Fokustema
The Black Book live
Läs senare

Följ auktionen i Harrisburg direkt

Klockan 16 i eftermiddag inleds den sista dagen av den fem dagar långa auktionen i Harrisburg. Svenskarna har verkligen varit på köphumör under och auktionen har visat rekordsiffror. Följ auktionen live här från klockan 16 svensk tid! Idag fortsätter mixed sale där i huvudsak starthästar bjuds ut.
Av
Mia Törnberg
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Fokustema
Kriterieauktionen
Läs senare

Flytt igen – till Kriterieveckan

Kriterieauktionen flyttas – igen. Nu återbördas den till Kriterieveckan.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kriterieauktionen blir digital – och flyttas tillbaka till Kriterieveckan.
Kriterieauktionen blir digital – och flyttas tillbaka till Kriterieveckan.

Anledningen är covid 19-pandemin, som orsakat att Avelsföreningens försäljningsbolag Trottex nu gett upp hoppet om att ha en liveauktion. Kriterieauktionens cirka 350 hästar säljs istället på en digital auktion, uppdelade på fyra kvällar.

Kriterieauktionen skulle i år ha tvingats lämna sin normala plats i kalendern i samband med Kriteriehelgen på Solvalla (i år 26-27 september) eftersom auktionslokalen Infra City i Upplands Väsby då är uppbokad med annat evenemang. Därför planerades auktionen till den 17-19 september.

Men nu när Trottex bestämt sig för att, precis som fallet blev med Elitauktionen, arrangera Kriterieauktionen med budgivning och avslut via internet, behöver man inte låta tidpunkten för säljningen styras av när hästarna samlas fysiskt på en plats för allmän beskådan. Därför flyttas nu auktionen tillbaka till Kriterieveckan, med säljkvällar 24-27 september.

– Auktionen kommer att bli digital. Men vi hoppas fortfarande att vi ska kunna genomföra en visning av auktionshästarna. Det gör vi bara om det blir lättare restriktioner. Om det blir en visning kommer det att ske på Solvalla 17-18 september, säger Trottex verksamhetsansvariga Sara Lennartsson till travronden.se.

De som är intresserade av att titta på de hästar som är till salu på Kriterieauktionen lär alltså för säkerhets skull behöva planera att åka runt till de olika uppfödare och unghästbeten där hästarna befinner sig.

Även Sweden International Yearling Sale (18 augusti) och Kolgjini Sales (4-5 september) är i år digitala auktioner. Den förstnämnda ska ha visning av auktionshästarna på Solvalla på auktionsdagen. Hos Kolgjini blir det dock ingen publik visning av hästarna.

Fokustema
USA
Läs senare

Harrisburg-auktionen måste flytta

Den stora Harrisburg-auktionen i november, där svenska köpare brukar vara på hugget och köpa både unghästar , starthästar och fölston, måste flyttas.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Lokalerna där Standardbred Horse Race Sales Company hyst in auktionen, Pennnsylvania State Farm Show Complex, är ”inte tillgängliga i november”, har auktionsfirman fått veta. Nu letar man febrilt efter att hitta någon annanstans att arrangera auktionen.

– Beskedet (från Pennsylvania State Farm Show Complex, reds.anm.) var väldigt nedslående. Det covid 19-protokoll vi upprättat för att kunna arrangera auktionen har blivit väl mottaget. Vi håller redan på att utvärdera flera alternativ gällande lokaler och ska ta in ännu fler. Vi tänker göra allt vi kan för att arrangera en liveauktion som respekterar covid 19-restriktioner och hälsoaspekter, säger auktionsfirmans chef Paul F. Spears i ett uttalande på harnessracing.com.

Förra året såldes nära 900 ettåringar på den nästan veckolånga Harrisburg-auktionen och lika många starthästar och fölston.

Fokustema
Drivningsförseelse
Läs senare

Oskar Kylin Blom friad

Först avstängd tills vidare. Sedan sex dagar. Och nu friad helt. Svensk Travsport har svängt 180 grader gällande Oskar Kylin Bloms påföljd efter att han körde Jan-Åke Hoas-tränade Dino Dollar på Visbytravet förra torsdagen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är travronden.se som uppmärksammat att de sex dagarnas avstängning som Oskar Kylin Blom dömdes till förra fredagen nu tagits bort på travsport.se. På resultatlistan från loppet (Visby 23/7, lopp 6) står nu ”Ärendet Dino Dollar är överlämnat och har utretts av ST, ingen påföljd utdöms.”

Skärmdump av resultatlista på travsport.se efter Visbytravets sjätte lpp den 23 juli. Nu är Oskar Kylin Blom helt friad från att ha orsakat att Dino Dollar hade ett märke som från ett rapp med körspöet på bakdelen.

Travronden.se har varit i kontakt med Svensk Travsports sportchef Petter Johansson som i ett sms hänvisar till ”att ny information framkommit”:

”Utifrån de bevis (filmer, intervjuer, bilder med mera) vi har tillgång till kan vi inte säkerställa vem eller vad det är som har givit Dino Dollar märken, därav utdelas ingen påföljd. Det är oerhört beklagligt och ledsamt att hästen har märken. Svensk Travsport ser nu över rutinerna gällande hur vi hanterar liknande situationer framöver, det är viktigt att det finns en tydlighet för samtliga inblandade” skriver ST:s sportchef Petter Johansson i ett sms till travronden.se.

Att Oskar Kylin Bloms avstängning hävts har stor betydelse för honom. Det innebär nämligen att han nu får köra sin efter fyra starter obesegrade Bäcklös Faron (e. Jörvsö Tore – Bäcklös Amalia) i finalen i Kallblodskriteriet på Dannero nästa söndag. Det hade han inte fått göra om han varit drivningsavstängd.

De sex avstängningsdagar som blev konsekvensen för Kylin Blom av att Dino Dollar efter loppet hade ett märke, som skulle kunna ha orsakats av ett rapp med ett körspö, på sin bakdel var inte överklagningsbara till ST:s Överdomstol. Beslutet att häva påföljden har alltså fattats på ST:s tjänstemannanivå.

Enligt domarbasen Jonny Staaf sattes påföljden sex dagars avstängning som en följd av att banveterinären ”var säker” på att svullnaden på Dino Dollar uppstått under loppet och då kunde ingen annan än kusken ha orsakat märket. Nu har ST alltså tänkt ett varv till och kommit fram till att det inte går att påstå att det var Oskar Kylin Blom som orsakade det märke på Dino Dollar som uppdagades när hästen duschades hemma i sitt stall efter loppet, och som ledde till att banveterinären tillkallades för att besiktiga hästen.

Sex dagars avstängning för Kylin Blom

Domarna ska döma – inte ST:s tjänstemän

”Att det ska ha blivit ett märke känns omöjligt”

Obegriplig avstängning!