Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Först till kvarn gäller!

Malmqvist i flera länder. Första avkomman undan Hambo Oaks-vinnare i kval. Nimbus C.D. mot ny seger? Öppnar för publik. Nyfödda. Första tvååringsloppen. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tomas Malmqvist.  Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tomas Malmqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 All the Time (e. Muscle Hill-Cantab It All), 1.09,7*/$1.026.356, var en stjärna hos Jimmy Takter och vann Breeders Crown (C$778.440) som tvååring och segrade i Hambletonian Oaks ($500.000) året efter.

Speed Away.

Förra året såldes hennes första avkomma Speed Away (e. Father Patrick) och han köptes av Per Rodert (Consus Racing Stable) för 50.000 dollar.

Igår gick han sitt första kvallopp på träningscampen Magical Acres i New Jersey och Andrew McCarthy skötte tömmarna bakom den Jonas Czernyson-tränade tvååringen. Efter att ha tagit täten i första sväng var han överlägsen sina konkurrenter – vann med åtta längder – och kom hem på 1.13,7/1.609 meter efter 1.11,6 sista quartern.

***

2 Bergslagsloppet och Axel Pålmans Minneslopp för kallblod står på programmet när Lindesberg är ensam om att tävla på svensk mark idag. Till Lindesberg åker Peter G Norman med Nimbus C.D. och jagar andra raka segern mot tufft motstånd. Här är startlistan till Lindesbergs tävlingar.

***

3 Bizzy Sisu (e. Even Better Odds-Strategic Victory), 1.13,3ak/408.551 kr, har fått sin andra raka avkomma efter Sprintermästar-trean Hillustrious och uppfödare till stofölet är Michael Gustafsson och Smuab Smålandsugnar AB.

Bizzy Sisus föl efter Hillustrious. Foto: privat

– Hon kommer inte att betäckas om i år, berättar Michael Gustafsson.

Bizzy Sisu är undan ostartade amerikanskan Strategic Victory (e. Valley Victory), som också har lämnat Tion Medon Sisu (e. Kadabra), 1.12,1ak*/1.483.409 kr, och Merja Sisu (e. Oiseau de Feux).

Sistnämnda Merja Sisu gick endast premielopp och blev senare mor till fjolårets Derbytvåa Ferrari Sisu (e. Djali Boko), 1.11,5am/3.267.000 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

4 Från och med måndag nästa vecka – den 6 juli – kommer norska huvudstadsbanan Bjerke att kunna ta emot publik. Maxgränsen är satt till 200 personer, men det blir en del skillnader mellan lunch- och kvällstävlingar. På dagen är det utomhus som gäller för besökarna, medan endast restaurangen är öppen kvällstid. Först till kvarn är det som gäller, eller som man säger på norska – ”førstemann till mølla som gjleder.”

***

5 Tomas Malmqvists Empire årsdebuterar på Enghien ikväll (18.25) och den danskfödde fyraåringen startar i Prix de la Madeleine (€37.000) över 2.875 meter och körs av Alexandre Abrivard. Förstapriset i loppet uppgår till 16.650 euro. På lördag är också Malmqvist i farten med två hästar på Enghien; Calle Crown i Prix de la Manche (€67.000) och Hodwy Partner i Prix de Menilmontant (€26.000).

***

6 Tvååringstävlandet har inte kommit igång i Sverige ännu och blir också förskjutet sedan Axevalla valt att ställa in sitt tvååringslopp under Stochampionatshelgen. I Danmark drar de yngsta igång på söndag i Århus och intresset var så pass stort att det blir två lopp. Århus bjuder på toppsport med finalen i Jydsk 4-årings Grand Prix med 305.000 danska kronor till vinnaren. Thomas Malmqvist startar Eric de Eel och han körs av Jeppe Juel.

Finalen för den de fyraåriga stona i Jydsk 4-årings Grand Prix hålls på lördag och här finns Tomas Malmqvist representerad med Expensive Attitude, vilken körs av Birger Jörgensen. Vinnarens belöning uppgår till 184.000 danska kronor.

***

7 Tredje försöket av fem i Breeders Course för treåringar – med final under Hugo Åbergs-kvällen den 28 juli – avgörs på fredag i Wolvega. Åtta hästar har anmälts över distansen 2.100 meter:

  1. First Mover – Paul Hagoort
  2. Because You Love Me – Rick Ebbinge
  3. Kuyt F. Boko – Robin Bakker
  4. Bart Laksmy – André Bakker
  5. Nymke Brigadoon – Danny Brouwer
  6. Keytothehill – Jaap van Rijn
  7. Kanmar Supreme – Peter Wortel
  8. Kodaira Rensuma – Dion Tesselaar

Återstående försök körs på Solvalla den 13 juli och på Jägersro den 14 juli.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Niskanen-seger på Vincennes

Jarmo Niskanen-tränade India Song (e. Django Riff) spurtade hem torsdagens Prix de Briancon (€38.000) på Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ridande Guillaume Martin satt upp på den favoritspelade treårsdamen och lyckades perfekt med det taktiska.
Martin avvaktade som trea längs innerspår i det nio hästar lilla fältet och förstod att chansen att han skulle få fritt spurtutrymme i slutskedet var god.

Så blev också fallet för in mot upploppet kunde han attackera med full kraft i tredjespår varpå India Song hann avgöra i så pass god tid att hon var först 75 meter före mål. Segern togs på 1.15,4/2.700 meter och var värd 17.100 euro.

Sedan tidigare har India Song två sulkysegrar från provinsbanor på sitt cv så dagens triumf var alltså hennes första på såväl Vincennes som i montédisciplinen.

India Song är undan Quordoba (e. Hermes du Buisson), 1.14,6/€104.140, som har sin främsta avkomma i Decidement (e. Iton du Gite), 1.12,7/€124.950.

Ingo tvåa

Bra prispengar blev det även till svenskduon i Prix de la Camargue (€43.000). Christoffer Eriksson-tränade Ingo (e. Infinitif) fick en sen chans från vinnarhålet och spurtade in som tvåa bakom Fakir du Ranch (e. Rockfeller Center) som vann loppet på 1.13,2/2.700 meter.

Ingo slutade tvåa på 1.13,4 och därtill var Robert Bergh-tränade Ivory di Quattro (e. Love You) sexa från andra utvändigt på 1.13,6. De svenskfödda hästarna fick 10.750 samt 860 euro för sina placeringar medan Fakir du Ranch tjänade 19.350 euro.

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Hästkarlen Kjell Elfving är död

En stor travprofil har lämnat jordelivet.
Hästkarlen Kjell Elfving från Arnäsvall är död.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kjell Elfving vid tömmarna bakom varmblodet High Roller som debuterade som tioåring (!) 2016 och vann direkt. Sonen Erik håller i diplomet för
Kjell Elfving vid tömmarna bakom varmblodet High Roller som debuterade som tioåring (!) 2016 och vann direkt. Sonen Erik håller i diplomet för "Månadens hästägare" från Svensk Travsport. Foto Kajsa Gustafsson

Kjell Elfving föddes den 20 november 1936 och hästarna blev hans liv. Första loppet vanns med pappa Sanfrids häst Bojana på Nylandsisen innan landbanan på Dannero invigdes, då Kjell hastigt fick ersätta pappa i sulkyn sedan Sanfrid varit inblandad i en olycka i skogsarbetet. Bojana vann 20 lopp på 77 starter och lämnade själv stoet Jonna som var ännu vassare, 51 segrar på 186 starter!

Många hästar har passerat revy i Kjell Elfvings rika travliv. Den största profilen var Lanser (född 1971 e. Plogglans), som gjorde hela 327 starter (91–52–26) och tjänade 887.405 kronor. Lanser blev en publikfavorit, både för sina många segrar och sin säregna, myrslokslika stil där han sprang så lågt med huvudet.

Lansers pappa Plogglans, som även var uppfödd av Kjell, vann tillsammans med Kjell Kallblods-SM 1971 och det var den största av Plogglans 72 segrar på 261 starter.

Många starter – många segrar. Det var Kjell Elfvings hästars melodi. Siffrorna säger att det blev 474 segrar som kusk. Förutom de nämnda segermaskinerna finns hästar som Hillan (43), Figglans (32), Jon (28), Figgtun (27), Pasell (23), Figglänt (23) och många fler, berättar Börje Holmlund på facebooksidan ”Gamla travbilder från Mellannorrland”.

Där visas också en unik bild, där Kjell Elfving kör 17 hästar – samtidigt!

Fem championat

Anders Lindqvists pappa Axel delägde Plogglans och det var i Elfvings stall började hänga under skolledigheterna i mitten på 1960-talet.

– Plogglans var hästen som gjorde att jag blev travintresserad som ung grabb, berättar Anders Lindqvist.

Kjell Elfving levde med sina hästar och travsporten hela livet. Som uppfödare, ägare, tränare och körsven. Just som kusk tog han fem banchampionat, ett på hemmabanan Solänget (1982) och fyra i Lycksele (1977, 1979, 1980 och 1982).

– Min främsta merit är att jag har över 1.000 vinster med egenuppfödda hästar. Det är ingen i Sverige som lyckats vinna så många lopp där de både haft mamman och pappan och präglat fölen helt själva, berättade Kjell Elfving när han för fem år sedan utsågs till ”månadens hästägare” av Svensk Travsport.

Då hade Kjells uppfödning och ägde varmblod High Roller (e. Oliver Spender) debuterat som tioåring (!) med seger på Umåker med sonen Nils i vagnen.

Enligt Svensk Travsport finns 243 hästar registrerade med Kjell Elfving som uppfödare. De sista travarna föddes 2016, båda med ostartade ”egenhingsten” Lysing (e. Nordlys) som pappa.

Kjell Elfving avled dagen efter sin 85-årsdag efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Aina och barnen Sanna, Erik, Lena, Nils och Maria.

***

Torsten Hådén och Anders Nilsson gjorde en längre intervju med Kjell Elfving 2011, som publicerats på Börje Anderssons Youtube-kanal ”Börjes travmuseeum”.

Här går det att se och lyssna på Kjell Elfving.

Fokustema
Överdomstolen
Läs senare

Gylling fick sänkt straff

Överdomstolen har ändrat Örebros måldomarnämnd och ST:s beslut gällande Jonas Gylling och sänkt hans straff.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling kan börja köra lopp igen den 2 december i år. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling kan börja köra lopp igen den 2 december i år. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Straffet sänks för Jonas Gylling till 1.500 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö och körförbud mellan den 18 november och 1 december.

Från början dömde Örebros måldomarnämnd Gylling för enhandsdrivning, medan ST ändrade straffet till ”felaktigt bruk av körspö”, och utdömde 3.000 kronor i böter och åtta veckors avstängning.

Överdomstolen körde över både Örebros måldomarnämnd och ST och sänkte straffet rejält. Jonas Gylling som är fri att köra lopp igen den 2 december istället för att få vänta till nästa år. Gylling har företrätts av advokat Jesper Arvenberg.

ST:s jakt på de aktiva

Domen mot Gylling

Gylling överklagar ST-dom