Fokustema
Fokus: Inför V75 Mantorp
Läs senare

”Vi måste se till att få upp bredden igen”

Mikael Selin är aktiv på många sätt i travsporten. Proffstränare, uppfödare och ägare till två av lördagens V75-hästar. Därtill vice ordförande i Östergötlands Travsällskaps styrelse.
– Du kan lägga till att spelintresset också var viktigt när jag först blev travintresserad, skrattar han.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Mikael Selin och Stefan Söderkvist efter Mad Markes triumf i Stochampionatet 2006. Foto Claes Kärrstrand
Mikael Selin och Stefan Söderkvist efter Mad Markes triumf i Stochampionatet 2006. Foto Claes Kärrstrand
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Mikael Selin är född 1962 och från Mantorp. Travbanan, intill E4:an och motorbanan, på östgötaslätten mellan Linköping och Mjölby, invigdes när Mikael var tre år 1965, och uppväxten kom att präglas av den omedelbara närheten till sporten, tävlingarna och hästarna på stallbacken.

Johan Lejon (Jägersrotränaren, reds.anm.) är ett år äldre än jag och vi hängde mycket ihop. Lejonfamiljen, med Johans pappa Hans och Johans äldre bror Erling, hade stall på Mantorp. Där, och i Sture Lindströms stall, höll jag till och hängde med dem när de åkte och tävlade.

Där var förstås också Takter-familjen. Jimmy är två år äldre än Mikael och Johnny fyra år äldre. Och Per K Eriksson, lika gammal som Jimmy Takter, och Jonny Stjernström…Ett helt gäng som tidigt hade travsporten som största intresse, skulle komma att bli tränare, och ägna sina liv åt hästarna. Några i Mikael Sellins generations Mantorpgäng nådde till och med upp till världstoppen i sporten.

– Det brukade gå till så att några samlades på stallbacken vid tre-fyratiden på eftermiddagarna. Någon hade alltid en häst som var ”helt klar” på om det nu var Solvalla, Örebro eller Eskilstuna som körde den dagen, och så bar det iväg dit. Tyvärr var väl träffprocenten på de där klaringana inte överdrivet hög, men det kom alltid nya dagar med nya säkra vinnare. Oj, vad roligt vi hade, men det charmiga sättet att med  vänner umgås med att åka på trav kommer ju aldrig tillbaka, hur mycket vi än skulle vilja det.

Tyvärr var väl träffprocenten på de där klaringana inte överdrivet hög

Mikael Selin tog sedan vägen via fastighetsbranschen i unga år och som 25-åring köpte han sina första egna hästar. Då skriver vi 1988. Mikael tog amatörlicens, och det gick så bra att han så småningom blev proffs.

– Jag hade ett par hästar i början som försörjde sig, stallet växte, och på den vägen har det så att säga fortsatt.

 

Mikael Selin och Christel Berntsson driver sin tränarrörelse och uppfödning på Markebo gård i Tjällmo, beläget mellan Linköping och Örebro. De har nu 27 hästar i träning, nästan alla med stallnamnet Marke. Till det kommer fyra-fem fölston, ett antal som varit rätt stadigt i snart 30 år.

Fakta

Mikael Selins tränarresultat de senaste åren

2017: 99 st: 2–7–6. Inkört: 466.126 kr
2018: 142 st: 17–14–18. Inkört: 1.125,600 kr
2019: 162 st: 11–21–21. Inkört: 1.098.400 kr
2020: 141 st: 9–14–14. Inkört: 897.100 kr
2021: 26 st: 3–1–0. Inkört: 182.700 kr

 

Expandera

– Nja, det är inte så länge en period då vi hade tiotalet fölston, men det fick vi dra ner på igen. Att vara uppfödare i ”mellanklassen” har blivit väldigt svårt. De stora stuterierna blir allt mer dominanta och har du inte ston av så att säga A-kvaliteten kommer du inte åt de mest attraktiva avelshingstarna. Utbudet av konkurrensdugliga avelshingstar som vi i mellanklassen kan använda har också minskat. Det här ser jag som ett stort problem för travsporten i stort. Vi måste se till att få upp bredden igen. Som liten eller mellanstor uppfödare behöver du känna att det finns realistisk chans att få fram hästar som kan vara med bland de stora. Uppfödningen i Östergötland har heller aldrig varit stor, det har väl till exempel knappt stått en avelshingst i landskapet sedan Tangens var stationerad på det sedan många år tillbaka nerlagda Hyppinge, säger Mikael Selin.

Han är nu på väg att förnya sin stostam.

– Ja, de fölston jag har börjar bli för gamla. Jag har tre tre- och fyraåriga ston nu som jag väl ska ”lägga på” så småningom, men det är för tidigt att betäcka dem ännu. Jag är därför lite på jakt efter ston nu som kan få föl nästa år. Av de jag har själv betäcks nog bara ett i år, säger Mikael Selin.

Bland dem som inte betäcks inte hans främsta häst, Stochampionatsvinnaren 2006 Mad Marke (e. Vip Tilly – Madonna Hornline) 1.14,6am/1,7 mkr.

Rapide Marke var pappa till tre treåringar förra året i sin första kull – och alla vann lopp. Foto Stalltz.se

– Mad Marke har betytt mycket både för mig och tränarrörelsen. Hon är 21 nu och det föl hon fick förra året, med min egen hingst Rapide Marke (e. Daguet Rapide – Pearly Image, 1.12,8am*/799.000 kr), blir hennes sista. Åldern börjar synas på Mad Marke och hon ska inte behöva bära fram ett föl till, säger Mikael Selin.

Mad Markes vinstrikaste avkomma, Tiger Marke, som samtidigt är sin fader Quaker Jets vinstrikaste svenskfödda häst, är för övrigt en av Mikael Selins två V75-hästar på hemmabanan Mantorp denna vecka. Tiger Marke är i sin tur den näst vinstrikaste i Mikael Selins uppfödning, bakom sin mamma Mad Marke.

– Vi har tagit ett 15-tal föl efter Rapide Marke varav fyra är födda förra året. De som blivit fyra år nu började plusbetonat förra året och en av dem, Bat Marke, är ju en av mina V75-hästar denna vecka, säger Mikael Selin.

 

Han är alltså även travpolitiskt aktiv, som vice ordförande i Östergötlands Travsällskap. Mantorptravet har de senaste åren utvecklats med en ridbana på innerplan och heter nu Mantorp Hästsportarena. Länge fanns också planer på att bygga ut travbanan från 1.000 meter till 1.200 meter.

– Men det är lagt på is. Att öka banlängden föll på ett par olika saker, framförallt gick finansieringen inte att lösa. Nu tittar vi på andra saker. Att integrera trav med ridsport tror jag på, det ökar användningsgraden av anläggningen och vill det sig väl upptäcker ridmänniskor att travsport är ju faktiskt riktigt kul. Men ridsporten kan ändå bara vara sidoverksamheten för Mantorptravet. Det är travsporten som ska vara det bärande.

Han utvecklar resonemanget:

– Banans proffstränarkår behöver föryngras och det finns en målsättning att en ny proffstränare om året ska etablera sig här de närmaste fem åren. Vi försöker hjälpa till genom att hitta någon lösning som är åt ”mini-Julmyra-hållet”, en gård med bra träningsmöjligheter som flera tränare kan hyra in sig på. Utöver det får vi jobba med en prioriteringslista för att fräscha upp och renovera på travbanan, vissa delar är gamla och eftersatta. Tyvärr är väl i princip alla banors ekonomi som vår i det fallet, nämligen att det inte direkt finns några uppbyggda underhållsfonder att ta ur till sådant, säger Mikael Selin.

Min personliga åsikt är att det är den enda möjliga och realistiska vägen framåt

Mantorptravet är också på barrikaderna avseende den nuvarande heta potatisen i Svensk Travsport, frågan om travförbundets framtida organisation.

– Ja, vår ordförande Åsa Waern är arkitekt bakom vad som setts som ett alternativt förslag som nu till slut verkar komma med på allvar i diskussionen runt travförbundets organisation. Åsa har såklart travbanans styrelses stöd i det förslaget, som i grova drag består i att stycka upp ST i en administrativ del och en kommersiell bolagiserad del. Min personliga åsikt är att det är den enda möjliga och realistiska vägen framåt. ST har lanserat att alla banors tillgångar ska samlas i en gemensam balansräkning. Men oavsett om man tror på den idén eller inte så är det alternativet i praktiken redan överspelat och inte framkomligt eftersom de banor som skulle bidra med de största och viktigaste fastighetsinnehaven, storbanorna, blankt sagt nej till att släppa sina egna tillgångar till en gemensam balansräkning. Vilket är en ståndpunkt jag har all förståelse för, avslutar Mikael Selin.

Fakta

Mikael Selin om sina V75-hästar på Mantorp

 • Tiger Marke (V75-1, bronsdivisionen försök), valack nio år e. Quaker Jet – Mad Marke.
  ”Formen är bra och Tiger Marke gör alltid sitt. Senast släppte han ledningen till en häst som var överlägsen och fjärdeplatsen var lite maxutdelning och gången innan vann han säkert från ledningen, utan att vara bottnad. Med bilstart är det i princip ”spelsgaranti” med Tiger Marke, och även om han inte är riktigt lika vass första stegen med voltstart tror jag Mikael J Andersson har chans att hålla ledningen från innern. Sedan får Micke bestämma om han vill köra där eller inte. Med tanke på form och läge känns det som platschans”.
 • Bat Marke (V75-2, klass II försök), valack fyra år e. Rapide Marke – Hot Marke.
  ”Av de hästar efter Rapide Marke som kommit till start hittills är den här nog den som är den enklaste kapacitetsmässigt, men å andra sidan är han den med bäst löpskalle. Båda segrarna i år tagna på målfoto, i Örebro från ledningen och på Färjestad från ledarryggen och då har han verkligen bitit i allt han har för att komma först. Senast avslutade han okej en bit bakifrån i ett överpacat lopp. Bat Marke ska kunna få en bra position här också och då har även han platschans”.
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Sällan man får en sådan chans”

Siktet var inställt mot en ettåring, men när Åbys mixauktion var avslutad stod Johan Svensson istället med en Derbyfinalist.
På söndag gör Kuyt F.Boko debut för sin nya tränare när det är dags för Breeders Crown-semifinaler på Solvalla.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Kuyt F.Boko ska göra debut för Johan Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kuyt F.Boko ska göra debut för Johan Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I våras förändrades travlivet drastiskt för Johan Svensson. Efter en olycka i hagen fick V75-stjärnan Farlander Am (e. Lavec Kronos) 1.11,1ak/1.367.550 kr dagar avslutas.

Tomrummet blev givetvis stort, men på något underligt vis går livet vidare. Träningslistan har växt både i kvantitet och kvalité.

Fakta

Johan Svensson om sina treåringar:

 • Michelot (e. Djali Boko) – 1.12,8ak/182.000 kr
  Har varit lite stressad, men jag tycker vi har fått i ordning på det skapligt nu. Nu siktar vi mot treåringsfinalen i Kalmar den 16 november och där är tanken att han ska lättas i balansen. Med en rejäl vinterträning kan han bli riktigt bra”.
 • Merge’em (e. S.J.’s Caviar) – 1.16,3m/53.500 kr
  Han har gjort två lopp i dödens i min regi och varit jättebra som tvåa båda gångerna. En stark och rejäl häst som jag tror har mycket utveckling i sig”.

I maj ropades treårige Michelot (e. Djali Boko) in på Travera-auktion för 470.000 kronor vilket följdes upp med Merge’em (e. S.J.’s Caviar) i börjanav augusti för 210.000 kronor.
Ja, och så finns nu Kuyt F.Boko (e. Conway Hall) i stallet sedan två veckor tillbaka. Hingsten vann Breeders Course-final redan som tvååring och var sexa i årets final av Svenskt Travderby på Jägersro. Det är tungt meriterad häst som hamnat i hans stall efter att ropats in för 850.000 kronor på Åby Yearling & Mixed Sale.
– Det var ett väldigt sent beslut som togs att vi skulle buda på hästen. Vi var med och budade på en ettåring och hade ett tak hur högt vi skulle gå. Den hästen fick vi inte och då tittade vi på en starthäst istället. Jag trodde Kuyt F.Boko skulle gå för miljonen. och hade ett tak på 800.000 kronor, men ägaren gick ett snäpp till och på så vis fick vi också hästen, säger Johan Svensson.

Hårdsatsande 85-åring

Ägaren i fråga är Erland Olsson från Falkenberg. En 85-årig med lantbruks- och köttproduktionsbakgrund vars satsning på travet bara ökat med åren.
– Han kom i kontakt med travet i början av 1990-talet, men har aldrig haft några riktiga kanoner utan det är först de sista ett och ett halvt åren som han haft lite mer framgångar. Farlander Am är givetvis den bästa och han fortsätter satsa. Det är en frisk fläkt och han är pigg som en lärka!

Farlander Am och Johan Svensson vid segern i K.G. Bertmarks Minne på Jägersro ifjol. Foto: Adam Ström/stalltz.se

När Sulkysport når Svensson under torsdagseftermiddagen har han precis kommit in i stallet efter att kört det sista jobbet inför söndagens start med nyförvärvet.
– Han har funnit sig till rätta och verkar trivas bra. Han har ätit och druckit som han ska. Hästen är en van resenär sedan många år tillbaka och verkar inte ha svårt att anpassa sig. En supersnäll hingst som vem som helst kan hantera.

Något banjobb har han inte kört med Kuyt F.Boko, men däremot lite snabbare i torsdagens intervallpass.
– Jag tror inte detta är ett träningslejon, han sprang och vinglade tills jag smackade till på honom. Då fanns det fart så det räcker till och blir över. Han glänser inte här hemma och blir givetvis lite svårbedömd för mig, men jag tror det är en häst som verkligen tar sig samman när det är tävling.

”Besegrat tidigare”

Att han har förhoppningar om att söndagens semifinal kan utmynna i en finalplats är lätt att förstå. Kuyt F.Boko har lottats till ett tredjespår bakom bilen medan flera andra toppar hamnat på mer bekymmersamma utgångsläge.
– Han har ju visat att han hävdar sig bland de bästa. I Derbyt fick han ju faktiskt chansen för sent. Flera av de här konkurrenterna har han besegrat tidigare så jag har lite feeling för att han ska gå vidare. Bakhovarna är aningen slitna så vi får se om vi kan köra barfota bak eller inte. Jag har svårt att bedöma om det skulle sätta ner honom om vi behöver ha på skor. Jag tror att han gick med norskt huvudlag i senaste starten, men har inte bestämt hur vi gör på söndag. Stefan Persson får värma honom, skaffa sig en uppfattning och så kan det bli allt från öppet huvudlag till norskt eller helstängt.

Lyckas Kuyt F.Boko kvala in till finalen av Breeders Crown blir det sannolikt årets sista start.
– Grundtanken är att han sak vintertränas efter det. Jag tycker att detta är en så pass fin häst att jag inte vill slita på honom på vintern på utmanande banor, men det är inget som är spikat.

Johan Svensson. Foto Hanold/ALN

Idag finns fem hästar på Johan Svenssons träningslista och sex dito på sambon Anna Erixons. Det är inte utan att man funderar på om Svensson börjar umgås med tankar att bli proffstränare.
– Jo då, jag funderar på att gå proffstränarutbildningen, men den är inte lätt att sy ihop när man har en rörelse att sköta. Det verkar omöjligt att komma ifrån och jag ifrågasätter inte utbildningen i sig, den är nog jättebra, men när man har en rörelse att sköta så är det svårt att få ihop det och visst önskar man att de kunde lägga upp utbildningen på ett annat sätt, säger Svensson och fortsätter:
– Det är en tanke på sikt att bli proffs, men just nu trivs vi fantastiskt bra med det upplägg vi har med elva-tolv hästar här på gården. Vi kör nästan alla jobb själva och bra koll på tillvaron.

Oavsett vilken licenstillhörighet Svensson än må ha så talar resultaten sitt tydliga språk.
Hästarna presterar kort och gott bra och på söndag kan siffrorna snyggas till ytterligare.
– Det är ett spännande häst som vi fått chansa att jobba med och jag hoppas vi ska förvalta det på rätt sätt, avslutar Johan Svensson.

Fokustema
Fokus: Hans-Owe Sundberg
Läs senare

Slutar efter 57 år

Vid årsskiftet slår Hans-Owe Sundberg igen portarna efter mer än ett halvt sekel i travsportens tjänst.
Här berättar han varför – och minns tillbaka på den långa karriären!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundberg stänger stallet vid årsskiftet och kan se tillbaka på en framgångsrik karriär. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hans-Owe Sundberg stänger stallet vid årsskiftet och kan se tillbaka på en framgångsrik karriär. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hans-Owe Sundberg klev in i travet som 14-åring och har varit proffstränare sedan 1972, men nu har han bestämt sig för att lägga både kör- och tränarhandskarna på hyllan.

Hans-Owe Sundberg blir pensionär på riktigt vid årsskiftet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag börjar bli sliten i kroppen. Framför allt är det en axel som krånglar och skulle jag fortsätta behöver jag göra något åt den. Då går det säkert minst tre-fyra månader innan jag är tillbaka, säger Hans-Owe Sundberg.

I februari 2022 fyller Hans-Owe Sundberg 72 år.

– Även om jag är pigg kanske det kan vara skönt att vara alert så jag kan göra någonting annat och inte blir liggande efter ha jobbat färdigt, säger Hans-Owe, och fortsätter:

Vi ser alltför många som håller på för länge i den här branschen

– Vi ser alltför många som håller på för länge i den här branschen och som tyvärr är helt slut i kroppen när de är färdiga som travtränare och inte får något liv efteråt. För min del känns det rätt att sluta nu.

Idag har Hans-Owe Sundberg 17 hästar på träningslistan och när han slår igen stalldörren vid årsskiftet kommer han inte behålla några hästar överhuvudtaget. Toppduon Great Skills och Selected News ska hitta nya hem.

Great Skills och Hans-Owe Sundberg vinner Sommarfavoriten tidigare i somras. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Jag har väldigt fina hästägare och bra hästar har jag också med stammar som jag aldrig åtnjutit tidigare. Det är kul att få sluta med ett sådant här material även om jag gärna sett att jag haft sådana här hästar tidigare i karriären. Att vara efterfrågad vid den här åldern är ju bara det fantastiskt i sig.

Hans-Owe Sundberg har varit lyckligt lottade med många trogna kunder under många år.

– Och dessutom bra på alla sätt och vis, tillägger han.

Ett tag funderade Hans-Owe på om han skulle trappa ner och bara träna ett fåtal travare.

– Men då hade jag egentligen varit i precis samma läge som tidigare och inte kunnat göra vad jag vill.

Några höjdpunkter kan Hans-Owe Sundberg plocka fram under sin karriär i den stora flora av segrar han har att välja mellan.

Hans-Owe Sundberg vann Skandinavisk Grand Prix med Royal Scott på Jarlsberg 1970. Foto Trav- oh Galopp-Nytt

– Det har varit så många otroliga höjdpunkter och varje period har sin tjusning. Framför allt har det varit så roligt att arbeta med hästarna och det är väl det som har gjort att det varit så svårt för mig att komma till detta beslut. Många roliga segrar genom åren har det blivit och det är svårt att dra fram någon speciell. Den seger som kanske sitter djupast var väl när jag vann mitt första stora lopp. Skandinaviskt Grand Prix i Jarlsberg som lärling med Royal Scott.

Han satt på sellådan och tårarna bara rann ner och jag tänkte ”nu dör karln”

Alla segrar har ett värde på sitt sätt, resonerar Hans-Owe, och att det inte alltid behöver vara stora prissummor inblandade i sammanhanget.

– Speciellt minns jag när jag vann med en amatörtränad häst i Eskilstuna och personen ifråga hade haft travare i 12-13 år utan att få vinna lopp och hade naturligtvis bara haft dåliga hästar. När jag kom in i stallet efter loppet trodde jag att han skulle få hjärtslag. Han satt på sellådan och tårarna bara rann ner och jag tänkte ”nu dör karln”. Ett sådan seger kan vara precis lika roligt som att vinna ett stort lopp.

När det gäller att plocka fram någon speciell häst nämner Hans-Owe Sundberg också en häst från tidiga år.

– Vi köpte Kerstin Scovere som inte hade gjort någonting och vi fick henne att fungera.

För henne var det vinna eller försvinna

Kerstin Scovere vann 18 lopp på 30 starter 1972, varav fem lopp på Solvalla. Det var första året som licensierad proffstränare efter att Hans-Owe tidigare varit anställd som privattränare för Stall Rondo.

– Det är inte många hästar som klarar av det Kerstin Scovere gjorde första säsongen hos mig. För henne var det vinna eller försvinna. Tyvärr tog hennes tävlingskarriär slut för tidigt. Hon fick så kallat ”sporthjärta” och tålde helt enkelt inte att tränas.

Lite glädje fick Hans-Owe av hennes avkommor.

Quick Star var andra avkomman och han slutade fyra i Kriteriet och Sweet Belinda gjort också hyggligt ifrån sig.

Några framtidsplaner som pensionär har inte Hans-Owe.

Hans-Owe Sundberg. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag har inte planerat något, men vi ska försöka ta mer än två veckors semester den här gången och längre än så har jag aldrig varit ledig. Vi åker till värmen och ska vara borta en månad från mitten av januari till mitten av februari. Vi börjar där och sedan får det ge sig själv.

Samtidigt vet inte Hans-Owe Sundberg om suget kommer tillbaka.

– Ja, det lär väl finnas någon ny hyresgäst när jag slutar och vi bor ju nära gården Nygård och jag kan säkert vara behjälplig med både det ena och det andra. Men det blir en senare fråga om jag har lust och ork till det.

Hans-Owe började arbeta med hästar på heltid när han var 14 år gammal och en paus är säkert skönt efter ett långt liv i travsporten.

– Men samtidigt är det ju svårt att veta hur man reagerar när man inte har något jobb att gå till längre.

Men som tidigare sagt – det blir en senare fråga för Hans-Owe…

Scarlets Aino med Hans-Owe Sundberg. Foto Stalltz.se
Fakta

Hans-Owe Sundberg

Ålder: 71 år
Arbetsgivare: Bengt ”Kniven” Nilsson, Per-Olof Gustafsson, Håkan Wallner/Berndt Lindstedt och Per Sundberg/Sören Landin
Tränare: privattränare för Stall Rondo, proffstränare sedan 1972
Första segern: Kapten Nibs 22 oktober 1969 på Solvalla
1.000:e segern (körsven): Tukata Nabi 14 december 1994 i Eskilstuna
2.000:e segern (körsven): Supreme Casino 2 september 2008 i Eskilstuna
1.000:e segern (tränare): Ole 1 juni 2021 i Eskilstuna
Totalt segrar (kusk): 2.290
Totalt segrar (tränare): 1.009
Roligaste segern: Royal Scott i Skandinaviskt Grand Prix i Jarlsberg 1970
Andra sportsliga höjdpunkter:
Rodetto
vann första V65-loppet 1974
Baroness Karsk Sto-SM 1994
Krossed Out Stochampionat 1996
Calvin Capar Sprintermästaren 2003
Scarlets Aino Sweden Cup 2008, Årjängs Stora Sprinterlopp 2009

Baroness Karsk och Hans-Owe Sundberg.
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Värd att vänta på

Från stor och orkeslös som treåring till att vara en segerstaplare som femåring kan steget tyckas oändligt långt.
Gunnar Bertilsson har dock skyndat långsamt och på lördag kan O.K.Nalan tacka honom för tålamodet genom att vinna på V75.
– Vi testade redan i våras, men jag tycker att hästen är mycket bättre nu, säger Piteåamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Gunnar Bertilssons O.K.Nalan ihop med Ove A Lindqvist. Under lördagen kan hästen fixa Gunnar Bertilssons andra V75-seger för året. Foto Ola Westerberg/ALN
Gunnar Bertilssons O.K.Nalan ihop med Ove A Lindqvist. Under lördagen kan hästen fixa Gunnar Bertilssons andra V75-seger för året. Foto Ola Westerberg/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1.266,6 kilometer. Så långt är avståndet mellan Ljungbyholm och Piteå. På den förstnämnda orten är O.K.Nalan (e. Wellino Boko) uppfödd och i den sistnämnda orten är han hemmahörande sedan höstsäsongen som ettåring.
Det är inte utan att man blir lite fundersam kring hur O.K.Nalan hittade till Gunnar Bertilssons stall…
– Oj, det är en lång historia. Det började med att jag vann en fölavgift i Mythical Lindy i den tvååringsserie som vi kört här i Piteå i många år. Genom en bekant fick jag chansen att låna ett sto att använda för betäckning. Det var Atena Nalan och det gav avkomman Keiron Nalan. Han började väldigt lovande och slog faktiskt Elian Web i första starten, men efter hand började det strula. Vi letade fel över allt och till slut kom jag i kontakt med en finsk veterinär som tyckte att det enda alternativet var att börja ridträna hästen. Det är inget för mig så jag lämnade bort Keiron Nalan.

Faktum var att Keiron Nalan åter började tävla – fyra år senare! – i Mattias Berglunds regi och vann fem lopp på de sista 28 starterna.
Bertilsson hade börjat söka vidare och inspirerad av den grundtalang Keiron Nalan ägde bar på så satsade han på hästens lillebror O.K.Nalan.

”Fantastiskt stark”

Medan Keiron Nalan var en tidig förmåga tog det längre tid för O.K.Nalan att blomma ut.
– Han är jättestor och orkade inte med sig som treåring. Man behöver dock försöka komma igång med dem och vi gjorde ett par starter. För hästen egna skull tyckte jag att det var bra att han kom igång i alla fall och fick känna på det.

Fakta

Gunnar Bertilsson om travet i Piteå:

Vi har Vitsandstravet här i Piteå som är en tusenmetersbana. Jag håller till precis i närheten och här finns även en rakbana jag kan träna på. I samband med pandemin har verksamheten varit lite död precis som mycket annat, men det känns som det är saker på gång. Travskolan har startat upp en verksamhet här i Piteå ihop med Grans Naturbruksgymnasium och jag hoppas det kan väcka ett ökat intresse”.

Sexa, femma, sexa, fyra. Så stod det i resultatraden efter debutsäsongen som avslutade i augusti som treåring. Sju månader senare kom hästen åter ut på tävlingsbanan. En andraplats följdes upp med två segrar och just det här med att vinna har O.K.Nalan och Bertilsson vant sig vid. Efter 24 starter har hälften resulterat i segrar.
– Jag tycker att varje lopp tar fram honom lite grann. Han går inte så speciellt hård träningen i övrigt. Hästen har alltid haft hjärta och lungor och är snabb i återhämtningen.

Just styrkan och inställningen till sitt jobb lyfter Bertilsson som några av hästens bättre egenskaper.
– Han är fantastiskt stark, det måste jag säga. Snabbjobben jag kör är som en klackspark. Han är alltid så glad och positiv.

I våras testades hästen i ett Klass I-försök på Umåker och slutade sexa.
– Han fick ett bra lopp på Umåker och gick i mål utan att vara särskilt trött. Det känns som att han har fått mer lopp i sig än i våras, sista tiden tycker jag att det har hänt mycket med hästen. Han känns verkligen jättefin i träningen.

Vann V75-lopp

Klass I-försöket i Skellefteå för två veckor sedan fanns med som ett alternativ, men valdes bort på grund av att det var sprinterdistans.
– Vi har tre timmar till Örnsköldsvik, men det går bra att resa dit, det är inga problem. Jag kan inte bedöma de andra hästarnas startsnabbhet, men min häst är inte så dålig ur volten om det kuggar rätt och han är på rätt spår när man drar iväg med honom. Spår ett i voltstart är jag i vilket fall nöjd med, det kan bli ett bra lopp härifrån.

Rally Fanny och Magnus A Djuse inför karriärens sista start. Nu är stoet dräktig med Executive Caviar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Många A-tränare går igenom ett helt år utan att räkna hem någon fullträff på V75. För Bertilsson skulle en seger på lördag bli hans andra på V75 under året. Rally Funny (e. Jaded) vann nämligen på Umåker i maj, men har inte setts på en tävlingsbana efter Bronsdivisionsfinalen på Solvalla under Elitloppshelgen där hon slutade åtta.
– Hon är dräktig med Executive Caviar. Det kändes rätt att sluta när hon var på topp. Det är verkligen inte lätt i de här sammanhangen och jag är glad att hon fick vinna ett V75-lopp. Oavsett vad som händer på lördag vet jag att det är en ny dag på söndag, men jag hoppas att O.K.Nalan kan få chansen i alla fall så vi får vara med och tävla ordentligt, avslutar Gunnar Bertilsson.