Fokustema
Färjestad
Läs senare

Från flyg till trav

Färjestad har fått en ny marknadschef. Emelie Ahlin tar över efter Greger Artursson.
Av
Claes Freidenvall

– Emelie har ingått i Färjestadstravets partnernätverk i flera år via sitt jobb inom sälj och marknad i flygbranschen. Vi har bara goda erfarenheter från den relationen och är glada att vi kan knyta Emelie till oss nu när Greger slutat för att återförenas med FBK Hockey som ungdomsansvarig, säger travbanechef Ken Karlsson i ett pressmeddelande.

Emelie Ahlin.

Emelie Ahlin ser med spänning fram mot sin nya roll på Färjestadstravet:

– Att få kombinera mitt driv med att skapa långsiktiga relationer mellan människor och mitt brinnande intresse för hästar och för sporten. Detta kommer bli en utmaning som jag ser fram emot med stor entusiasm.

Emilie Ahlin börjar sin nya tjänst på Färjestads travbana den 25 september.

Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Redéns kallblodjakt är i hamn

På onsdag startar Bokli Rapp i Jäntungens Lopp med 200.000 kronor i förstapris.
Efter den starten går femåringen i träning hos Daniel Redén – Stall Zet har nämligen köpt halva kallblodet.
Av
Pär Gustafsson
Daniel Redén har snart åter ett kallblod på träningslistan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Daniel Redén har snart åter ett kallblod på träningslistan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Bokli Rapp (e. Mörtvedt Jerkeld) tränas av Odd Dvergsdal och totalt har femåringen startat 30 gånger (7-7-2). Hästen har tjänat 595.809 norska kronor och sprungit rekordet 1.22,9a/1.600 meter. Han är inte okänd på svensk mark. Bokli Rapp var finalist i svenska och norska Kriteriet, Biris uppfödningslopp samt svenska och norska Derbyt. Bästa placeringen nådde han som fyra bakom Tekno Eld i Svenskt Kallblodskriterium.

Enligt Trav och Galopp-nytt har Bokli Rapp betäckt nästan 50 ston i år och planen är att han ska fortsätta som avelshingst i Sverige.

– Jag hade Moe Kungen (e. Moe Odin), 186.000 kr, som gjorde bra ifrån sig, men han blev skadad och jag har sen dess varit ute efter ett kallblod av den bättre sorten. Inte förrän nu har jag hittat en häst som har passat in på mina önskemål. Det blir riktigt spännande redan på onsdag eftersom vi är med på hästen redan nu, säger Daniel Redén till Sulkysport.

10–14 augusti: Startlistor till 3 V75-omgångar

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Tränare sparkad till döds

Franske travtränaren Jean Boillereau är död. Igår vann han lopp i Vichy och när han kom tillbaka till stallet blev han så illa sparkad av en häst att utgången blev dödlig.
Av
Claes Freidenvall

Jean Boillereau tog andra raka med Escroc de Villabon (e. Punchy-These de Villabon) i Prix des Ventes du Marault (€22.000) på 1.14,9 över 2.950 meter.

När han kom tillbaka till stallet på sin gård fick Jean Boillerau en spark i huvudet av en häst och den tog så pass illa att han dog. Jean Boillerau blev 42 år gammal.

Totalt vann Jean Boillerau 898 lopp, 829 i sulky och 69 i monté

Fokustema
Hot'n Cold
Läs senare

”Kommer vi bli straffade”

Att stå med 20 meters tillägg brukar vara tufft.
Att stå med 460 meters tillägg kräver sin häst. Och kusk.
I kvällens Hot’n Cold i Umeå ställs varmblod mot kallblod. Och man undrar lätt hur man som kusk smidigaste hämtar in 460 meter…
Av
Ola Lernå
Rikard N Skoglund ska försöka plocka in 460 meters tillägg i kvällens Hot'n Cold i Umeå. Foto Jeannie Karlsson
Rikard N Skoglund ska försöka plocka in 460 meters tillägg i kvällens Hot'n Cold i Umeå. Foto Jeannie Karlsson

OM kallbloden på start travar 1.30 (nio sekunder per 100 meter) landar de i mål på 192,6 sekunder, eller tre minuter, tolv sekunder och sex tiondelar.
För varmbloden krävs det då en 1.14-tid över 2.600 meter (7,4 per 100 meter) för att ta sig i mål på tre minuter, tolv sekunder och fyra tiondelar.
Variablerna blir dock smått oändliga och skulle varmbloden gå 1.13 över distansen ”vinner” de med 2,8 sekunder – eller 38 meter – givet att kallbloden på start nöjer sig med att trava 1.30.
Förstapriset i loppet är 75.000 kronor och loppet körs som det tionde under kvällen med start 21.33.

Klockan kommer fram?!

– Jag kör normalt aldrig med klocka, möjligtvis i kvallopp, men i övrigt går jag på känsla. Ikväll vete tusan om jag inte tar fram klockan, säger Rikard Skoglund som kör varmblodet Eder Bob från 460 meters tillägg.

Har du läst på loppet?
– Direkt när startlistan var klar började jag räkna. Om de springer 1.30 där framme ska vi köra 1.14 för att hinna dit. Det är väl ungefär så jag räknat. Kallbloden kommer hålla jämn fart, de kommer så att säga köra så fort det går. Det kan man inte göra med varmblod. Drar vi iväg första varvet kommer vi bli straffade. Det är ingen fara om vi kör 1.15 inledningsvis, varmbloden går att reglera farten med lite bättre.

Hur många tillägg har du stått som mest?
– Jag har ju kört ponny och stått väldigt långt bak, men aldrig 460 meter.

Vad är taktiken ikväll?
– Jag måste försöka ha lite split vision och hålla koll på kallblodsfållan för att få en uppfattning hur fort de kör. Jag vill heller inte ligga på innerspår när vi börjar närma oss dem, då kan det bli jäkligt struligt.

Och vem vinner?
– Det ser tufft ut, men inte omöjligt! Jag kommer köra ut bakom Eder Bob med en bra känsla, säger Skoglund.