Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Först Rivieran sedan Neapel

Femte gången gillt? Mycket blågult i Frankrike. Tysk vinstmaskin fortsätter segertåg i Sverige? Amatör-EM för damer avgörs idag. USA-resa på spel.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Vivid Wise As med tränaren Alessandro Gocciadoro i sulkyn. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Vivid Wise As med tränaren Alessandro Gocciadoro i sulkyn. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Tre svenska banor tävlar denna torsdag och kvällens huvudbana är Åby (första start 18.20). Där gör ett minst sagt segervant sto debut på svensk mark. Det hanldar om Wolfgang Nimczyk-tränade Pastors Girl (e. Pastor Stephen), som kommit igång sent i karriären.

Det sexåriga stoet vann sitt första lopp ifjol som femåring, men sedan dess har vinsterna ramlat in. Tio segrar på 16 starter ifjol har följts av sju segrar på nio starter i år och segerrekordet 1.13,2ak.

En häst med mycket pengar på kontot? Inte alls, blott 251.541 kronor har 17 segrar inbringat och att hon därmed står billigt inne i svenska propositioner är ingen överdrift.

Tränare Nimczyk, med filial på Vomb, har gjort 118 starter med sina hästar i Sverige i år och vunnit 38 av dem! Platsprocenten på svensk mark är 55.

Örebro (start 18.30) är kvällens saxbana och i tvååringsloppet möter norrmannen Henry Rorgemoens fransos Kong du Dalm (e. Feeling Cash), som var tvåa i svenska premiären på Jägersro under Åbergskvällen, Fredrik Wallins debutvinnare Vilda Tilde (e. Jocose).

***

2

Vem får besöka Marcus Melander. Foto: Adam Ström/stalltz.se

En studieresa till Marcus Melander i USA står på spel på Åby ikväll när finalen av Summer Meeting Talents avgörs med tio unga kuskar med högst 150 körda lopp 2021 bakom startbilen.

Kuskarna, som måste vara födda 1997 eller senare, har kvalat in till finalen i fem uttagningslopp den senaste månaden på Jägersro, Åby, Charlottenlund, Halmstad och Bjerke. De två främsta i varje försök fick en finalplats i kvällens lopp, där hästarna lottats på deltagarna.
Summer Meeting Talens har avgjorts sedan 2014, men gjorde uppehåll på grund av coronapandemin förra året.

Här är de tidigare vinnarna: Joakim Granlund, Jonna Jinesjö, Markus Niklasson, Magnus Teien Gundersen, Klas Olsson, Gustav Johansson och Hannah Gustavsson.

***

3 Efter första dagen av Dam-EM för amatörkuskar i Bollnäs igår leder Barbara Aebischer från Schweiz och två pinnar bakom sig har hon Silje Kristin Eilertsen (Norge) och Kamilla Gilsgaard-Plambech (Danmark), medan svenskan Jill Ivarsson ligger sjua och har sju poäng upp till tätpositionen.

Idag på Bergsåker (start 12.20) avslutas mästerskapet med ytterligare två lopp.
På Bergsåker dyker även en av banans äldre profilhästar upp till lunch. Lars Wikström tränar sexårige Huddlestone (e. Brad de Veluwe) som haft en toppsäsong så här långt och räknat in hela åtta årsvinster, däribland en V75-seger i Östersund i januari.

Nu blir det en kraftmätning med Daniel Wäjerstens V75-vinnare (och finaltvåa) L.A.Boko (e. Readly Express).

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 Alessandro Gocciadoros stjärna Vivid Wise As fick aldrig chansen att spela ut sin speed för Matthieu Abrivard i Grand Prix de Wallonie (€150.000) i sin senaste start i Mons utan gick i mål med krafter som tvåa bakom Elitloppsvinnaren Etonnant.

Nu är det bestämt att nästa start blir på den franska rivieran i Grand Prix du Departement des Alpes-Maritimes (€150.000) i Cagnes-sur-Mer för Vivid Wise As. Där jagar Yankee Glide-sonen fjärde raka triumfen och efter den löpningen är siktet inställt på Gran Premio della Lotteria (€660.000) i Neapel den 2 oktober.

Fyra gånger tidigare har Vivid Wise As varit med i Lotteria-löpningen i Italien. Ifjol vann sitt försök, men slutade oplacerad i den final som Face Time Bourbon vann före Alrajah One. Finaltrea var han 2020 bakom Zacon Gio och Face Time Bourbon. 2019 slogs han ut i försöket och 2018 slutade han oplacerad i finalen.

***

5 Det blev seger för Fakir de Mahey (e. Reve de Beyley) i dennes första försök i Grand National du Trot (€90.000). Onsdagskvällens uppgörelse avgjordes i Pornichet och Mathieu Mottiers sjuårige hingst vann loppet på 1.12,5/2.725 meter, närmast följd av Echo de Chanlecy (e. Quinoa du Gers) samt Fairplay d’Urzy (e. Ready Cash).

Segern värd 40.500 euro är Fakir de Maheys med råge största i karriären. Hästen anslöt till Mathieu Mottiers stall i vintras och har funnit en härlig sommarform med tre segrar och en andraplats sedan juni gjorde entré.

Från Pornichet kan vi även notera bra prispengar för svenska hästar. I Prix Laiterie de Saint-Malo-Groupe Sill (€21.000) tog Jörgen Westholms Anchor Man (e. Jaded) en andraplats värd 5.250 euro, Christoffer Erikssons Hurricane River (e. Up and Quick) slutade trea och fick 2.940 euro och Ron Kuipers Qeen Roc (e. Maharajah) belönades med 1.050 euro som femma.

***

6 Sju blågula intressen går att skönja vid seneftermiddagens tävlingar på Enghien (16.28). I Prix de la Haute-Saône (€46.000) startar Jarmo Niskanen Quite E.Wood (e. Quite Easy), Jean-Michel Bazire den av Fredrik Wallin-ägde Criterion (e. Jocose) och så bidrar Björn Goop med Geoffrey d’Am (e. Timoko).

I tävlingsdagens högst doterade lopp Prix de la Porte d’Italie (€70.000) startar Bazire Bordeaux S. (e. Orlando Vici) och så prövar Jarmo Niskanen lyckan med Cyrano de B. (e. S.J.’s Caviar).

I Prix de la Porte d’Asnières (€33.000) tar Ron Kuiper ut Just Atout (e. Un Mec d’Heripre) och i Prix de la Concorde (€65.000) startar Tomas Malmqvist Crack Atout (e. Niky).

***

7 Styrelsen i Det Danske Travselskap (Charlottenlund) beslutade igår att låta alla som är intresserade av hästarna som säljs på den danska Derbyauktionen får möjlighet att besiktiga ettåringarna på Charlottenlunds stallbacke. För att kringå de regler (SIBA) som införts sedan Dansk Travsport ingick samarbetsavtal med Svensk Travsport, väljer Det Danske Travselskap att isolera ettåringarna från de hästar som ska starta på Charlottenlund.

De svenska reglerna har mött mycket kritik från flera olika håll i Danmark.