Fokustema
Kallblod
Läs senare

Första steget mot Kallblodsderbyt

Den 22 juli är årets viktigaste datum för kallbloden.
Då avgörs Svenskt Kallblodsderby i Östersund.
Här är vägen till den stora finalen – och vad som händer efteråt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bäcklös Uriel vann Kriteriet på Dannero ifjol. Ikväll börjar marschen mot Svenskt Kallblodsderby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bäcklös Uriel vann Kriteriet på Dannero ifjol. Ikväll börjar marschen mot Svenskt Kallblodsderby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Två år i rad har norrmannen Öystein Tjomsland vunnit Svenskt Kallblodsderby (Philip Ess respektive Nordsjö Odin) och bara vid två tillfällen under 2010-talet var det en svensktränad häst i topp i kallblodens största lopp i Sverige. Jan-Olov Persson-tränade Järvsö Pegasus vann 2017 och Gunnar Melanders stjärna Månprinsen A.M. var bäst 2011.

Ska det bli nya tider när vi vänder bland till 2020-talet?

När det gäller Derbyt och Derbystoet kvarstår 313 hästar, fördelat på 179 svenska och 134 norska kallblod.

Öystein Tjomsland har bland sina många talanger i stallet norske Kriterievinnaren Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) i stallet och denne vann tio av tolv starter förra året. Men i svenska Kriteriet fick han se sig slagen av två blågula hästar, Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) och Byske Philip (e. Briskeby Philip).

Jan-Olov Persson-tränade Järvsö Elling vann fyra lopp ifjol och gör också årsdebut i Gävle ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Båda dessa årsdebuterar ikväll på Gävletravet i ett fyraåringslopp av högsta klass, ett försök till Sleipner Cup. Här gör nämligen även fjolårets vinstrikaste svenska treåring, stoet Alfa Lina (e. Klack Jo), årsdebut, medan talangfulle Tekno Jerven (e. Tekno Odin) är tillbaka på banan efter skada och ståtar med två raka segrar i vinter.

”Han är tung i kroppen”

Bäcklös Uriel har inte startat sedan han vann Kriteriet på Dannero i augusti och det var en del i en långsiktig plan, vilket ägar- och tränarparet Nicklas Blom och Kristin Persson berättade om i ett stort reportage i Sulkysports färska Avelsnummer.

Under en närmast snöfri vinter har hästen tränat tungt hemma på gården i Bäcklösen, strax utanför Tierp, och nu väntar alltså årsdebut.

– Det har känts bara bra i vinter och han har fått två banjobb innte på Gävletravet nu i mars. Det har varit som det ska, men han kommer att behöva ett par lopp i kroppen innan han är som bäst, säger Nicklas Blom.

Nicklas Blom och Kristin Persson är paret bakom fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han fortsätter:

– Hästen tävlar med träningsbalans i årsdebuten och det fattas spänst i honom. Han är tung i kroppen, men det ska han vara den här tiden på året.

Att det blir tufft motstånd redan i årsdebuten är mest sporrande.

– Det är ett fantastiskt lopp och finns inga dåliga hästar med. Det känns otroligt kul, säger Nicklas.

Sleipner Cup-final i juni

Startmöjligheterna är inte så många för hästarna som sprungit på sig mycket pengar som treåringar och går allt som det ska i och efter kvällens start väntar nytt försök till Sleipner Cup på Bergsåker om en knapp månad.

– De säger att det är svårt att matcha en häst med mycket pengar på sig, men egentligen är det jättelätt, det finns inte så många lopp att välja på, säger Nicklas och skrattar.

Just Sleipner Cup är ett bra avstamp inför årets viktigaste uppgift, Svenskt Kallblodsderby i Östersund med försök den 12 juli och final tio dagar senare.

Sleipner Cup är en serie för fyraåriga kallblod med tio försök och sedan finaler på Romme den 12 juni. 150.000 kronor väntar vinnaren i öppna klassen, medan stoklassen har 100.000 kronor till vinnaren.

Så här körs försöken till Sleipner Cup: 28 februari: Bollnäs (vinnare Månodin A.M.), 11 mars: Bergsåker (vinnare Järvsö Tord), 26 mars: Gävle, 5 april: Umåker, 6 april: Östersund, 22 april: Bergsåker, 7 maj: Skellefteå, 15 maj: Bollnäs, 25 maj: Färjestad, 29 maj: Hagmyren.

Fakta

De största fyraåringsloppen

Här är ett utval av årets större fyraåringslopp för kallblod:
3 juni – Bollnäs: Prinsessan Madeleines Pokal
12 juni – Romme: Finaler öppen klass och stoklass på Romme
20 juni – Skellefteå: Bodbäckspålles final
28 juni – Hagmyren: Sleipners fyraåringslopp
12 juli – Östersund: Uttagningslopp till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet
22 juli – Östersund: Final Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet
25 september – Bergsåker: Bergsåkers Stora Fyraåringslopp
29 oktober – Gävle: Leuftsaloppet
13 november – Umåker: Norrlands Elitserie final
Fotnot: Söndag den 13 september hålls den norska klasselöpsdagen med alla storloppsfinaler för kallblod, inklusive norska Derbyt och Stoderbyt för kallblod. Uttagningsloppen körs den 26 augusti.

Expandera
Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.