Fokustema
Propulsion-affären
Läs senare

Från nervsnittad till ST-besked

Imorgon håller Svensk Travsport presskonferens om Propulsion-affären.
Läggs alla korten på bordet?
Här är allt som hänt – dag för dag!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redéns Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redéns Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sulkysport berättar nedan i ett tidsdokument vad som hänt på vägen från nervsnittningen den 27 april 2015 till att norska Trav-og Galopp-Nytt avslöjade att Daniel Redén-tränade Propulsion var nervsnittad efter segern i Elitloppet i år.

Vad som står klart är att Daniel Redén och kretsen saknade kännedom om att Propulsion var nervsnittad när hästen såldes på en auktion i New Jersey den 2 augusti 2015.

Lika klart står att Svensk Travsport fått registreringspapper från det amerikanska travförbundet U.S.T.A. att Propulsion var nervsnittad och har missat detta vid ett otal tillfällen och inte minst när hästen importerades och även vid avelsvärderingen i regi Svensk Travsport.

Här är Propulsion från ”start till mål”:


27 april 2015:

Propulsion nervsnittas på höger och vänster framben av veterinär Patricia M. Hogan på Hogan Equine-kliniken på Fair Winds Farm i staten New Jersey i USA.

2 augusti 2015:

Fyraårige Propulsion bjuds ut till försäljning på Tattersalls mixedauktion på Meadowlands. Inga uppgifter gör gällande i auktionskatalogen att hästen har nervsnittats. Hästen ropas in för 210.000 dollar för Stall Zets (Brixton Medical AB) räkning.

Propulsion säljs på Meadowlands. Foto: Simon Hagen/stalltz.se

18 augusti 2015:

En handläggare på det amerikanska travförbundet U.S.T.A. skriver till Propulsions ägare Brittany Farms att det kommit till U.S.T.A:s kännedom att Propulsion blivit nervsnittad och begär in uppgifter om detta, vilket också sker. Två dagar tidigare (16 augusti) anländer Propulsion till Daniel Redéns stall i Örsundsbro.

14 september 2015:

Det amerikanska travförbundet U.S.T.A. skriver i det exportcertikat som är daterat den 14 september 2015 och som sänds till Svensk Travsport att hästen är nervsnittad (low nerved left front, low nerved right front). Uppgifterna om att Propulsion är nervsnittad finns i flera olika dokument som tillsänts ST.

11 september 2015:

Svensk Travsport skickar ut ett brev till Brixton Medical AB att hästen är införd i Svensk Travsports importregister utan notering om att Propulsion är nervsnittad, vilket däremot uppges i exportcertifikatet från U.S.T.A.

14 september 2015:

Stall Zet (Daniel Redén) registreras som ägare till Propulsion på travsport.se.

23 september 2015:

Propulsion tas in på Daniel Redéns träningslista.

7 oktober 2015:

Propulsion debuterar på Solvalla och vinner med Daniel Redén i sulkyn.

8 maj 2016:

Propulsion ska starta i Finlandia-Ajo i Vermo och ST utfärdar exportcertifikat där uppgifter saknas att Propulsion är nervsnittad.

3 november 2016:

Propulsion genomför avelsvärdering utan att någon av avelsvärderingsnämndens fem ledamöter (ordförande Håkan Persson, Stefan Johansson, Ulrika Lundberg samt veterinärerna Lars Johansson och Matts Olof Nord) noterar att hästen är nervsnittad trots att detta finns noterat i det amerikanska travförbundets dokument.

20 november 2016:

Propulsion ska starta på Vincennes i Frankrike. ST utfärdar exportcertifikat där uppgifter saknas att Propulsion är nervsnittad.

7 maj 2017:

Propulsion ska starta i Finlandia-Ajo i Vermo och ST utfärdar exportcertifikat där uppgifter saknas att Propulsion är nervsnittad.

12 oktober 2017:

Propulsion ska starta på Vincennes i Frankrike. ST utfärdar exportcertifikat där uppgifter saknas att Propulsion är nervsnittad.

27 januari 2019:

Propulsion ska starta på Vincennes i Frankrike. ST utfärdar exportcertifikat där uppgifter saknas att Propulsion är nervsnittad.

19 september 2019:

Propulsion ska starta på Vincennes i Frankrike. ST utfärdar exportcertifikat där uppgifter saknas att Propulsion är nervsnittad.

21 januari 2020:

Propulsion ska starta på Vincennes i Frankrike. ST utfärdar exportcertifikat där uppgifter saknas att Propulsion är nervsnittad.

31 maj 2020:

Propulsion och Örjan Kihlström vinner Elitloppet på Solvalla.

Propulsion och Örjan Kihlström spurtar hem Elitloppet. Foto: Mathias Hedlund

2 juni 2020:

Norska Trav-og Galopp-Nytt avslöjar att Propulsion nervsnittades i USA.

3 juni 2020:

Sulkysport plockar fram dokumentet som visar att Propulsion nervsnittats med hjälp av diod-laser på Propulsions båda framhovar på Hogan Equine på Fair Winds Farm den 27 april 2015, vilket framgår av det dokument (se längre upp i texten) som är undertecknat av veterinär Patrica M. Hogan, VMD, Diplomate, American College of Veterinary Surgeous.

3 juni 2020:

Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon berättar att Propulsion tilldelats startförbud. I samma veva skriver Svensk Travsport på sin hemsida:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”

3 juni 2020:

Travförbundets vd Maria Croon intervjuas i en TV4-sändning och lägger skuldbördan i Propulsion-affären på tränaren Daniel Redén.

Svensk Travsports versktällande direktör Maria Croon. Foto: Claes Freidenvall

8 juni 2020:

Svensk Travsport tar in externa utredare för att ”stärka” utredningen runt Propulsion, juristen Pehr Jern och tidigare kriminalpolisen Roger Lindblom från Secorum AB.

7 juli 2020:

Svensk Travsport sparkar utrednings- och säkerhetschefen Steen Morten Eidsmo Johansen med anledning av Propulsion-affären. Anledningen är ”meningsskiljaktigheter” och en direkt utlösande faktor till att hans anställning avslutas var olika uppfattningar mellan Johansen och ST:s verkställande direktör Maria Croon om hur den pågående utredningen av Propulsions nervsnittning ska skötas.

29 oktober 2020:

Svensk Travsport kallar till presskonferens klockan 10.00 om Propulsion i Nordin-salen på Solvalla.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Visade sig från sin bästa sida

När Alien Hill har sina ljusa stunder är hon någonting extra.
Det gav hon uttryck för igår på Solvalla när hon vann ett treåringslopp.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alien Hill övertygade för Jorma Kontio igår på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Alien Hill övertygade för Jorma Kontio igår på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Insatsen var femstjärnig och det behövs en kusk med mer än 10.000 segrar för att greja det här, sade tränaren Reijo Liljendahl i segerintervjun.

Alien Hill (e. Muscle Hill-Alien Lady) kom från ett galoppmisslyckande på Jägersro i ett rikstotolopp, men nu skötte hon sig perfekt.

– Hon är inte så enkel att hantera den här tjejen och jag vill ge en lika stor eloge till Jorma Kontio.

Alien Hill inledde utan rygg, övertog täten strax innan 500-meterspasseringen och efter 1.13,7 första halvvaret kunde Jorma Kontio sänka farten till 1.15,8 vid varvningen.

Jorma Kontio vann fem lopp igår. En av vinnarna var Alien Hill. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sista rundan gick betydligt snabbare och på upploppet försvann Alien Hill ifrån med 3,5 säkra längder på nya rekordet 1.13,3a/2.140 meter.

– Jag hade 1.11 sista varvet på henne. När hon var så bra som hon var ikväll kanske det blir E3-Revanschen i Eskilstuna.

För Alien Hill var det tredje segern i tionde starten och efter gårdagens triumf står hon med 239.000 kronor intjänat, men det är alldeles för lite i förhållande till stoets kapacitet.

Stamtavlan lovar mer

Hon har också en stamtavla som lovar mer. Inte bara för att Alien Hills far heter Muscle Hill, utan hennes möderne är högklassigt. Modern Alien Lady (e. Andover Hall), 1.11,5ak/€160.393, tävlade för Tuomas Korvenoja och hade sitt stora år som fyraåring med segrar i Breeders Crown, Finska Stochampionatet och en tredjeplats i Derbyt.

Fakta

Alien Hill

Ljusbrunt sto 3 år e. Muscle Hill-Alien Lady e. Andover Hall
Rekord: 1.13,3am*
Prissumma: 239.000 kr
Resultat: 10 st: 3-1-3
Ägare: Ravitalli H Laakonen Oy & ML Stable Oy
Uppfödare: Ravitalli H Laakonen Oy & ML Stable Oy
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla

Expandera

Alien Hill är hennes tredje avkomma. Tidigare har hon lämnat My Newt (e. Muscles Yankee), 1.13,1am/241.142 kr, och Alien Scout (e. Love You), 1.15,3am/89.196 kr.

Fullträff i avelsboxen

Mormor Ripley (e. Ride the Night), 1.14,5ak*/113.959 kr, gjorde bara 15 starter och vann sex lopp. I avelsboxen har hon varit en riktig fullträff med avkommor som Jonesy (e. Muscles Yankee), 1.10,7ak/€521.033, och Lewis Ale (e. Andover Hall), 1.10,5ak/€223.

Jonesy vann Finskt Breeders Crown som treåring, året efter tog han hem Derbyt och som äldre segrade Muscles Yankee-sonen i Finskt Mästerskap. Lewis Ale toppade i Finskt Travkriterium, vann Breeders Crown som fyraåring och samma år segrade han i ett försök i Europaderbyt.

Det kan också tilläggas att Ripley ingår i samma syskonskara som Cosmic Ride (e. Express Ride), 1.13,4ak*/€214.226, vilken bland annat segrade i V75:s Jubileumslopp, Grosser Preis von Deutschland och Bild-Pokal.

Stamtavlan från worldwidepedigree.com
Fokustema
Criterium Continental
Läs senare

Power genrepar i Danmark?

Färdigtävlat för Hail Mary, men Power siktas fortsatt mot Criterium Continental.
Det bekräftade Robert Bergh vid en segerintervju på Åby under gårdagen och avslöjade därtill att det kan bli en mellanstart i ett grannland för Europaderbyvinnaren Power innan det stora slaget på Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Power kan komma att genrepa i Danmark eller Norge inför Criterium Contiental. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Power kan komma att genrepa i Danmark eller Norge inför Criterium Contiental. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Eventuellt blir det ett lopp före Continental för Power, det är mycket troligt. Jag har inte bestämt, men det är inte säkert att det blir på svensk mark för han gillar ju att gå barfota bak. Vi får se hur jag värderar vart de andra loppen är och körs, men vi ska försöka passa in ett lopp före innan han går för start i Continental, sade Robert Bergh och fortsatte:

– Det troliga är att det blir en start i Norge eller Danmark.

Vid en snabb anblick på utbudet i de nämnda länderna är utbudet relativt sparsamt och Power kommer då behöva matchas mot äldre hästar.
Onsdag den 16 december körs ett snabblopp på Bjerke över 1.609 meter och två dagar senare finns ett alternativ på Lunden i form av Hästägarepokalen (se bilden). Då handlar det om 2.500 meter voltstart som grundförutsättning, men Power skulle få starta från 60 meters tillägg.

 

Vad det gäller Derby och Breeders Crown-vinnaren Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) blir det däremot ingen start i Criterium Continental.
– Hästen står i Sundsvall och det är brodd. Jag hade svårt att se att jag skulle få till någon bra form genom att träna på brodden, eftersom han är drulig och snubblig. Nu får vi tänka om och ha lite som mål att debutera med honom i april i stället. Det känns bra, han har haft en så fin säsong. Det hade känts väldigt plumpt att dra igång någonting som jag inte ens trodde på, att åka ner till Frankrike. Jag är nöjd med allting. Han är fit for fight i sina ben, det är inga problem, säger Robert Bergh till Kanal75.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tar sats mot Elitloppet!

Goteborg bäst i Polen. Kriterievinnare etta i Paris. Diamant till Goop. Lasixfest på Meadowlands. Det är några av Sulkysports ”Sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill-Brigham Dream), 1.09,6ak*/2.997.716 kr, tar sikte mot Eliloppet igen! Fjolårets Sprintermästare har inte synts på tävlingsbanan sedan tredjeplatsen i Hugo Åbergs Memorial den 28 juli och innan dess hade han vunnit gulddivisionen både i Kalmar (Kalmarsundpokalen) och Örebro (Håkan ”Lillis” Olssons lopp) på de fem framträdanden han gjort under 2020.

– Under två månader var Tae Kwon Deo vid havet i Normandie och nu är han på Menhammar Stuteri för att frysas. Han kommer enbart vara tillgänglig på fryst sperma under 2021. Årsdebuten är planerad till slutet av april och Elitloppet är det stora målet, säger Lutfi Kolgjini.

Tae Kwon Deo avelsvärderades i början av november i Eskilstuna och erhöll 76 poäng, vilket i avelsvärderingsnämndens bedömningssystem innebär ”högt skattat avelsvärde.”

***

2 Derbyvinnare i 19 olika europeiska länder kan Sulkysport presentera idag och detta med hjälpa av den österrikiske journalisten Nikolaus Matzka, som kan upplysa om att Goteborg vann Derbyt i Polen. Det varierar både i prispengar, segertider och banunderlag. Här hittar du alla vinnarna av travets blå band från Belgien till Österrike!

Robert Bergh och Hail Mary vann Svenskt Travderby. Foto Adam Ström/stalltz.se

***

3 Björn Goop har stärkt upp sitt franska stall med ett V75-meriterat, sjuårigt sto. Stonewashd Diamant (e. Gustav Diamant) 1.11,3/€157.931, vann Diamantstoförsök hos Peter Untersteiner 2018 och tävlade även framgångsrikt mot hingstar/valacker i silverdivisionen.

På senare tid har hon funnits hos Victor Gentz, men efter en sjundeplats i franska Mauquenchy i mitten av november så har hon placerats hos Björn Goop.

***

4 Meadowlands kommer att stå som värd för Breeders Crown i USA nästa år och det blir 13:e gången som ”The Big M” arrangerar BC-tävlingarna. Totalt tävlas det om sex miljoner dollar.

Breeders Crown körs på Meadowlands nästa år.

Senast Breeders Crown hölls på Meadowlands var 2016 och därefter har de penningstinna tävlingarna avgjorts på Hoosier Park, Pocono Downs, Mohawk Raceway och i år på Hoosier Park.

***

5 Svensktätt – både två- och fyrbent – blir det på Vincennes i dagens High Five-lopp Prix de Bourigny (€50.000) för fyra- och femåringar med högst 200.000 euro intjänat. Tomas Malmqvist startar danskfödda duon Empire och Eric the Eel, Vincent Martens tar ut Marcello Wibb medan Björn Goop gästspelar bakom Erik Bondos All Wise As.

***

6 Tre banor bjuder på trav i Sverige under torsdagen, där Örebro (första start 12.20) är först ut med fem lunchlopp. Pekka Korpi-tränade Axel Combo (e. Maharajah) är obesegrad i tre starter i Sverige – enda förlusten kom i finska Kouvola – och möter sju svenska treåringar.

Huvudbanan Gävle (18.20) ser andra segervana treåringar i Oskar J Anderssons Readly Lavec (e. Bird Parker), som inlett karriären med tre segrar och ett andrapris på fyra försök, och norske kallblodet Stormjerven (e. Åsajerven) med tre vinster på lika många starter.

På kvällens saxbana Östersund (17.45) blir det lite av ombytta roller. Montéexperten Assault (e. Weingartner) har 30 starter i rad under sadel när han ikväll får på sig sulky för första gången sedan i augusti 2018. 16 segrar har det blivit totalt i monté. Dubbelmiljonären Clemenza Am (e. Muscle Hill har gjort 84 starter, men har aldrig tävlat i monté – förrän ikväll. Per Linderoth anlitar Jenni H Åsberg på hästen i sadeldebuten. Startlistorna hittar ni här!

***

7 Lasix (L) – förbjudet i Sverige – men allt populärare i travsporten i USA. På fredag bjuder Meadowlands på åtta travlopp och av de 80 anmälda så är 52 hästar satta på lasix…