Fokustema
ST:s bolag Troperty
Läs senare

”Förutsättningarna behöver klarna”

Osäkra signaler från regeringen om vad som händer med frågan om hästsportens finansiering. Så förklarar ST:s nytillträdde tillförordnade verkställande direktör Ulf Hörnberg torsdagens besked att slå i bromsen med utvecklingen av travsportens affärsbolag Troperty.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN
Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN

Ett beslut som ledde till att Tropertys vd Lena Engström lämnar uppdraget. Ulf Hörnberg tycker dock inte att ”bromsliknelsen” är helt rättvisande.

– Nej, det är fortfarande full fart framåt som gäller när det gäller omställningsarbetet och separationen av ST från ATG, där skapandet av Troperty är en del. Men vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda mot hur det tänktes för ett år sedan när bolaget startades. Det råder fortfarande osäkerhet om vad som händer vid årsskiftet med omregleringen av spelmarknaden gällande den utredning om hästsportens finansiering som ska göras. Signalerna från regeringshåll, jag har varit med på ett möte där, är osäkra, säger Ulf Hörnberg.

vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda

De osäkra signalerna Hörnberg i diplomatiska ordalag talar om kan också uttryckas som att regeringen inte får ”tummen ur” när det gäller att komma igång med den utlovade utredningen om hästsportens finansiering. Trots att civilminister Ardalan Shekarabi lovade att den utredningen skulle gå igång ”omgående” när lagförslaget om den omreglerade spelmarknaden presenterades i april har ännu inget konkret hänt gällande den saken. Snart tar riksdagen semester och det blir valrörelse.

Allt tyder därför på att det dröjer innan utredningen är klar. Innan frågan om hästsportens finansiering är löst har tydligt deklarerats att ”staten inte släpper sitt grepp om ATG”, vilket nu verkar innebär att det sannolikt även 2019 blir fortsatt statlig styrelsemajoritet i ATG. Omreglerad spelmarknad vid årsskiftet formellt sett alltså. Men i praktiken väldigt mycket status quo för ST och ATG.

Frågan om hästsportens finansiering rör om det ska bli marknadsavgift, det vill säga en viss procent av omsättningen öronmärks till provision för travsporten, eller inte för de spelbolag som vill arrangera spel på lopp på svenska banor när licenssystemet träder i kraft. Hur den frågan landar får stor betydelse för det Troperty i första hand ska syssla med. Det vill säga att förvalta och kommersialisera de ”immateriella värdena” för sportdata (alltså fakta om hästarna) och rättigheterna till ljud och bild från loppen.

– Förenklat kan man uttrycka det så här: Blir det ingen marknadsavgift blir Tropertys verksamhet att sälja dessa rättigheter väldigt viktig. Då är det den vägen sporten ska få intäkter från dessa spelbolag. Blir det marknadsavgift är affärsmodellen en annan. Då skapas intäkterna till sporten från spelet som skapas utifrån att spelbolagen får tillgång till data, ljud och bild. Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt och vad dess verksamhet ska vara, säger Ulf Hörnberg.

Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt

Signalen ST:s styrelses ”omtagsbeslut” om Troperty sänder är tydligt: Det behöver inte snabbt byggas upp en högkompetent organisation för att sälja och hantera de immateriella rättigheterna. ST förväntar sig att ATG fortsatt kommer att vara den, om inte enda, så i vart fall den överlägset dominerande, ”kunden” för Troperty åtminstone 2019. För att sälja rättigheterna till ATG behövs inget stort rättighetsbolag.

– Att ATG kommer att vara det dominerande spelbolaget för hästsportens del även efter omregleringen har stått klart länge. Den senaste tiden har det framstått ännu tydligare skulle jag vilja säga. De immateriella värdena läggs i Troperty och de spelbolag som vill ha tillgång till dem utöver ATG ska vi naturligtvis vara redo att sälja till. Vi säger inte nej till affärer med andra bolag och Troperty ska göra dessa affärer. Den nya inriktning vi tar för Troperty innebär att försöka göra saker mer effektivt. Där ingår att försöka använda befintliga resurser inom ST och ATG. Detta samtidigt som vi har noggrann koll på det juridiska så att vi inte hamnar i situationen att någon kan säga att vi otillbörligt gynnar till exempel ATG, säger Ulf Hörnberg.

Som den nu avgående Troperty-vd:n Lena Engström skissade bolagets verksamhet i en intervju som publicerades i Sulkysport (nr 20) i mitten av maj skulle det fullt utbyggda bolaget komma upp i 20-30 personer. Processen att nå dit stoppas alltså nu.

– Vi vill avvakta och se vad som händer och sedan vara beredda att snabbt kunna agera när saker och ting klarrnar. Som det ser ut nu kommer inte speciellt mycket att förändras 2019 när det gäller ATG:s position som travsportens avgörande intäktskälla. Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna. När vi vet det kan vi bygga och anpassa Troperty efter de förutsättningarna, säger Ulf Hörnberg.

Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna

Tropertys vd kliver av

Fokustema
Paralympiatravet
Läs senare

Starkt startfält i Rommeheatet

Makethemark möter Milliondollarrhyme, Milligan’s School och den på 1.09,8 årsdebuterande Sorbet i Rommheatet på påskdagen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Makethemark vann Rommheatet förra året på 1.11,4a/2.140 före Sorbet oxh Milligan's School. De tre är med i påskhelgens största lopp för äldre hästar i år igen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Makethemark vann Rommheatet förra året på 1.11,4a/2.140 före Sorbet oxh Milligan's School. De tre är med i påskhelgens största lopp för äldre hästar i år igen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Loppet är uttagning till Paralympiatravet och det kommer att vara en stark startlista som presenteras med kuskar och startspår ikväll. Snowstorm Hanover blev förstereserv på 1.885 startpoäng, det säger en del om de tolv startande hästarnas aktuella resultatrader.

Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty) årsdebuterade med att vinna Kentucky Fibbers lopp på Solvalla på 1.13,4a/2.140. Fjolårets Svenskt Mästerskapsvinnare Milliondollarrhyme (e.Ready Cash – Nursery Rhyme) gör årsdebut och Milligan’s School (e. Yankee Glide – Tori Ann) sin första start sedan utflykten till Paris i vintras där han blev oplacerad i Prix d’Amérique och Prix de France. Sorbet (e. Super Photo Kosmos – Altar Bound) är Sveriges snabbaste häst hittills i år med de 1.09,8a/1.640 han vann Bergsåkers snabblopp på i onsdags.

Det är 150.000 kronor i förstapris i Rommeheatet och ännu mer väntar vinnaren i Dubbelcupens final, 200.000 kronor. Där har årets hittills snabbaste kallblod Pydin (1.23,0/2.160) och Tangen Haap 40 meter att plocka in på startvoltens fem hästar.

Anmälningslistor

Dubbelcupen final, 2.140 meter, förstapris 200.000 kronor:

2140

 • Brenne Järven – tränare: Jörgen Westholm
 • Demex – Jan-Olov Persson
 • Fylking – Oskar Kylin Blom
 • Guldtopp – Daniel Wikberg
 • Nordby Fröy – Ola Åsebö (a)
  2.160
 • Bellfaks – Jan-Olov Persson
 • Bilbo B.S. – Mats Andersson
 • Don Viking – Stefan Dellbro (a)
 • Järvsöodin – Jan-Olov Persson
 • Lex Peidei – Jan-Olov Persson
 • Ådne Odin – Erik Killingmo
  2.180
 • Mino – Helena Stens Runfeldt (a)
 • Pydin – Niclas Torstemo
 • Steinfaks – Stian Eilefsen
 • Tangen Haap – Björn Karlsson

Rommeheatet, 2.140 meter autostart, förstapris 150.000 kronor

 • Baron Gift – Rickard Svanstedt
 • Bucks To Burn – Daniel Redén
 • Chief Orlando – Pia Huusari
 • Elian Web – Katja Melkko
 • Esprit Sisu – Svante Båth
 • Makethemark – Petri Salmela
 • Milligan’s School – Stefan Melander
 • Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
 • Reckless – Björn Goop
 • Sorbet – Daniel Redén
 • Super Nice – Sten O Jansson
 • Usain Henna – Jörgen Westholm

Startlistorna med kuskar och stratspår blir klara på söndagkvällen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.

Nu snackas det om: