Fokustema
Det snackas om…
Läs senare

Från Ibrahim Pascha till…

Landets äldsta klassiska lopp är Svensk Uppfödningslöpning och hölls redan 1926.
Sulkysport tittar både framåt och bakåt i det lopp som varit troget Jägersro alla år utom ett.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordstöm, Svante Båth eller Jerry Riordan? Eller någon annan? Vem vinner Svensk Uppfödningslöpning? Foto Sulkysport
Per Nordstöm, Svante Båth eller Jerry Riordan? Eller någon annan? Vem vinner Svensk Uppfödningslöpning? Foto Sulkysport

26 september 1926 kördes det första upplagan av Uppfödningsloppet på Jägersro. Loppet var öppet för svenska, danska, norska hingstar och ston. Distansen var 1.609 meter, det kostade 120 kronor i insats för att tävla om en totalprissumma på 5.200 kronor, varav vinnaren hämtade hem 2.500 kronor.

30 hästar anmäldes, 16 deltog i två avdelningar och den häst som hade den snabbaste tiden dömdes som vinnare. Ibrahim Pascha vann den ena avdelningen på 1.39,9, medan Ingen Bedre noterade 1.45,7 vid sin seger, vilket gav en fjärdeplats i slutprotokollet.

Ibrahim Pascha och Sofus Sörensen. Foto: Jägersrobladet 1927

Ibrahim Pascha vann därefter Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby och blev den första Triple Crown-vinnaren i Sverige.

***

3 gånger har Svensk Uppfödningslöpning ställts in. Åren 1961, 1963 och 1970. Loppet har körts på Jägersro alla år utom ett. 1954 hölls löpningen på Åby med Guide Fortuna och Algot Scott som vinnare.

***

2 av årets finalister i Svensk Uppfödningslöpning har sålts på auktion. Good Vibes (e. Django Riff) delägs av sin tränare Per Nordström och han ropade in stoet på Elitauktionen för 110.000 kronor. På auktion har också Manual Flight (e. Scarlet Knight) sålts och dessutom vid två tillfällen.

Årjängstränaren Kristian Lindberg köpte honom på Kriteriauktionen som ettåring för 70.000 kronor. Drygt ett år senare såldes Manual Flight på tradera.nu för hela 1,6 miljoner.

***

1 i Europa bland tvååringar i år blev Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) när hon travade 1.13,2a/1.640 meter vid sin försöksvinst i Svensk Uppfödningslöpning för Peter Ingves. Hon är den snabbaste tvååringen – oavsett kön – i år. Peter Ingves kommer köra henne i finalen, medan tränaren Per Nordström tar hand om delägda Good Vibes.

***

0 kvinnor har suttit i segersulkyn i Sveriges äldsta klassiker, men däremot har två vunnit som tränare. Först ut var amatörtränaren Annelie Henriksson 1996 med Gardens Mack och sedan dröjde det till 2010 när Anna Forsell med Global Noble.

Jasmine Ising med en annan storloppsfinalist – Ester Wibb. Foto Adam Ström/Stalltz.se

I år finns två kvinnor med som tränare. Icicle (e. Raja Mirchi) tränas av Jasmine Ising och det är hennes första häst som hon tagit till hela vägen till final i Svensk Uppfödningslöpning. Samma gäller för Midas Mirakel (e. Beanie M.M.)  och Nicolina Moxness.

***

3 avelshingstar har sin första avkomma inkvalad till Svensk Uppfödningslöpning. En av dem är Beanie M.M. Hans första kull föddes 2014 och Midas Mirakel tillhör hans femte årgång.
Sex hästar finns registrerade efter Beanie M.M.

Good Vibes ingår i Django Riffs första kull (39 svenskfödda) och sin första avkomma till start har också Beer Summit vars första årgång såg dagens ljus 2016. Islay Mist Sisu är en av 25 avkommor efter Beer Summit födda 2016.

USA:s championhingst Muscle Hill saknar vinst i Svensk Uppfödningslöpning på åtta försök… Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Övriga avelshingstar i årets upplaga som har haft avkommor till start i Svensk Uppfödningslöpning tidigare är: Muscle Hill (8), Orlando Vici (4), Raja Mirchi (4), Maharajah (3), Scarlet Knight (3) och Ready Cash (2).

Bäst har det gått för Scarlet Knight, vars son Belker fick dela segern med Bythebook 2018.
Muscle Hill har på åtta försök en fjärdeplats (Clemenza Am) som bäst. Fyra starter för Felix Orlandos far Orlando Vici har inbringat en andraplats för Racing Mange och en andraplats (Armani Degato) har också Raja Mirchi på lika många chanser.

Maharajah har haft tre finalister med Devil Sound som främsta fanbärare, medan Ready Cash har två oplacerade avkommor i finalen i Svensk Uppfödningslöpning.

***

5 triumfer ståtar Bulwark med och med det resultatet är han främsta avelshingst i Svensk Uppfödningslöpnings historia; Silver Princess 1941, Dresden 1951, Evy Bulwark 1952, Freddy Bulwark 1953 och Hetty Bulwark 1955.

Bulwark. Hämtad ur boken ”Menhammar 70 år”.

Lep Hanover har fyra vinnare – Lespri 1964, Pelle Lep 1976, Lep Curie 1979 och Tangens 1983 – och därefter följer Viking Kronos med tre vinnare; Micro Mesh 2007, Raja Mirchi 2009 och Onceforall Face 2013.

***

3 vinnare som morfar är Pinero är ensam om:; Dresden 1951, Rutherford 1957 och Donau Speed 1958. Elva morfäder har två vinster vardera och en av dem är Yankee Glide med Mister J.P. 2014 och Global Welcome 2017. Skulle Icicle vinna är Yankee Glide uppe på samma antal som Pinero.

Dresden vid sin seger 1951. Foto: Jägersro 60 år

Det kan också nämnas att Dream Vacation kan komma upp till två vinnare som morfar om Dowhatyoudodowell skulle vinna. Han är ju morfar till 2012 års etta Denim Boko (e. Chocolatier) som är undan Radiant Lindy.

***

21 avkommor har Viking Kronos haft i Svensk Uppfödningslöpning och det ger honom topplacering genom tiderna med 21 finalister. Andraplatsen delas mellan Sir Walter Scott och Speed King med 18 avkommor vardera.

***

6 vinnare har Leonard C. Peterson – grundaren till Brodda Stuteri – fött upp och han är i särklass. Hela sex avkommor kommer från stuteriet i Skurup; Minister 1940, Effi Brodda 1942, Sigrid Pinero 1943, Rutherford 1957, Donau Speed 1958 och Harlans Princess 1966.

Fyra vinnare ståtar Nils Bengtsson (Malmö) med och bakom följer Boko Stables, Lutfi Kolgjini och John-Erik Magnusson/Ann-Christin Lorentzon med tre vinster vardera.

***

1 av Frankrikes skickligaste unghästtränare heter Philippe Allaire och han har fött upp och äger Ain’t Misbehavin (e. Ready Cash) tillsammans med hästens tränare Jerry Riordan.
Allaire är indirekt inblandad i flera andra finalister i Uppfödningsloppet.

Philippe Allaire tränade Good Vibes far Django Riff, Ain’t Misbehavins och Mellby Jinxs far Ready Cash, som också är morfar till Lilliannes Love.

***

5 ston, tre hingstar och två valacker återstår i årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning sedan duon Cool Kronos och Match’Em tvingats lämna walk over. Att hälften av deltagarna är ston är inte unikt. Under 2000-talet var det sju ston i final 2003, medan rekordet – åtta ston – är från 1996.

Samtliga startande har chansen att tjäna dubbla förstapris eftersom alla ingår i premiechansningen. Prisskalan ser ut enligt följande: 1.400.000-700.000-350.000-175.000-105.000-70.000 kronor.

***

3 år är det sedan Smokin Joe (e. Lavec Kronos-Knowledge Face) satte svenskt rekord för tvååriga hingstar och valacker med 1.12,6a/1.640 meter. Stonas rekord innehavs av Denim Boko (e. Chocolatier-Radiant Lindy) med 1.12,9, vilket hon noterade som etta i Svensk Uppfödningslöpning 2012. Smokin Joe kom också till final i Uppfödningsloppet, men slutade oplacerad 2017.

Smokin Joe. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

***

6 kval har det körts som mest i Svensk Uppfödningslöpning. Det dröjde till 1995 innan det hölls kval loppet. Det året bjöds det på sex (!) försök till Svensk Uppfödningslöpning och det är fortsatt rekord. De två senaste åren har det bara körts två kval…

***

2-årstävlandet har i alla tider – ja, redan när förra seklet var ungt – varit ett hett diskussionsämne. Förra året sprang de svenskfödda tvååringarna in 12.005.150 kronor. Rekordåret 2017 drygt 13,9 miljoner. Per den 19 november i år har våra yngsta svenskfödda förmågor kommit upp i 9.285.900 kronor – vid samma period ifjol var siffran 9.024.700 kronor, enligt statistik från Svensk Travsport.

Det kan också nämnas att 194 tvååringar varit ute och tävlat och gjorde 464 starter. Förra året var motsvarade siffror 177 startande och 177 starter.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kan Very Kronos bli en Legolas?

Legolas igår – Very Kronos idag, V75-kusken vinner varannat lopp i Sverige, tvååringsstjärnor på kolstybben, snackhäst säljs på auktion och 30 miljoner mer att tävla om i Norge.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

1”Folksportens sista hjälte” var rubriken på det reportage Sulkysport gjorde med Thomas Nilsson om hans – och hela Sveriges – kelgris och stora 1980-talsstjärna Legolas. Kan dagens travsport plocka fram en ny Legolas som går rakt in i allmänhetens hjärtan i framtiden?

– Frances Bulwark och Ego Boy hade en sådan status ute i stugorna och därefter kom Legolas. Jag är rädd för att det är så illa att han faktiskt är den senaste och kanske också blir den siste. Vi som var inne i branschen hyllade stjärnor som Victory Tilly och Järvsöfaks när de stod på topp och det har ju verkligen funnits många hästar som varit bättre än Legolas här i Sverige, men några folkhemshjältar har de aldrig blivit, sade Thomas Nilsson själv i intervjun med Sulkysport för ett år sedan.

Här är den långa intervjun med Thomas Nilsson om livet med Legolas i pdf-format.

Very Kronos och Mia Båth, Sulkysport, Travsport
Mia Båth och Very Kronos ska åka till Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Idag hedras Legolas med sitt minneslopp på Åby, gulddivisionen med 250.000 kronor till vinnaren. Den store favoriten heter Very Kronos (e. Ready Cash). Legolas inledde med 19 raka segrar, Very Kronos å sin sida med tolv – i felfria lopp. Galopper har gäckat och givit både ett, två och tre extra gråa hår hos tränare Svante Båth.

Men har han som femåring mognat med fem starter i rad utan galopp? Sulkysports tipsexpert har fullt förtroende för hästen.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför V75 på Åby signerad Emil Persson.

***

2Tio starter på svensk mark under 2020. Resultatet? Fem segrar, två andraplatser och en tredjeplats! Idag är holländaren Michel F Rothergatter tillbaka på svensk mark när har startar duon Africa Bi (e. Varenne) och King Schermer (e. Trixton) inom V75 på Åby.

Rothergatter har sin träningscamp vid kuststaden Callantsoog i nordvästra Nederländerna, drygt sju mil från Amsterdam, och där finns 20 hästar. Träningen – den sker på stranden!

– Det är perfekt och underlaget blir aldrig dåligt oavsett väder, sade Michel till V65 Direkt.

Africa Bi (V75-2) har tjänat minst pengar av alla i en stotrappa för ston och startar sådeles från spår ett bakom bilen.

– Hon har fått ett bra spår, hon är snabb ut och jag kör för ledningen. Sedan får vi se vad som händer om någon bra konkurrent utmanar. Hon var väldigt bra på Jägersro i senaste starten (trea i ett Diamantstoförsök, reds. anm.), då hon fick en tung resa och känns ännu bättre nu. Normalt går hon barfota bak, men det blir inga problem att tävla med aluminiumskor istället, sade Michel Rothergatter till V65 Direkt.

Treårige King Schermer (V75-3) möter enbart jämnåriga och efter segern i Sverigedebuten på Jägersro i slutet av oktober tog han hem holländska Breeders Crown.

– Han vann väldigt lätt på Jägersro med krafter kvar och att tävla med skor är inga problem, det gjorde han på Jägersro. Hästen är i bra form och har inte gjort några fel så här långt, sade Rothergatter.

***

Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Som 19-åring körde han Prix d’Amérique och karriären har bjudit på många toppar, men också en del dalar. Se senaste två åren har Veijo Heiskanen kört sparsamt, 33 lopp ifjol och knappt det dubbla i år.

Igår i Kalmar tog han största kusksegern på ett par år när han lika säkert som elegant lotsade Kurri Jari Boko (e. make It Happen) till vinst i E3-revanschen i Kalmar med 150.000 kronor i förstapris. En bit in i första sväng övertog Heiskanen ledningen. Genom sista sväng anslöt  Mr Mah Can på utsidan, men Kurri Jari Boko svarade bestämt och vann säkert på 1.14,8a/2.140 meter före Mr Mah Can, gott avslutande Furies Rain och duktige dödenstravande Black Mission.

***

4Det är de två- och femåriga hästarna som står i centrum på Vincennes i eftermiddag. Mest emotsedd är matchen mellan de tvååriga hingstarna Ideal Ligneries (e. Repeat Love) och Italiano Vero (e. Ready Cash) i Grupp III-loppet Prix Ourasi (€50.000). Den förstnämnde, som tränas av Philippe Billard, är obesegrad efter fem starter, medan Philippe Allaires Italiano Vero har tre raka segrar efter att inlett med två diskvalifikationer.

Italiano Vero har slagit banrekord på såväl Enghien (1.14,9a/2.150 meter) som Vincennes (1.13,5a/2.100 meter) i bilstartslopp. Idag handlar det om voltstart och då är det Beautiful Colibris (e. Ready Cash) 1.14,6/2.200 meter som ska sänkas för att han ska kunna titulera sig trefaldig banrekordhållare! Duon utmanas därtill av Thierry Duvaldestins Cristal Money-son In the Money som inlett karriären med två segrar på lika många försök.

De tvååriga stona gör i sin tur upp i Prix Vourasie (€50.000), medan femåringarna tävlar för såväl sadel som sulky. Montéesset Feeling Cash (e. Ready Cash) får bära på favoritskapet i Grupp II-loppet Prix Joseph Lafosse (€85.000) och i det likaledes Grupp II-klassade sulkyloppet Prix Doynel de Saint-Quentin (€85.000) finns kulltoppar som Feerie Wood (e. Rockfeller Center), Fairplay d’Urzy (e. Ready Cash) och Fakir du Lorault (e. Vailliant Cash).

***

5Efter Åbys V75-tävlingar (första start 14.45) tar Skelleftetravet (18.30) vid med kvällstävlingar. I startlistorna finns bland annat Italienfödde Toutre (e. Self Possessed), 1.13,2l/940.356 kr, vars devis mycket väl kan vara ”min bästa tid är nu”. Solängetamatören Lennart Frölanders åttaåring återkommer nu efter nästan tre månaders tävlingsuppehåll och går in i sin säsong. Med skotvång och snart – förhoppningsvis – vinterbanor i norr.

Förra vintern från december till och med februari under barfotaförbudet gjorde hästen sex starter, vann tre lopp och tog en tredjeplats inom V75. 130.000 kronor innebar det i prispengar. Utbytet av vårens, sommarens och höstens elva starter är drygt 30.000 kronor och en seger i ett breddlopp. Så – dags att spola travbanorna när vinterkylan kommer och passa upp för Toutre!

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Rudisha. Foto Mia Törnberg
Rudisha. Foto Mia Törnberg

6Han var stor snackhäst och såldes efter två vårstarter som treåring till Madelene och Roland Wikstén och i regi Robert Bergh blev det bland annat Kriteriefinal. Men karriären har gått lite i stå för toppstammade Rudisha (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos) och ikväll bjuds den nu femårige hästen och lillebrodern till Dibaba ut på auktion. Det är travera.nu som bjuder upp till numera traditionell kvällsauktion på lördagar och tolv hästar går under klubban.

Ett par av dem tävlar på Åby under lördagen, så snacka om att få färskt formintryck. En av dem är Robert Bergh-tränade Baron Frontline (e. Text Me), som i senaste starten slutade tvåa inom V75 och nu startar i klass II-försöket.

Här är hästarna som säljs på kvällen auktion [extern länk]

***

7Prispengarna i Norge höjs med 30 miljoner kronor nästa år, trots att spelbolaget Norsk Rikstotos omsättning 2020 är 228 miljoner kronor lägre än förra året. Det rapporterar det norska travförbundet på sin hemsida.

När det gäller prispengarna kommer det vara samma pengar i januari och februari nästa år och sedan höjd dessa till en högre nivå. Totalt ska det finnas 200 miljoner kronor att tävla om i Norge nästa år.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Segermaskin slog till igen

En seger och två andraplatser blev utdelningen för Anette Lorentzon på Meadowlands i natt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Some Chapter och Dexter Dunn vid nattens triumf på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Some Chapter och Dexter Dunn vid nattens triumf på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Efter ha inlett med två andraplatser med Grosseto Ås och Banzai slog Some Chapter (e. Chapter Seven-Some Kinda Special) till för USA:s framgångsrikaste körsven i år, nya zeeländaren Dexter Dunn.

Anette Lorentzon. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den treårige valacken travade utan rygg, men det spelade mindre roll. På upploppet gick han ifrån med två längder och landade på 1.10,1/1.609 meter efter ha travat sista quartern på 1.08,7. Vinsten var värd 10.000 dollar

För ägarna och uppfödarna ACL Stuteri och Kjell Johanssons Some Chapter var det nionde segern i karriären på 13 starter. Modern Some Kinda Special (e. Cantab Hall-Psychiatrist), 1.12,0/$24.800, har sin första avkomma i Some Chapter.

Hon ingår i samma syskongrupp som Couch Doctor ($420.688), Psychic Spirit ($313.003), Hot Off the Press ($128.580) och Almond Joy ($123.176).

Ostartade mormor Psychiatrist (e. Supergill) är också mormor till Theraputic ($748.157), As Yall Like It ($316.970), Anandamide ($310.346), Master Class ($290.104), Our White Knight ($224.820) och Wineress ($207.044).

Dessutom är Psychiatrist mormors mor till Touchdown Ås ($260.083), The Lionking Ås ($188.301) och Feel Invincible Ås ($135.352).

Stamtavlan är hämtad från worldwidepedigree.com
Fokustema
Inför V75
Läs senare

Från vägran till V75-vinst

Från banrekord i debutframträdandet till tävlingsvägran ett år senare.
Lördagens V75-favorit Kantens Rose (e. Ready Cash) må komma med fem raka segrar i bagaget, men ingen kan påstå att resan varit spikrak.
– Även om jag alltid uppfattat henne som fartfylld måste jag säga att utdelningen varit över förväntan, säger hästens uppfödare, ägare och tidigare tränare Tomas Blom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN

Låt oss börja med att backa bandet. Tomas Blom är alltjämt aktiv som B-tränare med två hästar i stallet och han saknar inte meriter.
Kantens Rose mamma Chivas Bluegrass (e. Pine Chip) gjorde Blom till V75-vinnare och stoet sprang totalt in 675.600 kronor under sin karriär som innehöll åtta fullträffar på 69 försök.

Dessförinnan har han även V75-triumfer med Kanten’s Guy (e. Rosalind’s Guy) som vann såväl Klass III som Klass I-försök, men då var det Magnus Jakobsson som tränade. Faktum var att hästen vann 15 av 45 lopp i karriären.

Ändå får man säga att Chivas Bluegrass är hans bästa häst genom tiderna och – i förlängningen – den han har haft mest nytta av.
Att betäcka henne med Ready Cash har nämligen visat sig vara ett lyckat beslut utifrån hur Kantens Rose har tävlat.

Specialtränad

Ja, åtminstone initialt under karriären samt nu under 2020 års andra halva. Tävlingsdebuten ägde rum i Åmål i oktober som treåring och hade omöjligen kunnat gå bättre.
– Hon vann på 1.16,2/2.080 meter vilket var nytt banrekord för treåriga ston. Så visst märkte jag att hon hade farten som behövdes, men hon har alltid varit speciell. Hon vann lopp som fyraåring också, men på hösten fungerade det inte alls. Vi for till Romme för att tävla, men hon ville helt enkelt inte vara med så vi fick stryka och åka hem, säger Tomas Blom.

Från defilering och fram mot start spände sig helt enkelt stoet så till den grad att hon blev besvärlig att hantera och inte gick att tävla med.
– Då tog jag beslut att testa ett miljöombyte och lämnade henne till Robert Bergh. Han körde sitt koncept hemma och allt verkade bra, men när hon var inne till Åby för att kvala i våras gick det inte alls. Samma sak upprepade sig och det blev inget kval.

Det blev inget kval

Kantens Rose medgörlighet har inte alltid varit den bästa.

Stallets lärling Dwight Pieters fick i uppdrag att ”specialträna” henne inne på Åby och det gav resultat.
Den 4 juni genomförde Kantens Rose ett godkänt kvallopp på 1.16,1/2.140 meter och efter det påbörjades vändningen.
Förvisso med två bakslag genom diskvalifikationer, men de kom inte i följd utan följdes direkt upp med segrar.

Fortsätter med franskt

Nu är de så pass många i följd att Kantens Rose har byggt ett snyggt, prydligt ”staket” á fem raka.
– Visst har jag förstått att det här skulle kunna bli bra bara hon hade huvudet med sig, men resultaten är över all förväntan. Hon har ju gått i dödens flera gånger och vunnit, men kanske var hon lite sämre senast, säger Blom och lägger till:
– Jag vet dock att hon hade haft lite dåliga blodvärden före det, det kan ha spelat in och i sådana fall bör hon väl vara lite vassare denna gång, men… ja, jag tror det blir svårt i morgon. Mycket handlar ju om hur hon hamnar till från sitt sjundespår bakom bilen.

Ett par decemberstarter till tycks vara aktuellt innan Kantens Rose ska få en tävlingspaus. Under tiden kan den nu pensionerade 62-åringen pyssla med den ett år äldre helbrodern Kantens Cash (e. Ready Cash) 1.14,8m/71.100 kr som nu är tillbaka i stallet hemma i Åsensbruk efter period av blandade resultat hos just Robert Bergh.
– Sedan har Chivas Bluegrass ett stoföl efter Prodigious och hon kommer betäckas med Fabulous Wood så vi fortsätter med det franska trots att de kan vara lite besvärliga, säger Tomas Blom.

Inte undra på annat. När hästarna springer åt rätt håll och bestämmer sig för att vara med tycks de oslagbara.
Hur till vida Kantens Rose ska lyckas bärga en sjätte raka seger tycks mest vara en humörfråga!

V75-tips: Förlänger segerraden