Fokustema
ST:s bolag Troperty
Läs senare

”Förutsättningarna behöver klarna”

Osäkra signaler från regeringen om vad som händer med frågan om hästsportens finansiering. Så förklarar ST:s nytillträdde tillförordnade verkställande direktör Ulf Hörnberg torsdagens besked att slå i bromsen med utvecklingen av travsportens affärsbolag Troperty.
Av
Lars G Dahlgren
Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN
Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN

Ett beslut som ledde till att Tropertys vd Lena Engström lämnar uppdraget. Ulf Hörnberg tycker dock inte att ”bromsliknelsen” är helt rättvisande.

– Nej, det är fortfarande full fart framåt som gäller när det gäller omställningsarbetet och separationen av ST från ATG, där skapandet av Troperty är en del. Men vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda mot hur det tänktes för ett år sedan när bolaget startades. Det råder fortfarande osäkerhet om vad som händer vid årsskiftet med omregleringen av spelmarknaden gällande den utredning om hästsportens finansiering som ska göras. Signalerna från regeringshåll, jag har varit med på ett möte där, är osäkra, säger Ulf Hörnberg.

vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda

De osäkra signalerna Hörnberg i diplomatiska ordalag talar om kan också uttryckas som att regeringen inte får ”tummen ur” när det gäller att komma igång med den utlovade utredningen om hästsportens finansiering. Trots att civilminister Ardalan Shekarabi lovade att den utredningen skulle gå igång ”omgående” när lagförslaget om den omreglerade spelmarknaden presenterades i april har ännu inget konkret hänt gällande den saken. Snart tar riksdagen semester och det blir valrörelse.

Allt tyder därför på att det dröjer innan utredningen är klar. Innan frågan om hästsportens finansiering är löst har tydligt deklarerats att ”staten inte släpper sitt grepp om ATG”, vilket nu verkar innebär att det sannolikt även 2019 blir fortsatt statlig styrelsemajoritet i ATG. Omreglerad spelmarknad vid årsskiftet formellt sett alltså. Men i praktiken väldigt mycket status quo för ST och ATG.

Frågan om hästsportens finansiering rör om det ska bli marknadsavgift, det vill säga en viss procent av omsättningen öronmärks till provision för travsporten, eller inte för de spelbolag som vill arrangera spel på lopp på svenska banor när licenssystemet träder i kraft. Hur den frågan landar får stor betydelse för det Troperty i första hand ska syssla med. Det vill säga att förvalta och kommersialisera de ”immateriella värdena” för sportdata (alltså fakta om hästarna) och rättigheterna till ljud och bild från loppen.

– Förenklat kan man uttrycka det så här: Blir det ingen marknadsavgift blir Tropertys verksamhet att sälja dessa rättigheter väldigt viktig. Då är det den vägen sporten ska få intäkter från dessa spelbolag. Blir det marknadsavgift är affärsmodellen en annan. Då skapas intäkterna till sporten från spelet som skapas utifrån att spelbolagen får tillgång till data, ljud och bild. Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt och vad dess verksamhet ska vara, säger Ulf Hörnberg.

Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt

Signalen ST:s styrelses ”omtagsbeslut” om Troperty sänder är tydligt: Det behöver inte snabbt byggas upp en högkompetent organisation för att sälja och hantera de immateriella rättigheterna. ST förväntar sig att ATG fortsatt kommer att vara den, om inte enda, så i vart fall den överlägset dominerande, ”kunden” för Troperty åtminstone 2019. För att sälja rättigheterna till ATG behövs inget stort rättighetsbolag.

– Att ATG kommer att vara det dominerande spelbolaget för hästsportens del även efter omregleringen har stått klart länge. Den senaste tiden har det framstått ännu tydligare skulle jag vilja säga. De immateriella värdena läggs i Troperty och de spelbolag som vill ha tillgång till dem utöver ATG ska vi naturligtvis vara redo att sälja till. Vi säger inte nej till affärer med andra bolag och Troperty ska göra dessa affärer. Den nya inriktning vi tar för Troperty innebär att försöka göra saker mer effektivt. Där ingår att försöka använda befintliga resurser inom ST och ATG. Detta samtidigt som vi har noggrann koll på det juridiska så att vi inte hamnar i situationen att någon kan säga att vi otillbörligt gynnar till exempel ATG, säger Ulf Hörnberg.

Som den nu avgående Troperty-vd:n Lena Engström skissade bolagets verksamhet i en intervju som publicerades i Sulkysport (nr 20) i mitten av maj skulle det fullt utbyggda bolaget komma upp i 20-30 personer. Processen att nå dit stoppas alltså nu.

– Vi vill avvakta och se vad som händer och sedan vara beredda att snabbt kunna agera när saker och ting klarrnar. Som det ser ut nu kommer inte speciellt mycket att förändras 2019 när det gäller ATG:s position som travsportens avgörande intäktskälla. Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna. När vi vet det kan vi bygga och anpassa Troperty efter de förutsättningarna, säger Ulf Hörnberg.

Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna

Tropertys vd kliver av

Fokustema
Pensionär
Läs senare

Dante gör bokslut

Dante Boko (e. Going Kronos) tackar för sig på tävlingsbanan efter lördagens start på Jägersro. Nioåringen gör bokslut med 8,8 miljoner, 27 segrar och ett rekord på 1.09,2.
Av
Ola Lernå
Dante Boko vid en av sina 27 segrar. Nu är tävlingskarriären slut som nioåring. Foto Mia Törnberg
Dante Boko vid en av sina 27 segrar. Nu är tävlingskarriären slut som nioåring. Foto Mia Törnberg

Dante Boko har genom hela karriären funnits i familjen Kolgjinis beskydd. Hästens största segrar kom i Årjängs Stora Sprinterlopp, Lyon Grand Prix och Sweden Cup på Solvalla.
Men Dante har också vunnit grupplopp i Frankrike: Prix de Chenonceaux, Prix Emile Beziere, Prix de Montier en Der, Prix de la Porte d’Italie och Grand Prix Federation Regionale du Nord.
– Vi tackar Dante Boko för showen och alla fantastiska prestationer han har gjort för oss. Nu får han leva det pensionärsliv han förtjänar!
Skrev Stall Kolgjini på twitter under måndagen.

Fakta

Fakta Dante Boko

Valack 9 år
Going Kronos – Margherita Rosa e. Abo Volo
Ägare: Stall Be the Best
Uppfödare: Annemanna AB, Ekerö
Tränare: Adrian Kolgjini, Lutfi Kolgjini
Kuskar som vunnit med Dante: Adrian Kolgjini, Lutfi Kolgjini, Lars Friberg, Yoann Lebourgeois, Dominik Locqueneux

Expandera
Fokustema
Trotting Masters
Läs senare

19 kvar – men ingen Makethemark

Igår gick anmälningarna till finalen i Trotting Masters (380.000 euro) ut och bland många saknade hästar finns Petri Salmelas toppnummer Makethemark.
– Vi har hela året haft en plan som vi följer och det fortsätter vi med, säger Petri Salmela.
Av
Ola Lernå
Makethemark med sin skötare Anne Raatikainen står över Trotting Mastersfinalen. Foto Mia Törnberg
Makethemark med sin skötare Anne Raatikainen står över Trotting Mastersfinalen. Foto Mia Törnberg

Finalen i Trotting Masters ingick inte i planen och det blir heller inget Paris i vinter för Makethemark.
– Nej, vi har tre lopp kvar i år om allt går som det ska, sedan gör vi bokslut. Paris får vänta, säger Salmela.
Bollnäs 14 september blir nästa start för Makethemark.
– Han har varit pigg och fräsch efter senast. I Bollnäs försöker vi samla poäng för finalen på Solvalla under Kriteriehelgen och sedan blir det SM på Åby där vi gör bokslut för året och sätter igång och laddar för 2020, säger Petri Salmela.
19 hästar kvarstår (16 får plats) i Trotting Masters som körs på lördag med 380.000 euro i samlad prissumma på Vincennes. Distansen är 2.700 meter med volstart och definitiv startlista hittar ni på sulkysport.se under onsdagen.

Anmälningslista Trotting Masters (i poängordning)

 1. Propulsion
 2. Uza Josselyn
 3. Bahia Quesnot
 4. Bold Eagle
 5. Bel Avis
 6. Handsome Brad
 7. Milligan’s School
 8. Tessy d’Ete
 9. Queer Fish
 10. Voltaire Gifont
 11. Tony Gio
 12. Eelis
 13. Detroit Castelets
 14. Cleangame
 15. Mindyourvalue W.F.
 16. Dame Denfert
 17. Tripolini V.P.
 18. Blues des Landiers
 19. Attentionally
Fokustema
Kolgjini Sale 2019
Läs senare

Följ auktionen live!

Med första utrop klockan 19.00 är det ikväll dags för årets Kolgjini Sale i Vomb, Skåne. Du kommer att kunna följa auktionen live här. Katalogen innehåller 75 ettåringar, samt två betäckningsrätter –en i Elithingsten Raja Mirchi samt en i Djali Boko.
Av
Mia Törnberg