Fokustema
STL Open
Läs senare

Första årssegern i rätt stund

Efter att stått för flera toppinsatser under året utan att få vinna var det äntligen dags för Brother Bill att få sätta nosen först i STL Open.
Tillsammans med Magnus A Djuse tog Timo Nurmos sexåring ner Hail Mary utan minsta problem i en pilsnabb avslutning.
– Han flög fram sista 300 meterna, sade segerkusken.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Brother Bill flög fram till vinst i STL Open för Magnus A Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Brother Bill flög fram till vinst i STL Open för Magnus A Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det stod trekvartsmiljon på spel till vinnare av lördagens första av tre riktigt stora lopp när en vinnare av STL Open skulle koras.
Att Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) skulle avgå med segern trodde nog de flesta när han släpptes till ledningen av Click Bait (e. Cantab Hall) och kunde varva på moderata 1.12,5.
I det skedet skulle Brother Bill (e. From Above) plocka in sina längder från tredje utvändigt, men den utmaningen antog han och lyckades med.
Halvvarvet före mål stöttes framförvarande Zaccaria Bar (e. Ready Cash) ut och gav draghjälp genom slutkurvan, men Magnus A Djuse ville inte nyttja den ryggen alltför länge.
När 250 meter återstod lossade han stora kanonen och Brother Bill avslutade i så pass hög fart att Hail Mary var oförmögen att stå emot sista 25 meterna. Att sista halvvarvet klockat på täthästen gick efter 1.07,5 spelade ingen roll; Brother Bill var helt enkelt omöjlig att stå emot efter att avslutat sista 800 meterna på 1.07!
– Det är ett stort lopp och rolig seger så klart. Det här var riktigt skoj. Om vi skulle få ett bra lopp hade jag förhoppningar om att vara med i striden och det löste sig optimalt. Vi fick en bra rygg när jag gick på 600 kvar så det kunde inte bli så mycket bättre. Han är väldigt effektiv på speed; han flög fram sista 300 meterna, sade Magnus A Djuse i vinnarcirkel.

”Speciellt”

Brother Bill har tidigare i år deltagit i Elitloppet utan lycka och som bäst slutat trea vid tre tillfällen.
Först bakom Önas Prince (e. Chocolatier) i Gulddivisionen i Örebro i april, därefter bakom Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) i Årjängs Stora Sprinterlopp och i senaste starten bakom den Hail Mary i E.J.’s Guldsko som han nu tog revansch på.
– Hästen har kämpat hårt. Han har ofta fått dåliga startspår, men kämpat som tusan. Det är sällan jag blir berörd, men det blir jag faktiskt idag. Jag är så jäkla nöjd alltså och så stolt över hästen, sade ägaren Peter Källberg och fortsatte:
– Många vet att jag är cancersjuk. Jag har en jättejobbig diagnos och kanske inte får vara med fram till jul. Det här känns verkligen speciellt.

Brother Bill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För Timo Nurmos häst var detta karriärens hittills näst största seger. Breeders Crown-triumfen som fyraåring gav 1,6 miljoner kronor i prispengar, men än mer – två miljoner – belönades han med vid silverplaceringen i Svenskt Trav-Kriterium 2019 bakom Power (e. Googoo Gaagaa).

Hail Mary höll till andraplatsen och Esprit Sisu (e. Ready Cash) spurtade in till bronspengen via fjärde invändigt.