Fokustema
ST:s bolag Troperty
Läs senare

”Förutsättningarna behöver klarna”

Osäkra signaler från regeringen om vad som händer med frågan om hästsportens finansiering. Så förklarar ST:s nytillträdde tillförordnade verkställande direktör Ulf Hörnberg torsdagens besked att slå i bromsen med utvecklingen av travsportens affärsbolag Troperty.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN
Ulf Hörnberg. Foto Leif Norberg/ALN

Ett beslut som ledde till att Tropertys vd Lena Engström lämnar uppdraget. Ulf Hörnberg tycker dock inte att ”bromsliknelsen” är helt rättvisande.

– Nej, det är fortfarande full fart framåt som gäller när det gäller omställningsarbetet och separationen av ST från ATG, där skapandet av Troperty är en del. Men vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda mot hur det tänktes för ett år sedan när bolaget startades. Det råder fortfarande osäkerhet om vad som händer vid årsskiftet med omregleringen av spelmarknaden gällande den utredning om hästsportens finansiering som ska göras. Signalerna från regeringshåll, jag har varit med på ett möte där, är osäkra, säger Ulf Hörnberg.

vi tar omtag och bygger Troperty annorlunda

De osäkra signalerna Hörnberg i diplomatiska ordalag talar om kan också uttryckas som att regeringen inte får ”tummen ur” när det gäller att komma igång med den utlovade utredningen om hästsportens finansiering. Trots att civilminister Ardalan Shekarabi lovade att den utredningen skulle gå igång ”omgående” när lagförslaget om den omreglerade spelmarknaden presenterades i april har ännu inget konkret hänt gällande den saken. Snart tar riksdagen semester och det blir valrörelse.

Allt tyder därför på att det dröjer innan utredningen är klar. Innan frågan om hästsportens finansiering är löst har tydligt deklarerats att ”staten inte släpper sitt grepp om ATG”, vilket nu verkar innebär att det sannolikt även 2019 blir fortsatt statlig styrelsemajoritet i ATG. Omreglerad spelmarknad vid årsskiftet formellt sett alltså. Men i praktiken väldigt mycket status quo för ST och ATG.

Frågan om hästsportens finansiering rör om det ska bli marknadsavgift, det vill säga en viss procent av omsättningen öronmärks till provision för travsporten, eller inte för de spelbolag som vill arrangera spel på lopp på svenska banor när licenssystemet träder i kraft. Hur den frågan landar får stor betydelse för det Troperty i första hand ska syssla med. Det vill säga att förvalta och kommersialisera de ”immateriella värdena” för sportdata (alltså fakta om hästarna) och rättigheterna till ljud och bild från loppen.

– Förenklat kan man uttrycka det så här: Blir det ingen marknadsavgift blir Tropertys verksamhet att sälja dessa rättigheter väldigt viktig. Då är det den vägen sporten ska få intäkter från dessa spelbolag. Blir det marknadsavgift är affärsmodellen en annan. Då skapas intäkterna till sporten från spelet som skapas utifrån att spelbolagen får tillgång till data, ljud och bild. Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt och vad dess verksamhet ska vara, säger Ulf Hörnberg.

Frågan om vilken affärsmodell det blir har stor betydelse för hur Troperty ska vara uppbyggt

Signalen ST:s styrelses ”omtagsbeslut” om Troperty sänder är tydligt: Det behöver inte snabbt byggas upp en högkompetent organisation för att sälja och hantera de immateriella rättigheterna. ST förväntar sig att ATG fortsatt kommer att vara den, om inte enda, så i vart fall den överlägset dominerande, ”kunden” för Troperty åtminstone 2019. För att sälja rättigheterna till ATG behövs inget stort rättighetsbolag.

– Att ATG kommer att vara det dominerande spelbolaget för hästsportens del även efter omregleringen har stått klart länge. Den senaste tiden har det framstått ännu tydligare skulle jag vilja säga. De immateriella värdena läggs i Troperty och de spelbolag som vill ha tillgång till dem utöver ATG ska vi naturligtvis vara redo att sälja till. Vi säger inte nej till affärer med andra bolag och Troperty ska göra dessa affärer. Den nya inriktning vi tar för Troperty innebär att försöka göra saker mer effektivt. Där ingår att försöka använda befintliga resurser inom ST och ATG. Detta samtidigt som vi har noggrann koll på det juridiska så att vi inte hamnar i situationen att någon kan säga att vi otillbörligt gynnar till exempel ATG, säger Ulf Hörnberg.

Som den nu avgående Troperty-vd:n Lena Engström skissade bolagets verksamhet i en intervju som publicerades i Sulkysport (nr 20) i mitten av maj skulle det fullt utbyggda bolaget komma upp i 20-30 personer. Processen att nå dit stoppas alltså nu.

– Vi vill avvakta och se vad som händer och sedan vara beredda att snabbt kunna agera när saker och ting klarrnar. Som det ser ut nu kommer inte speciellt mycket att förändras 2019 när det gäller ATG:s position som travsportens avgörande intäktskälla. Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna. När vi vet det kan vi bygga och anpassa Troperty efter de förutsättningarna, säger Ulf Hörnberg.

Vad som händer på några års sikt är svårare att säga. Det är där saker och ting, förutsättningarna, behöver klarna

Tropertys vd kliver av

Fokustema
ASVT Trottex Auktionslopp
Läs senare

Lottat till Elitloppsfredagen

Två lopp för ston och ett för hingstar och valacker blev utfallet då 14 respektive tio hästar anmäldes till ASVT Trottex Auktionslopp som startar igång själva Elitloppshelgen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Carl Halbak ska starta i ASVT Trottex Auktionslopp. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Carl Halbak ska starta i ASVT Trottex Auktionslopp. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Solvallas fredagstävlingar håller blandad klass vilket i sig inte är särskilt konstigt med tanke på att flera av loppen har samma prispengar som man tävlar om en vanlig onsdagskväll på huvudstadsbanan.

ASVT Trottex Auktionslopp lyser dock upp och innehåller flera fina toppar. I stoklassen är det tveklöst Good Vibes (e. Django Riff) som sticker ut lite extra. Fjolårets Breeders Course-tvåa tillika femma i Svensk Uppfödningslöpning körs denna gång av Erik Adielsson.

Eftersom det blev fler än tolv anmälda hästar i stoklassen så har hästarna delats på två lopp á sju startande i vardera. Det innebär att förstapriset blir 125.000 kronor i respektive lopp.

Pojkarna gör däremot upp i ett lopp då de ”bara” blev tio till antalet så då gäller 250.000 kronor till vinnaren. Mattias Djuses Carl Halbak (e. Orlando Vici) grejade en ännu större prischeck i senaste starten då han vann Margaretas Tidiga Unghästserie och ska nu bland annat strida mot Robert Berghs topphäst Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) som inlett karriären med fyra segrar och två andraplatser.

Startlista ASVT Trottex Auktionslopp – Ston
2.140 meter autostart, förstapris: 125.000 kronor

 1. Good Vibes (e. Django Riff) – Erik Adielsson (Per Nordström)
 2. Västerbo Lookhigh (e. Look de Star) – Tommy Zackrisson (Anders Zackrisson)
 3. Faith Trot (e. Readly Express) – Michael Nimczyk (Hans Ulrich Bornmann)
 4. Valeraine (e. Varenne) – Kevin Oscarsson (Jim Oscarsson)
 5. Initial Club (e. Uncle Lasse) – Jörgen Westholm
 6. Isabelle Sisu (e. The Bank) – Mattias Djuse
 7. Bed of Flowers (e. Raja Mirchi) – Magnus A Djuse (Mattias Djuse)

Startlista ASVT Trottex Auktionslopp – Ston
2.140 meter autostart, förstapris: 125.000 kronor

 1. Visual Alert (e. Uncle Lasse) – Magnus A Djuse (Mattias Djuse)
 2. Mirella Zaz (e. Scarlet Knight) – Tommy Zackrisson (Anders Zackrisson)
 3. Al’s Starlicious (e. Prodigious) – Mattias Djuse
 4. M.T.Ravishing (e. Raja Mirchi) – Joakim Lövgren
 5. Celie Anora (e. Dollar Macker) – Anders Eriksson (Stig H Johansson)
 6. Västerbo Garonne (e. Bird Parker) – Claes Sjöström (Sybille Tinter)
 7. Edgeuptotop (e. Prodigious) – Mats E Djuse (Mattias Djuse)

Startlista ASVT Trottex Auktionslopp – Hingstar/Valacker
2.140 meter autostart, förstapris: 250.000 kronor

 1. Staro Pomerol (e. Lavec Kronos) – Jörgen S Eriksson
 2. Dozen of Oysters (e. Zola Boko) – Claes Sjöström
 3. Idomenio Sisu (e. Googoo Gaagaa) – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 4. Glen (e. Beer Summit) – Emilia Leo (Sara Nordström)
 5. Savoy Brown (e. Classic Photo) – Mika Forss (Petri Salmela)
 6. Dynamite Sensation (e. Orlando Vici) – Björn Goop (Tomas Malmqvist)
 7. Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) – Örjan Kihlström (Robert Bergh)
 8. Donizetti (e. Mahrajah) – Kevin Oscarsson (Jerry Riordan)
 9. Carl Halbak (e. Orlando Vici) – Magnus A Djuse (Mattias Djuse)
 10. Power Doc (e. Muscle Massive) – Åke Lindblom
Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Spel mot ett mål”

Asteroid hade en straffspark på papperet och Erik Adielsson ”missade” inte den chansen.
– Spel mot ett mål, sade segerkusken efter vinsten på Solvalla ikväll.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid och Erik Adielsson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid och Erik Adielsson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Erik Adielsson hittade tidigt till täten bakom USA-födde Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i Scarlet Knights lopp för treåringar och det blev en promenad i parken för Frode Hamres travare.

Erik Adielsson, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Erik Adielsson. Foto: Jeannie Karlsson

– Idag hade vi ett lite tursamt läge invändigt om kanske värsta konkurrenterna. Innan loppet var Asteroid lite aggresiv, men det är ju i loppet det avgörs och då var han som en bil att köra. Han känns fräsch och fin, han var spänstig och reglerbar, sade Erik Adielsson till Solvalla-tv.

1.10 sista 400 meterna

Efter ha öppnat första 500 meterna på 1.13,6 behövde inte Erik Adielsson köra fortare än 1.16,1 första varvet med Mi Ma Ohrtus i rygg.

– Det blev väldigt komfortabelt och han behövde bara sprinta undan 200 meter, fortsatte Adielsson.

Asteroid avrundade sista 400 meterna på drygt 1.10 och landade på 1.14,8a/2.140 meter och vinsten i Scarlet Knights lopp var värd 100.000 kronor.

Det var tredje raka triumfen för Aestorid, vilken köptes för 25.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion i höstas. Treåringen ägs av Global Glide AB i Skövde och han är undan Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899.

Hon tränades av Robert Stewart, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Asteroid – vilken tuffing!

Fokustema
Paralympiatravet
Läs senare

Norsk spårtorsk

Frode Hamres Ecurie D. stod som den stora förloraren när startspåren av Paralympiatravet offentliggjordes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. får inleda Paralympiatravet från samma startspår som han hade vid fjolårets seger i Fyraåringseliten på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ecurie D. får inleda Paralympiatravet från samma startspår som han hade vid fjolårets seger i Fyraåringseliten på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Från spår åtta får nämligen Ecurie D. (e. Infinitif) kliva ut på Åbyovalen ihop med Björn Goop och ta striden mot den äldre, etablerade eliten som samlas.

Desto större lycka i spårtombolan hade den fransktränade duon. Romain Larues Gelati Cut (e. Coktail Jet) hamnade spår två i lag med Gabriele Gelormini och Sylvain Rogers Prix de France-vinnare Delia du Pommereux (e. Niky) startar från spår fyra.

Startlista Paralympiatravet
2.140 meter autostart, förstapris: 1.500.000 kronor

 1. Floris Baldwin – Kristian Malmin
 2. Gelati Cut – Gabriele Gelormini
 3. Racing Mange – Joakim Lövgren
 4. Delia du Pommereux – Eric Raffin
 5. Who’s Who – Örjan Kihlström
 6. Aetos Kronos – Johan Untersteiner
 7. Elian Web – Jorma Kontio
 8. Ecurie D. – Björn Goop
 9. Ble du Gers – Per Oleg Midtfjeld
 10. Very Kronos – Erik Adielsson