1Det blev galopp för Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) kort efter att startbilen släppt iväg hingstarna och valackerna i den korta E3-finalen i lördags, men treåringen håller undan i klar ledning när det gäller mest intjänat av de svensktränade i kullen så här långt. Nära halvmiljonen har han till godo på Önas Prince (e. Chocolatier), som inte var anmäld till E3 och istället vann Breeders Course-finalen på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
På stosidan tog Jerry Riordans vinnare Globalizer (e. Bold Eagle) ett stort kliv upp till femteplatsen och blev samtidigt femte häst att passera miljonen under 2020.
Här är listan med de vinstrikaste svensktränade treåringarna under 2020. Vinnaren av hingstarnas och valackernas final, Hennessy Am (e. Muscle Hill) tränas i Norge av Kim Pedersen.
Tio-i-topp Vinstrikaste treåringar
Häst (kön/far) – Tränare – Insprunget (kr)
- Hell Bent For Am (h e. Muscle Hill) – Stefan Melander, Solvalla – 1.725.500
- Önas Prince (h e. Chocolatier) – Per Nordström, Jägersro – 1.240.500
- Barbro Kronos (s e. Trixton) – Svante Båth, Solvalla – 1.230.000
- Global Badman (h e. Yield Boko) – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 1.225.500
- Globalizer (s e. Bold Eagle) – Jerry Riordan, Halmstad – 1.211.000
- Malvha Ha (s e. Maharajah) – Markus B Svedberg, Eskilstuna – 850.500
- M.T.Perette (s e. The Bank) – Mattias Djuse, Solvalla – 835.500
- Aperfecttric (s e. Aperfectyankee) – Jim Oscarsson, Kalmar – 828.000
- Hector Sisu (v e. Zola Boko) – Petri Salmela, Boden – 815.000
- Chablis Ribb (s e. Raja Mirchi) – Leif Witasp, Rättvik – 803.500
Statistiken gäller hästar i svensk träning.
***
2I E3-finalen för ston valde kretsen runt Namanga Bo att inte starta i finalen även om hästen kvalade in. Istället tävlade det tyska stoet i hemlandet i helgen. Det skedde enligt reglerna, men nu har ”hålet” täppts igen.
Svensk Travsport skriver på förbundets hemsida att från och med Derbyt är det obligatoriskt att starta i finalen med en inkvalad häst. ST har gjort ett propositionstillägg för insatsloppet för att reglera detta.
– Det här propositionstillägget har kanske ingen större praktisk betydelse, eftersom 99 av 100 hästägare ser finalstarten som huvudmålet med att starta i insatsloppen. Men från och med nu måste alltså tränaren välja ”hela paketet” när man tävlar i insatsloppen. Önskar man inte starta i finalen, får man helt enkelt låta bli att starta i försöken, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.
***
3Ett 15-hästarsfält med hästar tränade på Gävletravet och körda av Gävlekuskar. Det är upplägget för kvällens högst doterade lopp, Gävletravets Mästarpokal med 75.000 kronor till vinnaren som avgörs för första gången.
– Varje bana får köra ett ”speciallopp” per år med begränsning, det kan exempelvis vara för medlemmar i någon av banans föreningar eller liknande och vi kände att vi ville göra något extra för våra egna aktiva och hästägare och det är därför vi i år kör premiärupplagan av Gävletravets Mästarpokal, skriver Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson i banprogrammet om tankarna bakom det nyinstiftade loppet.
De 15 hästarna startar från tre volter och med 40 meters tillägg finns några av Gävletravets vinstrikaste varmblod med. Det handlar om trion Raja Ribb (e. Raja Mirchi), färsk V75-vinnare, Västerbo Grosbois (e. Good As Gold) och Making Love (e. Ken Warkentin). Den sistnämnde körs av sin tränare Daniel Parling, som gör sitt första framträdande i tävlingssulkyn på svensk mark på över tio år.
***
4I Gävle (första start 18.20) dyker den nybakade tvåan i Svenskt Kallblodskriterium, Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore), upp och gör sin första start på hemmabanan. Oskar Kylin Bloms treåring fick segerraden bruten i Kriteriet, men hade dessförinnan radat upp fyra raka segrar. Nu inleder han med 40 meters tillägg i ett femhästarslopp för treåriga kallblod.
Lunchtävlingarna avgörs i Vaggeryd (12.20), medan Jägersro (18.30) är kvällens saxbana. I Vaggeryd gör bland annat Europaderbyfinalisten från 2018, Dream Night Palema (e. Muscle Hill), tredje starten efter långt, långt skadeuppehåll.
Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.
***
5För fyra år sedan vann han tvååringspremiären i Boden med Hesiod (e. Explosive Matter). Igår var det tvååringspremiär i Skellefteå och Petri Salmela gjorde ett av sina sällsynta försök i tävlingssulkyn bakom debutanten Speed Matters (e. Explosive Matter). Det slutade som 2016 – med seger!
Efter en lugn inledning hittade Salmela så småningom rygg på ledande Miss L.A. (e. Zola Boko). När stallkamraten Backwood’s Baddy (e. Beer Summit) bröt ut cirka 200 neter från mål blev det fritt fram för Speed Matters som enkelt spurtade till vinst på 1.17,6/1.640 meter.
Petri Salmela ropade in hästen i Lexington förra hösten för 25.000 dollar. Speed Matters mamma My Lady Lindy, 1.13,5/$9.922, har tidigare lämnat My Lady Winner ($139.935), Firedbylindie ($102.489) och Deli Craze ($95.007).
Bodentränaren som kusk då? 2016 var han hundraprocentig när han körde han två lopp: han vann tränarmatchen i Halmstad med Thewayiam Ås och tvååringslopp med ovan nämnde Hesiod. Sedan följde nio segerlösa starter – och fyra år – innan det var dags för segerdefilering i Skellefteå igår.
***
6Tredje unghästauktionen i år i Sverige hålls ikväll och precis som de två tidigare auktionerna – ASVT:s Elitauktion och Menhammar Online – kommer all budgivning på Sweden International Yearling Sale ske digitalt.
Inför kvällens auktion har Sulkysport synat avelshingstarnas resultat.
Första utrop är klockan 17.00.
***
7Först skulle det ha avgjorts i juni, sedan flyttades det till oktober. Nu har Europamästerskapet för lärlingar bordlagts till nästa år med anledning av coronapandemin. Det beslutade det finska travförbundet Hippos vid ett styrelsemöte förra veckan, rapporterar finska Hevosurheilu.
Finland räknar med att få behålla mästerskapet om det är möjligt att genomföra det nästa år. ”Vi hoppas att situationen nästa sommar kommer att göra det möjligt”, säger Hippos vd Minna Mäenpää.
Sveriges representant i EM är Lukas Svedlund.