gå med konkurrenterna, men han visste verkligen vad som gällde direkt. Dagen efter segern var han lite loj, men han har tagit loppet bra och Sofia funderar på att starta om drygt två veckor igen. Framtiden känns verkligen spännande, säger Helena Halvarsson.

Krönika