Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Förkrossande överlägsen

Åttio meters tillägg spelade ingen som helst roll.
Tekno Jerven var förkrossande överlägsen på Hagmyren igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jimmy Jonsson satt bakom Tekno Jerven vid gårdagens triumf på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jimmy Jonsson satt bakom Tekno Jerven vid gårdagens triumf på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Alf Jonsson-tränade Tekno Jerven (e. Tekno Odin-Puma Jerva) saknade motstånd i ST:s Unghästserie för fyraåringar trots 80 meters tillägg över medeldistans.

Attacken från jumboplats sattes in ute i tredjespår 600 meter före mål och Tekno Jerven flög till tät i sista sväng. Sedan kunde Jimmy Jonsson och Tekno Jerven defilera hem loppet med närmare 100 meters marginal ner till närmaste konkurrent.

Segertiden skrevs till 1.25,5/2.200 meter och insatsen var värd 50.000 kronor. Tekno Jerven tog sin nionde triumf på 18 starter och Alf Jonssons fyraåring har framtiden för sig. Han lär dyka upp i mycket större sammanhang framöver.

Mormor Elitsto

Tekno Jerven har sina papper i ordning. Modern Puma Jerva (e. Åsajerven), 1.24,8k/1.201.838 kr, har inlett strålande i aveln och hon har också lämnat Kriterie-trean Ängsborken (e. Bork Odin), 1.23,5m*/1.168.000 kr.

Fakta

Tekno Jerven

Svart hingst 4 år e. Tekno Odin-Puma Jerva e. Åsajerven
Rekord: 1.25,4l – 1.27,3al*
Prissumma: 496.500 kr
Resultat: 18 st: 9-3-1
Ägare: Alf Jonsson, Njurunda
Uppfödare: Maria Arnells, Alfta
Tränare: Alf Jonsson, Bergsåker
Körsven: Jimmy Jonsson, Bergsåker

Expandera

Mormor Granina (e. Elding), 1.30,5k/148.000 kr, är utsedd till Elitsto och hon har också lämnat Granetta, 1.21,0ak/1.408.959 kr, Lome Felix, 1.25,2k/1.172.900 kr, Grandina, 1.23,7m*/793.300 kr, och Granessa, 1.25,0k*/528.350 kr.

Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

V75: Dussinet fullt för Nurmos

Tolv hästar – fördelade på alla sju avdelningar.
Det kan bli mycket Timo Nurmos under Solvallas V75-tävlingar under lördagen.
– Jag tycker att jag har många bra chanser.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Solvallatränaren Timo Nurmos har en späckad lördag på Solvalla, där det väntar rikstotofinaler och Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst i morgon. Hela tolv hästar från finländarens stall kommer ut inom V75 och på förhand sitter han på en hel del segerkandidater.

I tv-sändningen av V65 Direkt under fredagslunchen tyckte Nurmos till om sina starthästar:

Seismic Wave och Örjan Kihlström vid segern under Elitloppshelgen. Tar han en ny finaltriumf på lördag? Foto Mathias Hedlund

V75-1 – Stoeliten, final:
Hevin Boko finslipade formen i sista jobbet på bra sätt och det blir spännande att se hur loppet blir. Startspåret är det bästa för henne och distansen är bra. Hon möter bra hästar, men hon är bra själv också. Hevin har haft en fin höst och jag hoppas att formen håller i sig. Kusken trodde att hon hade vunnit om hon inte galopperat i Eskilstuna. Hon snubblade till 500 kvar och var påverkad av något, hon brukar inte galoppera i där. Eventuellt blir det ”googles-huvudlag” den här gången. Det har vi testat hemma och det funkade fint.

V75-2 – klass II, final:
One Of A Kind och Prime Lini är båda fina hästar under utveckling och står bra inne i klassen. Att de fått sämsta spåren minskar förstås möjligheterna, men hästarna är fina och tränar på bra. Det blir dock svårt att vinna. Prime Lini får gå med rycktussar för första gången och jag har testat det hemma med bra effekt.

V75-3 – bronsdivisionen, final:
Global Winner har toppspår och bättre form än raden. Han hade ett tufft 3.000-meterslopp i benen i senaste starten och det var bara en vecka emellan. Nu är det två veckor mellan loppet och det passar bra. Han känns bra i träning.
Cab Lane vann på bra sätt förra veckan och har tränat normalt i veckan. Det är inga konstigheter med honom, vi kör samma utrustning och balans. Det är en av våra bästa chanser på lördag, han har bra spår och fin form.

V75-4 – Diamantstoet, final:
Chicharita väldigt fin häst under utveckling och vann på väldigt bra sätt senast i Eskilstuna med krafter kvar. Tyvärr är fjärdespår lite knepigt, det han hänt något runtomkring när hon galopperat, hon är inte osäker, men hoppas hon klarar det. Hon har tränat väldigt bra och tävlar exakt som senast.
Dixie Brick tränar också väldigt bra och man får inte glömma henne. Hon hade krafter kvar senast, då hon satt kvar när det attackerades och hade mycket krafter kvar.

Har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor

V75-5 – silverdivisionen, final:
Seismic Wave har tränat normalt och det är inga konstigheter. Vi kör med samma utrustning och balans som tidigare, så inga ändringar är planerade. Han är en av mina bästa hästar i stallet.
My Art Dream har varit fin i träning hela hösten, men har inte haft någon tur i loppen. Han är i bättre form än raden visar.

V75-6 – gulddivisionen, final:
Hachiko de Veluwe och Antonio Trot är båda väldigt fina hästar och i väldigt fin form. Det har de visat inte bara i lopp utan även i träning. Att möta så bra hästar med de här startspåren minskar möjligheterna att vinna. Hachiko har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor.

V75-7, klass I, final:
Västerbo Pokerface en fin häst som duger bra i klassen, men tyvärr har han bakspår då han kan öppna bra. Han får smyga med och försöka ta dem till slut. Eventuellt blir det urryckade för första gången och någon form av stängt huvudlag.

V75-tips: Ett trovärdigt avtal

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Doping, doping, doping…

Det franska travförbundet rapporterar om en lång rad med dopingärenden och fråntagna placeringar i den senaste bullentinen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske

Bland annat handlar det om olika slags steroider och 15 hästar har fastnat vid totalt 41 tillfällen. Hästarna det handlar om är:

Namn (antal) – tränare

 • Celeste de Sage (5) – Cédrick Paris
 • Diva de Brion (5) – Nils Pacha
 • Ermine d’Occagnes (2) – Jean-Lois Colombier
 • Favorite Didan (5) – Christian Haret
 • Fierte de Brion (1) – Loïc Désiré Abrivard
 • Fiorano Poterie (1) – Laurent Lamaziere
 • Giant Victory (6) – Simon Laloum
 • Go On Boy (1) – Romain Dreux
 • Great Quality (1) – Etienne Dubois
 • Have A Life (2) – Philippe Moulin
 • Haya Gama (7) – Marc Sassiers
 • Helios du Trufier (1) – Jean Gueriel
 • Honesty (1) – Etienne Dubois
 • Hotgirl Bourbon (1) – Sebastian Guarato
 • Impulse Lady (2) – Philippe Moulin

Här kan Ni läsa den senaste bullentinen från franska travförbundet!

Fokustema
Australien
Läs senare

Okänd svenska vann Grupp II

Ifjol i oktober tog hon licens – förra fredagen vann hon Grupp II-lopp i Australien på Tabcorp Melton Park.
Svenskan Sofia Arvidsson har gått fram som en slåttermaskin med 34 vinster på 159 starter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Bakom Gus An Maori (e. Angus Hall-Sumthingabout Mari), 1.12,6*/$116.991, vann hon Breeders Crown Graduate ($35.000) för äldre travare efter ha hittat loss i utgången av sista sväng och sedan fångat in ledaren på linjen.

Sofia Arvidsson. Foto: privat

– Gus An Maori är nummer ett för mig och varit så länge, säger Sofia Arvidsson till harnesslink.com.

En tillfällighet

Sofia, som är från Östra Herrestad i Skåne, hamnade i travsporten mest av en tillfällighet efter tidigare har sysslat med ridhästar.

– Jag backpackade, åkte runt lite i Nya Zeeland, tillbringade en tid i Melbourne, men behövde skaffa mig ett jobb för att kunna förlänga mitt visum, säger Sofia Arvidsson.

Idag arbetar hon tillsammans med sin partner Mattie Craven och travet är egentligen något helt nytt för henne:

– Jag har alltid ridit, men hade aldrig kört någon häst tidigare. När jag väl startade undrade jag varför jag inte har gjort detta i hela mitt liv.