Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Första segern på fyra år

Rikast trots galoppmiss, första segern sedan 2016, stoppar finalstrykningar och premiör för ”klubbmästerskap”.
Det är några av punkterna i Sju nyheter vid sju.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Globalizer och Petri Salmela. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport
Globalizer och Petri Salmela. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Det blev galopp för Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) kort efter att startbilen släppt iväg hingstarna och valackerna i den korta E3-finalen i lördags, men treåringen håller undan i klar ledning när det gäller mest intjänat av de svensktränade i kullen så här långt. Nära halvmiljonen har han till godo på Önas Prince (e. Chocolatier), som inte var anmäld till E3 och istället vann Breeders Course-finalen på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.

På stosidan tog Jerry Riordans vinnare Globalizer (e. Bold Eagle) ett stort kliv upp till femteplatsen och blev samtidigt femte häst att passera miljonen under 2020.

Här är listan med de vinstrikaste svensktränade treåringarna under 2020. Vinnaren av hingstarnas och valackernas final, Hennessy Am (e. Muscle Hill) tränas i Norge av Kim Pedersen.

Tio-i-topp Vinstrikaste treåringar

Häst (kön/far) – Tränare – Insprunget (kr)

 1. Hell Bent For Am (h e. Muscle Hill) – Stefan Melander, Solvalla – 1.725.500
 2. Önas Prince (h e. Chocolatier) – Per Nordström, Jägersro – 1.240.500
 3. Barbro Kronos (s e. Trixton) – Svante Båth, Solvalla – 1.230.000
 4. Global Badman (h e. Yield Boko) – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 1.225.500
 5. Globalizer (s e. Bold Eagle) – Jerry Riordan, Halmstad – 1.211.000
 6. Malvha Ha (s e. Maharajah) – Markus B Svedberg, Eskilstuna – 850.500
 7. M.T.Perette (s e. The Bank) – Mattias Djuse, Solvalla – 835.500
 8. Aperfecttric (s e. Aperfectyankee) – Jim Oscarsson, Kalmar – 828.000
 9. Hector Sisu (v e. Zola Boko) – Petri Salmela, Boden – 815.000
 10. Chablis Ribb (s e. Raja Mirchi) – Leif Witasp, Rättvik – 803.500

Statistiken gäller hästar i svensk träning.

***

2I E3-finalen för ston valde kretsen runt Namanga Bo att inte starta i finalen även om hästen kvalade in. Istället tävlade det tyska stoet i hemlandet i helgen. Det skedde enligt reglerna, men nu har ”hålet” täppts igen.

Svensk Travsport skriver på förbundets hemsida att från och med Derbyt är det obligatoriskt att starta i finalen med en inkvalad häst. ST har gjort ett propositionstillägg för insatsloppet för att reglera detta.

– Det här propositionstillägget har kanske ingen större praktisk betydelse, eftersom 99 av 100 hästägare ser finalstarten som huvudmålet med att starta i insatsloppen. Men från och med nu måste alltså tränaren välja ”hela paketet” när man tävlar i insatsloppen. Önskar man inte starta i finalen, får man helt enkelt låta bli att starta i försöken, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

***

3Ett 15-hästarsfält med hästar tränade på Gävletravet och körda av Gävlekuskar. Det är upplägget för kvällens högst doterade lopp, Gävletravets Mästarpokal med 75.000 kronor till vinnaren som avgörs för första gången.

Daniel Parling vann med debutant, Sulkysport, Travsport
Daniel Parling. Foto Jeannie Karlsson

– Varje bana får köra ett ”speciallopp” per år med begränsning, det kan exempelvis vara för medlemmar i någon av banans föreningar eller liknande och vi kände att vi ville göra något extra för våra egna aktiva och hästägare och det är därför vi i år kör premiärupplagan av Gävletravets Mästarpokal, skriver Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson i banprogrammet om tankarna bakom det nyinstiftade loppet.

De 15 hästarna startar från tre volter och med 40 meters tillägg finns några av Gävletravets vinstrikaste varmblod med. Det handlar om trion Raja Ribb (e. Raja Mirchi), färsk V75-vinnare, Västerbo Grosbois (e. Good As Gold) och Making Love (e. Ken Warkentin). Den sistnämnde körs av sin tränare Daniel Parling, som gör sitt första framträdande i tävlingssulkyn på svensk mark på över tio år.

***

4I Gävle (första start 18.20) dyker den nybakade tvåan i Svenskt Kallblodskriterium, Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore), upp och gör sin första start på hemmabanan. Oskar Kylin Bloms treåring fick segerraden bruten i Kriteriet, men hade dessförinnan radat upp fyra raka segrar. Nu inleder han med 40 meters tillägg i ett femhästarslopp för treåriga kallblod.

Lunchtävlingarna avgörs i Vaggeryd (12.20), medan Jägersro (18.30) är kvällens saxbana. I Vaggeryd gör bland annat Europaderbyfinalisten från 2018, Dream Night Palema (e. Muscle Hill), tredje starten efter långt, långt skadeuppehåll.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

5För fyra år sedan vann han tvååringspremiären i Boden med Hesiod (e. Explosive Matter). Igår var det tvååringspremiär i Skellefteå och Petri Salmela gjorde ett av sina sällsynta försök i tävlingssulkyn bakom debutanten Speed Matters (e. Explosive Matter). Det slutade som 2016 – med seger!

Efter en lugn inledning hittade Salmela så småningom rygg på ledande Miss L.A. (e. Zola Boko). När stallkamraten Backwood’s Baddy (e. Beer Summit) bröt ut cirka 200 neter från mål blev det fritt fram för Speed Matters som enkelt spurtade till vinst på 1.17,6/1.640 meter.

Petri Salmela ropade in hästen i Lexington förra hösten för 25.000 dollar. Speed Matters mamma My Lady Lindy, 1.13,5/$9.922, har tidigare lämnat My Lady Winner ($139.935), Firedbylindie ($102.489) och Deli Craze ($95.007).

Bodentränaren som kusk då? 2016 var han hundraprocentig när han körde han två lopp: han vann tränarmatchen i Halmstad med Thewayiam Ås och tvååringslopp med ovan nämnde Hesiod. Sedan följde nio segerlösa starter – och fyra år – innan det var dags för segerdefilering i Skellefteå igår.

***

6Tredje unghästauktionen i år i Sverige hålls ikväll och precis som de två tidigare auktionerna – ASVT:s Elitauktion och Menhammar Online – kommer all budgivning på Sweden International Yearling Sale ske digitalt.

Inför kvällens auktion har Sulkysport synat avelshingstarnas resultat.

Första utrop är klockan 17.00.

***

7Först skulle det ha avgjorts i juni, sedan flyttades det till oktober. Nu har Europamästerskapet för lärlingar bordlagts till nästa år med anledning av coronapandemin. Det beslutade det finska travförbundet Hippos vid ett styrelsemöte förra veckan, rapporterar finska Hevosurheilu.

Finland räknar med att få behålla mästerskapet om det är möjligt att genomföra det nästa år. ”Vi hoppas att situationen nästa sommar kommer att göra det möjligt”, säger Hippos vd Minna Mäenpää.

Sveriges representant i EM är Lukas Svedlund.

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Stamping har vandrat vidare

Han är tia genom tiderna bland svenska kallblod.
Förra veckan fick folkkäre Stamping lämna jordelivet, 21 år gammal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bo Landgren gör segergest efter Stampings seger i STC:s Guldtäcke 2009. Nu har Stamping lämnat jordelivet. Foto Hanold/ALN
Bo Landgren gör segergest efter Stampings seger i STC:s Guldtäcke 2009. Nu har Stamping lämnat jordelivet. Foto Hanold/ALN

Detta rapporterar Kanal75. Järvsöfaks-sonen Stamping tränades från början av Olle Schön innan han fortsatte i Arne Anderssons regi från sommaren som sjuåring. När Arne gick bort 2011 tog bäste vännen Heino Louhelainen vid och hos Heino och hans fru Ing-Mari levde Stamping till sin död förra veckan.

– Vi fick ta bort honom i måndags. Det var förstås ett svårt beslut, men han började bli gammal nu och vi är gamla själva; Heino är 85 och jag är snart 80 också. Det är svårt att ta hand om hästarna då. Men det gick fint till väga, han fick dö i lugn och ro här hemma på gården, berättar Ing-Mari Louhelainen för Kanal75.

Stamping gjorde sin sista start i sitt eget lopp ”Stampings lopp”, som 15-åring i mitten av december 2015, då han slutade trea.

Vi har kört honom hela tiden, så sent som i förra veckan fick han vara ute en tur

Totalt blev det 148 starter (40–18–16) och 3.213.750 kronor insprunget under 13 säsonger på tävlingsbanan. Största segern kom i dubbelcupfinalen Brimsguttens Minne på Bergsåker 2009. Den säsongen var hästens bästa och samma år vann han även STC:s Guldtäcke på Dannero och Unionskampen på Färjestad.

Fakta

Stamping

Valack född 2000 e. Järvsöfaks – Tok Tora e. Slogum Tor
Resultat: 148 st: 40–18–16
Rekord: 1.23,1m – 1.20,2ak
Prispengar: 3.213.750 kr
Uppfödare: Stall Schön HB, Järvsö
Ägare: Stall Schön HB, Järvsö (2000-2007), Arne Andersson, Arbrå (2007-2011), Heino Louhelainen & Anders Evensson (2011-2021)

Expandera

– Vi har kört honom hela tiden, så sent som i förra veckan fick han vara ute en tur. Han har verkligen haft ett jättebra liv de här åren efter att han slutat tävla. Vi har så otroligt många fina minnen med honom och vi fick vara med om så mycket, både när Arne hade honom och så när vi tog över hästen under 2011. Nu är en epok slut, men Stamping var bara ett glädjeämne för oss, säger Ing-Mari till Kanal75.

Som född 2000 tillhör Stamping Järvsöfaks fantastiska första kull som fadershingst, tillsammans med exempelvis tiofaldige miljonären Hallsta Lotus, samt duon Röste Bo och Fakse med cirka tre miljoner insprunget.

Bland alla Sveriges kallblod genom tiderna tar Stamping plats tio i listan gällande insprungna pengar. Ligan toppas förstås av pappa Järvsöfaks.

Sveriges vinstrikaste kallblod

Häst (far) – Född – Starter/segrar – Prispengar

 1. Järvsöfaks (e. Trollfaks) – 1994 – 234/201 – 21.288.570 kr
 2. Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks) – 2000 – 195/75 – 10.015.438 kr
 3. Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – 2007 – 112/71 – 9.416.080 kr
 4. Nordgubben (e. Braute) – 1994 – 184/72 – 5.452.026 kr
 5. Svinten (e. Svintor) – 1979 – 229/103 – 4.706.570 kr
 6. Verner (e. Slogum Tron) – 1985 – 141/57 – 4.477.610 kr
 7. Faksen J:r (e. Järvsöfaks) – 2002 – 122/36 – 4.156.725 kr
 8. Odin Tabac (e. Moe Odin) – 2003 – 102/41 – 3.567.965 kr
 9. Trollfager (e. Troll Jahn) – 1994 – 194/31 – 3.430.748 kr
 10. Stamping (e. Järvsöfaks) – 2000 – 148/40 – 3.213.750 kr

Källa: Svensk Travsport.

Fokustema
Väderproblem
Läs senare

Romme tar över tävlingar

Det växlande vintervädret ställer till det.
Kvällens tävlingar i Eskilstuna flyttas till Romme.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg
Foto Mia Törnberg

Eskilstuna (start 18.20) skulle vara enda svenska bana som tävlar denna måndag, men på grund av tjällossning flyttas nu tävlingarna norrut till Romme.

– Vi har jobbat hela helgen men tvingas nu på morgonen konstatera att vi inte kan garantera säkra banförhållanden ikväll. Ett beslut som vi tagit tillsammans med banveterinären, säger Sundbyholms sportchef Michael Wallin till travförbundets hemsida travsport.se.

Flytten av tävlingarna gör att tränare kan stryka hästar för transporthinder utan startförbud.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Idag kändes han jättestark”

Utan rygg hela vägen spelade mindre roll. Ledande Lexington Tooma hade inget att sätta emot när Nolimitjimmit lade stenhård press och tog över i mitten av sista sväng i ett lopp för hästar upp till 1.250.000 kronor i Boden igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag drog inga snören idag och det blev enkelt. Norsken ramlade ner efter mål, sade Micael Melander i vinnarcirkeln.

Lexington Tooma och Ove A Lindqvist tog hand om täten vid utgången av första sväng, öppnade första 500 meterna på 1.13,2, medan klockan visade 1.17,5 vid varvspasseringen.

Nolimitjimmit (e. Love You-Whoopie As) fick hela tiden tugga i dödens och ut på sista bortre långsidan lade Melander press på ledaren och tryckte till ännu hårdare inne i slutsvängen.

Nolimitjimmit går enkelt undan till seger.

– Han viker gärna fram öronen lite grann och slappnar av, men idag kändes han jättestark. Mest rädd var jag egentligen för Toutre som satt i rygg, men han hade lite problem med aktionen i sista sväng och då ökade vi farten, fortsatte Melander.

Nolimitjimmit fick 40.000 kronor för segern och kom hem på 1.15,7a/2.140 meter efter ha travat underkant 1.13 sista halvvarvet och gått ifrån med säkra 1,5 längder.

Fem olika tränare

För Nolimitjimmit fattas det mindre än 10.000 kronor innan den åttaårige valacken kan titulera sig miljonär. Hästen började sin karriär hos Per Lennartsson, fortsatte till Kai K Loumala, sedan tog Johan Untersteiner över och därefter Conrad Lugauer innan Love You-sonen debuterade med seger den 3 mars 2020 i Gabriella Laestanders regi.

Fakta

Nolimitjimmit

Fux valack 8 år e. Love You-Whoopie As e. S.J.’s Photo
Rekord: 1.13,1k – 1.11,4ak*
Prissumma: 991.234 kr
Resultat: 72 st: 16-11-8
Ägare: Bert Pettersson, Skellefteå
Uppfödare: Stal Quattro V.O.F, Nederländerna
Tränare: Gabriella Laestander (a), Skellefteå
Körsven: Micael Melander, Dannero

Expandera

Nolimitjimmit såldes under namnet Hero di Quattro på Kriterieauktionen 2015 för 250.000 kronor och Bert Pettersson är tredje ägaren till Love You-sonen.

Tyskfödda modern Whoopie As (e. S.J.’s Photo), 1.12,7ak/1.395.453 kr, vann fem lopp på 39 starter och däribland Active Bowlers lopp 2006 och två år senare slog hon till på Vincennes i Prix de Laval. På meritlistan finns också en andraplats i finalen i Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp.

Dubbla Hambletonianvinnare

Hennes bästa avkomma är Donna di Quattro (e. Love You), 1.10,9ak*/3.240.745 kr, vinnare av ASVT:s Auktionslopp och Breeders Crown som tvååring och senare i karriären trea i Stochampionatet. Hon vann även Prix Klymene och Prix d’Angouleme på Vincennes, men även Steinlagers Äreslopp på Momarken och Pixies lopp på Solvalla.

Mödernet går tillbaka till Flicka Frost (e. Victory Song)m 1.15,8*/$30.163, som är mor till två vinnare av Hambletonian Stakes, Ayres-sönerna Timothy T. ($896.698) och Christopher T. ($162.503). Timothy T. vann dessutom Elitloppet vid två tillfällen. Nämnas ska också Flicka Frosts dotter Cora T. (e. Star’s Pride), vilken tog hem Hambletonian Oaks.

Avelshingst i Sverige

Vägen till Nolimitjimmit går via deras helsyster Betsy Sue, 1.20,4*/$585, som startade sju gånger (2-2-1). Hennes främsta avkomma blev Why Not (e. Speedy Crown), 1.12,1/$821.804, vilken verkade som avelshingst i Sverige och blev upphov till fem miljonärer och däribland Sto-SM-vinnaren Chess Iran, 1.12,9ak/1.948.800 kr.

Betys Sues dotter och Nolimitjimmits mormor Why Indeed (e. Speedy Crown), 1.13,9*/$62.780, köptes av tyska storhästägaren Marion Jauss.

Why Indeed är också mor till Why Not As (€166.094), mormor till Goldn Riddle ($175.885), Cabernets Image ($131.551), Our Seconds Second (€117.058) och mormors mormor till trion Penn ($452.820), Dark Pool ($294.329) och Ive Got It All ($229.928).

Nolimitjimmits stamtavla. Källa: breedersbible.com