Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för snackhäst

Väl omtalad redan innan karriären inletts, men segerlös fram till sjätte starten.
När treårige Ziva avlade sitt maiden under torsdagskvällen var det en efterlängtad fullträff som Varenne-dottern stod för.
– Hon är anmäld till allting och det här känns som en häst som är något extra, sade Hans Crebas i Åbys vinnarcirkel.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hans Crebas. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Svensk tvååring kvalade på 1.16,1! Den rubriken gick att läsa här på Sulkysport den 26 maj ifjol efter att Ziva (e. Varenne) dundrade runt på den nämnda tidsnoteringen full väg i franska Bordeaux.
Det var hästens uppfödare tillika ägare Richard Westerink som hade hästen i träning i det skedet, men som svenskfödd var det givet att sända henne norröver och då till Axevallatränaren Hans Crebas som har en mångårig koppling till just Westerink.

Fakta

ZIVA

Treårigt brunt sto e. Varenne–Escalans e. Timoko

St: 6: 1–1–1, 1.16,3ak, 94.000 kr

Ägare & uppfödare: Richard Westerink & Thierry Turla.

Tränare: Hans Crebas, Axevalla.

– Vi jobbade ihop hos min farbror Bas Crebas och har varit kompisar sedan dess. Han flyttade till Frankrike och några år senare flyttade jag till Sverige, men vi har fortsatt ha kontakt, sade Hans Crebas i Åbys vinnarcirkel efter torsdagens triumf och fortsatte:
– Jag hade Ikaros di Quattro åt honom som gick bra, men som sedan såldes till en annan hästägare hos mig. Han hade sagt till mig att jag skulle få den här hästen när den ”var klar”, han kvalade den på 1.16 i maj vilket var otroligt. Hon gjorde två starter som tvååring innan hon fick ett slag i hagen. Då fick hon vila över sommaren och det kanske bara var bra för hon växte och blev stor.

”Otrolig speed”

Ziva hade alltså gått segerlös genom karriärens första fem starter, men på intet vis varit dålig och nu kom äntligen den så efterlängtade segern. I ett blott fem hästar litet fält inledde Crebas som fjärdehäst med Varenne-dottern innan han kunde skifta till andra utvändigt varvet före mål. Där satt han fram till upploppets början och via en vass avslutning tog sig Ziva först på mållinjen via 1.13 sista kilometern. Sluttiden skrevs till 1.16,4/2.140 meter och förstapriset uppgick till 50.000 kronor.

– Detta är en riktigt fin häst. Hon har en otrolig speed, är avslappnad och fin. Jag hade kört 1.11 sista 500 meterna med henne i starten innan på Eskilstuna och hon blir bara bättre och bättre, sade Crebas.

Ziva (e. Varenne) är undan fransyskan Escalans (e. Timoko), 1.18,3am/€7.750, som startade tolv gånger och nådde ett andra- och tredjepris. Hon har ytterligare en svenskfödd avkomma då hon 2020 fick hon en hingst efter italienske Victor Gio, namngiven Moet Et Chandon.

Escalans är i sin tur en dotter till Thea (e. Love You), 1.17,5l/€16.710, som också lämnat Gorgeous Gasgone (€55.750) och Fakir Gascon (€63.320). Thea ingår för egen del i samma syskonskara som Ulitro (€98.010) och är en av två startande avkommor efter ostartade Ma Gascogne (e. Le Loir-Vania des Bois).