Fokustema
Namntvisten
Läs senare

Första ronden till Legolas

Första ronden gick till Legolas Invest. Stockholms Tingsrätt meddelade på måndagen att ATG:s begäran om interimistiskt vitesförbud ogillas.
Av
Lars G Dahlgren
Striden om rätten till namnet Legolas går vidare. Just nu med Legolas Invest i ledningen. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Striden om rätten till namnet Legolas går vidare. Just nu med Legolas Invest i ledningen. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Så här skriver Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms Tingsrätt i sitt beslut:

”Legolas Invest har anfört konkreta omständigheter och bevisning till stöd för sin inställning att ATG genomfört varumärkesregistreringen i ond tro och att registreringen därför bör upphävas. Patent- och marknadsdomstolen finner – vid den begränsade prövning som domstolen nu har att göra – att dessa uppgifter är tillräckliga för att skapa sådan osäkerhet om Varumärkets giltighet att sannolika skäl för intrång inte kan anses föreligga. ATG:s yrkande om interimistiskt vitesförbud bör därför lämnas utan bifall.”

– Nu blir ATG:s huvudtalan mot Legolas Invest vilande tills tingsrätten avgjort vår begäran att ATG:s varumärkesregistrering av Legolas, för att den gjorts i ond tro, ska ogiltigförklaras. Det är en underdrift att påstå att ATG nu står inför en brant uppförsbacke. Efter dagens beslut är seger för ATG i detta mål osannolik. Ett klokt beslut från deras sida, inte minst gentemot svensk travsport, skulle vara att återkalla sin talan, säger Legolas Invests advokat Ola Wiklund om vad fortsättningen kan tänkas bli i namnstriden.

– Om jag tar av mig advokatkappan kan jag förstå att många travintresserade tycker att juridiken är krånglig och frågar sig varför två bolag som vill betala tillbaka överskott till travsporten ska bråka. Det kan väl inte gynna sporten? Legolas frågar sig också det. Men nu ligger bollen hos ATG, det var ATG som drog igång det hela, fortsätter Wiklund.

ATG kan förstås överklaga Stockholms tingsrätts beslut om det interimistiska vitet, en överklagan som i så fall går till Patent- och marknadsöverdomstolen.

– Domen är så färsk så vi har inte hunnit diskutera ännu om den ska överklagas, säger ATG:s advokat Per Ericsson.

Efter att Stockholms tingsrätt snabbehandlat (stämningen inlämnades veckan efter Elitloppet) att ATG begärde att Legolas Invest med omedelbar verkan skulle tvingas att överge namnet Legolas är den fortsatta juridiska handläggningen nu sannolikt en långdragen historia. Det handlar om perspektivet år mer än månader att komma till punkt.

– Om rätten kommer fram till att ATG fått sin registrering av kännemärket Legolas registrerad på felaktiga grunder så att registreringen upphävs faller hela ATG:s talan mot Legolas Invest automatiskt, förklarar Ola Wiklund.

Per Ericsson poängterar att dagens beslut inte säger något om själva huvudfrågeställningen i målet.

– Nej, den handlar ju enbart om det interimistiska vitesförbudet. Där spelade det säkert stor roll att Legolas Invest kommit in med en begäran av att ATG:s registrering av varumärket ska hävas, säger Per Ericsson och den uppfattningen finns det grund för i domen:

”Om den som gör gällande ogiltighet väcker talan om hävning av varumärkesregistreringen på den grund att det finns omständigheter eller bevisning av betydelse som inte har beaktats vid PRV:s granskning eller att det beslut som fattats vid granskningen är behäftat med sådana brister eller felaktigheter att varumärkes- registreringen är ogiltig kan detta beaktas vid den prövning som ska göras av yrkandet om interimistiskt förbud.”

 

ATG stämmer Rune Andersson

ATG anmält till Konkurrensverket

Fokustema
Reklamkampanj
Läs senare

ATG anklagas för idéstöld

Ingen har väl undgått ATG:s reklamkampanj ”Släpp hästen fram i dig.”
Nu anklagas spelbolaget för idéstöld.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Från Helena Byström och Anna Källblads performanceverk ”City Horses.”
Från Helena Byström och Anna Källblads performanceverk ”City Horses.”
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– När reklamfilmen kom kände vi bara: ”Det här ser exakt ut som vårt projekt”, säger Helena Byström till Dagens Nyheter.

Likheterna mellan ”Släpp hästen fram i dig” och performance­verket ”City Horses” från 2017 är slående. Syftet med ”City horses” är att sätta fokus på kvinnokroppen i det offentliga stadsrummet, där kvinnliga dansare rör sig genom stadskärnor och kring statyer föreställande beridna män likt en flock vildhästar, skriver Dagens Nyheter.

– Vi skulle aldrig sälja oss till spelbranschen, hade vi velat göra det hade vi gjort det för länge sedan med tanke på hur vi kämpat för att få ihop finansiering, säger Helena Byström till DN.

ATG ser inget fel

Helena Byström kallar det för ett intrång i den konstnärliga integriteten och säger också att enskilda konstnärer och konstnärsorganisationer inte har några muskler till att driva processer mot stora bolag.

ATG:s marknadschef Johanna Åberg kommenterar också den uppkomna situationen i ett mail till DN:

– Vi ser dock inte att det skett någon överträdelse eller att vi agerat felaktigt i juridisk mening.

”Nej, det gör vi inte”

I oktober 2023 blev Helen Byström och Anna Källblad kontaktade av ett produktionsbolag som sett deras verk City Horses med en förfrågan om koreografiskt samarbete, något som senare drogs tillbaka, då det inte fanns någon budget.

– Vi hann aldrig ta ställning till frågan, skriver Byström och Källblad i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Till alla er som undrar varför vi samarbetar med ATG – Nej, det gör vi inte!

Här kan ni se en av City Horses-filmerna.

Fokustema
Spelformer
Läs senare

ATG:s nya giv – toto med brevduvor

ATG letar ständigt efter nya spelformer och nu har bolaget kläckt en ny idé.
Ny och ny…totalisator med brevduvor har funnits under många år i Danmark och kommer införas inom kort i Sverige också.
Av
Claes Freidenvall
Nu ska ATG ta spel på brevduvor. Den 20 april blir det premiär för flera nya spelformer.
Nu ska ATG ta spel på brevduvor. Den 20 april blir det premiär för flera nya spelformer.

– Vi har lagt ner flera års arbete och med tanke på hur populärt brevduvor är i Danmark så tror vi att det kan flyga i Sverige också, säger Lennart Vogel.

ATG har redan dragit igång apparaten och bildat en egen avdelning för brevduvor med säte i Köpenhamn. Ett 20-tal personer kommer att arbeta med verksamheten som idag leds av Lennart Vogel.

Under många år har brevduve-totalisator varit populärt i Danmark.

– Av de tester som vi har gjort under senaste halvåret ser vi att det kan bli väldigt intressanta odds. Vi jobbar ständigt med att förbättra vårt utbud och hoppas att detta tillskott ska uppskattas av kunderna, fortsätter Vogel.

Flera nya spelformer

Flera olika spelformer kommer införas och redan vid premiären den 20 april går det att spela vinnare, plats, komb, trio och fem-i-topp. Samtliga brevduvor kommer att utrustas med ett chip, vilket gör att det går att följa brevduvornas väg till slutdestinationen via atglive/brevduva.se.

ATG bjuder på en insättningsbonus på 500 kronor och mer om detta kan läsas här.

Spelbolaget ATG ser en ljus framtid för brevduvorna samtidigt som intresset för travsport börjar svika med färre uppfödda travare och hästar i träning.

– Brevduvor är ett bra komplement, men också betydligt billigare att driva än en travhäst. Däremot kan det vara en dyr investering om man ska köpa riktigt bra stammade brevduvor, berättar Vogel.

Duva kostade 1,6 miljoner euro

Sulkysport har tidigare – i november 2020 – berättat om den tvååriga belgiska duvan som såldes för 1,6 miljoner euro och hon slog det tidigare rekordet – också en belgisk duva vid namn Armando – från mars 2019 på 1.252.000 euro.

Duvan på bilden har inget att göra med New Kim som såldes för 1,6 miljoner euro. Foto: Sanjiv Nayak

– Ett otroligt rekord eftersom New Kim är en hona. Vanligtvis är en hane värd mycket mer än en hona, sade auktionsfirman Pipas vd Nikolaas Gyselbrecht i ett uttalande till The Guardian då.

New Kim tävlade bara under 2018 och utsågs till ”Bästa unghästfågel” i Belgien. Budgivningen började på 200 euro den 2 november och steg till 1,31 miljoner euro på mindre än 90 minuter och slutbudet blev alltså 1,6 miljoner euro, eller 16,3 miljoner kronor.

– Vi var i total chock, förklarade Kurt Van de Wouwer, vars familj uppfödde New Kim.

En betydande hobby och sport

Brevduvor är kända för sin förmåga att navigera. Duvpost har använts mycket länge i Kina – sedan Handynastin – men även i gamla Egyptien, i den antika Grekiska världen och från medeltiden och fram till 1800-talet användes duvpost av handeln, sjöfarten och framför allt av krigsmakten.

Idag är uppfödning och avel av brevduvor en betydande hobby och sport. Brevduvesport går ut på att släppa duvor från en gemensam plats för att de så snabbt som möjligt ska flyga hem till respektive duvslag. Den duva som har högst medelhastighet vinner. De duvor som tävlar förses med en speciell ring som registrerar tidpunkten för duvans hemkomst så att hastigheten kan beräknas.

Kända för att hitta hem

Upplärning av brevduvor påbörjas vanligen när duvan är cirka 4 månader gammal. En otränad duva kan klara att hitta tillbaka till sitt duvslag från ungefär 100 km. Efter successivt längre och längre träningssträckor under en treårsperiod så kan en god duva klara att ta sig hem från ett avstånd av upp till 1.000 km. Hastigheten varierar mellan 50 km/timme och 150 km/timme.

I Sverige bildades Svenska Brevduveförbundet 1917 av Oscar Gyllenhammar.

Källa: wikipedia.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Dubbel Kolgjini – leder STL-ligan

Efter att räknat hem dubbla STL-finaler på Solvalla så är Adrian Kolgjinis stall ensam etta vad det gäller tränarligan inom STL.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Xia Lloyd vann Diamantstoets final i lag med Dante Kolgini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Xia Lloyd vann Diamantstoets final i lag med Dante Kolgini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Totalt står Kolgjini på åtta tränarsegrar inom STL detta år vilket kan jämföras med tolv under hela år 2023. Vi snackar rivstart deluxe och hästarna ser helt enkelt lysande ut.
I Adrians avstängningsfrånvaro fick Dante Kolgjini kuska bakom Xia Lloyd (e. Raja Mirchi) som fortsätter gå från klarhet till klarhet. Efter att spetsat hem två försök inom Diamantstoet så tog hon nu samma väg till seger i Diamantstofinalen och vann med säker marginal på 1.13,4a/2.140 meter.
– Vilken utveckling. Hon kan nog vara med i lite större sammanhang framöver som Derbystoet eller varför inte Stosprintern, hon kan nog vara jäkligt snabb över 1.640 meter, sade Adrian Kolgjini till TV12 efter loppet.

Danao degli Dei (e. Mago d’Amore) är alltjämt obesegrad i Kolgjini-stallets regi efter fem försök. Nu räknade han hem Silverdivisionens final med sin forne tränare Alessandro Gocciadoro som chaufför, men nu blev segern delad i lag med Combat Fighter (e. From Above).
Anders Svanstedts häst körd av Erik Adielsson överlät taktpinnen till Danao degli Dei i tidigt skede, veks ut in mot upploppet och nådde delad seger á 187.500 kronor i belöning per springare. Duon kom i mål på 1.11,8a/2.140 meter och var tveklöst de två hästar som stod för bästa prestationerna i loppet.

Danao Degli Dei och Combat Fighter sida vid sida. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Lyckad operation

Maria Törnqvists Bicc’s Tobee (e. Tobin Kronos) stod pall för favoritskapet i Klass II-finalen, men det tog inte den väg som de flesta kanske hade trott.

Någon ledning blev det inte tal om utan Bicc’s Tobee fick en tripp i andra utvändigtg efter hand och kom loss först 250 meter före mål. Det räckte för att han skulle ”elda på” och jaga ikapp ledaren The Flying Eagle (e. Bold Eagle) till vinst med en längd.
– Det blev inte som planerat, men det var löste sig ändå. Dödenshästen var så bra så det var rätt att sitta kvar, men han hann fram ändå, sade Maria Törnqvist efter segern.

Bicc’s Tobee vann Klass II-finalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Angelica Jonsson arbetade under många år som hästskötare hos Stall Palema, men är numera amatörlicenserad. Framgångarna är tveklöst goda och i Pwojtech Vrijthout (e. Nuncio) har hon en riktigt läcker springare.

Utrustad med ny sulkytyp och på flera andra utrustningsändringar bar det iväg till ledningen direkt och Carl Johan Jepson höll ångan uppe hela vägen.

Det tog fullt naturligt emot sista 100 meterna och urtappre favoriten Mellby Jail (e. Readly Express) knappade in från dödspositionen, men lyckades inte ta sig förbi.
– Han såg jättebra ut i slutkurvan, men det är klart att man har respekt för de andra. I höstas opererade vi halsen på honom och efter det har han gått jättebra, sade Angelica Jonsson i TV12-sändningen.

Pwojtech Vrijthout vann Klass I-finalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Mattias Djuse-tränade Winterburn (e. Ready Cash) stod för en grym insats då han löste Bronsdivisionens final. Trots att hästen fick harva på i tredjespår de första 650 meterna innan dödspositionen nådde så knäckte han den tappre ledaren Moses Boko (e. Chelsea Boko) på lysande 1.11,4a/2.140 meter.
– Trots inledningen kändes han stark i slutkurvan. Hästen visade fin inställning trots den tunga resan, sade segerkusken Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter att bärgat sin första V75-seger för året med den av Mattias Djuse-tränade valacken.

Winterburn övertygade stort då han vann Bronsdivisionens final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport