Fokustema
Fokus: Elitloppet
Läs senare

Verbeeck: ”Inte Elitloppet om jag får välja”

Pusselbitarna inför Elitloppet håller på att läggas.
Hittills är det endast Readly Express som fått en inbjudan.
Och när Belina Josselyn verkar omöjlig att få till Stockholm står en annan Jean Michel Bazire-häst högst upp på Elitloppsgeneralen Anders Malmrots bruttolista: Aubrion du Gers.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Jos Verbeeck vill gärna på turné med världens bästa valack, Aubrion du Gers, men han ser helst inte att det blir Elitloppet. Foto Leif Norberg/ALN
Jos Verbeeck vill gärna på turné med världens bästa valack, Aubrion du Gers, men han ser helst inte att det blir Elitloppet. Foto Leif Norberg/ALN

Den nioårige valacken ståtar med elva raka segrar, men har inte startat sedan vinsten i Grand Prix de la Toussaint i Mons 26 oktober. Men fredag 15 mars är han tillbaka på tävlingsbanan. I Caen avgörs Prix de Cauvicourt över 2.200 meter med bilstart, vilket är ett perfekt comebacklopp, snudd på utskrivet, för Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib). Propositionen är stängd för hästar som tjänat mer än 30.000 euro efter 31 oktober…
– Jean-Michel Bazire kör förstås, jag har fortfarande inte fått tillbaka rätten att köra lopp i Frankrike, säger 62-årige Jos Verbeeck, som är den tänkte kusken bakom Aubrion du Gers Europaturné.

Var hästen tar vägen efter loppet i Caen vet inte Jos.
– Nu på fredag åker jag till Grosbois för att köra fort tillsammans med Jean Michel Bazire, jag brukar göra det någon gång ibland och efter det vet jag mer. Men planerna är att göra en ”Europatour” med Aubrion.
Alla vill förstås se ”världens bästa valack” i Elitloppet.
– Alla? Inte jag. Missförstå mig inte. Jag vill otroligt gärna vinna Elitloppet igen, men då måste man också ha en häst som passar för det. Aubrion du Gers akilleshäl är starten. Första 50 meterna är han långsam och skulle vi få ett dåligt spår i Elitloppet är vi förmodligen borta. Så det blir inte Elitloppet om jag får välja, säger den belgiske mästerskusken som vunnit Elitloppet två gånger; med Sea Cove och Remington Crown.

Aubrion du Gers och Jos Verbeeck vid en tidigare seger. Foto: Anu Leppänen

Så vilken stig skulle du vilja följa med Aubrion du Gers?
– Finland eller Italien till att börja med. Lotteria eller Finlandia Ajo. Kanske Copenhagen Cup. Sedan loppet i Kouvola som vi vann ifjol (Kymi Grand Prix, reds; anm.)
Inte Oslo Grand Prix veckan före?
– Norge är otänkbart med den här hästen. Han går inte framåt om man inte får ha körspö. Det är inte så att man måste jaga honom, men man måste ha ett spö med sig och visa honom. Så för mig är Oslo helt uteslutet, men jag avgör så klart inte allt med den här hästen.

Fakta

Aubrion du Gers

Aubrion du Gers
Valack 9 år
e. Memphis du Rib – J’Arrive du Gers
Ägare: Ecurie Jean-Michel Bazire
Uppfödare: Marie Brigitte Anty
Tränare: Jean-Michel Bazire
65 starter: 41–4–6
1.10,5 – 2.183.797 euro
Största segrar: Euro Trotting Masters (2017), Kymi Grand Prix (2018), Grand Prix du Sud-Ouest (2018), Prix d’Ete (2018), Jean-Rene Gougeon (2016)

Expandera

Men du lär väl ha viss påverkan? Det har ryktats om såväl Elitloppet som en USA-turné i höst?
– Han kanske har utvecklat sin startsnabbhet över vintern. Vad vet jag? Och vill Bazire till Elitloppet så kör jag mer än gärna. Men jag tror att de andra loppen jag nämnde ovan är bättre uppgifter för Aubrion. När det gäller USA så har Jean-Michel sagt att det är aktuellt. VM-loppet på Yonkers är förstås intressant, men jag skulle nog ännu hellre se honom i Lexington på milebanan, då skulle det verkligen gå undan. Aubrion du Gers är en fantastisk travare.
Hur ser din egen vardag ut?
– Jag tar det ganska lugnt. Tränar lite häst och kör lite lopp, dock inte i Frankrike. Jag har gjort allt jag kan för att få det franska förbundet, Cheval Francais, att lyfta sin avstängning av mig i landet. Det handlar om att de anser att jag borde betala skatt i Frankrike, medan jag har betalt skatt i Belgien. Jag har inga stora förhoppningar om att det ska lösa sig. Tyvärr. Men fransmän är knepiga i sådana här frågor, säger Verbeeck.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag är med på ett sätt som innebär att njuta av travsporten”

Erik Berglöf är en av de tre som väljs in i Nordiska Tavmuseets Hall of Fame i år. Men de sedvanliga procedurerna med inval och samvaro i samband med att Årjängs Stora Sprinterlopp körs är på grund av covid 19-pandemin uppskjuten till nästa år.
– Det känns förstås lite snöpligt, det hade varit väldigt roligt att få sitta en kväll med Jim Frick, som ju också blev invald nu, och återuppliva allt vi var med om när vi åkte runt och var med i storloppen i Europa på 1990-talet, säger Erik Berglöf.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Erik Berglöf. Foto Hanold/ALN
Erik Berglöf. Foto Hanold/ALN

Han fortsätter:

– Men det kommer väl förhoppningsvis en tid när den här ”coronaskiten” är över, så vi får väl ta igen det då.

Det har gått en dryg månad sedan årets inval i travsportens Hall of Fame kungjordes. Erik Berglöf är en av de tre som hedras i år. Han och Jim Frick från Sverige, medan norska kallblodsstjärnan och toppavelshingsten Moe Odin väljs in från den norska sidan av travmuséets svensk-norska samarbete.

Fakta

Erik Berglöfs största segrar (urval)

Äldre hästar-storlopp:
Elitloppet: Copiad 1994 och -95
Oslo Grand Prix: Copiad 1994 och -95
Olympiatravet: Copiad 1995 och -96
Finlandia Ajo: Copiad 1994
Årjängs Stora Sprinterlopp: Copiad 1994
Gran Premio Unire: Copiad 1993
Forus Open: Copiad 1995
Preis der Besten: Copiad 1994
GP Vittorio di Capua: Copiad 1994
Nordiskt Mästerskap: Copiad 1994

Dessutom världsrekord med Copiad, 1.10,7ak*, i Färjestads Jubileumslopp 1994

Årgångslopp:
Svenskt Travderby: Sans Rival 1991, Utini 1992
Stochampionatet: Brilana 1982
Konung Gustaf V:s Pokal: Guy Scoop 1992 (Olle Goop körde)
Breeders Crown: Copiad 1993
Danskt Travderby: Treasure Ås 1995
Axel Jensens Minneslopp: Copiad 1993
Stora Treåringspriset: Crown Storm 1996
Momarken Grand Prix: Copiad 1994

Expandera

– Det är väldigt hedrade förstås, och roligt. Men jag blev lite överraskad att jag blev invald nu, och att det inte kom i tidigare skede, medan jag fortfarande var på topp. Men det är kanske så här det ska vara, att man blir invald när man så att säga ”är mer eller mindre färdig”. Det kan ju finnas en nackdel med att ta in medlemmar i Hall of Fame för tidigt, saker kan hända. Tänk om de till exempel haft Propulsion invald tidigare när detta med nervsnittningen nu kom upp, det hade ju inte sett så bra ut för muséet…

67-årige Erik Berglöf har alltså trappat ner, men är långt ifrån ”färdig” med travsporten.

– Jag har 20 i segerprocent hittills i år! Det måste vara 20-30 år sedan jag hade sådana siffror. Jag är med på ett sätt som innebär att njuta av travsporten och är tacksam över att det kan fungera och att jag kan unna mig det. Har 13 hästar i träning och två anställda killar som hjälper mig. Jag tränar någon häst på förmiddagarna, och sedan är jag ledig resten av dagen, om jag inte ska iväg och tävla med någon på kvällen. Jag håller mig till snälla och fina hästar, äger de flesta själv och några ihop med gamla kompisar. Jag har blivit för gammal för att köra andras hästar som jag inte känner till och sådana man inte riktigt kan lita på eller är besvärliga åker ur stallet direkt, säger Erik Berglöf.

Fakta

Erik Berglöf

Född: 21 mars 1953
Hemmabana: Färjestad
Antal kusksegrar: 2.394
Antal tränarsegrar: 1.645
Kuskchampionat: Färjestad 1996, Årjäng 1993, -96, Åmål: 1983, -93, -96, -97. Arvika: 1997, 2002, -07, -08.

Expandera

En sak som förvånar med Erik Berglöfs karriär är att statistiken visar att han har nästan 2.400 segrar som kusk och drygt 1.600 som tränare. Att han vunnit 700-800 med ”andras hästar” känns lite oväntat.

– Du är för ung, Dahlgren! Förr körde jag rätt mycket åt andra också, men ju äldre jag blivit, ju mer blev det de egentränade. Det känns som att det kommer fram många unga bra kuskar i den svenska travsporten, men det är tuffare för de som är tränare. Det är verkligen ingen enkel sak att få snurr på en tränarverksamhet. Kuskåterväxten behöver svensk travsport inte oroa sig för, men det behövs ju att det kommer nya tränare också.

Det behövs ju att det kommer nya tränare också

De senaste åren har Erik Berglöf kört runt 100-150 lopp.

– Men hittills i år har jag inte kört mer än 35, och det blir väl ungefär lika många till så det blir väl ytterligare lite nertrappning i tävlandet i år. Jag vlll vara med och tävla under den här varma och sköna delen av året, att sitta och kava runt på banorna mörka kalla novemberkvällar lockar inte. Då försöker jag istället åka utomlands, till varma och skönare länder, men det kanske inte heller går nu för den här coronapandemin, säger Erik Berglöf.

 

Av de 13 hästarna är tio fyra år och äldre och tre hästar tre år. Men i höst tänker Erik försöka förnya och föryngra.

– Ja, jag planerar att ta in några unghästar. Den norske Tile-uppfödaren har jag samarbete med och han ska skicka unghästar till mig. Jag har just nu högsta budet på en av hästarna på Menhammars ettåringsauktion som blev uppskjuten en vecka, så det vet jag ju inte ännu om den hästen kommer hit. Jag har också tänkt vara lite aktiv på auktionerna i höst. Unghästar är roligt att hålla på med, men sedan återstår väl att se om det blir jag som kör dem i lopp när de ska börja starta, eller om jag får anlita någon yngre och raskare förmåga när det blir så dags, säger Erik Berglöf.

Copiad och Erik Berglöf. Foto Stalltz.se

Han fortsätter:

– Travsporten är ju fantastisk på så sätt att man kan hålla på länge med den. Jag går på ren rutin, det förstår väl alla, och det går ju bra, kolla min segerprocent i år! Jag såg att Hans-Owe Sundberg börjat köra lopp nu igen, och även Stig H Johansson. De som har såna här riktiga vinnarskallar, dem går drivet att vara med och tävla aldrig ur, säger Erik Berglöf.

De som har såna här riktiga vinnarskallar, dem går drivet att vara med och tävla aldrig ur

Själv körde hsn sitt första lopp som 18-åring 1971.

– Jag lärde mig köra häst hos Olle Elfstrand, och det värmer mitt hjärta att se att även Olle fortfarande håller på med det här och kör lopp fast han väl snart måste fylla 80 (född 1941, reds.anm.)? Olle är en fantastisk människa och det var som sagt hos honom jag började med travhästar när jag fortfarande var tonåring.

 

Erik Berglöf fick sina stora år som tränare och kusk med den Värmlandsfödda och Värmlandsägda Copiad åren 1993-96 med 50 segrar på 81 starter, (världs)rekordet 1.10,7ak och 15,9 miljoner kronor insprunget. Copiad (e. Texas – Bibbi Girl) blev invald i Hall of Fame, 2015, alltså före sin tränare och kusk. När Copiad kom fram hade Berglöf också haft toppår, med Derbysegrar både 1991 och -92 (Sans Rival och Utini).

Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994.
Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994. Året efter vann han också Elitloppet inför rekordpublik. Foto: Stalltz.se

– Det var en fantastiskt rolig tid, och med Copiad kändes det som att vi var runt i hela Europa och tävlade. Mycket i Italien, och Tyskland…det var otroligt roligt med allt runtom och alla delägarna som var med…Jim Frick hade samtidigt Lemoyne Square och nån häst till som var med i de här storloppen och det blev många roliga resor och minnen ihop.

Nu skulle alltså Erik Berglöf kunna citera Thåströms textrad ”Numera lever jag ett stilla liv” från låten ”Kort biografi med litet testamente”, men eftersom Erik också definitivt går in under defintionen ”vinnarskalle” ämnar han fortsätta hålla tävlingsnerven nöjd. Ikväll (fredag) i Årjäng kör Erik tre hästar, men istället för att sedan uppleva en rolig Hall of Fame-invalskväll får han åka hem och ta det lugnt.

– Det kanske är lika bra att det inte blir någon Hall of Fame-middag, det är väl inte säkert att vi klarat att ”hålla oss till coronaprotokollet”, skrattar Erik Berglöf.

Fakta

Hall of Fame-juryns motivering:

”Erik Berglöf har under en mycket lång tid firat enorma framgångar som tränare och kusk. Bland dessa kan nämnas segrar i det svenska Derbyt med Sans Rival och Utini samt det danska Derbyt som vanns med den då i 16 starter obesegrade Treasure Ås. Med egentränade Copiad blev det bland annat dubbla vinster i Elitloppet, Oslo Grand Prix och Olympiatravet för att bara nämna några av hans otaliga storloppssegrar. Erik är med sitt glada humör och positiva inställning en fin ambassadör för Svensk Travsport.”

 

Expandera
Fakta

Invalda i travmuséets svensk-norska Hall of Fame

2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Karsten Buer, Big Noon
2010: Rex Rodney, Bulwark
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
2013: Gert Lindberg, Legolas, Egil Alnaes, Olle Goop, Vintilla, Margareta Wallenius-Kleberg, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gunnar Nordin, Gösta Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Atom Vinter, Trygve Diskerud, Stefan Melander
2015: Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström, Tamin Sandy, Bort Rigel
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Jimmy Takter, Scarlet Knight
2020: Erik Berglöf, Jim Frick, Moe Odin

”Travsportens Hall Of Fame visar personer och hästar som varit betydelsefulla för travsportens utveckling och popularitet i Sverige och Norge.”

Expandera
Fokustema
Fokus: Frances Bulwark
Läs senare

Rekordet som försvann

Frances Bulwarks europarekord på 1.16,7 från 1953 är välkänt för många. Mindre bekant är att hon travade en tiondel snabbare, men det rekordet blev aldrig officiellt godkänt av STC...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Frances Bulwark och galoppören Niels Holger i rekordförsöket på Charlottenlund i juni 1954.
Frances Bulwark och galoppören Niels Holger i rekordförsöket på Charlottenlund i juni 1954.

I år är det 66 år sedan Sören Nordins stora stjärna och en av de bästa svenskfödda hästarna genom tiderna travade 1.16,6a över en engelsk mil i ett rekordförsök på Charlottenlunds travbana i Köpenhamn den 16 juni 1954.

Sören Nordin och Frances Bulwark (e. Bulwark) åkte till Lunden för att inte bara slå sitt eget europarekord på 1.16,7 – satt i Jarlsberg 1953 – utan också för att underskrida Muscletones 1.16,7 från Cesena 1935 med målsättningen att bli den snabbaste travaren någonsin på europeisk mark.

USA-födde Muscletone (e. Mr McElwyn) gjorde för övrigt om samma tid ett år senare i Milano och 1.16,7 travade också USA-födda Volomite-dottern Tara.

Den sista som besegrade självaste Greyhound

Om Tara kan också sägas, att hon var den sista travaren som besegrade självaste Greyhound i reguljär löpning. Över fyra heat på en 800-metersbana stod Greyhound utan chans och Tara satte dessutom världsrekord!

Hambletonian-tvåan Muscletone kom till Europa och blev snabbaste hingst med tiden 1.16,7.

1.16,7 var den snabbaste tiden i Europa, eller hur var det egentligen med den saken? Sovjetfödde Podarok (e. Alojsha) hade avverkat en engelsk mil ännu fortare – 1.15,9 – i ett rekordförsök i Odessa 1940, men den tiden tog övriga Trav-Europa med en stor nypa salt…och det var 1.16,7 och inget annat som gällde som rekord när Frances Bulwark och Sören Nordin åkte till Köpenhamn en sommardag 1954!

Rekordförsök var oerhört populärt i dessa dagar och drog som alltid storpublik.

Ett av de mest spektakulära rekordförsöken var när Walter Dears halvbror Sam Williams (e. Peter Scott) travade 1.14,3 över 1.000 meter på sedan länge nerlagda Ruhleben-banan i Berlin 1930.

Sam Williams vid sitt rekordförsök.

Sex år senare åkte Muscletone till Le Croisé-Laroche i Frankrike – den 11 oktober 1936 – och travade 1.13,2 över samma sträcka.

På Charlottenlund var det en engelsk mil som gällde och som pacemaker hade Frances Bulwark fått Hans Bechmanns galoppör Niels Holger, även om Sören Nordin mycket hellre hade föredragit en sparringpartner i sulky.

Loppet startades med bil, vilket vid den här tidpunkten i historien inte införts som startmetod i Sverige. Första gången en startbil såg dagens ljus på svensk mark var den 1 augusti 1958 på Jägersro – då utlånad från Charlottenlunds travbana. Drygt ett år senare hade Jägersro som första travbana i Sverige inhandlat en alldels egen startbil.

Någon officiell tidtagning för varje kvartsmil (402,25 meter) fanns inte att tillgå på Charlottenlund när Frances Bulwark skulle gå en match mot klockan. Tiderna för varje quarter handklockades av Otto Donatzky, travjournalist på tidningen Politiken i Köpenhamn åren 1937-1960.

Vinden drog ner några tiondelar

Sören Nordin och Frances Bulwark öppnade första 400 meterna på 1.17,1, passerade den andra quartern på 1.14,6, tredje kvartsmilen på 1.17,1 och sista 400 meterna avrundades på 1.15,8. Det betydde en sluttid på 1.16,6a/1.609 meter och nytt europarekord med en tiondel oavsett kön, ålder eller startmetod.

Rubriken dagen efter i danska dagstidningen Politiken efter rekordförsöket 1954.

Svenska Travsportens Centralförbund registrerade aldrig Frances Bulwarks 1.16,6 som en godkänd tid eftersom den noterats i ett rekordförsök och inte i reguljär löpning.

Frances Bulwark ochh galoppören Niels Holger i rekordförsöket på Charlottenlund i juni 1954.

Sören Nordin hade i det läget inga synpunkter efter loppet – i alla fall inga officiella uttalanden om centralförbundets agerande utan konstaterade:

– Vinden besvärade en del och drog ner tiden med några tiondelar. Det hade varit mycket intressant att se Frances Bulwark på en amerikansk milebana. Där skulle det bli en verklig rekordnotering. Hon är utan tvekan bäst i Europa.

Frances Bulwarks och Muscletones 1.16,7 blev  fortsatt orubbad och den tiden stod sig till 1955. Det året travade fransyskan Gèlinotte (e. Kairos) 1.16,6. Två år senare förbättrade Charlie Mills världsstjärna sitt rekord till 1.16,5.

Frances Bulwark, Sören Nordin, Charlie Mills och Gèlinotte.

Ska vi också lägga in tidigare nämnde ryske Podaroks 1.15,9 i time trial från 1940 så var det Jariolain (e. Carioca II) och Orlando Zamboni som knäckte det rekordet i Cagnes-sur-Mer när han vann den första upplagan av Grand Criterium de Vitesse den 9 mars 1958.

Idag är USA-födde Propulsion (e. Muscle Hill) den travare som innehar europarekordet med 1.08,1, satt på Jägersro 2017. Av stona är amerikanskan Delicious U.S. (e. Cantab Hall) snabbast med 1.08,6 i Bollnäs 2015 – båda hästarna tränade av Daniel Redén.

Av de hästar som fötts i Europa toppar Bold Eagle (e. Ready Cash) bland hingstarna och valackerna med 1.08,4 från Solvalla 2017, medan Uza Josselyn (e. Loe You) är snabbaste sto med 1.09,0 vid seger på Paris-banan Enghien 2018.

Fakta

Frances Bulwark

Mörkbrunt sto född 3 mars 1945
e. Bulwark-Frances Great e. Kaffir Axworthy
Rekord: 1.16,7k* (TT 1.16,6ak)
Prissumma: 591.420 kr
Resultat: 130 st: 80-21-12
Ägare: Väsby Stuteri
Uppfödare: Martin Eklund
Tränare/körsven: Sören Nordin
Rekord: ett europarekord, tio svenska rekord, fyra norska rekord och ett icke officiellt europarekord på TT 1.16,6ak. Frances Bulwark europarekord på 1.16,7 registrerades inte som svenskt rekord eftersom tiden hade travats på norsk mark.

Expandera
Fokustema
Fokus: Sprintermästaren 2020
Läs senare

Passar stammen en Sprintermästare?

Ska det bli en häst med passgångarstam som tar hem Sprintermästaren? Chansen finns och aldrig tidigare har det funnits passgångare i stamtavlan på såväl fader- som modersidan hos så många deltagare som i årets Sprintermästare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet kan bli den andra Grupp I-vinnaren i Sverige med en mor som passgångare om han vinner Sprintermästaren imorgon. Gisela Ås var först ut 2013 i Drottning Silvias Pokal på Åby. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Don Fanucci Zet kan bli den andra Grupp I-vinnaren i Sverige med en mor som passgångare om han vinner Sprintermästaren imorgon. Gisela Ås var först ut 2013 i Drottning Silvias Pokal på Åby. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Avelshingsten Googoo Gaagaa är redan välkänd hos den svenska travpubliken med en far – Cam’s Rocket – som passgångare. Med sin framgångsrika 2016-kull med Kriterievinnaren Power, delade Uppfödningsettan Bythebook och segermaskinen Hail Mary var Googoo Gaagaa fulltecknad innan 2020 års avelssäsong drog igång.

I Sprintermästaren startar Googoo Gaagaa-sönerna Bythebook och Usain Töll. Daniel Redéns nya stjärna Don Fanucci Zet är undan rena passgångarstoet Kissed By the West.

Kissed By the West med hennes stoföl efter Broadway Hall. Foto: Line Nörbak/LN Trotting

Kissed By the West (e. Western Terror-Kissed By A Fool) ropade Daniel Redén in för Stall Zet för 15.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale 2012 och året efter importerades hon till Sverige.

– Det var i Googoo Gaagaa-svängen och då tänkte jag – lite kaxigt som jag var och mycket yngre – att det är väl ingen konst att göra en pacer till en travare. Så jag köpte två ettåriga passgångarston i Lexington. Båda var billiga och eftersom det brukar vara dyrt i Lexington är det ganska svårt att hitta hästar i den lägre prisklassen. Det gick ju inte att bjuda på de ston som såg väldigt bra ut…jag fick helt enkelt gå på stam, säger Daniel Redén, som också ropade in den blivande Hambletonian-vinnaren Trixton på samma auktion.

Daniel (Redén) och Daniel (Parling) spanar in ettåringar i Lexington. Är det månne Kissed By the West som är i blickfånget? Foto: Adam Ström/stalltz.se

Daniel har tidigare berättat för Sulkysport, att han försökte få Kissed By the West trava men att det var ett hopplöst projekt:

– Det gick inte på något vis att få ner Kissed By the West till 1.30. Den andra – Machingbird – tog inte ett travsteg, men Kissed By the West fungerade perfekt ner till 1.30, men sedan var det helt omöjligt att köra fortare. Då insåg jag att det här går bara inte. Vi betäcker märrarna och hoppas att vi får ston och får ytterligare ett led. Jag trodde nämligen inte att det skulle fungera direkt…säger Daniel och fortsätter:

– Vi tog två föl, men Kiss of Judas kändes inte speciellt bra i träning och det gjorde inte Don Fanucci Zet heller. Jag sade till Johan (Arneng) att det här blir inget bra och vi får bara hingstar. Sälj var min rekommendation.

Med facit i hand slumpades Kissed By the West bort på en internetauktion, dräktig med Hard Livin.

– Vilket ohyggligt misstag det var så här i efterhand…nu är märren i Danmark.

Daniel Redén på Lexington Selected Sale 2012 när Kissed By the West köptes. Foto Adam Ström/stalltz.se

Det kan sägas i sammanhanget att Western Terror har fyra avkommor som provats i travlopp, men ingen av dem har tjänat en endaste dollar borta i Nordamerika…

Fyra år gammal fick Kissed By the West sin första avkomma. Kiss of Judas (e. Pastor Stephen), 1.13,9ak152.000 kr, kom först och därefter Don Fanucci Zet (e. Hard Livin), 1.11,5am/1.463.000 kr.

Sedan hon bjöds hon ut till försäljning på ASVT:s internetauktion i november 2016. Hans ”Global” Neléns bolag Lisa & Victor köpte Kissed By the West – dräktig med Hard Livin – för 55.000 kronor.

I nya regin har Kissed By the West fått fyra avkommor; Livi Percy H.M. (e. Hard Livin), Andwediditourway (e. Broadway Hall), Bet On (e. S.J.’s Caviar) och i år ett stoföl efter Broadway Hall. Ettåringen Bet On kommer att bjudas ut till försäljning på Åby Yearling & Mixed Sale 8-9 oktober.

Kissed By the Wests årsföl efter Broadway Hall. Foto: Line Nörbak/LN Trotting

Kissed By the West är en dotter till Western Terror (e. Western Hanover-Arterra), 1.07,5*/$1.164.174, vilken har 1.114 registrerade avkommor i Nordamerika. Vinstrikast är Western Silk med 1.679.349 dollar och det finns ytterligare tio dollarmiljonärer efter honom på andra sidan Atlanten.

Mormor Kissed By A Fool (e. Jeanna’s Beach Boy), 1.09,5/$207.523, startade 23 gånger (11-2-1) och blev också lyckosam i avelsboxen med Kissed By the Wests helbröder Kiss of Terror, 1.08,4*/$315.621, och No Kisses Knowmore, 1.08,6*/$131.777.

Kissed By A Fool är undan ostartade Im No Fool (e. Tyler B), och hon blev mor till 18 avkommor. Tillsammans har hennes döttrar och söner sprungit in 4.514.091 dollar. I Am A Fool ($1.392.293) toppar före Cam’s Fool ($852.081), Aint Nobodys Fool ($430.456), Everybodyplaysafool ($348.107), A Fool For Mark ($314.650), Spurred On ($308.738), Always A Fool ($256.833) och Im Fool Of It ($228.023).

Saxat ur worldwidepedigree.com

Men Don Fanucci Zets möderne handlar inte bara om passgångare…en travare dyker upp i åttonde ledet. Victory Song-dottern Morning Song, TT 1.15,1/$23.948, betäcktes uteslutande med passgångarehingstar och hon lämnade tre avkommor som tjänade mer än 100.000 dollar; Chief Maynard ($138.342), Carolyn Ruth ($125.745) och Kingston Minibar ($101.707).

Morning Song (u. Thistledown e. Guy Abbey) ingick i samma syskonskara som Scotch Thistle (e. Scotland) och Victory’s First (e. Victory Song), 1.16,6*/$12.392.

Victory’s Force.

Den senare importerades till Sverige 1956 som avelshingst och var den första hingsten i Europa efter världsrekordhållaren Victory Song. Hans stod uppstallad hos stadsveterinär Lars-Gustav Nordensson (Stall Saltvind) i Karlstad.

I Sverige registrerades 67 avkommor efter honom och endast en lyckades tjäna över 100.000 kronor. Vicky Day (u. Bess Day), 1.19,1ak/133.525 kr, vann 26 lopp på 147 starter. I Sprintermästar-sammanhang kan noteras att Victory’s First är morfar till Quick Label (u. Aspasia),1.16,6ak/166.670 kr, som slutade finaltrea 1976 efter Gay Frost och Windster.

USA-födde Hambletonian-femman Scotch Thistle (e. Scotland) blev en storstjärna som äldre efter sin ankomst till Italien. Först med Reno Miseroni som tränare och därefter Romolo Ossani.

Scotch Thistle var bäst i Europa under nästan två säsonger. Foto: Lars-Erik Lundqvist/stalltz.se

Vid flera tillfällen tävlade Scotch Thistle på svensk mark. Han vann Åby Stora Pris 1953 och året efter var han tvåa i båda heaten i Elitloppet bakom Frances Bulwark och Sören Nordin.

Innan dess hade han också slutat tvåa i Prix d’Amérique (1951) bakom Mighty Ned och 1952 segrade Scotch Thistle i Prix de Paris.

1951 räknades Scotch Thistle som Europas främsta travare och detta gällde även under andra halvan av 1952 tills han fick se sig besegrad av Permit och Frances Bulwark i Gladiatoren-Rennen i Hamburg.

Scotch Thistle blev också en framgångsrik avelshingst och ett championat erövrade han i Italien 1963. Han var också tvåa vid fem tillfällen i det italienska hingstchampionatet. Fyra gånger efter Oriolo och sista gången 1973 efter Nike Hanover.

Morning Song är också mormors mormors mor till passgångarstjärnorna Sweet Lou ($3.484.251) och Bettor Sweet ($2.816.687).

Morning Songs mödernelinje har lämnat stjärnor – både passgångare och travare – sedan mitten på 1940-talet och Don Fanucci Zet verkar inte vara något undantag. Imorgon har han chansen att vinna Sveriges Hambletonian.

Fotnot: En Grupp I-vinnare med en passgångare som mor finns det redan i Sverige. ACL Stuteris Golden Door Lindy (e. Cambest) lämnade Gisela Ås (e. Infinitif), 1.10,7ak/2.333.180 kr, som vann Drottning Silvias Pokal och slutade trea i Stosprintern.

Saxat från worldwidepedigree.com