Fokustema
Fokus: Inför V75 Bollnäs
Läs senare

”Väldigt lik pappa Tekno Odin”

Tekno Jerven är fem år och på väg rakt upp i kallblodseliten.
På vägen dit kan han i V75-omgången på Bollnästravet ge Bergsåkers tränarveteran Alf Jonsson dennes tusende tränarseger.
– Det vore ju väldigt roligt om det kunde bli så att jag jubilerar med en V75-seger, säger Alf.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Tekno Jerven drog pullertvagn i träning som treåring och Alf Jonssons jubileumshäst. Foto Ellinor Kempe
Tekno Jerven drog pullertvagn i träning som treåring och Alf Jonssons jubileumshäst. Foto Ellinor Kempe

73-åringen står alltså på 999 tränarsegrar inför Tekno Jervens framträdande i kallblodsdivisionen denna vecka. Om man vill göra det lite enkelt för sig kan man säga att det kanske mest är galopp emot, även om Tekno Jerven nu går upp i en högre klass mot tuffare äldre hästar som han inte haft att hantera tidigare.

Fakta

Alf Jonssons tränarresultat senaste åren

2015: 16 st: 4–4–4. Inkört: 236.400 kr
2016: 19 st: 6–1–5. Inkört: 393.600 kr
2017: 28 st: 6–3–6. Inkört: 489.200 kr
2018: 42 at: 13–3–5. Inkört: 1.230.400 kr
2019: 40 st: 14–7–0. Inkört: 799.700 kr
2020: 34 st: 12–6–1. Inkört: 957.859 kr
2021: 1 st: 0–1–0. Inkört: 50.000 kr

Expandera

– Går Tekno Jerven felfritt lär han trava en 1.24-tid över 2.640 meter igen. Det måste räcka långt och då blir han inte lätt att ta 20 meter på. Men fjärdespår är sämsta tänkbara, och jag blir inte förvånad om han galopperar ner sig till att hamna bakom tilläggshästarna. I så fall får jag väl vänta på jubileumssegern ett tag till, säger Alf Jonsson.

Tekno Jerven har guldkantad härstamning, suveränen både på banan och i aveln Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana Best), 1.18,5ak*/11,1 mkr, undan toppstoet Puma Jerva som bidrog med elva av Alfs 999 tränarsegrar och var ett toppsto med 1,2 miljoner kronor insprunget.

Alf Jonsson har tagit 999 segrar som tränare och i Bollnäs under lördagen kan han kliva in i tränarnas tusenklubb. Foto Ellinor Kempe

– Jag körde Tekno Odin också, när han var stationerad i Sverige som avelshingst och samtidigt tävlade. Tekno Jerven är väldigt lik sin pappa i hur han travar. Bakbenen driver på med stor kraft och spänst och frambenen hänger mest med, säger Alf Jonsson.

Fast det är kanske just det frambenen inte riktigt gjort för Tekno Jerven senaste månaderna, åtminstone inte från start. I två av de tre senaste loppen har det blivit dundrande startgalopper.

Om Tekno Jerven galopperar ställer han sig sedan i regel inte förrän han blivit ensam bakom de andra

– Nja, att Tekno Jerven galopperat sitter inte i hans aktion utan i att han har temperament. Om kusken behöver ta i honom från start svarar han hästen med att ta i för mycket istället för att lyssna på kusken och då har det  några gånger blivit galopp. Det är därför just fjärdespåret som han har den här gången är sämsta tänkbara. Det gäller nog att hästen och Jimmy (Jonsson, kusken, Alfs son, reds.anm.)  kommer helt rätt i voltningen för att det inte ska vara galopprisk. Och om Tekno Jerven galopperar ställer han sig sedan i regel inte förrän han blivit ensam bakom de andra hästarna och då slappnar av, säger Alf Jonsson.

 

När Tekno Jerven vann finalen i Norrlands Elitserie på Umåker i november, från 40 meters tillägg, lade han på det sättet bort 50-60 meter till på startgalopp. I första kurvan var han därför 100 meter efter täten! Det är därför svårt att klocka på löpningsreprisen på atg.se, men det går att höfta sig fram till att Tekno Jerven travade någonstans 1.23,5-1.24 i 2.000 meter på den regnblöta banan, till seger och fortfarande med fullt klipp i steget över mål.

Fakta

Tekno Jerven

hingst fem år e. Tekno Odin – Puma Jerva e. Åsajerven
21 st: 11–4–1
Rekord: 1.24,6l – 1.27,3al*
Insprunget: 686.500 kr
Uppfödare: Maria Arnells, Alfta
Ägare: Alf Jonsson, Njurunda
Tränare: Alf Jonsson, Bergsåker
Körsven: Jimmy Jonsson, Bergsåker
Skötare: Marie Svanholm

Expandera

– Ja, det stämmer säkert, den kapaciteten har han. I det loppet gjorde han en otrolig upphämtning som bara en topphäst kan klara, säger Alf Jonsson.

Det var inte första gången Tekno Jerven visade toppkvaliteter efter galopp. När han vann Hälsinglands Treåringspris på sommaren som treåring handlade det också om en oerhört imponerande upphämtning efter stor markförlust, helt klart under 1.25/2.000 meter. Men glädjen över den segern blev kortvarig. Efter den urladdningen stod Tekno Jerven gaffelbandsskadad och treåringssäsongen var över innan sensommarens storlopp med Kriteriet i Sverige kördes.

Tekno Jerven rehabiliterade sig och inledde fyraåringssäsongen redan i januari, men efter några vinterstarter byttes fokus. Tekno Jerven gick till avel.

Ängsborken. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det stod klart att storebror Ängsborken skulle bli fulltecknad sitt första år hos Fredrik Fransson på Monster Trav i Järvsö och det kom därför förfrågningar från uppfödare om inte skulle få plats hos Ängsborken om de kunde betäcka med Tekno Jerven istället. Vi bestäömde oss för att låta Tekno Jerven gå till avel också hos ”Frasse” och han betäckte runt 40 ston. Tanken var från början att han skulle tävla också, men avelsarbetet blev mer omfattande än vi trodde. Det slet på den unga hingsten att hoppa så mycket på bocken, han var ju bara fyra år. Så han missade Derbyt också, säger Alf Jonsson.

Sedan Tekno Jerven kommit tillbaka till Alf efter betäckningssäsongen har han gjort sex starter och vunnit fyra. I de två senaste långloppen har han gått i tredjespår sista 1.200-1.300 meterna och senast lyckades Lome Storm (e. Bork Odin – Lome Embla) hålla undan efter att ha kommit till ledningen.

 

Eftersom Tekno Jerven missat att ta stora skutt i sin prissumma i de stora unghästloppen står han ”bara” på knappt 700.000 kronor insprunget inför denna veckas V75-start. Förhoppning att han ska växa in i eliten redan som femåring finns alltså hos Alf Jonsson. Men så är det ju det här med avelssäsongen…

Fakta

Puma Jerva

Tekno Jervens mamma Puma Jerva (e. Åsajerven – Granina e. Elding) vann elva av 56 starter i Alf Jonssons träning och sprang in 1.201.838 kr.

Första avkomman är Ängsborken (född 2015 e. Bork Odin), 13 segrar på 25 starter, 1.22,87am, 1.205.500 kr. Sedan kommer Tekno Jerven och därefter döttrarna Tekno Jerva född 2018 och Teknopuma född 2019, som är helsyskon till Tekno Jerven.

Tekno Jerva är i träning hos Öystein Tjomsland och Teknopuma är under uppträning hos Tomas Rosén.

Puma Jerva är utnämnd till Elitsto och det är även hennes mamma Granina. Utöver Puma Jerva har Granina lämnat Alf Jonssons svenske Kriterievinnare Lome Felix (e. Lome Kongen) 1.25,2k/1,2 mkr och döttrarna Granetta (e. Tekno Odin) 1.21,0ak/1,4 mkr och Granessa (e. Röste Bo) 1.25,0k*/500.000 kr.

Expandera

– Han ska stå i Järvsö i år också och betäcka. Det återstår att se om om han samtidigt kan tävla utan att det blir för slitsamt, det finns till exempel rena femåringslopp som passar. Fast man kanske ska vara realist och tro att det är först framåt hösten som Tekno Jerven får fokusera på tävlandet igen. Det gäller för övrigt också Ängsborken, som även han ska vara avelshingst. Ängsborken behöver samtidigt rehabilitera ett skadat gaffelband så även i hans fall är det nog framåt slutet på säsongen det kan bli aktuellt att försöka etablera sig i eliten, säger Alf Jonsson.

I slutet av februari flyttar Tekno Jerven och Ängsborken till avelsstationen

Han tränar nu fyra hästar, utöver bröderna Ängsborken och Tekno Jerven också treåringarna Ternestegg (e. Solör Stegg – Ternetyra) och Önnes Saga (e. Tekno Odin – Önnes Lova). Toppstoet Granetta (e. Tekno Odin – Granina, 1.21,0ak/1,4 mkr) har flyttat till sin ägare Lars-Erik Karlsson i Dalsland. Om Alf Jonssons tusende tränarseger ska komma ”i närtid” är det alltså Tekno Jerven som ska göra det.

– I slutet av februari flyttar Tekno Jerven och Ängsborken till avelsstationen i Hälsingland. Det är en massa tester och sånt som måste tas innan de får börja betäcka. I mina ögon är det svårt att hitta mer intressanta hingstar, med de papporna och den mamman, och den toppkapacitet och talang som båda har visat.

Fakta

Tekno Jervens senaste starter

 • Umåker 13 november 2020. Finalen i Norrlands Elitserie för fyraåringar. Seger värd 100.000 kronor på 1.27,6/2.180, med stor startgalopp. Tekno Jerven var 100 meter efter täten i första kurvan, hade kommit ifatt till kön 1.300 kvar och rundade sedan fältet sista 700 meterna till lätt seger.
 • Bergsåker 19 december 2020. Seger värd 40.000 kronor på 1.29,0ag/2.640. Tappade ånyo massor på startgalopp, hann fram till vinst med en halv längd via tredjespår sista 1.300 meterna närmast före Lome Storm.
 • Bergsåker 9 januari 2021. V75-dagen på Bergsåker, förstapris 100.000 kronor. Tvåa på 1.24,6/2.680. Tekno Jerven gick felfritt men fick ånyo gå i tredjespår sista 1.200-1.300 metena och nådde nu inte ikapp den 20 meter före startande Lome Storm som han närmast besegrade i decemberstarten.
Expandera

 

 

Fokustema
Fokus: Inför V75 Romme
Läs senare

Helgintervjun: Redo för femte raka

Fyra raka segrar, sju segrar på de åtta senaste starterna.
– Och i den åttonde körde jag bort henne, vi satt fast med precis allt sparat, säger Marie Hafstad Eriksson.
Möt tiobarnsmamman som dessutom fyller år på lördagen!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Amatörtränaren Marie Hafstad Eriksson har vunnit sju av de åtta senaste starterna bakom She's Ready. Unde rlördagen väntar V75-start på Romme för duon! Foto Ellinor Kempe/ALN
Amatörtränaren Marie Hafstad Eriksson har vunnit sju av de åtta senaste starterna bakom She's Ready. Unde rlördagen väntar V75-start på Romme för duon! Foto Ellinor Kempe/ALN

Det handlar om det sjuåriga stoet She´s Ready (e. Ready Cash – P.P.’s Dream) och Bergsåkersamatören Marie Hafstad Eriksson, som är ett nyckelekipiage i lördagens V75-omgång på Romme, i klass I-försöket V75-1. Bakom duons framfart på banorna finns dessutom en riktigt bra och gripande historia, så om Marie och She’s Ready vinner V75-lopp är det läge för klyschan ”inte ett öga var torrt”.

Fakta

She’s Ready

sto sju år e. Ready Cash – P.P.’s Dream e. Offshore Dream
Starter: 31 st: 11–4–2
Rekord: 1.15,3m – 1.13,4ak
Insprunget: 457.600 kr
Uppfödare: Petri Puro, Eldsberga
Ägare: Marie Hafstad Eriksson & M Eriksson
Tränare och körsven: Marie Hafstad Eriksson (a), Bergsåker
Skötare: Marie Hafstad Eriksson

She’s Readys starter hos Marie Hafstad Eriksson:
2020: 18 st: 3–1–2. Insprunget: 134.800 kr. Bästatid: 1.13,4ak
2021: 5 st: 4–0–0. Insprunget: 170.500 kr. Bästatid; 1.13,8ak
Totalt: 305.300 kr
She’s Ready är sin ostartade mammas P.P’’s Dream första avkomma. Hon stammar från USA-importen Victory Lauxmont (e. Speedy Crown – Allurement) som lämnat Drottning Silvias Pokal-vinnaren Blues Office (e. Foreign Office) och är mormors mor till Kriterie- och Derbyvinnaren Pato (e. Orlando Vici – She’s My Pie e. Alf Palema – Just A Victory e. Sugarcane Hanover – Victory Lauxmont). She’s Readys linje till Victory Lauxmont är P.P.’s Dream e. Offshore Dream – Cyclone e. Alf Palema – Just A Victory. Patos mamma She’s My Pie och She´s Readys mormor Cyclone, 1.13,8ak/738.000, kr är alltså helsystrar.

Expandera

Hösten 2019 var den då 46-åriga Marie Hafstad Eriksson i ett lopp på Östersundstravet med om en olycka, med sin häst Theia (e. Formula One – Gaby Moore). Marie som gick i banan ordentligt minns ingenting av vad som hände, och ”vaknade två dagar senare på sjukhuset”. Hon hade fått några ordentliga törnar, och det värsta var en allvarlig hjärnskakning.

– Jag har haft några hjärnskakningar tidigare, och den här gången fick det följdeffekter. Jag mådde inte alls bra lång tid efteråt eftersom jag åkt på något som heter ”hjärntrötthet”. Jag var helt enkelt otroligt trött, ibland efter att inte ens ha gjort någonting alls, berättar Marie Hafstad Eriksson.

Marie Hafstad Eriksson och Martin Eriksson tillsammans med Theia efter stoets första seger 2019. I starten efter var olyckan framme. Foto Christer Norin/ALN

Marie fick lägga ner att jobba (gymnasielärare i Sundsvall) och maken Martin fick ta hand om både stallet med både tävlingshästar, fölston och unghästar och den stora familjen – de har tio (!) barn tillsammans, varav de äldsta förvisso är vuxna och utflugna.

– Jag ville för allt i världen inte sluta med hästar, jag har haft häst sedan min allra första ponny när jag var sju år…Men det var väldigt osäkert om jag skulle kunna köra lopp igen. Så Martin tog förra året ut kusklicens igen, han hade då inte kört lopp sedan 2003 och körde våra hästar medan jag återhämtade och rehabiliterade mig. Vi såg också till att betäcka fölstona, för om jag inte kunde tävla mer skulle vi i så fall se till att det ändå fanns hästar här på gården, som jag kunde jobba med.

Fakta

Marie Hafstads kuskresultat senaste åren

2017: 49 st: 2–2–1. Inkört: 71.600 kr
2018: 32 st: 0–2–2. Inkört: 52.000 kr
2019: 48 st: 1–1–5. Inkört: 96.200 kr
2020: 19 st: 3–1–1. Inkört: 132.200 kr
2021: 14 st: 4–0–0. Inkört: 186.200 kr

Expandera

Alldeles ny i stallet i Stöde, mellan Sundsvall och Östersund, var då stoet She´s Ready. Hon hade köpts från Petri Puro bara någon vecka innan det där olycksloppet på Östersundstravet.

– Vi var på jakt efter hästar och Martin åkte runt och smörade in sig lite överallt. Han och Petri Puro fann så att säga varandra, och vi fick köpa She´s Ready i precis samma veva som hon vunnit ett lopp på 1.15,3 i Halmstad, berättar Marie.

Ja, inte bara det. She´s Ready hade då som fyra- och femåring inlett karriären med fyra segrar, tre andraplatser och en sjätteplats med galopp. Ändå ”släppte” alltså Petri Puro denna Ready Cash-dotter, som kommer från en mödernelinje som gett Halmstadtränaren ett par av hans största stjärnor, Blues Office (e. Foreign Office – Victory Lauxmont) och Pato (e. Orlando Vici – She’s My Pie), till makarna Eriksson-Hafstad?!

– Haha, ja Martin gjorde det väldigt bra där, Petri gillade oss helt enkelt, annars hade vi säkert inte fått köpa She´s Ready, skrattar Marie.

Fakta

Marie Hafstads tränarresultat senaste åren

2017: 55 st: 2–2–1. Inkört: 75.600 kr
2018: 31 st: 0–2–2. Inkört: 51.500 kr
2019: 49 st: 1–1–5. Inkört: 96.700 kr
2020: 46 st: 3–1–2. Inkört: 177.600 kr
2021: 14 st: 4–0–0. Inkört: 186.200 kr

Expandera

Men i sin nya regi följde nu ett år med, ska vi kalla det begränsade framgångar, för She’s Ready,

– Medan jag led av sviterna efter olyckan kom hästarna på undantag här hemma. De blev inte tränade. Att det blev så passade uppenbarligen inte She´s Ready alls. Men när jag blivit piggare och kunde börja bli aktiv på olika sätt igen så började även She’s Ready tränas. Vi har en sandbana här på gården som varit väldigt bra för henne. När jag sedan körde mitt allra första lopp efter olyckan, det tog ett år, galopperade hon bort allt i starten, men jag kände inte bara att jag nog skulle klara att komma tillbaka med att tävla utan även att…oj…det här stoet är ju ”riktiga grejor”!

Nu var vi alltså framme i oktober förra året, She’s Ready blev allt bättre, och i december påbörjades det som nu är sju segrar på de senaste åtta starterna.

She’s Ready är lite speciell och ska helst inte ha någon framför sig

– Och i den åttonde körde jag bort henne. Det var i V75 på Bergsåker och jag tog beslutet att köra invändigt. Det gillar hon egentligen inte alls, She’s Ready är lite speciell och ska helst inte ha någon framför sig, och vi satt fast med precis allt oryckt och sparat på 1.13,8.

 

Efter det har She´s Ready fyra raka segrar. Hon har vunnit från dödens eller efter att ha kommit till ledningen.

– Ja, de vi mött har upptäckt att hon är en bra rygg att ha…Och jag har fått träna på att köra storfavoriter också, det har ju varit bottenodds på henne. Att vi får favorittryck på oss nu även i V75 stör mig inte alls, det är bara att volta som vanligt, vända upp och låta henne gå iväg. Andraspår tycker jag är det bästa vi kunde få! Den första biten får de andra göra upp om vem som ska ha ledningen, sedan hoppas jag att She’s Ready som hon brukar göra har travat in sig efter något hundratal meter, och sedan är det bara att försöka börja köra framåt. Det bästa är att låta henne åtminstone delvis bestämma hur det ska gå till. Men en sak vill jag bestämma, det lyssnar hon också på mig allt bättre om, och det är när vi ska sänka tempot. Fick She’s Ready hålla den fart hon tycker är den rätta hela vägen själv skulle det gå klart fortare än vad jag vill och tycker är lämpligt, skrattar Marie Hafstad Eriksson.

Fakta

She’s Readys och Marie Hafstad Erikssons fyra raka segrar

 • Bergsåker 21 januari. För hästar med högst 350.000 kronor. Vinst på 1.14,1a/1.640, förstapris 40.000 kronor. Utvändigt ledaren, mycket lätt seger (fyra längders segermarginal) efter 1.15,2 sista 500 meterna.
 • Bergsåker 4 februari. För hästar med högst 500.000 kr. Vinst på 1.14,7a/2.140, förstapris 40.000 kr. Ledning efter 400 meter, knappt men säkert undan (segermarginal hals) efter 1.10,7 sista 500 meterna.
 • Bergsåker 11 februari. För hästar med högst 400.000 kr. Vinst på 1.14,6a/2.140, förstapris 30.000 kr. Kom från bakspår igenom till andra par utvändigt, övertog ledningen efter 750 meter, lätt undan (segermarginal 2,5 längd) efter 1.11,5 sista 500 meterna.
 • Bergsåker 17 februari. För ston med högst 500.000 kr. Vinst på 1.14,6/2.140, förstapris 60.000 kr. Till ledning efter 500 meter, lätt undan (segermarginal 1,5 längd) via 1.11,3 sista 500 meterna.
Expandera

För, som sagt, She’s Ready är efter Ready Cash, och då är bestämt humör – eller hetsighet – en ofta förekommande ingrediens i brygden med snabhet, hög kapacitet och vilja att vara först.

– Det finns sånt i She´s Ready också, men inte så att hon är het och dum. Utan mer…lite speciell…Jag har ridbakgrund, och det tror jag kommer väl till pass när jag kör She’s Ready, för det gäller att hitta den där balansen med att saker delvis får ske på hennes villkor. Det är lite ge och ta över det.

På sistone har det sett väldigt bra ut, det samspelet…

– Tack för att du tycker det! Men jag ska samtidigt vara ärlig och säga att jag faktiskt kan vara rätt mör i armarna efter att ha kört She´s Ready. Att vi har tagit så många segrar de senaste månaderna beror inte bara att hon och jag fått det här samspelet att fungera i loppen. Det är också så att sedan hon kom igång att träna ordentligt igen på vår sandbana har hon också blivit allt starkare och bättre.

 

Tiobarnsmamman (!) Marie Hafstad Eriksson fyller dessutom år på lördag, så en V75-seger skulle förstås då sitta lite extra fint. Och när vi nu är inne på persondata kan konstateras att Marie inte är släkt med Östersunds-travfamiljen Hafstad, som har bland annat Sto-SM-vinnaren för kallblod 2019, Minelli.

– Du är inte den förste som frågar det! Men nej, vi är inte släkt. Mitt familjenamn Hafstad kommer från min farmor, som var norska, säger Marie Hafstad Eriksson.

Att börja jobba som lärare igen är jag inte redo för och jag är osäker på om jag alls kommer att klara av ett lärarjobb

Från att ha varit utslagen länge av en allvarlig hjärnskakning till att vara i händelsernas centrum i V75 med en häst som i takt med Marie Hafstads Erikssons tillfrisknande blivit en riktig segermaskin …visst är det en riktig solskenshistoria?!

– Jag är glad att jag blir allt bättre, och har familjen som stöttat mig genom den här svåra tiden att tacka för mycket. Hästar har jag alltid haft omkring mig och det kommer jag aldrig att släppa. Men börja jobba som lärare igen är jag inte redo för och jag är osäker på om jag alls kommer att klara av ett lärarjobb. Att jag kunnat komma tillbaka till att köra lopp är i sig en framgång, och när vi dessutom då samtidigt har en så fantastisk häst som She´s Ready blir allt lättare och roligare, säger Marie Hafstad Eriksson.

Fakta

Marie Hafstad Erikssons hästar i träning

Nikitas Sailormoon (sto tre år e. Juliano Star – Dencos Nikita)
Star Citizen M.E. (valack tre år e. Juliano Star – Goinflow)
New Dress M.E. (valack fyra år e. Marion Mad Money – Practice Ås)
Denco’s Lucky Kilab (valack sju år e. Weingartner – Cute Sight) 1.12,7ak/195.300 kr
*Selected Face (valack sju år e. Kiss Francais – Cleo Nalan) 1.12,6ak/254.444 kr
She’s Ready (sto sju år e. Ready Cash – P.P.’s Dream)
*) Selected Face är ny i Marie Hafstad Erikssons träning från 16 februari!

Dessutom äger Marie Hafstad Eriksson och Martin Eriksson fölstona Denco’s Nikita (14 år e. Green Eggs And Pan – Cute Sight), Goinflow (nio år e. Going Kronos – Silvia Roy) och Bear Lassie (sju år e. S.J.’s Caviar – Tough Lassie), samt unghästarna Nikita Queenie (sto två år e. Quevert – Denco’s Nikita) och Pippie Girl (sto ett år e. Solvato – Goinflow).

Expandera

 

Fokustema
Fokus: Inför V75 Mantorp
Läs senare

”Vi måste se till att få upp bredden igen”

Mikael Selin är aktiv på många sätt i travsporten. Proffstränare, uppfödare och ägare till två av lördagens V75-hästar. Därtill vice ordförande i Östergötlands Travsällskaps styrelse.
– Du kan lägga till att spelintresset också var viktigt när jag först blev travintresserad, skrattar han.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Mikael Selin och Stefan Söderkvist efter Mad Markes triumf i Stochampionatet 2006. Foto Claes Kärrstrand
Mikael Selin och Stefan Söderkvist efter Mad Markes triumf i Stochampionatet 2006. Foto Claes Kärrstrand

Mikael Selin är född 1962 och från Mantorp. Travbanan, intill E4:an och motorbanan, på östgötaslätten mellan Linköping och Mjölby, invigdes när Mikael var tre år 1965, och uppväxten kom att präglas av den omedelbara närheten till sporten, tävlingarna och hästarna på stallbacken.

Johan Lejon (Jägersrotränaren, reds.anm.) är ett år äldre än jag och vi hängde mycket ihop. Lejonfamiljen, med Johans pappa Hans och Johans äldre bror Erling, hade stall på Mantorp. Där, och i Sture Lindströms stall, höll jag till och hängde med dem när de åkte och tävlade.

Där var förstås också Takter-familjen. Jimmy är två år äldre än Mikael och Johnny fyra år äldre. Och Per K Eriksson, lika gammal som Jimmy Takter, och Jonny Stjernström…Ett helt gäng som tidigt hade travsporten som största intresse, skulle komma att bli tränare, och ägna sina liv åt hästarna. Några i Mikael Sellins generations Mantorpgäng nådde till och med upp till världstoppen i sporten.

– Det brukade gå till så att några samlades på stallbacken vid tre-fyratiden på eftermiddagarna. Någon hade alltid en häst som var ”helt klar” på om det nu var Solvalla, Örebro eller Eskilstuna som körde den dagen, och så bar det iväg dit. Tyvärr var väl träffprocenten på de där klaringana inte överdrivet hög, men det kom alltid nya dagar med nya säkra vinnare. Oj, vad roligt vi hade, men det charmiga sättet att med  vänner umgås med att åka på trav kommer ju aldrig tillbaka, hur mycket vi än skulle vilja det.

Tyvärr var väl träffprocenten på de där klaringana inte överdrivet hög

Mikael Selin tog sedan vägen via fastighetsbranschen i unga år och som 25-åring köpte han sina första egna hästar. Då skriver vi 1988. Mikael tog amatörlicens, och det gick så bra att han så småningom blev proffs.

– Jag hade ett par hästar i början som försörjde sig, stallet växte, och på den vägen har det så att säga fortsatt.

 

Mikael Selin och Christel Berntsson driver sin tränarrörelse och uppfödning på Markebo gård i Tjällmo, beläget mellan Linköping och Örebro. De har nu 27 hästar i träning, nästan alla med stallnamnet Marke. Till det kommer fyra-fem fölston, ett antal som varit rätt stadigt i snart 30 år.

Fakta

Mikael Selins tränarresultat de senaste åren

2017: 99 st: 2–7–6. Inkört: 466.126 kr
2018: 142 st: 17–14–18. Inkört: 1.125,600 kr
2019: 162 st: 11–21–21. Inkört: 1.098.400 kr
2020: 141 st: 9–14–14. Inkört: 897.100 kr
2021: 26 st: 3–1–0. Inkört: 182.700 kr

 

Expandera

– Nja, det är inte så länge en period då vi hade tiotalet fölston, men det fick vi dra ner på igen. Att vara uppfödare i ”mellanklassen” har blivit väldigt svårt. De stora stuterierna blir allt mer dominanta och har du inte ston av så att säga A-kvaliteten kommer du inte åt de mest attraktiva avelshingstarna. Utbudet av konkurrensdugliga avelshingstar som vi i mellanklassen kan använda har också minskat. Det här ser jag som ett stort problem för travsporten i stort. Vi måste se till att få upp bredden igen. Som liten eller mellanstor uppfödare behöver du känna att det finns realistisk chans att få fram hästar som kan vara med bland de stora. Uppfödningen i Östergötland har heller aldrig varit stor, det har väl till exempel knappt stått en avelshingst i landskapet sedan Tangens var stationerad på det sedan många år tillbaka nerlagda Hyppinge, säger Mikael Selin.

Han är nu på väg att förnya sin stostam.

– Ja, de fölston jag har börjar bli för gamla. Jag har tre tre- och fyraåriga ston nu som jag väl ska ”lägga på” så småningom, men det är för tidigt att betäcka dem ännu. Jag är därför lite på jakt efter ston nu som kan få föl nästa år. Av de jag har själv betäcks nog bara ett i år, säger Mikael Selin.

Bland dem som inte betäcks inte hans främsta häst, Stochampionatsvinnaren 2006 Mad Marke (e. Vip Tilly – Madonna Hornline) 1.14,6am/1,7 mkr.

Rapide Marke var pappa till tre treåringar förra året i sin första kull – och alla vann lopp. Foto Stalltz.se

– Mad Marke har betytt mycket både för mig och tränarrörelsen. Hon är 21 nu och det föl hon fick förra året, med min egen hingst Rapide Marke (e. Daguet Rapide – Pearly Image, 1.12,8am*/799.000 kr), blir hennes sista. Åldern börjar synas på Mad Marke och hon ska inte behöva bära fram ett föl till, säger Mikael Selin.

Mad Markes vinstrikaste avkomma, Tiger Marke, som samtidigt är sin fader Quaker Jets vinstrikaste svenskfödda häst, är för övrigt en av Mikael Selins två V75-hästar på hemmabanan Mantorp denna vecka. Tiger Marke är i sin tur den näst vinstrikaste i Mikael Selins uppfödning, bakom sin mamma Mad Marke.

– Vi har tagit ett 15-tal föl efter Rapide Marke varav fyra är födda förra året. De som blivit fyra år nu började plusbetonat förra året och en av dem, Bat Marke, är ju en av mina V75-hästar denna vecka, säger Mikael Selin.

 

Han är alltså även travpolitiskt aktiv, som vice ordförande i Östergötlands Travsällskap. Mantorptravet har de senaste åren utvecklats med en ridbana på innerplan och heter nu Mantorp Hästsportarena. Länge fanns också planer på att bygga ut travbanan från 1.000 meter till 1.200 meter.

– Men det är lagt på is. Att öka banlängden föll på ett par olika saker, framförallt gick finansieringen inte att lösa. Nu tittar vi på andra saker. Att integrera trav med ridsport tror jag på, det ökar användningsgraden av anläggningen och vill det sig väl upptäcker ridmänniskor att travsport är ju faktiskt riktigt kul. Men ridsporten kan ändå bara vara sidoverksamheten för Mantorptravet. Det är travsporten som ska vara det bärande.

Han utvecklar resonemanget:

– Banans proffstränarkår behöver föryngras och det finns en målsättning att en ny proffstränare om året ska etablera sig här de närmaste fem åren. Vi försöker hjälpa till genom att hitta någon lösning som är åt ”mini-Julmyra-hållet”, en gård med bra träningsmöjligheter som flera tränare kan hyra in sig på. Utöver det får vi jobba med en prioriteringslista för att fräscha upp och renovera på travbanan, vissa delar är gamla och eftersatta. Tyvärr är väl i princip alla banors ekonomi som vår i det fallet, nämligen att det inte direkt finns några uppbyggda underhållsfonder att ta ur till sådant, säger Mikael Selin.

Min personliga åsikt är att det är den enda möjliga och realistiska vägen framåt

Mantorptravet är också på barrikaderna avseende den nuvarande heta potatisen i Svensk Travsport, frågan om travförbundets framtida organisation.

– Ja, vår ordförande Åsa Waern är arkitekt bakom vad som setts som ett alternativt förslag som nu till slut verkar komma med på allvar i diskussionen runt travförbundets organisation. Åsa har såklart travbanans styrelses stöd i det förslaget, som i grova drag består i att stycka upp ST i en administrativ del och en kommersiell bolagiserad del. Min personliga åsikt är att det är den enda möjliga och realistiska vägen framåt. ST har lanserat att alla banors tillgångar ska samlas i en gemensam balansräkning. Men oavsett om man tror på den idén eller inte så är det alternativet i praktiken redan överspelat och inte framkomligt eftersom de banor som skulle bidra med de största och viktigaste fastighetsinnehaven, storbanorna, blankt sagt nej till att släppa sina egna tillgångar till en gemensam balansräkning. Vilket är en ståndpunkt jag har all förståelse för, avslutar Mikael Selin.

Fakta

Mikael Selin om sina V75-hästar på Mantorp

 • Tiger Marke (V75-1, bronsdivisionen försök), valack nio år e. Quaker Jet – Mad Marke.
  ”Formen är bra och Tiger Marke gör alltid sitt. Senast släppte han ledningen till en häst som var överlägsen och fjärdeplatsen var lite maxutdelning och gången innan vann han säkert från ledningen, utan att vara bottnad. Med bilstart är det i princip ”spelsgaranti” med Tiger Marke, och även om han inte är riktigt lika vass första stegen med voltstart tror jag Mikael J Andersson har chans att hålla ledningen från innern. Sedan får Micke bestämma om han vill köra där eller inte. Med tanke på form och läge känns det som platschans”.
 • Bat Marke (V75-2, klass II försök), valack fyra år e. Rapide Marke – Hot Marke.
  ”Av de hästar efter Rapide Marke som kommit till start hittills är den här nog den som är den enklaste kapacitetsmässigt, men å andra sidan är han den med bäst löpskalle. Båda segrarna i år tagna på målfoto, i Örebro från ledningen och på Färjestad från ledarryggen och då har han verkligen bitit i allt han har för att komma först. Senast avslutade han okej en bit bakifrån i ett överpacat lopp. Bat Marke ska kunna få en bra position här också och då har även han platschans”.
Expandera
Fokustema
Fokus: V75 Champions Jägersro
Läs senare

Toppstarten räckte till V75-matchen

En flygande start på året med sju segrar på åtta veckor ledde till att 27-årige Marc Elias kör kuskmatchen V75 Champions på Åby denna lördag.
– När pappa gjorde sig illa fick jag köra V75 varje lördag. Det räckte för att bli bland de 15 kuskar som vann flest V75-lopp förra året, säger Marc Elias.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

De 15 segerrikaste kuskarna i V75-lopp under 2020 kör i sex av de sju V75-loppen denna vecka. De vanliga klassloppen utgår och hela omgången består av 15-hästarslopp. Marc Elias gillar upplägget.

Fakta

Segerrikaste kuskar i V75 2020

Örjan Kihlström, Solvalla – 64 segrar
Björn Goop, Färjestad – 47
Erik Adielsson, Solvalla – 33
Ulf Ohlsson, Solvalla – 23
Jorma Kontio, Solvalla – 23
Magnus A Djuse, Östersund/Solvalla – 19
Carl Johan Jepson, Färjestad – 16
Per Lennarrtsson, Eskilstuna – 15
Peter Untersteiner, Halmstad – 13
Robert Bergh, Åby – 13
Johan Untersteiner, Halmstad – 13
Rikard N Skoglund, Bergsåker/Solvalla –12
Daniel Wäjersten, Bergsåker – 10
Mats E Djuse, Hagmyren – 10
Marc Elias, Jägersro 9

Björn Goop (avstängd), Ulf Ohlsson (avstängd) och Per Lennartsson (skadad) kör inte V75 Champions och ersätts av Peter Ingves, Stefan Persson och Adrian Kolgjini.

Expandera

– Det här är annorlunda och spännande för spelarna och publiken, eller ja, tv-tittarna nu när det inte får vara publik på banorna under pandemin. Att vinna kuskmatchen skulle förstås vara väldigt kul, men alla kuskar är ju beroende av vilka hästar de hamnar på. Jag har en riktigt bra vinstchans, i övrigt gäller det att sikta på att hänga med och köra in så mycket pengar som möjligt, säger Marc Elias.

Den ”riktigt bra vinstchansen” är Conrad Lugauer-stallets belgiska nyförvärv Laradja Vrijthout (e. Maharajah – Wolverine Boko). Sexåringen som sprungit in drygt 200.000 kronor travade i pigg och framåt stil 1.12,7a/1.640 meter, till synes okörd, vid överlägsen seger på Jägersro i debuten för Conrad Lugauer, och med Marc Elias i sulkyn, i första starten på närmare ett halvår.

2018 vann Marc Elias Lärlingseliten på Solvalla med Toddler som Marc kör i V75 Champions. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det här ser ut att vara ännu ett exempel på en utländsk mogen tävlingshäst häst som kommer till Sverige med klart högre kapacitet än vad den samlade prissumman speglar.

– Vi har ett bra läge också i den här spårtrappan, påpekar Marc Elias.

Fakta

Marc Elias kuskstatistik senaste åren

2017: 107 st: 15–17–11. Inkört: 1.283.997 kr
2018: 174 st: 32–22–17. Inkört: 3.148.551 kr
2019: 311 st: 50–40–36. Inkört: 6.621.822 kr
2020: 336 st: 58–43–26. Inkört: 5.853.252 kr
2021: 55 st: 9–9–5. Inkört: 654.490 kr

 

Expandera

27-åringen har börjat planera hur han ska genomföra den svenska tränarskolan. När han tagit tränarexamen blir han tredje generationen professionella travtränare. Farfar Johann Lugauer var tränare på det bayerska stuteriet Schwabing nära München och sonen Conrad vandrade i Johanns fotspår.

Conrad, som blev proffstränare vid millennieskiftet, var framsynt nog att inse att framtiden inte fanns i det travsportsmässigt och prispengaekonomiskt i princip sönderfallande Tyskland och Bayern utan i Sverige. 2004 öppnade han filialstall på Jägersro med kusinen Markus Waldmüller och tre år senare flyttade den då 13-årige Marc också till Sverige tillsammans med sin mamma Karin Elias till gården Bellinga i Blentarp.

– Jag kunde förstås ingen svenska alls då, så det var bara att ta tag i det direkt i skolan. Jag och mamma flyttade ungefär när jag skulle börja på högstadiet i Sverige, säger Marc Elias.

Jag hade lite talang och gick fotbollsgymnasiet i Lund

Gymnasieinriktningen ägnades dock åt en annan sport: fotboll.

– Jag hade lite talang och gick fotbollsgymnasiet i Lund. Men planen var egentligen redan då att jag skulle jobba med hästar. Eftersom vi själva hade ett tävlingsstall som  jag kunde vara i och lära mig det hästpraktiska tyckte vi inte det var någon vits med att jag skulle gå på Wången, säger Marc Elias.

Conrad Lugauer och Marc Elias inför Svenskt Travderby 2019. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Han har dock efter gymnasiet vidgat vyerna hos andra tränare: Björn Goop, Petri Puro och Marcus Lindgren, innan han som 24-åring 2017 blev en given del i det allt större och allt mer framgångsrika skånska Lugauer-stallet.

Fakta

Conrad Lugauers tränarresultat senaste åren

2017: 537 st: 78–71–57. Inkört: 6.923.979 kr
2018: 385 st: 99–55–37. Inkört: 10.060.284 kr
2019: 550 st: 137–71–64. Inkört: 15.861.727 kr
2020: 483 st: 91–78–43. Inkört: 9.687.929 kr
2021: 62 st: 15–10–8. Inkört: 1.318.726 kr

Expandera

Karriären verkar utstakad och klar: mot proffslicensen.

– Förmodligen går jag nästa tränaraspirantkurs när det blir en sådan. Och därefter kan jag ju gå proffstränarkursen. Men hur och när jag blir proffstränare, det kan jag inte säga ännu, säger Marc Elias och låter förstå att det lär bli ett och annat familjeråd innan det bestäms.

96 hästar finns på Conrad Lugauers träningslista nu.

– Det har gått bättre och bättre egentligen hela tiden sedan pappa öppnade stallet i Sverige. Det har allt mer blivit så att jag och pappa delar på löpkörningen. Det fungerar bra, när stallet blivit större och större är det en fördel att vi kunnat göra på det här sättet. Då behöver det inte bli så slitsamt med allt resande när en person ska vara både tränare och kusk, säger Marc Elias.

Fakta

Marc Elias nio V75-segrar 2020

Il Duce Boko – klass II försök Kalmar 18/1
Gareth Boko – gulddivisionsförsök Kalmar 18/1
Il Duce Boko – klass II final Solvalla 8/2
Harran Boko – silverdivisionen final Solvalla 8/2
American Hill – diamantstoet försök Mantorp 15/2
Gareth Boko – gulddivisionen försök Axevalla 22/2
Gareth Boko – gulddivisionen försök Färjestad 7/3
Harran Boko – silverdivisionen försök Jägersro 5/9
Night Brodde – silverdivisionen försök Jägersro 21/11

Expandera

Det egentliga genombrottet som kusk går rätt bra att identifiera till ett lopp: Andraplatsen i Derbyt med Ferrari Sisu 2019 bakom Attraversiamo när stallkamraten Campo Bahia galopperade bort sig som favorit. Att det sedan blev som det blev 2020, med att Marc fick ta större plats i rampljuset, var dock inte planerat. Utan följden av en olycka.

Svante Båths Attraversiamo vann Derbyt före Ferrari Sisu och Marc Elias Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Det var alldeles i början av året, en V75-dag på Jägersro. Pappa blev oturligt sparkad på ena armbågen i stallet av en häst, och det visade sig ha blivit en fraktur så det tog två månader innan han kunde köra lopp igen. Bland annat fick jag då ta alla V75-uppsittningarna, säger Marc Elias.

 

Lugauerstallet har med tre egna hästar i V75 Champions-omgången. förutom den ovan nämnde Laradja Vrijthout också nioårige trotjänaren Toddler (e. From Above – Infanta) och femårige Gangnam Style K. (e. Love You – Rania).

– Toddler har gjort det väldigt bra, och gör så fortfarande. Näst senast hängde han med som trea i ett silverdivisionslopp stallkamraten Night Brodde vann och senast blev det bara fel. Vi blev utsvarade i dödens i en hård spetskörning, så det loppet är bara att glömma. Toddler börjar bli lite till åren och voltstart och tillägg är inte riktigt hans likör, men han kommer säkert att kunna hänga med till en bra slant, säger Marc Elias.

De pengarna blev mest en belastning för honom när han ett år senare kom till start igen hos oss

– Gangnam Style K. började hos Åke Svanstedt i USA som tvååring och tjänade 200.000 kronor där. De pengarna blev mest en belastning för honom när han ett år senare kom till start igen hos oss. Hästen har heller inte varit tillräckligt kvick från början för att få ”något gratis” i loppen, det är därför det bara blivit en seger hittills. Han har gjort flera bra prestationer, men ofta fått det tungt och behövt göra mycket jobb själv. Hästen blir stadigt allt bättre, och vänta bara, segrarna kommer att börja trilla in. Gangnam Style K. har faktiskt haft det här läget, springspår på tillägg, en gång tidigare på Axevalla i somra. Han gick iväg okej första stegen men galopperade sedan efter 50 meter, säger Marc Elias.

Fakta

Marc Elias uppsittningar i V75 Champions

V75-1: Isi Band (tränare: Thomas Jonsson)
V75-3: Gangnam Style K. (Conrad Lugauer)
V75-4: Anice Cake (Jim Oscarsson)
V75-5: Tourzo (Maria Andreasson (a))
V75-6: Toddler (Conrad Lugauer)
V75-7: Laradja Vrijthout (Conrad Lugauer)

Expandera