Fokustema
Rick Zeron
Läs senare

Förfalskade etiketter gav lång avstängning

Försök att undvika upptäckt av mediciner genom förfalskade etiketter på medicinflaskor är en av fem anledningar till att Hambletonian-vinnaren Atlantas tränare Rick Zeron har dömts till ett halvårs avstängning och 10.000 dollar i böter.
Av
Claes Freidenvall
Rick Zeron har dömts till 180 dagars avstängning och 10.000 dollar i böter för bland annat förfalskat etiketter på medicinflaskor. Foto: stalltz.se
Rick Zeron har dömts till 180 dagars avstängning och 10.000 dollar i böter för bland annat förfalskat etiketter på medicinflaskor. Foto: stalltz.se

I slutet av förra veckan meddelades domen från Ontario Alcohol and Gaming Commission (AGCO). Rick Zeron dömdes av AGCO till både avstängning och böter, men vid det tillfället angavs det inget skäl varför Zeron erhållit straffet.

Nätsajten harnessracing.com har kommit över en kopia av domen, vilken utfärdats av AGCO. Enligt Ontario Alcohol and Gaming Commission genomfördes en inspektion i Rick Zerons stall den 6 juli 2018 och det visade sig att tränaren hade brutit mot flera regler:

  • Innehav av felaktigt märkta läkemedel.
  • Underlåtenhet att ha ordentliga recept på mediciner.
  • Försök att undvika upptäckt genom att använda förfalskade etiketter.
  • Försök att bestraffa en annan licensinnehavare för att anpassa sitt uttalande för att hjälpa gömma sin användning av varumärkesförfalskade etiketter.
  • Användning av ”shockwave-terapi” inom den förbjudna 96-timmarsperioden på följande hästar: Lady Ella och Urban Legend.

Utesluts från ”Årets Häst-galan”

Rick Zeron var nominerad till flera utmärkelser på Årets Häst-galan i Kanada, bland annat för egen del gällande O’Brien Award of Horsemanship – en titel som Zeron fått ta emot två gånger tidigare.

Hans toppsto Atlanta, som vann Hambletonian Stakes ifjol och som tjänade över en miljon dollar, var nominerad till ”Årets Treåriga Sto” och hade också chansen att väljas till ”Årets Häst”.

Atlanta och Scott Zeron håller undan från spets. Foto: Lisa Photo

Nu diskvalificeras Rick Zeron – och även Atlanta – från deltagande. I USA har redan Atlanta utsetts till ”Årets Treåriga Sto” och hon är också en kandidat till titlarna ”Årets Travare” och ”Årets Häst” i USA.

Besked från USA dröjer

USA:s hästsportjournalisters klubbs (U.S. Harness Writers Association) integritetsutskott hade en telefonkonferens i helgen och kommer lämna ett besked senare i veckan hur det blir för Atlantas del i ”Året Häst-omröstningen” i USA.

Vad som redan nu kan konstateras, är att U.S. Harness Writers Associations regler för ”Årets Häst” inte är lika tuffa som i Kanada. Där utestängs personen ifråga från att delta i omröstningen om han/hon har avtjänat eller erhållit ett straff på 180 dagar eller mer under ett kalenderår.

Hambletonian-vinnare diskvalificerad

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Pascia’ Lest första svenska föl

Italienske storloppsstjärnan Pascia' Lest har fått sin första svenskfödda avkomma. Hos Bo Jondahl har Classic Toy nedkommit med en hingst och han ska döpas till Huit.
Av
Claes Freidenvall

USA-födda Classic Toy (e. Malabar Man-Nina Toy Eden), 1.13,2/$51.710, fick fyra avkommor i USA innan hon kom till Europa och Italien. Nu ska hennes hingst undan Classic Toy bli svenskregistrerad.

Classic Toys avkomma efter Pascia’ Lest. Foto: privat

I Italien har hon tre avkommor och alla har kommit till start. Allra bäst har det gått för Vanatta (e. Pascia’ Lest), 1.12,0ak*/€125.863, som vann stoavdelningen i Gran Premio d’Europa ifjol och som varit placerad i flera unghästlöpningar i Italien både som två- och treåring.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Hotspot hos Simoni

Toppstammade Wink Spot har fått en hingst hos Peter Simoni i Polen och fölet, som namngivits Hotspot Simoni, blir "svenskfött".
Av
Claes Freidenvall

Wink Spot (e. Dream Vacation-Super Winky), 1.12,2ak*/750.075 kr, vann 16 lopp på 76 starter och det nykläckta fölet är hennes andra avkomma; 2017 föddes hingsten Fighter Simoni (e. Orlando Vici).

Hotspot Simoni. Foto: Stefanie Christoph

Wink Spot är sprungen ur ett urstarkt möderne. Hennes mor Super Winky är nämligen helsyster med Supergill och således fallen efter Super Bowl och Winky’s Gill.

Kostade 30.000 dollar

Som ettåring såldes Wink Spot för 30.000 dollar i Lexington, hennes mor Super Winky kostade 117.000 dollar medan prislappen för Supergill var hela 500.000 dollar.

I samma veva såldes Winky’s Gill som fölsto – dräktig med Super Bowl – för rekordbeloppet 800.000 dollar!

Supergill är död

Fokustema
Seinäjoki Race
Läs senare

Halva fältet klart

Finska Seinäjoki Race (€127.000) har gjort klart med fem av tio hästar till storloppet den 13 april.
Av
Pär Gustafsson
Umåkerhästen Selmer I.H. reser till Finland i april – samma dag som V75 avgörs på hemmaplan. Foto Mia Törnberg
Umåkerhästen Selmer I.H. reser till Finland i april – samma dag som V75 avgörs på hemmaplan. Foto Mia Törnberg

De senaste hästarna att bli klara är norskfödde Chief Orlando (e. Orlando Vici), som vann silverfinal på Solvalla i november ifjol, samt Ingemar Hultqvists Breeders Crown-vinnare Selmer I.H. (e. Love You). Detta rapporterar finska Ravinetti.

Seinäjoki Race
2.100 meter autostart
Förstapris: 70.000 euro
Häst – Tränare

  • Trendy O.K. (Italien) – Alessandro Gocciadoro
  • On Track Piraten (Sverige) – Hans R Strömberg
  • Ranch Kelly (Finland) – Anne Luttinen
  • Selmer I.H. (Sverige) – Ingemar Hultqvist
  • Chief Orlando (Finland) – Tapio Mäki-Tulokas

Finskt toppsto till Readly Express

Piraten till Finland

Autogiro
150 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Sulkysport både som pappers- och e-tidning
Beställ
Sport