Fokustema
Rick Zeron
Läs senare

Förfalskade etiketter gav lång avstängning

Försök att undvika upptäckt av mediciner genom förfalskade etiketter på medicinflaskor är en av fem anledningar till att Hambletonian-vinnaren Atlantas tränare Rick Zeron har dömts till ett halvårs avstängning och 10.000 dollar i böter.
Av
Claes Freidenvall
Rick Zeron har dömts till 180 dagars avstängning och 10.000 dollar i böter för bland annat förfalskat etiketter på medicinflaskor. Foto: stalltz.se
Rick Zeron har dömts till 180 dagars avstängning och 10.000 dollar i böter för bland annat förfalskat etiketter på medicinflaskor. Foto: stalltz.se

I slutet av förra veckan meddelades domen från Ontario Alcohol and Gaming Commission (AGCO). Rick Zeron dömdes av AGCO till både avstängning och böter, men vid det tillfället angavs det inget skäl varför Zeron erhållit straffet.

Nätsajten harnessracing.com har kommit över en kopia av domen, vilken utfärdats av AGCO. Enligt Ontario Alcohol and Gaming Commission genomfördes en inspektion i Rick Zerons stall den 6 juli 2018 och det visade sig att tränaren hade brutit mot flera regler:

  • Innehav av felaktigt märkta läkemedel.
  • Underlåtenhet att ha ordentliga recept på mediciner.
  • Försök att undvika upptäckt genom att använda förfalskade etiketter.
  • Försök att bestraffa en annan licensinnehavare för att anpassa sitt uttalande för att hjälpa gömma sin användning av varumärkesförfalskade etiketter.
  • Användning av ”shockwave-terapi” inom den förbjudna 96-timmarsperioden på följande hästar: Lady Ella och Urban Legend.

Utesluts från ”Årets Häst-galan”

Rick Zeron var nominerad till flera utmärkelser på Årets Häst-galan i Kanada, bland annat för egen del gällande O’Brien Award of Horsemanship – en titel som Zeron fått ta emot två gånger tidigare.

Hans toppsto Atlanta, som vann Hambletonian Stakes ifjol och som tjänade över en miljon dollar, var nominerad till ”Årets Treåriga Sto” och hade också chansen att väljas till ”Årets Häst”.

Atlanta och Scott Zeron håller undan från spets. Foto: Lisa Photo

Nu diskvalificeras Rick Zeron – och även Atlanta – från deltagande. I USA har redan Atlanta utsetts till ”Årets Treåriga Sto” och hon är också en kandidat till titlarna ”Årets Travare” och ”Årets Häst” i USA.

Besked från USA dröjer

USA:s hästsportjournalisters klubbs (U.S. Harness Writers Association) integritetsutskott hade en telefonkonferens i helgen och kommer lämna ett besked senare i veckan hur det blir för Atlantas del i ”Året Häst-omröstningen” i USA.

Vad som redan nu kan konstateras, är att U.S. Harness Writers Associations regler för ”Årets Häst” inte är lika tuffa som i Kanada. Där utestängs personen ifråga från att delta i omröstningen om han/hon har avtjänat eller erhållit ett straff på 180 dagar eller mer under ett kalenderår.

Hambletonian-vinnare diskvalificerad

Fokustema
Sweden Cup
Läs senare

Så kördes Sweden Cup – heat 3

Så här kördes Sweden Cup heat 3. De tre främsta går till final som avgörs lopp 7.
Av
Ola Lernå

1 LEXUS DREAM höll ledningen med möda. Fick dämpa upp till varvning. Knappt, men säkert undan. 7 PASTORE BOB tredje utvändigt, på 300 kvar, tog hela upploppet ned, huvud bakom i mål. 2 ARAZI BOKO chanslös nå ledningen, fick ledarrygg. Fast med krafter kvar. 4 ELDORADO B. nära nå ledning, uppfångad och fick dödens. Slagen 200 kvar. 3 GENERAAL BIANCO tredje invändigt. Fick aldrig se dagens ljus. 5 TARGET KRONOS andra ytter kunde inte följa sista biten. 6 ANGLE OF ATTACK galopp som sistahäst efter 400 meter.

500: 1.07,8
1.000: 1.10,1
Sista 500: 1.12,0

Segertid: 1.10,7

Fokustema
Harper Hanovers lopp
Läs senare

”Både åt och drack”

STOCKHOLM. Igår började de franska hästarna resan till Stockholm och allt gick väl. Canular kommer ut i Harper Hanovers lopp och han hanterade flygresan bra.
Av
Cecilia Kristoffersson

Marie Norberg är sambo med Didier Brohier och var den som var med Canular på planet.

– Lite försenade blev vi, men det var inge större fara. Canular både åt och drack under flygresan så det var inga problem. Han är riktigt cool som häst, säger Marie.

De är uppstallade på Torbjörn Janssons gård medan Jean-Michel Bazires tre hästar och Uza Josselyn står hos Stig H Johansson

– Det var helt perfekt och vi har fått tillgång till hagar och allt så det har varit mycket bra förberedelser, säger Marie Norberg.

Fokustema
Sweden Cup, heat 2
Läs senare

Dante dominerade

Hästen som saknar bäst-före-datum vann det andra heatet till Sweden Cup.
Nioårige Dante Boko växlade ner sina konkurrenter från andra utvändigt i en tempofylld tillställning som dock inte blev som körande Adrian Kolgjini hade trott.
Av
Emil Persson
Dante Boko övertygade vid seger i sitt Sweden Cup-försök ihop med tränaren Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Dante Boko övertygade vid seger i sitt Sweden Cup-försök ihop med tränaren Adrian Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Nej, jag hade jag på känn att vi skulle komma förbi de invändiga och kunna komma till ledningen, men nu kom det en häst emellan och sabbade den planen, sade Adrian Kolgjini.

Hästen han syftade på var Dream de Lasserie (e. Orlando Vici), men Romian Derieuxs högintressanta bidrag felade i spetskampen efter 300 meter. Därmed var det Chianti (e. Scarlet Knight) i tät i högt tempo – för högt med facit i hand – med Coquin Bebe i rygg medan Dante Boko fick en perfekt resa i andra utvändigt.

Därifrån gjorde Kolgjini slag i saken 500 meter före mål och in mot upploppet hade han grepp om tillställningen. Coquin Bebe jagade förgäves liksom Ua Huka (e. Muscles Yankee) som grejade den sista finalplatsen efter att Rene’ Legati kört slalom hästar sista halvarvet via tredje invändigt.

– Det är en enorm glädje att hästen är så jäkla bra en helg som denna. Nu hoppas vi på spår ett i finalen, det är mitt drömspår, sade Kolgjini efter segern på 1.10,7a/1.640 meter.

Betrodde Charrua Forlan (e. Up Front Larry) lyckades inte alls vara med i sedvanlig stil från start och fick ta upp jakten från tredje utvändigt. Den uppgiften blev hon övermäktig även om han var fyra i mål och inte särskilt långt efter Ua Huka.

Så kördes Sweden Cup – heat 2

Sport