Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi var underdogs och fick maxutdelning”

Premiären av Jämtlands Stora Pris, 1995, handlade mest om Zoogin och Copiad.
Med i loppet var även hemmatränaren Olle Carlsson och Gracious Adel.
24 år senare är Carlsson V75-aktuell – denna gång som hästägare.
Av
Olof Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Olle Carlsson jublar efter V75-seger med Ed You 2011. Numera har Östersundstränaren två hästar i stallet, men äger fler travare som finns hos andra tränare. Foto Hanold/ALN
Olle Carlsson jublar efter V75-seger med Ed You 2011. Numera har Östersundstränaren två hästar i stallet, men äger fler travare som finns hos andra tränare. Foto Hanold/ALN

Jämtlands Stora Pris 1995 blev ett minnesvärt lopp. Inför 14.000 åskådare besegrade Zoogin dubble Elitloppsvinnaren Copiad, något som kom att bli ett tronskifte i svensk travsport.

I skymundan av de två stora startade även Olle Carlssons Gracious Adel. Från tredje ytter lyckades stoet knipa fjärdeplatsen drygt 30 meter bakom de två stora.
– Det var kul att få vara med där. Vi var underdogs och fick maxutdelning. Jag tror att det är enda gången jag har varit med i Jämtlands Stora Pris. Gracious Adel var en häst med grym skalle. Hon vann fyra rikstotolopp 1994.

Se Jämtlands Stora Pris 1995.

Gracious Adel fick två duktiga avkommor, Staro Tequila och Euro Staro Grace, men dog i samband med fölningen av den senare.

Gracious Adel tjänade drygt 1,8 miljoner och är en av flera miljonärer som Olle Carlsson har tränat fram. Candle Lights, Top Guard, Ed You, Coconut Creek och Derbytvåan Kasper Tim är andra stjärnor som Carlsson haft i träning.

Candle Lights var nummer ett

Allra mest framgångsrik var Candle Lights. Han tjänade totalt 4,3 miljoner under en lång och händelserik karriär – med hjälp av den tidens två stora, Olle Goop och Stig H Johansson.

trav, travsport, sulkysport, v75, östersund
Östersundstränaren Olle Carlsson var med i den första upplagan av Jämtlands Stora Pris 1995 med sitt toppsto Gracious Adel. Foto ALN

– Jag såg hästens kvallopp i Skellefteå och tände på alla cylindrar. Jag frågade amatören som hade den om hästen var till salu. Det var han, för 225.000 utan prutmån. Jag köpte honom samma kväll tillsammans med hästägare jag hade sedan tidigare.

Hästen vann några lopp, men trivdes inte med brodd. Han skickades därför ner till Olle Goop där det blev sex snabba vinster, bland annat två på V65. Därefter blev det galopp i många starter. Olle Carlsson tog hem hästen, kastrerade honom och gav Stig H Johansson chansen. Efter att ha tjänat en miljon hos Johansson, mestadels inom rikstoton, ringde Solvallatränaren till Carlsson.
– Han tyckte det var dags för hästen att tävla i Norrland mot enklare konkurrens. Så jag tog hem honom. Han tjänade en miljon första halvåret!

Totalt blev det 2,5 miljoner intjänat mot ”norrlandsmotstånd” efter att hästen flyttat hem.

Olle påpekar att hans tre största stjärnor, Candle Lights, Top Guard och Gracious Adel, alla har misslyckade avelshingstar som pappor. Ett titt på travsport.se ger honom rätt. Av Nevele Actions över 200 avkommor blev Gracius Adel den enda miljonären. Candle Lights pappa, Continetal Spirit, lämnade ingen annan miljonär på nästan 200 chanser. On Guard fick en miljonär förutom Top Guard, On Air.

Folk frågar om jag ska sluta, men jag kommer alltid träna egna hästar

– Men de hade bra mammor. Jag brukar säga att mamman betyder 75 procent och pappan 25 procent.

Har trappat ner

Olle Carlsson fyller 60 i december och det är inte samma aktivitet i stallet längre.
– Jag har trappat ner. Det är skönt att slippa alla resor, det blev många mil på vägarna när jag höll på som mest. Folk frågar om jag ska sluta, men jag kommer alltid träna egna hästar. Jag kommer säkert att köpa någon ettåring på auktion till hösten.

Just nu tränar han bara en tävlingshäst, Tristan Cesar, som tidigare var hos Veijo Heiskanen.
– Det är en bra medelmåtta. Jag köpte honom för 50.000 på internetauktion. Han startar på måndag på Danneros lunchtävlingar.

Bergharn är Sveriges bäste tränare

Däremot har Carlsson en del intressen som hästägare. Oftast är det Robert Bergh som ansvarar för träningen.
– ”Bergharn” är Sveriges bästa tränare, enligt mig. Han har inte det bästa materialet, men levererar ändå år efter år.

Kövras So Far behöver flyt

Under helgens dubbeltrav på hemmabanan har Carlsson tre Berghtränade chanser som hästägare. Treårige Buska Blyg, ett treårigt kallblod han äger tillsammans med Bergh och Menhammar, startar ikväll. I ett V4-lopp imorgon lördag startar Sergent d’Inverne, som han äger han tillsammans med Bergh. Och mest intressant är Kövras So Far, som försöker i bronsdivisionen (V75-1).
– Jag hade sett hästen och köpte honom i november som treåring av amatörer som skulle flytta till Frankrike. Det var ingen dyr häst. Jag ringde Robert och hästen gick ut och vann på 1.12,6a/1.640 meter redan i februari som fyraåring. I år har han haft lite missflyt, säger Robert. Och det kommer krävas flyt på lördag.

trav, travsport, sulkysport, v75, östersund
Olle Carlsson satte Kövras So Far i träning hos Robert Bergh. På lördag startar hästen i V75 igen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Olle tränade själv mamman till Kövras So Far, So Lovely.
– Men det var inte därför jag köpte honom. Jag gillade typen, helt enkelt.

Välstammat hos Persson

Olle Carlsson äger även ett treårigt norskfött kallblod, Tekno Viking, som sedan några månader tränas av Jan-Olov Persson.
– Jag har alltid velat ha en kolsvart hingst, så jag köpte den här hästen som ettåring. Hans mamma är faktiskt helsyster med Tekno Odin. Jan-Olov är nöjd med honom, men treåringarna måste ju kunna 1.30 direkt för att duga. Vi får se hur han klarar sig när han kommer ut i sommar.

Krönika