Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Tvååringssäsongen är inte så lång”

Tvååringstävlandet går in i sin högsäsong.
Svampen avgjordes förra helgen, på lördag är det Breeders Course och i november väntar Svensk Uppfödningslöpning.
Sulkysport tog ett snack med Jägersros sportchef Mats Ahlqvist om det tajta schemat, varför alla kval till Uppfödningslöpningen körs på samma bana och av vilken anledning ston inte har en egen avdelning.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jägersros sportchef Mats Ahlqvist. Foto Mikael Rosenquist/MiRo media
Jägersros sportchef Mats Ahlqvist. Foto Mikael Rosenquist/MiRo media

Ilördags vann Fredrik Wallins Sayonara (e. Donato Hanover–Moviestar) Svampen i Örebro och Conrads Rödluvas lillasyster belönades med 455.000 kronor. På Jägersro på lördag är det dags för Breeders Course med 600.000 till vinnaren.

– Att Svampen och Breeders Course krockar är såklart inte optimalt, men man måste ta i beräkning att tvååringssäsongen inte är så lång. Om jag är snäll kan vi säga att den är från den 1 augusti till december och hästarna bör ha gjort några starter innan finalerna. Uppfödninglöpningen låser i princip hela november och det kan ju även vara bra för hästägarna att ha olika lopp att välja mellan, säger Jägersros sportchef Mats Ahlqvist.

Sedan måste man ju inte vara med i alla lopp och större tränare kan matcha i olika serier

Bara tio dagar efter lördagens storlopp, den 5 november, körs uttagningarna till det största tvååringsloppet i Sverige.
– En nyhet är att Breeders Course-finalen för tvååringar kommer att ligga en onsdag 2020. Nästa år ligger Müllers-dagen ännu senare och Breeders Course körs den 21 oktober. Då blir det drygt två veckor till kvalen i Uppfödningslöpningen, men som sagt är det den tajta perioden med tvååringstävlande som sätter käppar i hjulen. Sedan måste man ju inte vara med i alla lopp och större tränare kan matcha i olika serier.

Vy över Jägersrotravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En nyhet för året är att samtliga kval till Svensk Uppfödningslöpning körs på Jägersro, vilket såklart har både för- och nackdelar. Till exempel nämnda Sayonara står över storloppet på Jägersro, enligt tränare Wallin beroende på att både försök- och final avgörs i Malmö.
– Den stora anledningen till att vi flyttar alla kval till oss är att det har varit för rörigt och inte helt rättvist. Det har varit olika många anmälda till de banorna och nu blir det tydligare. Nu kör vi alla lopp under en kväll och kan lotta spåren på plats. Jag ringde faktiskt Svante Båth och kollade vad han tyckte om att köra alla kval på Jägersro. Han tyckte att det var en utmärkt idé och då kändes det rätt att jobba vidare. När sedan Solvalla inte ansåg det var farligt att tappa försöksloppen vägde det över att testa det här upplägget.

1,4 miljoner är moroten

Har Jägersro haft några tankar på att fördela prispengarna i Uppfödningslöpningen annorlunda. Att till exempel köra med högre prispengar i försöken och sänka medlen i finalen för att locka fler hästar till uttagningsloppen?
– Egentligen inte och jag tror inte det upplägget skulle locka flera. Moroten att tävla i Uppfödningslöpningen är förstapriset på 1,4 miljoner kronor, om hästen är premiechansad.

Om vi kör en stoklass innebär det också att förstapriset halveras

Många menar, inte minst Jägersrotränaren Sören Norberg i veckans pappersutgåva av Sulkysport, att ston bör ha en egen klass.
– Den här ihop med föregående fråga. Underlaget för att dela upp i två klasser är för litet och om vi kör en stoklass innebär det också att förstapriset halveras. Dessutom hävdar tränare att ston är nästan lika bra som hingstar som tvååringar. För tillfället har vi landat i att nuvarande upplägg är det bästa.

trav, travsport, sulkysport, jägersro, v75
Belker och Bythebook delade på segern i Svensk Uppfödningslöpning 2018. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Förra året var 31 tvååringar anmälda till uttagningsloppen.
– Vi ligger ganska stabilt på hästägare som betalar insatsen till Uppfödningslöpningen. Det är drygt 600-700 stycken i varje kull och det får ses som helt okej eftersom flera inte ens funderar på tävla med sin tvååringar. I år när alla kval körs på Jägersro är det möjligt att det blir några färre, men vi kör ett test och ser hur det faller ut. Om det är några fler eller färre i kvalen än 2018 är inte hela världen. Vi får utvärdera efteråt och givetvis är vi lyhörda.

Derbyt – första söndagen i september

Avslutningsvis förflyttar vi oss från tvååringar till fyraåringar. Solvalla kommer 2020 köra Kriteriet på lördagen istället för söndag. Har Jägersro några planer på att köra Derbyfinalen på lördagen istället för klassiska första söndagen i september?
– För fyra-fem år sedan gjorde vi en extra satsning på Derbysöndagen som har burit frukt. Vi tycker att söndagen har lyft sig och har sin plats. Det gäller att man verkligen gör jobbet och för Jägersro är Derbysöndagen viktigt.

26–30 okt: Startlistor till V75 x 2 och elva banor till

Fakta

Jägersros tvååringsmeeting 2019

Datum – Lopp – Förstapris (kr)

 • 26 oktober – Breeders Course – 600.000
 • 5 november – Svensk Uppfödningslöpning, kval – 100.000
 • 23 november – Svensk Uppfödningslöpning, final – 700.000*
 • 11 december – Breeders Crown – 175.000

* Dubbla prispengar för premichansade hästar

Expandera

 

Fokustema
Fokus:
Läs senare

Järvsöfaks i fokus ännu en gång

V75-dagen på Hagmyren denna vecka får en alldeles speciell inledning och inramning. En ceremoni på Jan-Olov Perssons gård Hammering där ett sista farväl tas av Järvsöfaks och dennes söner Hallsta Lorus och Faksen J:r vid den speciellt iordninggjorda minnesplatsen intill Järvsöfaks hage.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Järvsöfaks i sin hage på Jan-Olov Perssons gård Hammering, där en minnesceremoni hölls på lördag förmiddag. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Järvsöfaks i sin hage på Jan-Olov Perssons gård Hammering, där en minnesceremoni hölls på lördag förmiddag. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Alla som vill är välkomna att delta i minnesceremonin för att ta ett sista farväl av Järvsöfaks, Hallsta Lotus och Faksen J:r. Officiant blir Svensk Travsports styrelseledamot Remy Nilson. Det blir också sång av trion Ingela Söderlund, Ida Rissanen och Mattias Viklund.

– Jag har väntat flera månader på det här, men i gengäld blir det nog nu på bästa tänkbara sätt när det kunde arrangeras på Hagmyrens V75-dag, säger Jan-Olov Persson.

Fakta

Järvsöfaks

hingst född 1994 e. Trollfaks – Järvsö Anna e. Lapp Nils
234 st: 201–16–4
Rekord: 1.20,5k* – 1.17,9ak*
Insprunget: 21.288.570 kr
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall
Ägare: Hudik Stallion AB & Firma Sundbo El 1996-97, Hälsinge Trav AB, med flera 1997-2000
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Allmänt: Den främsta kallblodstravaren genom tiderna i både Sverige och Norge. Världsrekordhållare med 1.17,9ak. Årets Häst i Svensk Travsport 2003, 2004 och 2005. Årets kallblod i obruten svit från 1998-2009. Invald i travsportens Hall of Fame 2013.
Meriter (urval): Segrar i Norskt Kallblodsderby 1998, Svenskt Mästerskap tio gånger (1999-2003, 2005-2009), Elitkampen på Solvalla fem gånger (2002-2006), Elitkampen på Bjerke fem gånger (2001-2004, 2006). Nordiskt Mästerskap tre gånger (2004, 2006-2007). 48 rikstotosegrar.
Kuriosa: Stod på toton i tio för satsad tia vid hela 108 av sina 201 segrar!

Expandera

När Järvsöfaks gick ur tiden i höstas hade Jan-Olov Persson noga förberett att det skulle bli en minnesplats, med en minnessten, väl synligt alldeles vid den hage på Hammering där hästen tillbringade en stor del av sitt liv. Persson hade då i flera år i perioder varit allvarligt bekymrad för att kallblodsstjärnans hälsa höll på att vackla, men det blev några sista fina år där Järvsöfaks ”bara” var pensionär efter sin väldigt långa karriär som tävlingshäst och i avel. De sista Järvsöfaks-avkommorna föddes 2015.

– Det kommer tillresande även långt ifrån. När Järvsöfaks fick vandra vidare till de evigt gröna ängarna i höstas framkom det hur enormt populär och älskad Järvsöfaks var. Därför känns det bra att få göra avslut på det här sättet, med en ceremoni där alla som vill kan komma och vara med vid detta sista farväl, säger Jan-Olov Persson.

Därför känns det bra att få göra avslut på det här sättet

Nu blev minnesplatsen större eftersom även Järvsöfaks två vinstrikaste svenskfödda söner, Faksen J:r och Hallsta Lotus, också togs bort på grund av hälsoproblem i höstas.

Fakta

Hallsta Lotus

hingst född 2000 e. Järvsöfaks – Hallsta Malibu e. Mosäter
195 st: 75–24–15
Rekord: 1.21,1k – 1.19,6ak*
Insprunget: 10.015.436 kr
Uppfödare: Magnus O Jonsson, Indal
Ägare: Hälsinge Trav AB 2000-2001, Erland Edlund AB & AB Johan Hansson, Uppsala 2001-2006, AB Johan Hansson, Uppsala 2006-2020
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Meriter (urval): Segrar i Svenskt Kallblodserby 2004, Nordiskt Mästerskap tre gånger (2011-12, 2014), Svenskt Mästerskap två gånger (2010-11), Alm Svartens Äreslöp (tidigare Elitkampen på Bjerke) två gånger (2011-12), Elitkampen på Solvalla en gång (2012). 18 rikstotosegrar.

Expandera

– Minnesplatsen med stenarna är förberedd och vi har väntat på att få sätta ned urnorna med hästarnas stoft. Pandemin har försenat det, men nu blir det i gengäld desto finare istället. Under väntetiden har också bitarna hunnit falla på plats med Järvsöfaks nya stiftelse, säger Jan-Olov Persson.

Fakta

Faksen J:r

hingst född 2002 e. Järvsöfaks – Tummelisa e. Elding
122 st: 36–22–12
Resultat: 1.22,1k – 1.20,4ak*
Insprunget: 4.156.725 kr
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall
Ägare: Halvard K Sundby, Norge 2003-2020
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Meriter: Segrar i Biris Uppfödningslopp (2005), Jacob Meyers Pokal (2013). Fyra rikstotosegrar.

Expandera

 

Stiftelsen kan sägas vara en vidareutveckling av det ungdomsstipendium som tidigare delats ut på Hagmyren under midsommarhelgen. Grundare av stiftelsen är Jan-Olov Persson, Svensk Travsport, ATG, Södra Hälsinglands Travsällskap (Bollnästravet), Norra Hälsinglands Travsällskap (Hagmyren), Travklubben Sleipner och Menhammar Stuteri. Medgrundare är Agria Djurförsäkringar och Hudiksvalls kommun.

Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Stiftelsen ska ha ett brett anslag och kunna stötta utveckling, forskning och utbildning. Olof Karlander är ordförande i stiftelsen och det får växa fram efterhand vilka olika konkreta projekt och idésr stiftelsens medel anslås till, den är ju alldeles nygrundad, säger Jan-Olov Persson.

”Kallblodstravaren, den moderna arvtagaren till den svenska lanthästen, är vårt unika bidrag till travsporten i världen. Kallbloden är också själva grunden till den svenska travsporten, det var med sina arbetshästar som bönderna tävlade mot varandra i travsportens ungdom. Kallblodstravaren är den nu levande kopplingen till travets historia och Stiftelsen Järvsöfaks mål är att skapa förutsättningar för en fortsatt hållbar utveckling av kallblodssporten in i framtiden”, skrevs det i det pressmeddelande som kungjorde skapandet av Järvsöfaks stiftelse.

– Jag är väldigt glad över att Järvsöfaks namn får leva kvar och att hans stiftelse kan bidra till en levande kallblodssport i framtiden. Jag är tacksam att så många organisationer engagerat sig i stiftelsen och hoppas såklart att fler vill vara med och bidra och stötta den, säger Jan-Olov Persson.

Järvsöfaksblodet kommer också att leva kvar i kallblodssporten inom överskådlig framtid. Järvsöfaks fick cirka 1.000 avkommor totalt i Sverige och Norge varav 759 svenskregistrerade. De kallblodstravare som han blir farfar och morfar till kommer säkert att räknas i tusental…

Järvsöfaks vinstrikaste svenska avkommor
Häst
Född år
Kön, mamma, morfarStarter, 1–2–3RekordInsprunget
Hallsta Lotus
2000
h. u. Hallsta Malibu
e. Mosäter
195 st: 75–24–15
1.19,6ak*10.015.436
Faksen J:r
2002
h. u. Tummelisa
e. Elding
122 st: 36–22–12
1.20,4ak*
4.156.725
Stamping2000
v. u. Tok Tora
e. Slogum Tor
148 st: 40–18–16
1.20,2ak3.213.750
Röste Bo
2000
h. u. Korenka
e. Korbest
97 st: 44–9–11
1.19,8ak3.053.632
Järvsöviking
2004
h. u. Tummelisa
e. Elding
54 st: 20–10–8
1.22,6ak3.028.504
Fakse2000
h. u. Eiva E.
e. Greivin
179 st: 31–25–23
1.20,5ak2.869.769
Myllarfaks2002
v. u. Myllarkvarta
e. Kinge Pegg
151 st: 35–20–13
1.20,4ak2.860.473
Tand Kraft
2013
h. u. Gott Tuffa
e. Elding
68 st: 21–9–3
1.21,4ak2.814.943
Höstbo Fredrik
2002
v. u. Korenka
e. Korbest
213: 32–30–17
1.21,4ak2.534.019
Åkre Lurifax
2000
h. u. Åkre Snärta
e. Slogum Tron
120 st. 22–27–13
1.22,0ak2.188.664
Järvsöfaks vinstrikaste norska avkommor
Häst
Föddkön, mor, morfar
Starter, 1–2–3
RekordInsprunget (NOK)
Åsajerven2002
h. u. Sindy Vinter
e. Atom Vinter
107 st: 44–22–11
1.20,5ak5.904.482
Järvsörappen2011
h. u. Tuvrappa
e. Elding
82 st: 30–13–3
1.19,9ak3.928.884
Feseth Lynet
2001
h. u. Åslilja
e. Bork Rigel
186 st: 53–25–23
1.20,1ak3.155.254
Norheim Faksen
2006
h. u. Norheim Elle
e. Elding
131 st: 18–16–11
1.20,1ak2.871.684
Galileo2012
h. u. Tangen Pia
e. Lome Elden
87 st: 22–14–8
1.20,5ak2.673.155
Hellin Faxen
2009
h. u. Nebbenes Faxa
e. Röder
77 st: 16–11–10
1.20,4ak2.463.303
Vestpol Faxen
2003
h. u. Gam Sölvi
e. atom Vinter
179 st: 48–28–16
1.20,8ak2.326.186
Norheim Järv
2008
h. u. Norheim Elle
e. Elding
109 st: 21–21–14
1.20,8ak2.029.988
Pave Faks
2011
h .u. Pave Eldmina
e. Elding
167 st: 23–18–13
1.19,4ak1.921.775
Voje Faks
2003
h. u. Voje Lykka
e. Lykkebron
99 st: 25–14–8

1.20,7ak1.800.729
Hallsta Lotus vinstrikaste avkommor
Häst
Föddkön, mor, morfar
Starter: 1–2–3
RekordInsprunget
Lärkan
2006
h. u. Lassas Travina
e. Troll Jahn
107 st: 21–19–10
1.23,3k1.492.600
Forspärla
2011
s. e. Elda E.
e. Elding
103 st: 16–21–10
1.23,3m1.288.100
Klocksve Sprinten
2011
h. u. Idenors Pamela
e. Lome Elden
76 st: 6–7–7
1.23,9k539.450
Vårvind2011
s. u. Stormvind
e, Sjefen
90 st: 10–5–5
1.23,8ak537.150
Guli Vitus
2011
v. u. Guli Gull
e. Mortvedt Jerkeld
54 st: 7–5–15
1.25,9am420.300
Fokustema
Fokus: Stochampionatet
Läs senare

Toppblodet från Oki går igen i Honey Mearas

Toppstoet Okis gener går fortfarande igen. Stochampionatsvinnaren Honey Mearas stammar tillbaka på Gösta Carlssons i Umeå toppsto.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Årets Stochampionatsvinnare Honmey Mearas. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Årets Stochampionatsvinnare Honmey Mearas. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Oki föddes 1965. Hon var en dotter till toppavelshingsten Lep Hanover och stoet Geisha, vilken var helsyster till ingen mindre än storstjärnan Gay Noon. Denne vann både Kriteriet (1952) och Derbyt (1953)  och sedan blev en äldrestjärna med bland annat tre segrar i Walter Lundbergs Memorial och det tyska storloppet Preis der Besten.

Gay Noon och Gunnar Nordin. Foto: stalltz.se

Den Skåneuppfödda (Bernt Persson i Sjöbo) Oki hamnade hos amatörtränaren Gösta Carlsson. Oki tog 22 segrar på 63 starter vilket genererade föga imponerande 83.075 kronor i prispengar, innan hon fick sitt första föl som åttaåring 1973: snabblopparen Oki Way (e. Shatter Way), med 43 segrar och 648.555 kronor insprunget. Det blev starten på en 16 avkommor stor – som föddes inom 18 år! – och formidabel avkommeskara där Oki Rogue (e. Noble Rogue), född 1979, sticker ut som en av de tidiga miljonvinnande svenskfödda avkommoma. Oki Smoke (e. Smokin Yankee), född 1985, kom nära miljonen.

Fakta

Lep Hanover

Okis pappa Lep Hanover (e. Hoot Mon – Louellen e. Spencer), 1.17,9ak/150.890 kr, fick 481 svenska avkommor. Dessa tog över 2.500 segrar, vilket alltså blir över fem segrar i snitt!

Lep Hanover lämnade stjärnorna Marcon Lep 1.12,3ak*/1,3 mkr, Tangens 1.15,1ak*/782.000 kr, Inside 1.15,.8ak*/771.000 kr och evighetsmaskinen Molnets Broder, 113 segrar på 323 starter, 1.15,8ak/770.000 kr.

Fyra segrande avkommor i Svensk Uppfödningslöpning är också en merit som inte går av för hackor: Lespri 1964, Pelle Lep 1976, Lep Curie 1979 och ovan nämnde Tangens 1983.

Expandera
Oki Smoke och Jan Norberg efter Solvallaseger 1989. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Oki var en för sin tid helt klockren avelsmärr att få utmärkelsen Elitsto. Att det finns ordentligt med kraft kvar i dessa gener, som alltså spänner ända tillbaka till svenskfödda stjärnor på 1950-talet, visade minsann Honey Mearas igår i Stochampionatet. Utöver Khao Manees avkommors framfart finns ytterligare en rätt färsk klassisk vinnare från Oki-mödernet: Belker (e. Scarlet Knight – Oki I Can), 1.11,8ak/2,8 mkr, vilken delade segern med Bythebook i Uppfödningslöpningen 2018.

Okis avkommor
År
HästKön, pappa
StarterRekord
Intjänat
1973Oki Way
h. e. Shatter Way
158 st: 43–24–21
1.16,1ak*648.555
1974Ojkis.e. Ego Boy
112 st: 17–12–9
1.19,0k112.050
1975Oki Boy
h. e. Ego Hanover
186 st: 39–22–19
1.15,1ak502.110
1976Okis King
v e. King Frances
68 st: 4–5–4
1.20,1k36.450
1977Oki Speed
h. e. Speed
198 st: 24–15–16
1.16,2ak215.100
1978Oki Noon
h e. Shatter Way
87 st: 5–12–8
1.17,5ak106.550
1979
Oki Rogue
h. e. Noble Rogue
241 st: 41–41–33
1.14,1ak1.258.905
1980Oki Girl
s. e. Speedy Spin
3 st: 2–0–0
1.20,4m*
6.800
1981Oki More
v. e. Keystone Sycamore
130 st: 6–7–4
1.18,6ak91.615
1982Oki Shot
h. e. Fine Shot
16 st: 6–1–0
1.19,3k55.250
1983Oki Star
s. e. Noble Rogue
ostartad
1984Oki Quick
v. e. Quick Pay
39 st: 3–8–4
1.18,0m*76.150
1985Oki Smoke
h e. Smokin Yankee
103 st: 43–10–13
1.15,5ak907.000
1986Oki Pay
v. e. Quick Pay
47 st: 8–6–6
1.15,5ak*266.500
1989Oki Princess
s.e. Oki Princess
20 st: 5–2–1
1.16,3ak311.500
1990Oki Prince
h e. Ata Star L.
70 st: 10–5–3
1.15,8am*213.633

 

Om Oki är det klockrena exemplet på ett ”Elitsto-förr-i-tiden”, med många och slitstarka avkommor, är Honey Mearas mamma Khao Manee ett lika klockrent exempel på den moderna svenska travsportens toppuppfödning. Khao Manee är en dotter till den i USA-stående topphingsten Muscles Yankee och kulltoppsstoet Princess Ride (e. Express Ride – Oki Princess e. Self Confident – Oki). Princess Ride var trea i långa E3 för Stig H Johansson som treåring och vann sedan Stosprintern och var tvåa i Stochampionatet som fyraåring. Karriären kom att omfatta tio segrar på 31 starter och 1,9 miljoner kronor insprunget.

Princess Ride och Stig H Johansson. Foto Stalltz.se

Princess Ride har lämnat en miljonvinnande avkomma, Pomona Wibb (e. Lindy Lane), 1.11,7,ak/1.040.700 kr, och Astrid Wibb (e. Viking Kronos) som inte kom längre än till halvmiljonen men tog segerrekordet 1.10,7ak. Ytterligare en dotter, Ester Wibb (e. Orlando Vici), är nu fyra år och var i final i Oaks förra året. Hon är precis över halvmiljonen i intjänat.

Khao Manee var Princess Rides förstfödda och hon fick ihop 132.000 kronor insprunget, via fyra segrar på elva starter och snabbastetiden 1.13,3ak, innan en senskada ändade karriären.

Calle Wihlborg har fött upp Honey Mearas. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Då var Calle Wihlborg, Snogarpsuppfödningen, framme och fick utdelning på vad vi kan kalla en ”muntlig option” att köpa stoet för avel när hennes karriär var över.

Calle berättade i vintras för Sulkysport, när Khao Manee liksom sin mormors mor Oki fått utmärkelsen Elitsto, hur det gick till. Calle hade varit intresserad av Khao Manee, på grund av hennes fina blodslinjer och att hon var en ”fin märr” ända sedan Kari Lähdekorpi köpt henne som treåring. Då hade Khao Manee börjat karriären löftesrikt hos Roger Walmann med att i andra starten vinna på 1.15,7/1.640.

Det var bara en hake: Kari Lähdekorpi hade vid det laget (2008) köpt ett 30-tal (!) ettåringar till ägarna PIMI i Marsvinsholm och Stall Label, och ville Calle Wihlborg vara med i Khao Manee fick han köpa in sig i ”ettåringspaketet” också!

– Om jag gjort det hade jag säkert fortfarande legat back! Det var inte aktuellt, säger Calle Wihlborg.

 

Khao Manee startade bara som tre- och fyraåring och efter återkommande skadeproblem gav man upp försöken att tävla då hon var sex år. Kari Lähdekorpi kom ihåg Calle Wihlborgs intresse för stoet, ringde upp Calle och frågade om han fortfarande ville ha Khao Manee. Det ville Calle.

Fakta

Khao Manees döttrars storloppsmeriter

 

 • Darling Mearas: Segrar i Oaks 2016 och Sto-EM 2018, tvåa i Stochampionatet 2017, trea i Breeders Crown 2016 och Dr John R Steele Memorial 2019.
 • Milady Grace: Seger i Breeders Crown 2020, tvåa i Derbystoet 2020, trea i Breeders Crown 2019.
 • Honey Mearas: Seger i Stochampionatet 2021, tvåa i Drottning Silvias Pokal 2021.
Expandera

Khao Manees avelskarriär i regi Snogarps Gård har blivit en grym succé. Andra avkomman är den lysande Darling Mearas (e. Cantab Hall), vilken med 1.08,2ak, satt vid seger på Meadowlands 2019 för Åke Svanstedt, är snabbaste svenskfödda sto genom tiderna. Innan hon blev det, och avslutade karriären i Nordamerika, hade hon i Sverige vunnit Oaks som treåring, blivit tvåa i Stochampionatet som fyraåring och vunnit Sto-EM som femåring för Stefan Persson.

trav, travsport, sulkysport, v75, halmstad, äventyr, usa, svanstedt
Darling Mearas och Stefan Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Darling Mearas stannade förra året kvar i USA för betäckning, med topphingsten Chapter Seven, och har i år ett hingstföl som ska bli svenskfött tillsammans med honom.

– Darling Mearas och hingstfölet kom hem hit till Snogarp från USA i början av juli. Hingsten är tidigt född och det är en ”riktig biff”, han har fått betydligt mer av sin exteriör från mamman än från pappan. Darling Mearas är dräktig med Chapter Seven igen, säger Calle Wihlborg.

Nästa toppdotter till Khao Manee är den nu femåriga Milady Grace (e. Ready Cash). Hon vann Breeders Crown i höstas och var tvåa i Derbystoet, i ett läge när karriären egentligen borde varit slut och stoet redan i avel. Det var i alla fall planen när hon lämnade Peter Untersteiner i maj som fyraåring. Istället blev det fortsatt tävlande hos Daniel Redén, på allra högsta årgångsloppsnivå dessutom.

Khao Manees avkommor
År
HästKön, fadershingstStarterRekordInsprunget
2012Carisma Mearas
s. e. Conway Hall
65 st: 4–5–9
1.13,0ak396.250
2013Darling Mearas
s.e. Cantab Hall
40 st: 15–3–8
1.08,2ak*7.337.561
2014Etoile Meras
s e. Cantab Hall
10 st: 3–1–0
1.13,6ak126.500
2016Milady Grace
s e. Ready Cash
20 st: 5–1–5
1.12,2am*3.468.000
2017Honey Mearas
s e. Readly Express
17 st: 7–3–2
1.12,6am3.570.500
2018In Love Mearas
h e. Cantab Hall
ostartad
2020Kitty Mearas
s e. Face Time Bourbon

– Milady Grace galopperade till slut i två lopp i rad i våras och det kändes som att något var fel. Daniel Redén var förvånad över hur hon avslutade de loppen, för i träningen kändes Milady Grace toppfin. Jag tyckte att vi inte hade råd att riskera att tappa ett år på att traggla vidare med att tävla när hon hade börjat strula i loppen, så det togs ett snabbt beslut att skicka Milady Grace till Irland för att betäckning med Propulsion. Till min stora glädje har det nu lite sent om sider kommit besked att hon verkar ha tagit sig med Propulsion, säger Calle Wihlborg.

Milady Grace. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

 

Och sedan är det då Honey Mearas. Efter att ha haft stolpe ut när det kom till de stora loppen på hösten som treåring, Oaks och Breeders Crown hos Peter Untersteiner, har hon som fyraåring nu fått till det fullt ut, andraplats i Drottning Silvias Pokal och nu seger i Stochampionatet.

Fakta

Honey Mearas

sto fyra år e. Readly Express – Khao Manee e. Muscles Yankee
17 st: 7–3–2
Rekord: 1.17,0m* – 1.12,6am
Insprunget: 3.570.500 kr
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Caroline Närström

Expandera

– Helt underbart naturligtvis. Jag skrek mig, som vanligt, totalt hes och tårarna sprutade när hon kom där över upploppet ochj avgjorde hur snyggt som helst, på nytt världsrekord dessutom. Örjan Kihlström var precis lika grym som vanligt och disponerade loppet helt perfekt med henne. Dessutom körde han ju loppet med ryggskott…sicken grym gubbe han är alltså, Örjan, säger Calle Wihlborg.

Supermamman Khao Manee har dock nu hamnat i bekymmer när det gäller sin förmåga att få föl.

Honey Mearas och Daniel Redén. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Hon kastade dräktig med Face Time Bourbon i vintras. Otroligt ledsamt förstås, och dessutom blev hon skadad invärtes så nu kan Khao Manee inte bära fram fler föl själv. Vi ansökte om att få använda embryotransfer, och eftersom hon blivit Elitsto fick vi det. Nu är Khao Manee i Danmark, på ett ställe där de är jätteduktiga på tekniken med embryotransfer. Det har varit meckigt och struligt att få henne dräktig, men nu verkar det som att mottagarstoet till slut tagit emot Khao Manees ägg. Vi håller tummarna hårt för att det här går vägen, och om det blir föl blir det ett helsyskon till Darling Mearas vi i så fall får, säger Calle Wihlborg.

 

De äldsta avkommorna till Honey Mearas pappa Readly Express (e. Ready Cash – Caddie Dream e. Viking Kronos), 1.08,9ak*/24,7 mkr, är fyra år och den världsrekordsättande kullkungen och Prix d’Amérique-vinnarens avelsstart är minst sagt toppbra. Honey Mearas gav nu Readly Express dennes redan tredje seger i svenska årgångslopp:

 • Revelation (hingst u. Monrovia e. Rite On Line) Svensk Uppfödningslöpning 2019
 • Red Lady Express (sto u. Staro Helle e. Juliano Star) Långa E3 2021
 • Honey Mearas (sto u. Khao Manee e. Muscles Yankee) Stochampionatet 2021

Och inom skotthåll finns dessutom något nu som skulle slå ut alla de här tre storloppsvinsterna. USA-födde Readly Express-sonen Dancinginthemark M. (u. Leila e. Andover Hall) går in i Hambletonianveckan på Meadowlands som favorit att vinna det största treåringsloppet i världen!

Källa: Breedersbible.com

 

Fokustema
Fokus: Inför Stochampionatet
Läs senare

Kan Chablis starta om Ribb-uppfödningen?

Det är 50 år sedan Benti Ribb vann Stochampionatet på Axevalla.
På söndag kan Chablis Ribb göra samma sak.
Chablis Ribb kan på det hela taget åstadkomma att travhästuppfödningen återupptas på Ribbingstorp efter att i så fall ha legat i träda sedan 2018.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ska Chablis Ribb göra som Benti Ribb för 50 år sedan – och vinna Stochampionatet? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Stalltz.se
Ska Chablis Ribb göra som Benti Ribb för 50 år sedan – och vinna Stochampionatet? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ribb-uppfödningen startades 1962, men sedan 2018 har det inte blivit några föl på gården strax söder om Vara,

– Vi får väl se. Mina senaste uppfödningar, om det är sista återstår att se,  föddes 2018. När vi inte hade några föl 2019 var det första gången på 58 år som det inte föddes några travföl på Ribbingstorp, säger Ulf Eliasson.

De två 2018-fölen Diamond Ribb (e. Raja Mirchi – Joyous Sound) och Six Ten Ribb (e. Djali Boko – Jawbone) kan alltså tänkas vara de sista Ribb-hästarna som föds, men samtidigt har Ulf Eliasson en livlina att dra i om han skulle tänka om – och tända om – gällande Ribbingstorps nästan 60-åriga uppfödartradition.

– Vi har ingen här som tar över efter oss och mammorna till de här 2018-fölen är gamla, båda är 24 år nu. Stona får gå kvar här och ha det bra så länge de är friska och pigga, men de är för gamla för att betäckas fler gånger. Det är en kombination av olika saker som gjorde att vi inte tagit några föl på tre år. Dels är det som jag nämnde successionen på gården, jag och Birgitta är inga ungdomar längre, dels har ekonomin i uppfödningen inte varit så uppmuntrande, dels tog sig inget av stona när de betäcktes förrförra året.

Ulf Eliasson har inte haft någon uppfödning på Ribbingstorp Stuteri sedan 2018, men kanske blir det comeback om något år. Foto Privat

– Så har jag ledsnat lite också. Jag är kanske konservativ oh gammalmodig i mitt tänk, men jag har svårt för det här att det numera kommer in hundratals hästar varje år som räknas som svenskfödda fast de knappt satt en hov på svensk mark sitt första levnadsår. För mig betyder svenskfött att hästen är född i Sverige och har vuxit upp här. Jag är glad att den här viktiga frågan kommit upp på bordet för diskussion igen och jag hoppas, för svensk travhästuppfödnings skull, att det går att komma fram till något som innebär att lopp för svenskfödda hästar verkligen är för svenskfödda – inte även för hästar som registreras som svenskfödda fast de väl i en del fall bara varit hit över riksgränsen för att genomgå registreringen, säger Ulf Eliasson.

Fast så var det ju det här med livlinorna…där Stochampionatsfinalisten Chablis Ribb kan bli nyckeln till att det föds fler Ribb-hästar i framtiden. Hennes blodslinjer går ända tillbaka till när travuppfödningen startade på Ribbingstorp. Bara det vore ju en fin nostalgisk poäng, ifall Ulf och Birgitta återuppptar den verksamheten.

– Chablis Ribb är utleasad som tävlingshäst och då är det väl så att jag någonstans velat ha kvar möjligheten att ta tillbaka henne efter karriären. Treåringen Diamond Ribb är utleasad till Josefine Ivehag på samma sätt som Chablis Ribb. Sedan har jag också sexåriga stoet Juvel Ribb (e. Joke Face – Joyous Sound) i träning hos Leif Witasp. Så ja, det finns möjligheter att återuppta aveln här igen, om vi skulle vilja det, när de här tre stona tävlat färdigt, säger Ulf Eliasson.

Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Och det här med ekonomin…Chablis Ribb sprang in över en miljon kronor som treåring och är i Stochampionatet nu. Det blir faktiskt en rätt bra sudd, 200.000 kronor redan, i uppfödarpremier, som Chablis Ribb tickat in till Ulf. Vad hon (som premiechansad) springer in i Stochampionatet på söndag genererar 30 procent i uppfödarpremie!

– Haha, ja så är det ju. Det märks och känns verkligen på positivt sätt ekonomiskt när man som det är nu med uppfödarpremierna får fram en häst som tävlar i kulleliten som ung. Det är riktigt förnämligt. Men tyärrr kommer ju de hästarna väldigt sällan för uppfödare som vi som har så liten skala på verksamheten.

Den senaste Ribb-häst som fått meriter i ett stort unghästlopp är faktiskt så långt tillbaka som Sussie Ribbs (e. Ron B.Hanover – Susan Fager) Oaks-seger 1992! Sussie Ribb hade i det avseendet oturen att vara kullsyster med en viss Ina Scot

 

Västgötska uppfödarnamnet ”Ribb” har alla som följt travsporten sedan 1960-talet kommit i kontakt med. Sammanlagt har det fötts 340 Ribb-hästar sedan den första 1963, Wallhamra Wals (e. Joe’s Pride – Benboe Söndergård), vilket blir fem-sex föl per år i genomsnitt. 1964:an undan Benboe Söndergård, med franske Juba II som far, fick heta Ribb och 1966:an, en helsyster till Ribb, namngavs Ribba. Från 1967 och framåt etablerades det som sedan blev kutymen, med kännetecknet ”Ribb” i namnet på alla hästar från Ribbingstorp.

– Familjen flyttade hit 1962, då min pappa Sven och hans bror, som också var jordbrukare, delade på sig. Inte långt härifrån ligger Lassagården, och Ingmar Andersson fick snabbt in oss i travsporten och hästuppfödning, säger Ulf Eliasson, som var åtta år när flyttlasset gick till Ribbingstorp.

Ribbhästar i Stochampionatet
År
HästStamtavlaPlacTidDistansPrispengar
2021Chablis Ribb
e. Raja Mirci
u. Grape Ribb
2.640a
1993Sussie Ribb
e. Ron B.Hanover
u. Susan Fager
01.16,72.640a
1988FIness Ribb
e. Count´s Pride
u. Excursion
01.20,02.640a
1984Somolli Ribb
e. Speedy Somolli
u. Song Festival
struken2.640a
1983Ex Ribb
e. A.C.'s Orion
u. Exotic
61.20,0g2.640a11.250
1974Benboe Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
0i.t.
3.100a
1973Benba Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
31.23,83.100a15.000
1973Duway Ribb
e. Shatter Way
u. Dus
0i.t.3.100a
1973Grevinnan Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
0i.t.3.100a
1971Benti Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
11.24,13.100a50.000
1971Nissa Ribb
e. Gibs Bulwark
u. Hubana Fortuna
51.24,63.100a5.000
1970Miss Ribb
e. Lep Hanover
u. Miss Venus
0i.t.3.100a

Axevalla hade öppnat knappt tio år tidigare och ”hela Västergötland” började snart sjuda av travhästuppfödning samtidigt som jordbruket mekaniserats och  uppfödningen av nordsvenskar och ardenners till jordbruket som en konsekvens minskat kraftigt. Arbetshästar ut och travhästar in är en förenklad, men ändå hyfsat rättvisande, bild av det som hände på västgötska gårdar.

 

Ribbingstorp hette Karstorp fram till 1500-talet då adelsmannen Nils Knutsson Ribbing blev ny ägare och då egendomen också bytte namn. Det finns byggnader kvar på Ribbingstorp som byggdes i slutet av 1700-talet. Moderna lantbruk har flera intäktsben att stå på och på Ribbingstorp erbjuds bland annat bed & breakfast. Fyra rum: Jet Ribb, Grevinnan Ribb, Grace Ribb och Victory Flight, finns att hyra in sig i – alla är de hästar som varit väldigt betydelsefulla för stuteriet.

Jet Ribb och Hans G Eriksson. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Ja, det där är ju lite roligt. Det är min fru Birgitta som sköter den verksamheten, och om vi bara hade haft tid att ta hand om det kunde vi nog haft fler uthyrningsrum, för de är populära. Vi valde att knyta an rummen till kända hästar från Ribbingstorp och vi har försökt ge respektive rum prägel med tavlor på, och lite memorabilia som grimmor och sådant, om de hästar som gett namn åt rummen, säger Ulf Eliasson.

Han var tidigt med i hästuppfödningen och även träning av hästar på gården från tonåren. De första åren stod Sven Eliasson, och Ulfs mamma Birgit, som uppfödare för Ribb-hästarma, och sedan 1970-talet har det varit Ulf Eliasson, och syskonen Eliasson, som rubricerats som uppfödare.

Ribb-hästarna gjorde sig snabbt ett namn. När Benti Ribb (född 1967 e. Shatter Way – Benboe Söndergård) vann Stochampionatet för Olle Elfstrand 1971 var det ett genombrott för Ribb-uppfödningen.

Benti Ribb och Olle Elfstrand vann Stochampionatet för 50 år sedan! Foto Stalltz.se

Därefter följde sedan snabbt främst Shatter Ribb (född 1968 e. Shatter Way – Miss Venus). Shatter Ribb blev en snabbloppare med 25 segrar på 90 starter, där främsta segern var Walter Lundbergs Memorial. Shatter Ribb blev premierad avelshingst och fick 371 svenskregistrerade avkommor. Två av hans främsta avkommor var helsyskonen Galax Ribb, 1.14,6k/717.290 kr och Nibs Ribb, 1.15,4ak/713.350 kr, båda undan Scotch Nibs-dottern Aniara Nibs.

– Nibs Ribb vann liksom sin pappa Walter Lundbergs, minns Ulf Eliasson.

 

Två av Ribbingstorps fölston har nått epitet Elitston. Dels är det USA-importen Victory Flight (e. Speedster – Dinner Song), 1.18,6ak/79.800 kr, dels är det Chablis Ribbs ”stammor” på Ribbingstorp, Grevinnan Ribb (e. Shatter Way – Grevinnan Gruff), 1.18,1ak/109.075 kr.

– Victory Flight tog jag hit och hon blev väldigt betydelsefull. Hon lämnade riktigt bra hästar och jag måste säga att hon samtidigt hade lite otur. Legend Ribb var hos Berth Johansson och med i Derbyt. ”Det blir galopp eller vinst”, sade Berth till mig innan loppet, och det blev…galopp. Perfect Ribb var bland favoriterna i Kriteriet samma år som Legend Ribb var med i Derbyt, men Perfect Ribb var tyvärr inte helt kurant Kriteriedagen och fick nöja sig med fjärdeplatsen, säger Ulf Eliasson.

Somolli Ribb och Pekka Korpi. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Grevinnan Ribb, som alltså var en egen uppfödning, lämnade Ribbingstorps mest betydelsefulla häst, Derbyvinnaren Jet Ribb (e. Count’s Pride). Och även Sto-SM-vinnaren Grace Ribb (e Quick Pay), som är mormor till Chablis Ribb.

Fakta

Vinstrikaste Ribb-uppfödningarna

 • Jet Ribb (valack född 1982 e. Count’s Pride – Grevinnan Ribb e. Shatter Way)
  160 st: 38–39–24. Rekord: 1.14,5k – 1.12,0ak. Insprunget: 6.684.795 kr
  Segrar i Svenskt Travderby, Åby Stora Pris, Olympiatravet, Nordiskt Mästerskap, fem gulddivisionsfinaler.
 • Sussie Ribb (sto fött 1989 e. Ron B.Hanover – Susan Fager e. The Prophet)
  77 st: 14–?–?. Rekord: 1.17,7m – 1.13,0ak. Insprunget: 2.108.065 kr
  Seger i Svenskt Trav Oaks. Fotnot: Fram till och med 1995 hade Sussie Ribb 17 andraplatser och åtta tredjeplatser 1996 gjorde hon tolv starter i Italien och vann ett lopp, dock oklart om antalet andra- och tredjeplatser på de tolv starterna.
 • Grace Ribb (sto fött 1986 e. Quick Pay – Grevinnan Ribb e. Shatter Way)
  96 st: 33–20–11. Rekord: 1.15,5m – 1.14,1ak. Insprunget: 2.029.820 kr.
  Seger i Sto-SM.
 • Hardy Ribb (valack född 2005 e. Super Arnie – Here She Comes e. Mack Lobell
  53 st: 12–11–7. Rekord: 1.14,5l – 1.10,9ak. Insprunget: 1.873.750 kr
 • Ready Ribb (valack född 2011 e. Ready Cash – Joyous Sound e. Sugarcane Hanover)
  55 st: 18–5–5. Rekord: 1.12,9m – 1.12,2am. Insprunget: 179.603 euro
 • Legend Ribb (hingst född 1980 e. The Prophet – Victory Flight e. Speedster)
  153 st: 50–22–21. Rekord: 1.15,4k – 1.14,4ak*. Insprunget: 1.275.075 kr
 • Raja Ribb (valack född 2012 e. Raja Mirchi – Joyous Sound e. Sugarcane Hanover)
  84 st: 16–6–3. Rekord: 1.12,3m – 1.12,1am. Insprunget: 1.166.350 kr
 • Chablis Ribb (sto fött 2017 e. Raja Mirchi – Grape Ribb e. Spotlite Lobell)
  21 st: 6–3–3. Rekord: 1.17,1m* – 1.10,1ak. Insprunget: 1.141.800 kr
 • Racing Ribb (valack född 2014 e. Raja Mirchi – Amazing Ribb e. Alf Palema)
  60 st: 12–7–9. Rekord: 1.13,5m – 1.11,5ak*. Insprunget: 1.085.500 kr
 • Perfect Ribb (hingst född 1981 e. Pershing – Victory Flight e. Speedster)
  102 st: 21–19–17. Rekord: 1.15,4k – 1.13,8ak. Insprunget: 1.017.800 kr
Expandera

– Det är jätteroligt att Grevinnan Ribb, som föddes här 1969, kommer igen i Chablis Ribb. Hon blev Grape Ribbs sista avkomma. Grape var 21 år när Chablis föddes, och jag var väldigt glad när det lyckades tillsammans med Raja Mirchi. Det är en avelshingst jag är mycket förtjust i, säger Ulf Eliasson och fortsätter:

– Vi var delägare i Count´s Pride som stod hos Ingmar Andersson på Lassagården, det var därför den hingsten valdes när Jet Ribb kom till. Grace Ribb var ju efter Lassagårdens stolthet Quick Pay. Ingmar och Lassagården kommer även in i Sussie Ribb. Stammodern till henne är Ingmars paradsto Ingela (e. Safari the Great – Carnea), säger Ulf Eliasson.

Grace Ribb och Per-Åke Holmsten. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Linjen från Chablis Ribb till Grevinnan Ribb går så här:

 • Chablis Ribb (född 2017 e. Raja Mirchi – Grape Ribb), 1.10,1ak/1.141.800 kr
 • Grape Ribb (född 1996 e. Spotlite Lobell – Grace Ribb), 1.16,6am/212.474 kr
 • Grace Ribb (född 1986 e. Quick Pay – Grevinnan Ribb), 1.14,1ak/2.029.820 kr
 • Grevinnan Ribb (född 1969 e. Shatter Way – Grevinnan Gruff), 1.18,1ak/109.075 kr

Ett annat betydelsefullt fölsto på Ribbingstorp var amerikanskan Song Festival (född 1972 e Speedster – Singing Lady). Hon blev mamma till Somolli Ribb (e. Speedy Somolli) , som är mormor till ingen minde än Commander Crowe (e. Juliano Star – Somack). 1.08,9ak*/34.345.097 kr.

– Vi sålde Somoll Ribb till Finland som unghäst. Hon kom tillbaka till Axevalla som fyraåring och vann kvalet till Stochampionatet, men var struken i finalen, minns Ulf Eliasson.

Somolli Ribbs uteblivna Stochampionatsstart var för övrigt även det 1984 – samma år som Legend Ribb galopperade i Derbyt och Perfect Ribb var fyra i Kriteriet.

 

Ulf och Birgitta Eliasson missar förstås inte Stochampionatet på söndag när Chablis Ribb är med…men Ulf var orolig att de ännu kvarlevande pandemirestriktionerna skulle ställa till det.

– Vi såg förstås till att få biljetter till uttagningarna i fredags. När det sedan blev aktuellt med finalen också sa de att det redan var slutsålt till Stochampionatet, och det lät ju inte så roligt för oss. Men då kom sportchefen Lars Ågren och sa att vi inte behövde vara oroliga, de hade tänkt på oss uppfödare till finalhästarna också. Häromdagen kom mycket riktigt en inbjudan. Tyvärr verkar det som att vi inte får möjlighet att gå ner på stallbacken och hälsa på Chablis Ribb och Josefine, men det får vi stå ut med. Trots allt ska vi vara väldigt tacksamma att travet i Sverige har kunnat hållas igång på det sätt som varit fallet det senaste året, säger Ulf Eliasson.

Fakta

Ribbingstorps Elitston

 • Victory Flight
  född i USA 1963 e. Speedster – Dinner Song e. Victory Song
  57 st: 12–6–6. Rekord: 1.19,9k – 1.18,6ak. Insprunget: 79.800 kr
  Mamma till:
  Legend Ribb (hingst född 1980 e. The Prophet)
  153 st: 50–22–21. Rekord: 1.15,4k – 1.14,4ak*. Insprunget: 1.275.075 kr
  Perfect Ribb (hingst född 1981 e. Pershing)
  102 st: 21–19–17. Rekord: 1.15,4k – 1.13,8ak. Insprunget: 1.017.800 kr
  Seger i Skandinaviskt Grand Prix som treåring. Avelshingst med 24 svenskfödda avkommor. En miljonär: Ninas Apache (u. Miss Vibban e. Titte), 1.12,7ak/1.283.000 kr
  Prophet Ribb (hingst född 1976 e. The Prophet)
  110 st: 8–24–17. Rekord: 1.17,3k – 1.14,1ak. Insprunget: 720.550 kr
  Pay Ribb (hingst född 1979 e. Quick Pay)
  131 st: 34–23–18. Rekord: 1.15,8m – 1.16,3am. Insprunget: 642.450 kr
 • Grevinnan Ribb
  född i Sverige 1969 e. Shatter Way – Grevinnan Gruff e. Flight Song
  38 st: 11–4–5. Rekord: 1.18,9m – 1.18,1ak. Insprunget: 109.075 kr
  Mamma till:
  Jet Ribb (valack född 1982 e. Count’s Pride)
  160 st: 38–39–24. Rekord: 1.14,5k – 1.12,0ak. Insprunget: 6.684.795 kr
  Grace Ribb (sto fött 1986 e. Quick Pay)
  96 st: 33–20–11. Rekord: 1.15,5m – 1.14,1ak. Insprunget: 2.029.820 kr.