Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Wilda Fille – segerrikast i Sverige i år

Årets segerrikaste häst på svensk mark blir kallblodige montéstjärnan Wilda Fille. Han var nära att nå fram till den titeln redan förra året.
– Wilda Fille är nog det märkligaste förvandlingsnummer jag varit med om i hela min karriär, säger tränaren Jan-Olov Persson.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Wilda Fille har under Emila Leo tagit tio segrar under 2019. Med det är kallblodet segerrikast på svenska banor i år. Foto Christer Norin/ALN
Wilda Fille har under Emila Leo tagit tio segrar under 2019. Med det är kallblodet segerrikast på svenska banor i år. Foto Christer Norin/ALN

Tio segrar i år, inklusive monté-SM för kallblod, har Wilda Fille fått ihop tillsammans med Emilia Leo. Förra året blev det nio segrar, nästan fördelade lika med Emilia och Kim Boström som ryttare. Det räckte till delad andraplats gällande att bli segerrikaste häst på svenska bano. Det då treåriga Svante Båth-varmblodet Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) räknade ihop tio triumfer.

Fakta

Wilda Fille

valack åtta år e. Bork Odin – Järvsö Jahna e. Järvsöfaks
104 st: 27–9–8
Rekord: m1.24,6k* – m1.22,5ak
Insprunget: 1.335.750 kr
Uppfödare och ägare: Wilda HB, Sundsvall
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Ryttare: Emilia Leo, Gävle
Skötare: Linnea Holappa

Expandera

I år höll det dock hela vägen för Wilda Fille, sedan han avslutat året med att vinna ett lopp på Romme den 12 december. Åttaåringen hade dock ordentligt flås i nacken. Varmblodige Kriterievinnaren Power (e. Googoo Gaagaa – La Vici) har nio segrar, liksom fyraårige Simb Triumph (e. Pine Chip – Tindra Brick), vilken vann på Mantorps uppesittarkväll 23 december, och sexåriga kallblodet Silver Jossan (e. Klack Jo – Silver Lisa) som vann på Umåker juldagen.

Nio segrar fick också Stefan Melanders Prfix d’Amérique-aktuella storstjärna Milligan’s School (e, Yankee Glide – Tori Ann) ihop. Det hade inte hjälpt om han infriat favoritskapet i gulddivisionsfinalen på Solvalla annandag jul – Wilda Fille hade i så fall gått före om segerrikaste-titeln på sina tre andraplatser.

Samtidigt slapp Wilda Fille sin kanske allvarligaste utmanare om segerrikaste-titeln när varmblodiga montésstjärnan Ladyofthelake (e. Offshore Dream – Ally) drog till Frankrike. Hon har åtta segrar i Sverige, en i Frankrike och kan ta sin andra där i morgon lördag. Även i matchen mot Ladyofthelake har dock Wilda Fille flest andraplatser.

Räknas å andra sidan in vad svenskregistrerade hästar gjort på utländska banor toppar Jevgeni Ivanovs fyraåriga svenskfödda sto J.J.Allin (e. Allstar Hall – Gentle Queen) med dennas tolv segrar, inkluderande estländska Derbyt, tagna i Tallinn.

Räknar man enbart svenska banor är alltså Wilda Fille den med flest segrar i år. Det märkligaste förvandlingsnummer som Jan-Olov Persson varit med om, säger han. Det får Persson förklara lite närmare. Hästen kom till hans stall i början av femåringssäsongen efter att tidigare ha varit hos Thomas Claesson, Robert Bergh och Robert Skoglund.

– Wilda Fille hade mest galopperat då, och det var ingen enkel häst. Efter något år hade vi fått rätt bra ordning på honom, han tog fyra raka segrar då och kom väl till ungefär 200.000 i prissumma. Men sedan återföll han i gamla synder. Hästen var extremt kort i steget framför sulky, jag har liknat det vid att han såg lika kort ut som en Commerce-fimp från sidan, och rätt vad det var kom det en galopp. Det kändes som att han var på väg bli hopplöst fall. Men ägaren gillade sin häst, och det gjorde vi faktiskt också, så när ägaren undrade om vi inte skulle prova monté fick det bli så. Kim Boström provred i ett jobb nere på banan, hon sa att det funkade med hästen under sadel, och sedan anmälde jag till ett lopp i Östersund.

Såg lika kort ut som en Commerce-fimp

Jan-Olov Persson var inte där själv den kvällen och när han kopplade upp sig på ATG-live och tog fram värmningsbilderna på Wilda Fille trodde han inte sina ögon.

– Ärligt talat hade jag väl inga större förhoppningar gällande det här med montén för Wilda Fille. Men när jag såg honom på bildskärmen tänkte jag att det kan bara inte vara samma häst. Likadant var det i defilering, provstart och lopp. Wilda Fille verkade vara en meter längre under sadel än för sulky! Han hade ett helt annorlunda steg.

Verkade vara en meter längre under sadel

Bet bra gjorde det längre steget också, Wilda Fille vann med sex längder (till tolv gånger pengarna kan tilläggas) och förvandlingsnumret var ett faktum. När det här hände skrev vi december 2017 och sedan dess har Wilda Fille tagit sammanlagt 20 (!) segrar i monté och prissumman har klättrat upp till 1,3 miljoner kronor. Både 2018 och 2019 har han vunnit monté-SM för kallblod och på vägen har han skrivit in sig på två ställen i den svenska rekordtabellen för monté, 1.25,3m och 1.24,6am.

Emilia Leo, Wilda Fille och uppfödaren , tillika ägaren, Leif Lindholm. Foto Tom Jönehag/ALN

– Jag kan inte förklara det på annat sätt än att Wilda Fille slappnar av på ett helt annat sätt under sadel än vad han gör för sulky. När han spänner sig fungerar ingenting. Stammässigt ska det här vara en riktig travare, Bork Odin pappa, Järvsöfaks morfar och så fina stoet Remjahna som mormor med Remma där bakom, men som sagt, i sulky har han så kort steg att han nästan inte kommer någonstans…oftast. Han var faktiskt förra vintern sensationellt tvåa i Centaurs lopp på Solvalla när Erik Adielsson körde, säger Jan-Olov Persson.

Att Wilda Fille i takt med sina segrar hamnar på allt fler tillägg är inget som stört.

– Nej, det verkar inte spela någon roll. Men han är inte bara stark. I höstas gick han 1.22,5 i ett kortlopp med bilstart under sadel, som tvåa bakom norska Super Gullet (e. Moe Odin – Heidi Texa). Om någon för tre år sedan sagt till mig att Wilda Fille kommer att ta 1.22-rekord en dag, dessutom under sadel, hade jag nog varit beredd att satsa emot hur mycket som helst. Det fanns helt enkelt inte att han skulle kunna trava ett helt lopp i sådana farter, skrattar Jan-Olov Persson.

Han kan egentligen bara påminna sig ett annat tillfälle när han fått en liknande aha-upplevelse gällande att ”det är ju som en ny häst”.

– Det var första gången vi ryckte skorna på Hallsta Lotus, i ett lopp i Rättvik. Det var också en sådan där osannolik förvandling av hela hästens steg och sätt att röra sig.

Wilda Fille får förstås nu fortsätta på den inslagna vägen.

– Ja, det är inte mycket att fundera på. Han får vara med i de montélopp som är lämpliga. Hästen bara startar ju på också, han håller formen hela tiden och har väl i princip vunnit montélopp varenda månad sedan han fick börja med det, säger Jan-Olov Persson.

Wilda Filles segrar under 2019
Datum
BanaSegertidDistansFörstapris
25 janRomme1.26,2   
2.18030.000
22 febRomme1.24,61.68030.000
17 marsRomme1.27,2n2.18030.000
14 majÖstersund1.25,3g2.16025.000
30 maj   
Bergsåker1.24,6a2.140100.000
5 juliArvika1.26,6   
2.54050.000
8 augÖstersund1.26,32.18025.000
18 okt   
Bollnäs1.26,52.18025.000
29 nov  
Romme1.25,42.20030.000
12 decRomme1.25,62.20030.000
Tio segerrikaste hästar på svenska banor 2019
Häst
Kön, ålder
StarterStamInsprunget
Wilda Fillev 817 st: 10–3–0Bork Odin – Järvsö Jahna519.700
Powerh 315 st: 9–3–0Googoo Gaagaa — La Vici5.548.000
Simb Triumphv 420 st: 9–1–0Pine Chip – Tindra Brick382.700
Silver Jossans 611 st: 9–1–0Klack Jo – Silver Lisa360.000
Milligan’s Schoolh 618 st: 9–0–3Yankee Glide – Tori Ann2.792.000
Spik Lokev 620 st: 8–4–2Spikeld – Ösjö Trollet364.800
Sebastian Hall   
v 617 st: 8–3–2Nu Pagadi – Göta River534.000
Conrads Rödluvas 411 st: 8–2–1S.J.’s Caviar – Moviestar4.580.000
Copaca Bananav 615 st: 8–2–1Andover Andover – Evas Ellena429.500
Ladyofthelakes 918 st: 8–0–3Offshore Dream – Ally778.000

 

Fokustema
Fokus: Derbyt
Läs senare

”Kihlström och Redén var nöjda”

Nio hästar i 2016-kullen och tre fyraåringar i Derbyfinalerna.
Uppfödarna Snogarps Gård, familjen Wihlborg, har en spännande söndag att se framåt.
– Vi är såklart väldigt nöjda med tre finalister, säger sonen Calle Wihlborg.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Calle Wihlborg. Foto Mia Törnberg
Calle Wihlborg. Foto Mia Törnberg

Jägersro är hemmabana för Calle Wihlborg och han hade upplevde en stor travdag för ett år sedan när Kiss Francais-hingsten Attraversiamo vann Svenskt Travderby.
– Då fick man dessutom vara på plats. Den söndagen förstod jag inte hur stort det var. Attraversiamo är som en askungesaga och en otroligt häftig häst som jag följt sedan han var liten. Derbysegern är ett minne för livet, berättar Calle Wihlborg.

Svante Båth-tränade Attraversiamo. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Förväntningarna var stora på Derbyt 2019 med revanschmötet mellan tuffingarna Attraversiamo och Conrad Lugauers Campo Bahia. Kulltopparna bjöd på härlig fight i Kungapokalen där Campo Bahia drog det längsta strået på 1.10,6a/2.140 meter. Attraversiamo var slagen med en tiondel och sedan var det långt ner till tredje häst (Thrust Control).

– Båda hästarna var mycket bra i Kungapokalen, men jag kände efteråt ”låt Derbyt komma så ska vi visa vem som är bäst”. Därefter var Attraversiamo grymt bra i Prix Readly Express på Solvalla och då kände jag att Campo Bahia måste vara sjukt vass i Derbyt för att slå oss.

Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann

Men i uttagningarna blev Attraversiamo ”bara” tvåa och Conrad Lugauers stjärna var stor favorit i finalen.
– Efter försöket gick nästan all luft ur ballongen, men på Derbydagen hade vi flax. Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann.

Tre av fem uppfödningar till final

Åter till 2020. Familjen Wihlborg, Snogarps Gård, hade fem uppfödningar i uttagningarna till Derbyfinalerna och kunde glädjas åt tre finalbiljetter. Gazoline Mearas, slutade trea, och Fort Knox, galopp i spets, blev utslagna.

Guzz Mearas (e. Muscle Mass-Intensity Kronos) är Skåne-uppfödarnas bidrag i Svenskt Travderby. Hästen var tapper tvåa uttagningsloppet, slagen på målfoto av Hail Mary. I finalen har den sistnämnde innerspår och ser ut att sitta i favoritpositionen. Guzz Mearas börjar från spår tolv med sin tränare Johan Untersteiner.
– Johan har gjort ett kanonjobb med hästen och det var extremt surt att han inte vann försöket. Det är en jämn och bra kull och slutar Guzz femma-sexa har han gjort ett fantomlopp. Jag hoppas att det blir ett rivigt lopp för som sagt är det grymma fyraåringar i den här kullen.

”Jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet”

Milady Grace (e. Ready Cash-Khao Manee) är en omdöpt Mearas-uppfödning, som tidigare ägdes av Rolf ”Readly Express” Andersson och tränades av Peter Untersteiner.
– Rolf är inte intresserad av avel och jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet när hon hade tävlat färdigt. Sedan har jag påmint honom några gånger för att han inte skulle glömma.

Milady Grace och Örjan Kihlström. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

I mitten av maj galopperade Milady Grace i ett Breeders Crown-lopp i Halmstad och dagen efter kontaktade Andersson Calle Wihlborg. De kom överens och nu äger Calle stoet tillsammans med Johan Arneng.
– Milady Grace var inte redo att bli dräktig och tiden gick. Vi kände att vi var tvungna att hitta på något.

Enligt avtalet med Rolf Andersson har Wihlborg rätt att tävla med hästen mot att Andersson får tio procent av det Milady Grace springer in.
– Johan föreslog att vi skulle flytta hästen till Daniel Redén, som i sin tur tyckte att det var en fin häst som han gärna provade.

Hästen gjorde comeback i den nya regin med ett sjundepris på Axevalla under Stochampionatshlegen. Calle Wihlborg var kanske inte helt övertygad.
– Men både Örjan Kihlström och Daniel Redén var nöjda och det skulle visa sig att de hade rätt.

Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter

I starten efter var Milady Grace segermogen och hon följde upp med att vinna sitt uttagningslopp till Derbystoet. Kihlström kör kullettan Diana Zet från spår tre i finalen, medan Milady Grace har spår närmast utanför och får Björn Goop i sulkyn.
– Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter, men hon har vunnit med krafter kvar på sistone. Det ska bli kul att se vad Goop kan hitta på i finalen.

Två finalister från bricka tolv

I Derbystoet startar även Gina Mearas (e. Cantab Hall-Innocent Face) och Johan Untertsteiner – även här från spår tolv.
– Det är en fin häst som alltid gör sitt, men stoet är beroende av bra resa. Kapacitetsmässigt tillhör hon de bästa och med tur kan hon sluta trea, fyra, femma eller sexa, men normalt blir det tufft att vinna. Milady Grace har jag störst förhoppningar på, men alla tre hästarna tillhör den absoluta kulltoppen, menar Calle, som inte får vara på plats i år.

– Det är tufft att inte få vara på plats för mig som älskar travsporten. I Elitloppet var jobbigt att inte få vara på Solvalla när Attraversiamo var med och nu får jag inte vara på Jägersro trots att vi bara bor 30 minuter från banan. Jag är trött på det här…

Som ändå vill plussa på sin hemmabana.
– Jägersro har ansökt om att få ha ägare och uppfödare på banan och fått nej. Nu har de hyrt en restaurang inne i Malmö och då går det bra eftersom det är ett slutet sällskap. Jägersro har gjort vad de kan och ska ha en stor eloge för det.

Men Calle Wihlborg kommer att hålla sig hemma.
– Jag lever mig in för mycket i loppen och vill vara själv…

Största kullen hittills

För dagen har Snogarps Gård drygt 20 fölston. I år har uppfödarna fått 14 avkommor, vilket är den hittills största kullen.
– Ambitionen är att ligga på 18 ston och få cirka 15 föl per år.

Darling Mearas och Stefan Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ett spännande nyförvärv i stoparken är 1.08-travaren Darling Mearas (e. Cantab Hall-Khao Manee). Hos Stefan Persson vann hon Svenskt Trav-Oaks, EM för ston och slutade tvåa i Stochampionatet. Hon avslutade tävlingskarriären hos Åke Svanstedt i USA och där sprang Darling Mearas rekordet 1.08,2a/1.609 meter.
– Hon är dräktig med Chapter Seven. Stoet är kvar i USA och det är inte bestämt om hon kommer hem till Sverige eller blir kvar i USA.

Startlistor till helgens tävlingar.

”Känslan blir inte annorlunda”

”Snopet att inte få vara på plats”

Fokustema
Fokus: Hästägare Derbyt
Läs senare

”Snopet att inte få vara på plats”

Pappa vann själv Kallblodsderbyt två gånger, innan han bytte spår till varmblod.
Själv har han en fjärdeplats som främsta merit i Svenskt Travderby som hästägare.
– Derbyt är speciellt, det är så mycket spekulationer, säger Per-Olof Persson från Sundsvall.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
När Maharajah vann Derbyt 2009 var Per-Olof Persson-delägde Staro Cold Carat (1) fyra. I år har han en ny chans med Västerbo Lexington. Foto Leif Norberg/ALN
När Maharajah vann Derbyt 2009 var Per-Olof Persson-delägde Staro Cold Carat (1) fyra. I år har han en ny chans med Västerbo Lexington. Foto Leif Norberg/ALN

Persson i efternamn, jo Per-Olof, som är född och uppväxt i Östersund, har minst sagt travsporten i blodet. Hans farbror var Sven O Persson som var en av de stora initiativtagarna när Östersundstravet byggdes och hade premiär redan 1936. Sven O vann själv många stora lopp med främst kallblod och hans stora stjärna var Roger på 1940- och 1950-talet.

Per-Olof Persson – med travsporten i boldet. Foto Dan Hällgren/ALN

Per-Olofs pappa Gustaf drev uppfödning på Ope Gård, en knapp mil söder om Östersund, och var framgångsrik amatörtränare och dessutom kusk med över 400 segrar. Bland annat vann han Östersunds Stora Fyraåringslopp, senare omdöpt till Derbyt, två år i rad 1951-1952 med egna hästarna Solana och Pyramid. Där fick Per-Olof tidigt inblick i travsporten.

– På 1950-talet lärde jag mig sela och köra häst och jag körde och tränade Gustafs hästar. Samtidigt var jag bandspännare och speaker på Östersundstravet, och även fotograf och skribent för en travtipstidning, säger Per-Olof om hans liv i travet i ungdomen.

Per-Olof har även kört lopp – med fint facit.

– Jag vann mitt första lopp med Romina (sto född 1951, reds. anm.) och totalt blev det fyra segrar på tio starter.

Gustaf hade många duster med sin bror på travbanorna. Samtida med Roger hade Gustaf själv sin stora kallblodsstjärna Soloman. Hästarna har två inteckningar vardera i banans största lopp för äldre kallblod, Östersunds Stora Pris som senare bytte namn till Sven O Perssons Minne.

– Jag minns väl en väldigt rolig resa till Oslo på 1950-talet. Då skulle både Roger och Soloman starta i landskampen mot Norge och vi åkte hela familjen tillsammans, det var en spektakulär resa. Helge Solo vann loppet och slog norska storfavoriten Erika, berättar Per-Olof.

Två av 40- och 50-talets främsta kallblod i Sverige var Roger och Soloman. Sven O Persson hade Roger (utvändigt), medan Per-Olofs pappa Gustaf var mannen bakom Soloman. Foto Ur Travare och hästfolk i Jämtland

Bäst av brödernas hästar var Roger, som slutade trea.

Apropå duster mellan bröderna:

– Gustaf var ordförande i Hästägareföreningen och Sven ordförande i Jämtlands Travsällskap samtidigt. Hästägarna tänkte strejka och ha anmälningsstopp inför en tävlingsdag och Gustaf hade hela hästägarföreningen bakom sig. Då blev det spännande diskussioner hemma några dagar.

Gustaf lämnade sin kallblodsuppfödning – ”han tyckte det var mycket skumt med kallblod”, berättar Per-Olof – och gick över till varmblod på 1960-talet. För Per-Olof väntade studier i Uppsala och sedermera arbete i familjeföretaget Bilbolaget i Sundsvall.

– Efter 51 år som Volvohandlare har jag lämnat mina officiella uppdrag, så det blir mer tid för mitt intresse travet, säger han.

Ja, travintresset var vilande under några årtionden, även om han kunde gjort sitt livs hästaffär redan 1970.

– Vi var några kompisar från Sundsvall som reste till auktionerna i Harrisburg. Där hade vi näst högsta budet på Delmonica Hanover.

Stoet var då ett år och en fantastisk tävlingskarriär på båda sidor om Atlanten skulle följa. 124 starter gav 52 segrar och 5,3 miljoner kronor insprunget. Efter andraplats i Hambletonian och världsrekord som treåring vann Speedy Count-dottern som äldre VM-loppet på Roosevelt Raceway två gånger. Hon kom dessutom över till Europa och vann Prix d’Amérique.

Främsta uppfödningen från Per-Olofs pappa Gustaf är Batong, framgångsrik snabbloppare hos Stig H Johansson. Foto Stalltz.se

Gustafs byte av travras innebar egna uppfödningar som avelshingsten och flerfaldige storloppsvinnaren Lornjett (född 1965 e. Scotch Nibs), 45 segrar och 343.780, Derbytrean Nicolas (född 1967 e. Lucky Break), 41 segrar och 391.195 kr, samt Manta (född 1966 e. Nixon), mor till Gustafs uppfödningar Batong (e. Zoot Suit), 1.461.950 kr, och Enorm (e. Zoot Suit), 851.350 kr.

Dessa lyfter Per-Olof fram tillsammans med Ärg (e. Atlanta Georgia), 414.250 kr och finalist i Svenskt Travderby 1981 i regi Östersundstränaren Bengt Svensson.

Förre Östersundsproffset Bengt Svensson tog Gustaf Persson-uppfödningen Ärg till Derbyt 1981. Foto Stalltz.se

48 år efter besöket i Harrisburg var Per-Olof tillbaka på hästauktioner i USA, den här gången i Lexington hösten 2018. Där förvärvade han två högintressant stammade fölston: Universal Success (e. Andover Hall-Continentalvictory) för 25.000 dollar, dräktig med Father Patrick, och Love To Lindy (e. Kadabra-Benedicta Jet) för 10.000 dollar, dräktig med Trixton.

Det har resulterat i ettåriga hingstarna Big Success respektive Lindy Pop. Big Success var utbjuden på Sweden International Yearling Sale nyligen och ropades åter för 420.000 kronor.

Continentalvictory är ett av få ston som slagit hingstarna i Hambot. Hon är mamma till Per-Olofs fölsto Universal Success. Foto Stalltz.se

I år har Universal Success fått ett sto efter Raja Mirchi och Love To Lindy en hingst efter S.J.’s Caviar.

Dessutom har Per-Olof satt egna uppfödningen Reality Cash (e. Ready Cash) i avel och hon fick ett hingstföl med Uncle Lasse som far i år.

Satsningen på travsport har på allvar tagit fart igen i Stall Pop.

– Två av mina söner är också intresserade och det är kul att travintresset fortsätter.

Uppfödare och hästägare är Per-Olof Perssons roller i travsporten idag. Som hästägare står han inför det kanske största man kan på söndag. Då startar hans delägde hingst Västerbo Lexington (e. Muscle Mass-Temple Street) från andraspår i Svenskt Travderby på Jägersro med chans på förstaprischecken fyra miljoner kronor.

Fakta

Västerbo Lexington

Hingst 4 år e. Muscle Mass – Temple Street e. Coktail Jet
Resultat: 21 st: 4–5–3
Rekord: 1.14,1m* – 1.10,4ak
Insprunget: 663.000 kr
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB
Ägare: Per-Olof Persson, med flera
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Roya Haghighat

Expandera

Västerbo Lexingtons väg till Derbyt har dock inte varit spikrak. Efter att Robert Bergh ropat in hästen på Wenngarn Yearling Sale för 300.000 kronor som ettåring köpte Per-Olof och en kompis hästen.

– Västerbo Lexington var tveksam i travet i början och gick med tunga skor när han började tävla som treåring. I slutet av treåringssäsongen visade han fin utveckling, säger Per-Olof.

Två segrar, ytterligare fyra pallplaceringar och 276.000 kronor insprunget på elva starter bjöd debutåret på.

I februari sade Robert att han siktade mot Derbyt med Lexington. Det var ett sensationellt besked för mig

Sedan kom ”chocken”.

– I februari sade Robert att han siktade mot Derbyt med Lexington. Det var ett sensationellt besked för mig, men sedan har hästen blivit bättre för varje start och i Derbykvalet var han suverän.

Tungt balanserad som treåring, lättare som fyraåring. Robert Bergh har matchat fram Västerbo Lexington till finalplats i Svenskt Travderby. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Västerbo Lexington var finalist i Sprintermästaren i somras innan han tog karriärens hittills största seger just i Derbykvalet från ledningen tillsammans med Rikard N Skoglund. Lekande lätt.

– Även om hästen är nummer tre bland Roberts hästar i Derbyt är det så roligt att vara med i spekulationerna, säger Per-Olof.

Han har varit med förut i detta sammanhang. 2009 ägde han Staro Cold Carat (e. Juliano Star), 1.12,0ak/3.002.978 kr, tillsammans med Stall Blågul och kunde på plats på Jägersro se hästen knipa fjärdeplatsen i det högklassiga Derby som vanns av Maharajah.

Staro Cold Carat blev trefaldig miljonär och Derbyfyra hos Robert Bergh och är Per-Olof Perssons bästa travare som hästägare så här långt. Foto Stalltz.se

På söndag tvingas han följa loppet via tv:n.

– Jag såg Västerbo Lexington tävla live ifjol, men inte i årets starter och det känns lite snopet att inte få vara på plats.

Pappa Gustaf bytte alltså kallblod mot varmblod och Per-Olof har fortsatt i samma spår med den varma rasen, men på senare tid har han även gått tillbaka i gamla hovspår. Som kallblodshästägare. Han är nämligen med i ett av de Sundsvallsbaserade andelsstall som äger framgångsrika kallblod i träning hos Öystein Tjomsland.

Och skulle det inte bli någon framgång med Västerbo Lexington får han nya chanser redan nästa helg. Han är delägare i två av Tjomslands finalister i norska kallblodsderbyt: Grisle Odin G.L. och Grisleprinsen G.L! Den förstnämnde vann norska Kriteriet förra året, medan Grisleprinsen slutade tvåa i svenska Derbyt i Östersund i somras.

Men först håller han alla tummar för Västerbo Lexington på söndag.

– Derbyt verkligen är speciellt, summerar han.

Fakta

Hästägarna i Derbyt

Häst – Ägare

 1. Hail Mary – Stall Mary AB, Hander
 2. Västerbo Lexington – Per-Olov Persson, med flera
 3. Aetos Kronos – Team Snyder AB & Aetos Dios AB
 4. Global Adventure – Veckestrands El AB, med flera
 5. Power – In The Zone AB, Bromma
 6. Usain Töll – Denco HB & Santese SRL
 7. Ultion Face – Whap Capital AB, Sandviken
 8. Don Fanucci Zet – Stall Zet
 9. Champ Lane – Levaux AB, med flera
 10. Galantis – Johan Lejon, Veberöd
 11. Bythebook – Holdyourhorses AB, SUndbyberg
 12. Guzz Mearas – Stall Kennys Andelshästar 64
Fokustema
Fokus: Svenskt Travderby
Läs senare

”Känslan blir inte annorlunda”

Robert Bergh vet redan hur det känns att vinna Svenskt Travderby och på söndag har han tre chanser till en ny titel i travsportens blå band. Hans val föll på Hail Mary.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh var mannen bakom tre försöksvinnare till Derbyt. Han hoppar upp bakom Hail Mary i finalen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh var mannen bakom tre försöksvinnare till Derbyt. Han hoppar upp bakom Hail Mary i finalen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fakta

Bergh i Svenskt Travderby:

År – Namn – Resultat

 • 1995: Castor Cafe – 3
 • 1996: Västerbo Tomorrow – 6
 • 1997: Remington Crown – 1
 • 2000: Simb Zipper – 0
 • 2001: Hilda Zonett – 1
 • 2001: Kent Index – 0
 • 2003: Tsar d’Inverne – 1
 • 2003: Garros – 5
 • 2005: Crown Kemp – 2
 • 2006: Fantasy Broline – 6
 • 2006: D.J. Seabrook – 0
 • 2006: Orchidee d’Aunou – 0
 • 2009: Staro Cold Carat – 4
 • 2011: Kadett C.D. – 5
 • 2011: Aleksej – 0
 • 2014: Bandit Hornline – 0
 • 2016: Angle of Attack – 0
 • 2018: Transcendence – 5
 • 2018: Spickleback Face – 6
 • 2019: Pinto Bob – 0
 • 2020: Hail Mary – ?
 • 2020: Power – ?
 • 2020: Västerbo Lexington – ?
Expandera

– Klart att det var ett svårt att bestämma sig och det blev Hail Mary på läget. Visst fanns det mycket att fundera på kring detta, men i grund och botten har det egentligen ingen större betydelse för mig. Jag skulle bli jätteglad om någon av mina hästar vinner och tror inte känslan blir annorlunda oavsett om jag sitter i sulkyn eller inte, säger Robert Bergh.

Även om Robert Bergh tillhör landets skickligaste kuskar så är det ändå tränarrollen som är den viktiga biten för honom.

– Att vara med på hela resan med hästarna och sedan lyckas få allt att stämma runt storlopp som Derbyt. Sådant är väldigt inspirerande och sedan att få ha så unika hästar som jag har i år gör inte saken sämre. Det är ju inte i varje kull som man dansar fram tre sådana här travare…

”Nu får det vara bra med den biten”

Hail Mary, Power och Västerbo Lexington löste alla sina uppgifter i kvalet med seger och alla tre imponerade dessutom.

– Jag är faktiskt ganska confident med alla tre hästarna. Till kvalet tog jag av Hail Mary bootsen och jag har kunnat lätta honom undan för undan från att haft dubbla boots tidigare. Det var också lite lättning på Power och det föll också ut väl. Nu får det vara bra med den biten.

Fakta

Robert Berghs Derbyhästar:

 • Hail Mary (h e. Googoo Gaagaa-Dreams U.S.)
  1.11,3am/1.373.000 kr, 16 st: 13-1-0.
  Körsven: Robert Bergh. Ägare: Stall Mary AB, Handen. Uppfödare: Jörgen Sjunnesson & Holger Gustavsson.
 • Power (h e. Googoo Gaagaa-La Vici)
  1.11,0am/6.134.000 kr, 21 st: 10-6-0.
  Körsven: Per Lennartsson. Ägare: In the Zone AB, Bromma. Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson.
 • Västerbo Lexington (h e. Muscle Mass-Temple Street)
  1.10,4ak/663.000 kr, 21 st: 4-5-3.
  Körsven: Rikard N Skoglund. Ägare: Per-Olof Persson, Tie HB, AB Torp & Småhus. Uppfödare: Västerbo Stuterit AB.
Expandera

Att både Hail Mary och Power är med i finalen i Svenskt Travderby är ingen större överraskning – inte heller att Västerbo Lexington finns med bland de tolv enligt Robert Bergh.

— Både ifjol och i år har jag sagt att Västerbo Lexington är en häst som kommer att kvala in till årgångsloppen, men när jag sade det förra året var det inte så många som trodde på mig. En tung, knubbig häst med armbågsskydd, men jag har hela tiden känt att potentialen finns där. Att han sedan fått vänta med finlir med barfota och tussar är en annan sak. Jag tycker att han steppat upp bra efter försök- och finalkvällen i Sprintermästaren.

Hail Mary. Foto Adam Ström/Stalltz.se

För Hail Marys del har det mesta gått spikrakt fram till Derbyt.

– Det var egentligen bara ett lopp som han varit lite sämre i. Annars tycker jag att det knallat på bra för honom. För hans del har jag bara gått och väntat på hösten. Jag har väntat på att det skulle bli lite mer tävlingshäst över honom och där är han nu. Det flytet på väldigt bra för Hail Mary.

”Otroligt laddad i våras”

Bekymmer har det däremot varit med fjolårets Kriterievinnare Power.

– Han var så otroligt laddad i våras och jag behövde inte fundera på hans resultat, utan det gällde bara att få honom lugn. I två-tre veckor släppte jag Power i hagen och sedan började vi köra enkla turer med honom och det kändes ganska snabbt att det var mer harmoni runt honom.

Power satte världsrekord som treåring i Nahars lopp. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Robert Bergh kunde öka på träningsdosen efter hand och efter det har det inte varit några problem alls.

– Förvisso hade jag tänkt att starta honom en månad tidigare än jag gjorde, men då var det bara massor av kortlopp utskrivna för fyraåringar och av den anledningen fick jag ligga lågt. I sammanhanget gör det inget eftersom det finns så många lopp för Power under hösten.

Bollens nummer avgjorde

Med ett bättre utgångsläge i finalen hade Robert Bergh valt att köra Power i finalen.

– Men nu vann Hail Mary den bollen och jag tror att jag har en vettig chans att hålla upp ledningen.

Det enda som var lite pirrigt var hur Power skulle uppträda

Nu får Robert Bergh vara med i Derbyt till skillnad från försöket där han fick se Hail Mary, Power och Västerbo Lexington vinna sina respektive försök från sidlinjen.

– Eftersom hästarna hade känts så bra i träningen var det inga problem alls. Det enda som var lite pirrigt var hur Power skulle uppträda eftersom han var så enormt tokig i årsdebuten på Jägersro. Nu fungerade allt bra för hans del, men det fanns å andra sidan inga fåglar som störde honom den här gången.

”Lite mindre träningsdos än normalt”

För Robert Berghs finaltrio blir veckan före Derbyt nästan precis som en ”vanlig” vecka.

– I huvudsak får de träna i backe, gå någon lätt intervall i slutet av veckan och lite mindre träningsdos än normalt, men ganska likt som det brukar vara.

Robert Bergh. Foto Stalltz.se

Robert Bergh ser fram emot Derbyt på söndag som inte på något sätt är givet vem som tar hem det mäktiga förstapriset på fyra miljoner kronor för alla hästar utom Usain Töll, som inte är med i premiechansningen.

– De hästar som fått spår sju, åtta, elva och tolv brukar i normala fall vara matlappsjägare, men så ser det inte ut i år.

På söndag runt klockan 17.00 vet vi vem som vunnit Svenskt Travderby anno 2020 och för Robert Berghs del jagar han sin fjärde gula kavaj efter tidigare ha vunnit med Remington Crown, Hilda Zonett och Tsar d’Inverne.

Krönika