Efter att räknat hem 25 segrar på 118 starter under 2020 ligger Nordström på ett fint tempo för att kunna upprepa eller rentav förbättra de siffrorna under 2021.
Hittills i år har det blivit 13 tränarsegrar på 46 starter och 2.482.000 kronor inkört kontra de 5.307.000 kronor det blev totalt under 2021.
I årets siffror har Önas Prince (e. Chocolatier) bidragit med drygt hälften då han redan kammat hem 1.285.000 kronor och tagit fyra segrar på lika många försök.
Närmast kommer hästen från seger i finalen av Kungapokalen där han var storfavorit.
– Det är mycket som ska stämma i de här stora loppen. Folk vet nog inte hur små marginaler det är och hur mycket som krävs när det är försök och sedan final. Det kan hända både det ena och andra, men jag visste inför finalen att jag hade min häst precis där jag ville ha honom. Räcker inte det så… ja, då är det inte mycket att göra åt det helt enkelt, säger Nordström.
I en pilsnabb avslutning á 1.07,5 sista 500 meterna höll Önas Prince stången gentemot Rome Pays Off.
– Det blev en speed i början och en speed till slut. Istället för att vi varvade på 1.11 och det blev det där tuffa ”gå på knäna-loppet” så det ganska behagligt. Lördagens start i Ina Scots Ära fanns egentligen inte med i min planering, men det inte blev den där svintuffa Kungapokalsfinalen så känns det lämpligt att ta ut honom här som ett genrep inför Sprintermästaren.
Testar nytt
Jägersrotränaren tycks ha matchningen väldigt klar och bestämd.
– Även om vi går för Sprintermästaren och det är ett stort lopp så är huvudmålet Derbyt. Jag blickar även mot Breeders Crown-försöken i Mantorp den 2 augusti så då kan det vara bra att göra det här loppet på lördag, låta honom bekanta sig med banan och miljön.
Är du överraskad över det starka startfält som blivit i Ina Scots Ära?
– Ja, det får jag lov att säga. Prix Readly Express körs ju bara elva dagar senare på Solvalla med ett ännu högre förstapris. Jag trodde att många skulle gå dit, men det är bara att konstatera att det finns många fina fyraåringar och att de sprids ut. Det här loppet kanske inte blev sämre än Kungapokalen, faktiskt.

Önas Prince har lottats till ett åttondespår bakom bilen. Sannerligen inget drömläge, men Nordström tycks inte alltför nedslagen av det.
– När Erik Adielsson körde hästen under Elitloppshelgen i fjol hade hästen samma startspår. Då stod hästen för helgens snabbaste öppning med 1.02,5 första 250 meterna så hästen kan verkligen flytta på sig. Det finns ingen anledning att backa ner bakom Mister Hercules i det här loppet utan jag har en häst som är ruskigt explosiv från start och tänker nyttja det. Faktum är att jag nästan hellre har spår åtta än spår ett i Mantorp; det är inte alltid det går att skicka iväg med full kraft därifrån för starten kommer ganska snabbt efter kurvan.
Till lördagens lopp kommer Önas Prince därtill att utrustas med en jänkarvagn för första gången.
– Vi testar här; det är inte hela världen om det inte fungerar i det här loppet. Någon tiondel kanske det kan göra. På vissa hästar ger det större effekt än på andra, men visst hoppas jag på en liten effekt i alla fall.
”Lite mer vässad”
Efter lördagens Mantorputflykt stundar Axevalla på söndagen. Där avgörs den femtionde upplagan av Guldstoet som har ytterligare 100.000 kronor i förstapris till vinnaren kontra de 250.000 kronor som segraren av Ina Scots Ära tar hem.
Fjolårets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) är Nordströms bidrag och allt tyder på att hon kommer bära på favoritskapet. För ovanlighetens skull kommer dock stoet från förlust då hon ”bara” slutade tvåa bakom Lacille Boko (e. Readly Express) i Breeders Crown i Halmstad.

– Det är många som frågat om jag var besviken på henne efter det loppet, men det var jag inte. Det är till hösten hon ska vara på topp och vi har inte justerat något i träningen tidigare utan haft samma upplägg. Hästen hon förlorade emot är bra och motståndet blir bara tuffare och tuffare, det kommer fler och bättre hästar som hon får tävla emot hela tiden. Vi förlorade helt enkelt mot en häst som var bättre den dagen.
Efter det loppet har dock Nordström skruvat en aning på träningen.
– Jag säger inte att jag har tryckt på jättemycket extra, men lite mer vässad vill jag påstå att hon är. Det här är ju ett halvstort lopp trots allt med bra prispengar. Jag är fullt nöjd med allt vad gäller förberedelser, startspår och status på min häst. Jag skiftar till jänkarvagn nu som hon hade vid segern på Jägersro näst senast och laddar för ledningen.
Hyllar Sverige
Att det mesta pekar uppåt för Nordström för dagen är ingen överdrift. Träningslistan innehåller 40 hästar och bland dem är 22 stycken två år gamla.
– Detta är min största tvååringskull någonsin, kanske att jag varit uppe i 15 som mest tidigare. Faktum är att jag har väntelista just nu vad gäller att ta in nya hästar. Det är både yngre och äldre hästar som jag får förfrågningar om.
Det låter som att resultaten du uppvisat gett effekt på det här området?
– Ja, vi har vind i seglen. Jag tror det varit viktigt också att visa att hästarna fortsatt leverera även efter två- och treåringssäsongen. Det är många nya hästägare som tillkommit och de kommer från alla möjliga håll och kanter. Vi har faktiskt ägare från såväl Tyskland, Norge, Finland och Danmark i stallet.
På tal om olika nationaliteter. Det finns fina pengar att tävla om i unghästloppen även i Frankrike och Italien. Du är inget sugen på att göra sådana satsningar och köpa in hästar från de länderna?
– Nej. Vi har så bra travsport i Sverige så det finns ingen anledning att gå för det som det ser ut. Vi har bättre prispengar att tävla om i unghästloppen än vad de har. Möjligen att Frankrike kan locka även om jag inte äter grodor, men det får ske senare i sådana fall, just nu är det inte aktuellt, avslutar Per Nordström.