Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Following värd att följa

Med ett 1.10-rekord på sitt cv tilldrog sig Nuncio-sonen Following blickarna i tisagskvällens debut på svensk mark och resultatet kunde inte ha blivit bättre.
Här har Stefan Melander ett fräscht inslag till sensommaren och höstens storlopp!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Following. Foto: Adam Ström/StallTZ.
Following. Foto: Adam Ström/StallTZ.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den treårige, svenskfödde hingsten fick inleda sin tävlingskarriär i Nordamerika i Marcus Melanders regi och bärgade tre segrar på fem försök.
Vid årsdebuten på Meadowlands den 29 april kutade hästen 1.10,9a/1.609 meter och visade att han hade övervintrat väl.
Därefter tog Stefan Melander hem sin egenuppfödde tillika ägda häst för att gnugga inför den svenska storloppssäsongen och i de mer penningstinna sammanhangen kan Following mycket väl göra sig gällande av tisdagens intryck att döma.
– Tyvärr hade han dåligt med Stakes-lopp att tävla i så då valde jag att ta hem honom. Jag hade inte testat av honom nånting i träningen här hemma och visste inte alls vart han stod någonstans, säger Stefan Melander.

Fakta

Following

Treårig brun hingst e. Nuncio–Tweet Hanover e. Cantab Hall

St: 6: 4–0–0, 1.10,9aak, 216.702 kr

Ägare: Stall T.Z. (Stefan Melander)
Uppfödare: Stefan T.Z. Melander HB, Enköping.

Tränare: Stefan Melander, Solvalla.

Från andraspår bakom bilen tog körande Björn Goop en lugn start och hamnade som tvåa i andraspår med rygg på den efter tre starter obesegrade Balotelli Face (e. Mosaique Face).
I slutkurvan var Following lätt flegmatisk och hade faktiskt en halv längd fram till sitt ”draglok”, men så fort Björn Goop vek ut hästen för attack i tredjespår vid upploppets början så sög Following tag i grejerna.
Det var häftigt att skåda det sätt som hästen växlade tempo på och över målgången hade han hunnit avgöra med en halv längd som marginal på 1.13,4a/2.140 meter via 1.10 sista 700 meterna.
– Han var ruggigt fin. Det här kan bli en jättefin häst. Han har fin utstrålning på banan, bra storlek och exteriör. Det känns otroligt spännande, säger Stefan Melander som redan anmält hästen till nytt lopp:
– Han kommer ut nästa tisdag igen i Margaretas tidiga Unghästserie.

Modern såld

Att även Björn Goop tog till sig Following gick inte att ta miste om i den efterföljande segerintervjun från Solvallas vinnarcirkel.
– Han var mysig och härlig att köra. Han kändes fin redan i värmningen; spänstig med ett stort steg och driv, men flegmatisk. Så var det även i loppet. Vi fick en bra resa och det var två bra hästar som gjorde upp en i en snabb avslutning. Det här var en bra värdemätare och han visade att han hade fog för de tider han sprungit i USA, sade Goop.

Stefan Melander har ett brett utbud av lopp att välja mellan för Following som kvarstår i såväl E3, Breeders Crown som Svenskt Travkriterium detta år.
Kvalen till det förstnämnda loppets sprintupplaga avgörs i Gävle den 4 augusti och det känns inte som en särskilt vågad gissning att Melander tar sikte mot det loppet med tanke på hur kvickfotad Following tycks vara.

Nuncio-sonen är undan Tweet Hanover (e. Cantab Hall), 1.12,7ak/200.200 kr, som har sin andra avkomma i Following medan förstfödde Retweet (e. Uncle Lasse) 1.17,3m/87.000 kr finns hos Jim Oscarsson. Själv ingår modern Tweet Hanover i samma syskonskara som Too Much Hanover (e. Crazed), 1.11,5/$135.702.
Tweet Hanover har även en tvåårig avkomma med Nuncio som far vid namn True Altitude, men i slutet av fjolåret sålde Stefan Melander Tweet Hanover till hårdsatsande ID International Trotting AB.