Fokustema
Det snackas om…
Läs senare

Från Ibrahim Pascha till…

Landets äldsta klassiska lopp är Svensk Uppfödningslöpning och hölls redan 1926.
Sulkysport tittar både framåt och bakåt i det lopp som varit troget Jägersro alla år utom ett.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordstöm, Svante Båth eller Jerry Riordan? Eller någon annan? Vem vinner Svensk Uppfödningslöpning? Foto Sulkysport
Per Nordstöm, Svante Båth eller Jerry Riordan? Eller någon annan? Vem vinner Svensk Uppfödningslöpning? Foto Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

26 september 1926 kördes det första upplagan av Uppfödningsloppet på Jägersro. Loppet var öppet för svenska, danska, norska hingstar och ston. Distansen var 1.609 meter, det kostade 120 kronor i insats för att tävla om en totalprissumma på 5.200 kronor, varav vinnaren hämtade hem 2.500 kronor.

30 hästar anmäldes, 16 deltog i två avdelningar och den häst som hade den snabbaste tiden dömdes som vinnare. Ibrahim Pascha vann den ena avdelningen på 1.39,9, medan Ingen Bedre noterade 1.45,7 vid sin seger, vilket gav en fjärdeplats i slutprotokollet.

Ibrahim Pascha och Sofus Sörensen. Foto: Jägersrobladet 1927

Ibrahim Pascha vann därefter Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby och blev den första Triple Crown-vinnaren i Sverige.

***

3 gånger har Svensk Uppfödningslöpning ställts in. Åren 1961, 1963 och 1970. Loppet har körts på Jägersro alla år utom ett. 1954 hölls löpningen på Åby med Guide Fortuna och Algot Scott som vinnare.

***

2 av årets finalister i Svensk Uppfödningslöpning har sålts på auktion. Good Vibes (e. Django Riff) delägs av sin tränare Per Nordström och han ropade in stoet på Elitauktionen för 110.000 kronor. På auktion har också Manual Flight (e. Scarlet Knight) sålts och dessutom vid två tillfällen.

Årjängstränaren Kristian Lindberg köpte honom på Kriteriauktionen som ettåring för 70.000 kronor. Drygt ett år senare såldes Manual Flight på tradera.nu för hela 1,6 miljoner.

***

1 i Europa bland tvååringar i år blev Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) när hon travade 1.13,2a/1.640 meter vid sin försöksvinst i Svensk Uppfödningslöpning för Peter Ingves. Hon är den snabbaste tvååringen – oavsett kön – i år. Peter Ingves kommer köra henne i finalen, medan tränaren Per Nordström tar hand om delägda Good Vibes.

***

0 kvinnor har suttit i segersulkyn i Sveriges äldsta klassiker, men däremot har två vunnit som tränare. Först ut var amatörtränaren Annelie Henriksson 1996 med Gardens Mack och sedan dröjde det till 2010 när Anna Forsell med Global Noble.

Jasmine Ising med en annan storloppsfinalist – Ester Wibb. Foto Adam Ström/Stalltz.se

I år finns två kvinnor med som tränare. Icicle (e. Raja Mirchi) tränas av Jasmine Ising och det är hennes första häst som hon tagit till hela vägen till final i Svensk Uppfödningslöpning. Samma gäller för Midas Mirakel (e. Beanie M.M.)  och Nicolina Moxness.

***

3 avelshingstar har sin första avkomma inkvalad till Svensk Uppfödningslöpning. En av dem är Beanie M.M. Hans första kull föddes 2014 och Midas Mirakel tillhör hans femte årgång.
Sex hästar finns registrerade efter Beanie M.M.

Good Vibes ingår i Django Riffs första kull (39 svenskfödda) och sin första avkomma till start har också Beer Summit vars första årgång såg dagens ljus 2016. Islay Mist Sisu är en av 25 avkommor efter Beer Summit födda 2016.

USA:s championhingst Muscle Hill saknar vinst i Svensk Uppfödningslöpning på åtta försök… Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Övriga avelshingstar i årets upplaga som har haft avkommor till start i Svensk Uppfödningslöpning tidigare är: Muscle Hill (8), Orlando Vici (4), Raja Mirchi (4), Maharajah (3), Scarlet Knight (3) och Ready Cash (2).

Bäst har det gått för Scarlet Knight, vars son Belker fick dela segern med Bythebook 2018.
Muscle Hill har på åtta försök en fjärdeplats (Clemenza Am) som bäst. Fyra starter för Felix Orlandos far Orlando Vici har inbringat en andraplats för Racing Mange och en andraplats (Armani Degato) har också Raja Mirchi på lika många chanser.

Maharajah har haft tre finalister med Devil Sound som främsta fanbärare, medan Ready Cash har två oplacerade avkommor i finalen i Svensk Uppfödningslöpning.

***

5 triumfer ståtar Bulwark med och med det resultatet är han främsta avelshingst i Svensk Uppfödningslöpnings historia; Silver Princess 1941, Dresden 1951, Evy Bulwark 1952, Freddy Bulwark 1953 och Hetty Bulwark 1955.

Bulwark. Hämtad ur boken ”Menhammar 70 år”.

Lep Hanover har fyra vinnare – Lespri 1964, Pelle Lep 1976, Lep Curie 1979 och Tangens 1983 – och därefter följer Viking Kronos med tre vinnare; Micro Mesh 2007, Raja Mirchi 2009 och Onceforall Face 2013.

***

3 vinnare som morfar är Pinero är ensam om:; Dresden 1951, Rutherford 1957 och Donau Speed 1958. Elva morfäder har två vinster vardera och en av dem är Yankee Glide med Mister J.P. 2014 och Global Welcome 2017. Skulle Icicle vinna är Yankee Glide uppe på samma antal som Pinero.

Dresden vid sin seger 1951. Foto: Jägersro 60 år

Det kan också nämnas att Dream Vacation kan komma upp till två vinnare som morfar om Dowhatyoudodowell skulle vinna. Han är ju morfar till 2012 års etta Denim Boko (e. Chocolatier) som är undan Radiant Lindy.

***

21 avkommor har Viking Kronos haft i Svensk Uppfödningslöpning och det ger honom topplacering genom tiderna med 21 finalister. Andraplatsen delas mellan Sir Walter Scott och Speed King med 18 avkommor vardera.

***

6 vinnare har Leonard C. Peterson – grundaren till Brodda Stuteri – fött upp och han är i särklass. Hela sex avkommor kommer från stuteriet i Skurup; Minister 1940, Effi Brodda 1942, Sigrid Pinero 1943, Rutherford 1957, Donau Speed 1958 och Harlans Princess 1966.

Fyra vinnare ståtar Nils Bengtsson (Malmö) med och bakom följer Boko Stables, Lutfi Kolgjini och John-Erik Magnusson/Ann-Christin Lorentzon med tre vinster vardera.

***

1 av Frankrikes skickligaste unghästtränare heter Philippe Allaire och han har fött upp och äger Ain’t Misbehavin (e. Ready Cash) tillsammans med hästens tränare Jerry Riordan.
Allaire är indirekt inblandad i flera andra finalister i Uppfödningsloppet.

Philippe Allaire tränade Good Vibes far Django Riff, Ain’t Misbehavins och Mellby Jinxs far Ready Cash, som också är morfar till Lilliannes Love.

***

5 ston, tre hingstar och två valacker återstår i årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning sedan duon Cool Kronos och Match’Em tvingats lämna walk over. Att hälften av deltagarna är ston är inte unikt. Under 2000-talet var det sju ston i final 2003, medan rekordet – åtta ston – är från 1996.

Samtliga startande har chansen att tjäna dubbla förstapris eftersom alla ingår i premiechansningen. Prisskalan ser ut enligt följande: 1.400.000-700.000-350.000-175.000-105.000-70.000 kronor.

***

3 år är det sedan Smokin Joe (e. Lavec Kronos-Knowledge Face) satte svenskt rekord för tvååriga hingstar och valacker med 1.12,6a/1.640 meter. Stonas rekord innehavs av Denim Boko (e. Chocolatier-Radiant Lindy) med 1.12,9, vilket hon noterade som etta i Svensk Uppfödningslöpning 2012. Smokin Joe kom också till final i Uppfödningsloppet, men slutade oplacerad 2017.

Smokin Joe. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

***

6 kval har det körts som mest i Svensk Uppfödningslöpning. Det dröjde till 1995 innan det hölls kval loppet. Det året bjöds det på sex (!) försök till Svensk Uppfödningslöpning och det är fortsatt rekord. De två senaste åren har det bara körts två kval…

***

2-årstävlandet har i alla tider – ja, redan när förra seklet var ungt – varit ett hett diskussionsämne. Förra året sprang de svenskfödda tvååringarna in 12.005.150 kronor. Rekordåret 2017 drygt 13,9 miljoner. Per den 19 november i år har våra yngsta svenskfödda förmågor kommit upp i 9.285.900 kronor – vid samma period ifjol var siffran 9.024.700 kronor, enligt statistik från Svensk Travsport.

Det kan också nämnas att 194 tvååringar varit ute och tävlat och gjorde 464 starter. Förra året var motsvarade siffror 177 startande och 177 starter.

Fokustema
Spelnyhet
Läs senare

ATG lanserar poolspel – på fotboll

Big9 är namnet på ATG:s senaste poolspel som likt Svenska Spels flaggskepp Stryktipset kommer ha spelstopp på lördagar klockan 16:00.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG har lanserat en spelnyhet.
ATG har lanserat en spelnyhet.

Att ATG snickrat på en ett poolspel för fotboll har varit en illa dold hemlighet under en längre period, men informationen om hur det skulle utformas har fram tills måndagsmorgonen varit mindre känd.

Nu står det klart att ATG lanserar en spelform döpt till Big9. Spelet kommer handlar om att tippa utgången i nio av lördagens stora europamatcher i fotboll – plus om det görs över eller under 2,5 mål i respektive match.
Radpriset kommer likt V75 att uppgå till 50 öre och ha spelstopp klockan 16:00.
– Vi började erbjuda sportspel 2019 och är redan ett av Sveriges största bolag när det gäller sportodds. Sedan starten har vi betalat ut 7,5 miljarder i vinster till våra kunder. Nu är det dags för nästa steg, att vässa vårt erbjudande ytterligare med ett nytt poolspel på fotboll, säger ATG:s ceo Hasse Lord Skarplöth i ett pressmeddelande.

Utmaningen för spelarna blir att tippa utgången enligt 1X2-modell i nio matcher, men därtill ska man även ta ställning till om det blir över eller under 2,5 mål i respektive match. ”Både resultattecken och över/under måste vara rätt i respektive match för att det ska bli ett rätt. 
I spelet ingår ett ”Wildcard” som används på en valfri match i omgången och som garanterar ett automatiskt rätt”, går att läsa i pressmeddelandet.

Den nya spelformen ska ha premiär lördag den 23 oktober.

Fakta

SPELFAKTA BIG9

Tippa 1×2 och över/under 2,5 mål i nio fotbollsmatcher. 
Spelaren ska placera ett wildcard på valfri match som därmed blir ett automatiskt rätt.   
Spelstopp: Lördag 16.00. 
Kostnad: 50 öre raden. 
Vinstutbetalning för 9, 8 och 7 rätt.  
Fördelning vinstpooler:
9 rätt: 40%
8 rätt: 20 %
7 rätt: 40 %
Återbetalning: 65 %.  
Jackpot: Om ingen får 9 rätt eller om utdelningen för 8 och/eller 7 rätt understiger 15 kronor går den berörda vinstpoolen vidare till 9-rättspoolen för nästa omgång av Big 9. 
Uppskjuten match: Rättas som vinnare för alla. 

Källa: Pressmeddelande ATG

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Fyra nya hingstar klara för avel

En blev godkänd tack vare sin udda härstamning.
En annan nobbades bland annat på grund av hög inavelskoefficient.
Så här gick det på kallblodens avelsvärdering på Wången i helgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Soldhöjdens Drake och Torbjörn Jansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Soldhöjdens Drake och Torbjörn Jansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Fem hingstar var anmälda till årets svenska avelsvärdering för kallblod och för fyra av dem blev det tummen upp från avelsvärderingsnämnden.

Ende treåringen, Oskar Kylin-Blom-tränade Mjölner Malvin (e. Mjölner Herkules), var en av de godkända. Hästen har kvalat in ill både svenska (tvåa i kvalet) och norska Kriteriet via försöksvinst i år och utsågs dessutom till best-in-show.

Förra året blev Monster Monsun (e. Mörtvedt Jerkeld) godkänd för avel sedan han nobbats både 2013 och 2015. I helgen var det sonen Monster Mustaschs tur att visas och Fredrik Franssons fyraåring fick nådiga nicken.

Detsamma gäller kullkamraten Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage), som i Ola Åsebös regi slutat tvåa i Sleipner Cup-finalen och fyra i Svenskt Kallblodsderby under året. Ifjol vann han bland annat finalen av Norrlands Elitserie.

Samma möderne som Bork Rigel

Outsidern bland de godkända är åttaåringen Pilas Dunder (e. Idenors Tindex). Hästen debuterade först i oktober som fyraåring, har hittills gjort 29 starter (2–2–10) och sprungit in 240.700 kr. Dessa meriter räcker förstås inte för avelsgodkännande, men Pilas Dunders härstamning föll avelsvärderingsnämnden i smaken.

”Hingstens låga släktskap med populationen har avgörande betydelse för beslutet enligt avelsplanen”, motiverade nämnden beslutet att godkänna hingsten.

Pilas Dunder. Källa breedersbible.com

Pilas Dunder är en son till Lars I Erikssons duktige travare Idenors Tindex (e. Pålex K.) som själv bland annat slutade trea i Biris Uppfödningslopp. I aveln har hästen 71 svenska avkommor, där ingen passerat halvmiljonen kronor insprunget. Idenors Tindex har värdeomdöme ”C” för sin förärvning.

Mamma till Pilas Dunder är Bork Pila (e. Tom Brage), som är syster med de norska storstjärnorna Bork Rigel och Röder. Den förstnämnde vann hela 168 lopp på 345 starter och sprang in 13.695.673 norska kronor.

Fakta

Avelsvärdering

Avelsgodkända hingstar

  • Mjölner Malvin 3 år e. Mjölner Herkules-Marine Stjerne e. Lome Elden – 1.26,2ak*/252.714 kr
  • Monster Mustasch 4 år e. Monster Monsun-Myrs Lillith e. Bork Odin – 1.22,2ak/204.845 kr
  • Pilas Dunder 8 år e. Idenors Tindex-Bork Pila e. Tom Brage
  • Soldhöjdens Drake 4 år e. Lome Brage-Dalsjenti e. Pål Even – 1.22,4ak/497.400 kr

Ej godkänd

  • Guli Atom 5 år e. Briskeby Philip-Ternemy e. Elding – 1.27,1am/161.500 kr

Kriteriefemma fick nobben

Den ende som inte fick grönt ljus av avelsvärderingsnämnden var femårige Guli Atom (e. Briskeby Philip). Hingsten tävlade i regi Jan-Olov Persson som ung och slutade bland annat femma i Svenskt Kallblodskriterium på Dannero för två år sedan.

Så här löd nämndens motivering till att nobba hingsten: ”Ännu ej tillräckliga prestationer, veterinära anmärkningar, samt hög inavelskoefficient och hög släktskapsgrad för populationen.”

I Guli Atoms stamtavla är Elding morfar och farfars far och Eldings pappa Rappfot finns representerad på ytterligare ställen, för att nämna ett par exempel.

Guli Atom. Källa breedersbible.com
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Untersteiner tillbaka som etta

Tillbaka som en vinnare med en debutant.
Igår vann Peter Untersteiner i sin comeback i Vaggeryd med Conrads Lill Babs.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner var tillbaka i sulkyn igår i Vaggeryd och vann direkt i sin comeback. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Peter Untersteiner var tillbaka i sulkyn igår i Vaggeryd och vann direkt i sin comeback. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inte mycket till lopp blev det för Conrads Lill Babs (e. Southwind Frank-Oaklahoma Ans) och Peter Untersteiner fick dämpa tempot efter hand. Första 500 meterna öppnades på 1.19,6, varvet på 1.20,6 och till 1.500 meter passerade det treåriga stoet på 1.21.

Desto bättre fart under hovarna blev det sista halvvarvet och Conrads Lill Babs drog iväg i 1.13,5-fart och försvann ifrån sina motståndare med fem längder på 1.19,0/2.140 meter.

För Peter Untersteiner var det comeback i sulkyn. Han har inte kört lopp sedan den 29 juni bland annat för ha drabbats av sömnproblem och för Conrads Lill Babs var det karriärens första framträdande.

Två gånger på auktion

Modern Oklahoma Ans (e. Uronometro), 1.12,1ak*/1.112.533 kr, har varit ute på auktion två gånger. Som ettåring såldes hon på ITS Yearling Sale för 13.000 euro och som femåring ropades Oklahoma Ans tillbaka på Prix d’Amérique-auktionen 2013 för 32.000 euro.

Fakta

Conrads Lill Babs

Ljusbrunt sto 3 år e. Southwind Frank-Oklahoma Ans e. Uronometro
Rekord: 1.19,0m*
Prissumma: 20.000 kr
Resultat: 1 st: 1-0-0
Ägare: Don Corleone Trotting AB, Göteborg
Uppfödare: Ove Konradsson, Falköping
Tränare: Peter Untersteiner, Halmstad
Körsven: Peter Untersteiner, Halmstad
Skötare: Stian Stoum

Expandera

Ove Konradsson har ägt Oklahoma Ans sedan oktober 2016. Två avkommor har hon innan Conrads Lill Babs och det handlar om Ken Warkentin-duon Conrads Diderot, 1.14,6am/247.500 kr, och Conrads Kickoff, 1.14,6ak/28.500 kr. Ifjol fick Oklahoma Ans en dotter efter Maharajah vid namn Conrads Tyra.

Pietro Gubellini tränade Oaklahoma Ans i Italien och Uronometro-dottern vann stoavdelningarna i både Gran Premio Nazionale Filly (€110.000) och Gran Premio d’Europa (€44.000).

Conrads Lill Babs stamtavla. Källa: breedersbible.com