Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi har vind i seglen”

Med regelbundna framgångar på tävlingsbanan och ett rekordstort antal tvååringar på träningslistan leker livet för Per Nordström.
I helgen slåss han på två fronter då Grupp I-vinnarna Önas Prince och Islay Mist Sisu kommer till start.
– Jag kommer från mitt bästa år som tränare och är så lyckligt lottad idag att jag har väntelista med nya hästar, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att räknat hem 25 segrar på 118 starter under 2020 ligger Nordström på ett fint tempo för att kunna upprepa eller rentav förbättra de siffrorna under 2021.

Hittills i år har det blivit 13 tränarsegrar på 46 starter och 2.482.000 kronor inkört kontra de 5.307.000 kronor det blev totalt under 2021.
I årets siffror har Önas Prince (e. Chocolatier) bidragit med drygt hälften då han redan kammat hem 1.285.000 kronor och tagit fyra segrar på lika många försök.
Närmast kommer hästen från seger i finalen av Kungapokalen där han var storfavorit.
– Det är mycket som ska stämma i de här stora loppen. Folk vet nog inte hur små marginaler det är och hur mycket som krävs när det är försök och sedan final. Det kan hända både det ena och andra, men jag visste inför finalen att jag hade min häst precis där jag ville ha honom. Räcker inte det så… ja, då är det inte mycket att göra åt det helt enkelt, säger Nordström.

I en pilsnabb avslutning á 1.07,5 sista 500 meterna höll Önas Prince stången gentemot Rome Pays Off.
– Det blev en speed i början och en speed till slut. Istället för att vi varvade på 1.11 och det blev det där tuffa ”gå på knäna-loppet” så det ganska behagligt. Lördagens start i Ina Scots Ära fanns egentligen inte med i min planering, men det inte blev den där svintuffa Kungapokalsfinalen så känns det lämpligt att ta ut honom här som ett genrep inför Sprintermästaren.

Testar nytt

Jägersrotränaren tycks ha matchningen väldigt klar och bestämd.
– Även om vi går för Sprintermästaren och det är ett stort lopp så är huvudmålet Derbyt. Jag blickar även mot Breeders Crown-försöken i Mantorp den 2 augusti så då kan det vara bra att göra det här loppet på lördag, låta honom bekanta sig med banan och miljön.

Är du överraskad över det starka startfält som blivit i Ina Scots Ära?
– Ja, det får jag lov att säga. Prix Readly Express körs ju bara elva dagar senare på Solvalla med ett ännu högre förstapris. Jag trodde att många skulle gå dit, men det är bara att konstatera att det finns många fina fyraåringar och att de sprids ut. Det här loppet kanske inte blev sämre än Kungapokalen, faktiskt.

Önas Prince och Per Nordström vid fjolårets finalseger i Breeders Course under Åbergskvällen. Foto: Gerard Forni

Önas Prince har lottats till ett åttondespår bakom bilen. Sannerligen inget drömläge, men Nordström tycks inte alltför nedslagen av det.
– När Erik Adielsson körde hästen under Elitloppshelgen i fjol hade hästen samma startspår. Då stod hästen för helgens snabbaste öppning med 1.02,5 första 250 meterna så hästen kan verkligen flytta på sig. Det finns ingen anledning att backa ner bakom Mister Hercules i det här loppet utan jag har en häst som är ruskigt explosiv från start och tänker nyttja det. Faktum är att jag nästan hellre har spår åtta än spår ett i Mantorp; det är inte alltid det går att skicka iväg med full kraft därifrån för starten kommer ganska snabbt efter kurvan.

Till lördagens lopp kommer Önas Prince därtill att utrustas med en jänkarvagn för första gången.
– Vi testar här; det är inte hela världen om det inte fungerar i det här loppet. Någon tiondel kanske det kan göra. På vissa hästar ger det större effekt än på andra, men visst hoppas jag på en liten effekt i alla fall.

”Lite mer vässad”

Efter lördagens Mantorputflykt stundar Axevalla på söndagen. Där avgörs den femtionde upplagan av Guldstoet som har ytterligare 100.000 kronor i förstapris till vinnaren kontra de 250.000 kronor som segraren av Ina Scots Ära tar hem.
Fjolårets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) är Nordströms bidrag och allt tyder på att hon kommer bära på favoritskapet. För ovanlighetens skull kommer dock stoet från förlust då hon ”bara” slutade tvåa bakom Lacille Boko (e. Readly Express) i Breeders Crown i Halmstad.

Islay Mist Sisu med skötaren Sara Aulander och kusken Peter Ingves efter segern i Svensk Uppfödningslöpning. På söndag startar Beer Summit-dottern i Guldstoet på Axevalla. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

– Det är många som frågat om jag var besviken på henne efter det loppet, men det var jag inte. Det är till hösten hon ska vara på topp och vi har inte justerat något i träningen tidigare utan haft samma upplägg. Hästen hon förlorade emot är bra och motståndet blir bara tuffare och tuffare, det kommer fler och bättre hästar som hon får tävla emot hela tiden. Vi förlorade helt enkelt mot en häst som var bättre den dagen.

Efter det loppet har dock Nordström skruvat en aning på träningen.
– Jag säger inte att jag har tryckt på jättemycket extra, men lite mer vässad vill jag påstå att hon är. Det här är ju ett halvstort lopp trots allt med bra prispengar. Jag är fullt nöjd med allt vad gäller förberedelser, startspår och status på min häst. Jag skiftar till jänkarvagn nu som hon hade vid segern på Jägersro näst senast och laddar för ledningen.

Hyllar Sverige

Att det mesta pekar uppåt för Nordström för dagen är ingen överdrift. Träningslistan innehåller 40 hästar och bland dem är 22 stycken två år gamla.
– Detta är min största tvååringskull någonsin, kanske att jag varit uppe i 15 som mest tidigare. Faktum är att jag har väntelista just nu vad gäller att ta in nya hästar. Det är både yngre och äldre hästar som jag får förfrågningar om.

Det låter som att resultaten du uppvisat gett effekt på det här området?
– Ja, vi har vind i seglen. Jag tror det varit viktigt också att visa att hästarna fortsatt leverera även efter två- och treåringssäsongen. Det är många nya hästägare som tillkommit och de kommer från alla möjliga håll och kanter. Vi har faktiskt ägare från såväl Tyskland, Norge, Finland och Danmark i stallet.

På tal om olika nationaliteter. Det finns fina pengar att tävla om i unghästloppen även i Frankrike och Italien. Du är inget sugen på att göra sådana satsningar och köpa in hästar från de länderna?
– Nej. Vi har så bra travsport i Sverige så det finns ingen anledning att gå för det som det ser ut. Vi har bättre prispengar att tävla om i unghästloppen än vad de har. Möjligen att Frankrike kan locka även om jag inte äter grodor, men det får ske senare i sådana fall, just nu är det inte aktuellt, avslutar Per Nordström.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: ”Kan hända stora saker”

Med en stark start på det nya året och en spännande armada unghästar i stallet ser Jimmy Dahlman ljust på framtiden.
Under lördagen ger hans nya reklamhäst Portofino sig in i hetluften då hästen startar i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla.
Av
Emil Persson
Portofino tillsammans med sin tränare och kusk Jimmy Dahlman samt skötare Josefine Bergström. Under lördagen startar hästen i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Portofino tillsammans med sin tränare och kusk Jimmy Dahlman samt skötare Josefine Bergström. Under lördagen startar hästen i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Klassen för fyraåriga hingstar och valacker har placerats inom V75-spelet och det är lätt att förstå varför.
Loppet ser såväl jämnt som högklassigt ut på förhand och innehåller bara hästar med god segeraptit.
Jimmy Dahlmans Portofino (e. Charly du Noyer–Geisha Sund) har två till antalet och de ramar in hans resultatrad.
I senaste starten spurtade hästen till vinst i Solvallaserien K150 och tog därmed karriärens hittills mest penningstinna seger då han fick 80.000 kronor.
– En spännande häst under kraftig utveckling, medger Jimmy Dahlman.

Fakta

Portofino

Fyraårig brun valack e. Charly du Noyer–Geisha Sund e. Love You

St: 9: 2–1–2, 1.13,4ak, 178.400 kr

Ägare: Hs Trav AB & Boko Stables Holland B V.
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB (M Demmers)

Tränare: Jimmy Dahlman, Gävle.

Gävletränaren fick hästen till sitt stall under Elitloppsveckan ifjol. Där och då som ostartad treåring.
– Han kom i ett skede då han behövde mer tid och träning för att vara redo. Han var omogen mentalt och har en sen stamtavla, men det kändes direkt att det var en fin häst.

Ett 1.16-varv till slut i augusti månads kval gav Dahlman vittring, men karriären inleddes mindre bra.
– Han hade lite otur och fick börja med spår fyra i de två första loppen. Det var inget drömläge för en orutinerad och valpig häst utan blev galopp. Sedan fick han några lopp i kroppen där han höll sig på benen och efter det började det hända saker. Vid andraplatsen på Bergsåker i november kände jag att han hade tagit stora steg.

Första delmålet

Efter att avslutat året med en tredjeplats hemma i Gävle fick Portofino en tävlingsfri period på närmare en och en halv månad.
– Siktet var inställt hit som säsongens första delmål. Det sprinterlopp han fick i sig i årsdebuten gjorde verkligen susen. Det blev en bra urblåsare, han gick hela vägen in till mål och gick enormt mycket framåt till senaste loppet.

Portofino spurtade till vinst i Solvallaserien K150 tillsammans med sin tränare Jimmy Dahlman. Foto: Adam Ström/StallTZ.se.

Den dagen kände Dahlman att intrycket var det rätta från värmning till provstart till lopp.
– Han var piggare och rappare i alla skeden. Det känns som han går framåt på alla områden nu och och jag ser fram emot lördagens lopp även om motståndet är tufft och många lär åka ut och tro på sina hästar precis som jag kommer göra.

Har du någon tidig tanke om hur du ska hantera loppet taktiskt?
– Jag vill försöka komma förbi Byron Face direkt och få en bra position i andraspår. Förhoppningsvis kan vi få draghjälp och att det varit lite körning. Vi får se hur långt det räcker, men oavsett resultat tror jag att han kommer ha nytta av det här loppet längre fram. Att möta bra hästar är utvecklande såtillvida att man kör klokt. Då får de hårdhet och tempo i kroppen.

Final stundar

Trots att stora pengar står på spel i lördagens lopp avser inte Dahlman att börja göra några ändringar i balans eller utrustning.
– Det här är en häst som jag tror det kommer kunna hända stora saker för framåt sommaren och hösten. Det finns mycket kvar att göra med honom för att han tävlar med tunga järnskor och sulor, men vi är i februari och jag ändrar inget i det här skedet.

För Portofino väntar även en final i Solvallaserien K150 den 15 februari med 150.000 kronor i förstapris.
– Planen är att han ska få vila och en träningsperiod efter det.

Gävletränaren trivs med sin tillvaro på gården i Gundbo Hedesunda. Idag finns 20 hästar på träningslistan varav tio är två år gamla och fem är treåringar.
– Det är jättekul att det fyller på underifrån. Jag hade gärna haft lite fler tävlingshästar så man kunde synas mer, men förhoppningsvis kan de starthästar jag har fortsätta gå bra nu och ge mig reklam så jag får nya hästar att jobba med. Det finns fina möjligheter att träna häst här och det är mycket harmoni på gården. Jag känner att den röda linje jag har i träningen med intervaller i sanden ger resultat, men sedan förfinas arbetet hela tiden och man skruvar på småsaker.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: ”Varit hemskt bra”

Efter dubbla segrar i Walter Lundbergs Memorial och sju V75-triumfer blev det plötsligt tyst kring Gotlandsamatören Jonny Lehrberg.
Knappt tio år senare är han tillbaka med buller och bång och startar en duo inom lördagens V75-omgång i Halmstad.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonny Lehrberg är tilllbaka i hetluften efter några tunga år. Foto Jörgen Tufvesson ALN
Jonny Lehrberg är tilllbaka i hetluften efter några tunga år. Foto Jörgen Tufvesson ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Måhända är Royal Neo den häst som de flesta förknippar med Jonny Lehrberg. Mellan år 2010 till 2012 vann hästen sex lopp inom dåvarande rikstoton och gjorde sina två sista lördagsstarter i Gulddivisionen.
Drygt 1,5 miljon kronor sprang Gigant Neo-sonen in, men han är inte den enda miljonären som Lehrberg jobbat fram. Just by Myself som vann Walter Lundbergs Memorial (precis som stallkamraten Go Places) och Hästägarkannan gjorde bokslut på 1,4 miljoner insprunget och Super Khan klev också över sjusiffrigt trots att han inte vann mer än ett Klass II-lopp inom rikstoton.
Därefter blev det – lite hårddraget – tyst kring Jonny Lehrberg. Framgångarna avtog markant.
– Vi fick in svartmögel i stallet för sex-sju år sedan. Vi beslutade oss för att sluta med en del hästar, behöll några andra, men de blev aldrig sik lika igen. Vi har betäckt de ston vi tyckt varit spännande och helt enkelt inväntat avkommorna, berättar Jonny Lehrberg.

Tung skada

Hästarna hade helt enkelt tagit för mycket stryk av att vistas i den mögliga miljön, men efter högtryckstvätt med hett vatten och riklig desinfektion i omgångar har det vänt.
Ifjol var Lehrberg tillbaka på allvar och räknade hem fem segrar på 39 starter.
– Det var ett år som innehöll många glädjestunder, men tyvärr skadade sig vår bästa häst Joli’s Hilda (e. Ken Warkentin). Hon vann på 1.14,8 full väg i voltstart på sommaren här på Visbytravet helt okörd, men fick en fraktur under sensommaren som gjorde att tävlingskarriären fick avslutas. Nu hoppas vi kunna betäcka henne till sommaren istället.

Royal Neo vid en V75-seger tillsammans med Daniel Olsson. Foto Gunilla König/Stalltz.se

En annan Joli’s-uppfödning från samma årskull var Joli’s Hilding (e. Gift Kronos) som nu startar i lördagens Klass II-försök. Treåringssäsongen gav tre segrar på 13 starter.
– Han har varit hemskt bra trots att han inte alls fattat vad det gått på ännu. Senast blev han vass efter laddning och hamnade i trött rygg när kusken väl kunde släppa. Hästen vann bakifrån gången innan och jag har slagits av tanken även tidigare at han kan vara allra vassast med rygglopp; i alla fall när det är ful väg.
Spelarna räknar inte med Joli’s Hilding i detta lopp. Valacken är en av de minst spelade hästarna i fältet.
– Jag har jättesvårt att bedöma chansen, men tror att hästen är hemskt mycket bättre över denna distans. Stämmer det och han kommer till så kan han nog avsluta vasst, men vi får se hur tävlingspausen på en månad påverkar honom. Allt har i alla fall verkat bra i träningen.

Bytt träningsupplägg

Lehrberg startar därtill Edforever (e. Muscle Massive) i Klass I-försöket. En häst som redan hunnit göra tre framträdande på lördagar med en andra, sjätte- samt sjundeplacering som resultat. Sommarens Travera-köp för 110.000 kronor har inte gjort Gotlandsamatören besviken.
– Jag var egentligen ute efter en treåring, men har inte blivit besviken över att det blev den här hästen istället. Han har aldrig varit behandlad hos oss, tål att starta på och är en stor häst som jag tror kommer bli bättre hela tiden. Han har mycket kropp att flytta på. Jag tycker att han höll bra i senaste starten och tycker han är ute över rätt distans nu när det är lång distans.

Lehrbergs gamla rakbaneträning har idag bytts ut mot regelbundna banjobb på Visbytravet. Omfattningen med stallsysslor är så pass stor att han får nöja sig med tre dagars arbete som svetsare och reparatör.
– Jag har alltid tyckt att jag haft starka hästar och det har visat sig att de gått hela vägen hem även med detta upplägg. Under fredagkvällen påbörjas båtresan från Visby mot Oskarshamn. En trip på närmare fyra timmar och därefter väntar lika lång resväg till Halmstad. De dryga resorna är dock inget som tär på Jonny Lehrberg.
– Nej, det är bara hemskt kul att ha anledning att åka iväg och tävla. Dessutom är det ju de här loppen man kämpar för att vara med i så förhoppningsvis blir det en trevlig resa, avslutar Jonny Lehrberg.

Fokustema
Fokus: Prix d'Amérique
Läs senare

Redo för stordåd?

Han har fått gå in i väggen som aldrig tidigare, men också fått studsa fram i farter som Daniel Redén brukar köra på sommaren.
Är Don Fanucci Zet redo för stordåd i Prix d’Amérique på söndag?
Av
Claes Freidenvall
Daniel Redén blickar framåt mot Prix d'Amérique på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén blickar framåt mot Prix d'Amérique på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Från början var det lite på skämt och lite på allvar när Daniel Redén funderade på Prix d’Amérique för Don Fanucci Zets del.

– När jag började kolla runt lite på B-loppen hade jag bestämt mig för att inte matcha Don Fanucci Zet mot Prix d’Amérique, men när jag inte kunde se några hästar av Bold Eagle eller Face Time Bourbons kaliber började någonting växa upp inombords i mig, säger Daniel Redén.

Daniel Redén avslöjade inga planer för någon utomstående utan började smyga igång Don Fanucci Zet lite sakta i träningen.

Jag började öka träningen och…

– Många parametrar var jag tvungen att väga in och jag vet hur jag kan toppa Don Fanucci Zet och att det inte går att ha honom på röd form ett helt år. Förra året var han i riktigt bra slag både till Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial, vilka var mina två största mål ifjol. Jag började öka träningen och ville se vad som hände…

Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Och det hände saker för Don Fanucci Zets del.

– För en månad sedan skruvade jag upp träningen ordentligt och det kändes som att väderguden har varit på Don Fanucci Zets sida sedan dess. I varje jobb har det varit olika banor och det känns som han fått träna varenda muskelfiber i hela kroppen. Det har växlat mellan snabb och tung bana. Vid ett tillfälle har han gått det absolut tyngsta jobb han någonsin gjort och då gick han in i väggen. Så kallt går det inte att ens köra i ett lopp. Efter det har hästen studsat tillbaka och sedan dess har allt varit klockrent.

Kanske varit någon slags mening

Vissa dagar – när Daniel tittar i backspegeln – har bitvis varit svåravlästa, men med facit i hand ser han bara positivt hur en start i Prix d’Amérique växt fram för Don Fanucci Zet.

– Ibland har jag verkligen undrat hur detta skulle sluta, men det kanske har varit någon slags mening med alla dessa väderomslag och att han behövde träna andra muskler än de snabba och få det lite tufft som han kan få det under sommaren. Jag måste säga att det har klaffat på allra bästa sätt och de senaste tre veckorna har jag varit nere på farter som jag kör på sommaren för att kunna se om han har de explosiva musklerna. Om inte det varit så – då hade det inte varit någon idé att starta.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I måndags körde Daniel Redén snabba intervaller med Don Fanucci Zet på träningscampen i Örsundsbro, vilket han brukar göra om han ska starta Hard Livin-sonen sex dagar senare.

– Jag kan inte vara mer än nöjd med tanke på att han studsade runt i farter nästan snabbare än på sommaren. Dessutom var det minus sju grader och det blåste ganska kraftigt.

Lika nöjd som Daniel Redén var med Don Fanucci Zet, lika uppåt var han också med Honey Mearas efter båda hästarnas sista tuffa träningspass inför Prix d’Amérique.

– Jag måste säga att det känns väldigt bra med båda två och det vill jag verkligen poängtera.

Normalt brukar hon vara lat

Daniel Redén körde båda hästarna för att han ville exakt känna hur de stod formmässigt.

– Jobben var nästan identiska och Honey Mearas verkar också vara i riktigt bra form och hon var väldigt framåt. Normalt brukar hon vara lite lat, men det känns som vi träffat rätt med henne också.

Honey Mearas och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Matchingen mot Prix d’Amérique för Honey Mearas räkning har funnits med betydligt längre än för Don Fanucci Zet.

– Sedan C.L. Müllers Memorial skulle jag säga. Det känns verkligen roligt att kunna avsluta hennes karriär med en Frankrike-satsning och en start i Prix d’Amérique. Hon har varit nere på Vincennes en gång tidigare i vinter och startade i Prix Tenor de Baune på julafton. Tyvärr skadade hon sig i ena ögat natten innan den starten. I loppet sprang och skyggade och ville inte gå upp i rygg. Örjan Kihlström fick dra norsken tidigt och det var inte alls samma drag i henne som det brukar vara när hon tävlar.

Steppat upp träningen

Nu hoppas Daniel Redén kunna visa upp Readly Express-dottern i ett helt annat skick på söndag och som i Prix Tenor de Baune (sjua) kommer hon köras av Örjan Kihlström.

– Jag tror att vi får se en helt annan Honey Mearas i Prix d’Amérique. Nu har jag dessutom steppat upp träningen rejält för hennes del och det får bära eller brista. Prix d’Amérique är som alltid ett tufft lopp, men i år verkar den där riktiga stjärnan saknas på förhand.

Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Både Don Fanucci Zet och Honey Mearas åker på torsdag till Frankrike och kommer kunna gå samtliga jobb på gården innan starten på söndag.

– Inte ett jobb i Frankrike, men de kommer mellanlanda på Grosbois innan Prix d’Amérique på söndag. Som det känns på förhand kommer Don Fanucci Zet göra ett jättebra lopp även om han visat sig absolut bäst på sprinterdistans.

Lång distans har Don Fanucci Zet varit ute på fyra gånger tidigare (1-2-1) och bland annat slutat tvåa i såväl försök som final i Svenskt Travderby och fjolårets säsong avslutades med en tredjeplats i SM.

Skakar av sig det mesta

– Jag hoppas att jag träffat en jäkla fin form, men det går förstås inte att veta alldeles säkert. Vad jag vet är att jag hade inte kunnat göra samma upplägg med Francesco Zet. Då hade jag behövt säkert veta att han var i toppform för att åka ner. Om Francesco Zet fått ett slag i nyllet och varit sist i mål hade det gjort ont på hans självförtroende. Don Fanucci Zet skakar av sig det mesta och är tränad för att klara loppet och det kommer han också göra. Om han är sist i mål eller gör ett topplopp återstår att se, men jag har gjort allt jag kan för att han ska göra ett topplopp. Det känns som han ligger bra till formmässigt.

Daniel Redén funderade länge innan han bestämde kusk bakom Don Fanucci Zet.

– Först hade jag tänkt att köra själv, men jag tycker att jag träffat formen lite för bra för jag ska lalla runt själv i sulkyn.

Valet föll till slut på en fransk kusk. Yoann Lebourgeois – tvåa med Galius ifjol i Prix d’Amérique – får chansen bakom Don Fanucci Zet.

– Det är inte enkelt att komma till Vincennes och köra och det vet jag av egen erfarenhet. Lätt är det att man blir en passagerare långt bak i fältet och då är det omöjligt att göra något. Många saker behöver räknas in och för mig gällde det att hitta en kusk som inte är blyg eftersom det inte bara är att åka ner med en häst i form på den banan. Vincennes kräver så mycket mer.