Fokustema
Francais du Gull
Läs senare

Gävles snabbaste slutar

Gävles snabbaste travare genom tiderna – Francais du Gull – lägger tävlingsskorna på hyllan och nästa år ska den fyrfaldige miljonären gå till avel.
Av
Claes Freidenvall
Francais du Gull har gjort sin sista start och går till avel nästa år. Foto: Claes Kärrstrand
Francais du Gull har gjort sin sista start och går till avel nästa år. Foto: Claes Kärrstrand

– Nästa år kommer Francais du Gull att stallas upp på Björkbackens Stuteri för att betäcka, men han kommer alltid att ha sin plats kvar här hemma hos oss, säger tränaren Erik Lindegren i ett pressutskick.

Francais du Gull (e. Jag de Bellouet-Tantiem Gull) har inte startat sedan den 3 maj i Rättvik och det blev tolvåringens sista start.

– Tanken var att han skulle vara med i Speedracet på Solvalla under Elitloppsdagen, men han som aldrig haft problem med benen slog sig på ett framben och fick en blödning på insidan av en kota och efter att ha gått i hagen hela sommaren vore det inte rätt mot honom att börja träna igång och starta nu under hösten, fortsätter Erik Lindegren.

Totalt hann Francais du Gull med 155 starter (15-29-17), tog rekordet 1.09,6ak och tjänade 4.134.847 kronor. Francais du Gull köptes på Kriterieauktionen 2008 för 120.000 kronor och har hela tiden ägts av Stall Åstjärn.

Bland meriterna ska Rommechansen, Färjestads Jubileumslopp och en andraplats i Sweden Cup bakom dubble Derbyvinnaren Mosaique Face nämnas i första hand.

Fokustema
Dover Downs
Läs senare

Gimpanzee mot ny titel?

Den ena har lagt tävlingskarriären på hyllan, den andre har gått till vintervila men Breeders Crown-vinnaren Gimpanzee är still going strong och på torsdag går han ut i Matron Stakes ($208.300) för treåriga hingstar och valacker på Dover Downs.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee startar på torsdags och USA:s vinstrikaste treåring i år kan lägga ytterligare dollar under hovarna på torsdag. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee startar på torsdags och USA:s vinstrikaste treåring i år kan lägga ytterligare dollar under hovarna på torsdag. Foto: Mike Lizzi

Sedan tidigare står det klart att Greenshoe övergår till avel och att Green Manalishi gjort sin sista start för året och satsar mot Svenskt Travderby nästa år. Marcus Melander fortsätter däremot att tävla med Gimpanzee och Matron Stakes är nästa uppgift och det kan även bli ytterligare en start – TVG Open ($350.000) – på Meadowlands den 23 november.

Lennart Ågren, Beautiful Sin och Åke Svanstedt efter segern i Kentucky Filly Futurity. Foto: Simon Hagen, Sulkysport

Gimpanzee och Brian Sears har dragit spår fem bakom bilen och han möter bland annat Åke Svanstedts Marseille och Nancy Johanssons Don’t Let’Em.

De treåriga stonas uppgörelse i Matron Stakes ($176.150) ser två svensktränade travare; Åke Svanstedts Beautiful Sin och Nancy Johanssons The Ice Dutchess, där den förstnämnda var vinnaren i spårtombolan och inleder från spår två bakom bilen på Dover Downs tusenmetersbana.

Startlistor:

Matron Stakes ($208.300)
Treåriga hingstar/valacker.
1.609 meter, autostart.

 1. Marseille (L) – Åke Svanstedt
 2. Pilot Discretion – Andrew McCarthy
 3. Yes (L) – Marcus Miller/Tim Tetrick
 4. Goes Down Smooth (L) – Matt Kakaley
 5. Gimpanzee – Brian Sears
 6. Chin Chin Hall (L) – Dexter Dunn
 7. Don’t Let’Em – Yannick Gingras
 8. No Drama Please (L) – Tim Tetrick

Matron Stakes ($176.150)
Treåriga ston.
1.609 meter, autostart.

 1. Grand Swan – Lewayne Miller
 2. Beautiful Sin (L) – Åke Svanstedt
 3. Evident Beauty – David Miller
 4. Quincy Blue Chip (L) – Tim Tetrick
 5. Only Take Cash – Tim Tetrick
 6. When Dovescry (L) – Simon Allard/Tim Tetrick
 7. Winndevie – Brian Sears
 8. The Ice Dutchess (L) – Yannick Gingras

Fotnot: (L) tävlar med lasix. Kuskarna är preliminära.

Fokustema
Earl Simon
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Niskanen väljer bort B-loppen

Igår räknade Earl Simon i sin tredje raka seger på franska landsorten när han tog hem Prix Pmu Geant A Luce (€36.000) i stor stil i Chartres. Samtidigt väljer Jarmo Niskanen bort de två första B-loppen med sin stjärna och tar en annan väg mot Prix d'Amérique.
Av
Claes Freidenvall
Earl Simon tog sin tredje raka seger på franska landsorten igår. Foto: Gerard Forni
Earl Simon tog sin tredje raka seger på franska landsorten igår. Foto: Gerard Forni

– Jag var inte själv på plats eftersom jag var upptagen med tävlingar på annat håll, men hästen såg verkligen fin ut och han känns väldigt bra för dagen, säger Jarmo Niskanen.

Earl Simon hade lekstuga igår i Chartres.

Svenskägde Earl Simon (e. Prodigious-Tindrana) inledde utan rygg, men 1.400 kvar körde Franck Ouvrie till täten och därifrån var det spel mot ett mål.

Mitt i sista sväng skruvade Franck Ouvrie upp farten och över upploppet joggade Stall Skyttens Earl Simon till seger på 1.14,6/2.825 meter efter ha avslutat sista kilometern på 1.12 med mycket luft under vingarna. Vinsten var värd 16.200 euro.

– Jag har valt att matcha honom mot relativt enkelt motstånd och har haft möjlighet att göra det eftersom Earl Simon inte varit bland de tre i Grupp-lopp under året. Det har varit väldigt lämpliga uppgifter för Earl Simon, fortsätter Niskanen.

Efter Criterium des 5 ans – där Earl Simon slutade sexa – har han vunnit tre raka; Prix de l’Avenir (€26.000) i Le Croisé-Laroche, Prix Credit Mutuel (€24.000) i Chartres och gårdagens Prix Pmu Geant A Luce (€36.000) i Chartres.

– Earl Simon kommer inte gå ut i första B-loppet (Prix de Bretagne, reds. anm.) på söndag, utan jag siktar istället på finalen i Le Trot Open des Regions des 5 ans även om hästen står med 50 meters tillägg där, säger Jarmo.

Final sedan Prix Tenor de Baune

Finalen i Le Trot Open des Regions des 5 ans (€80.000) för femåringar avgörs söndagen den 1 december på Vincennes.

– Det troliga är att vi står över det andra B-loppet (Prix du Bourbonnais, reds. anm.) också den 8 december och satsar på att starta Earl Simon i Prix Tenor de Baune, deklarerar Niskanen.

Femåringsloppet Prix Tenor de Baune (€100.000) avgörs den 22 december på Vincennes och seger i det loppet ger en fribiljett till Prix d’Amérique nästa år.

Who’s Who blir ensam svensk i Prix de Bretagne?

 

Fokustema
Prix de Bretagne
Läs senare

Who’s Who blir ensam svensk i Prix de Bretagne?

Who’s Who verkar bli ensam svensk häst i Prix de Bretagne på söndag, det första riktiga uppladdningsloppet till Prix d’Amérique.
Av
Lars G Dahlgren
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Pasi Aikio skickade Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride) till Grosbois och Ron Kuiper igår (läs: söndag) och bestämmer senare i veckan om hästen ska starta i Prix de Bretagne. Planen är att göra det, vad som kan stoppa att hästar tävlar är om han reser dåligt eller inte acklimatiserar sig snabbt till sin nya miljö.

33 hästar är anmälda till Prix de Bretagne nu på måndagmorgonen. Bland dem finns årets Prix d’Amerique-vinnare Belina Josselyn (e. Love You – Teza Josselyn), tvåan Looking Superb (e. Orlando Vici – Classical Pine) och fyran Davidson du Pont (e. Pacha du Pont – Laguna du Pont), alla tränade av Jean-Michel Bazire.

Långt ner på reservlistan finns de svenskfödda exporterade Alcoy (e. Ready Cash – Divann) som tränas av Vincent Martens och Tomas Malmqvists femåring Calle Crown (e. Great Challenger – Hillary Crown) men för att de ska komma med måste det strykas massor med hästar som tjänat mer pengar än dem innan startlistan blir definitiv på torsdag.

Anmälningslista

Prix de Bretagne, Vincennes söndag, 2.700 meter, förstapris 49.500 euro (hästarna anges i fallande prisummeordning):

 • Belina Josselyn – tränare: Jean-Michel Bazire
 • Bilibili – Laurent Claude Abrivard
 • Traders – Philippe Allaire
 • Django Riff – Philippe Allaire
 • Vitruvio – Alessandro Gocciadoro
 • Draft Life – Louis Baudron
 • Erminig d’Oliverie – Franck Leblanc
 • Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 • Tony Gio – Sébastien Guarato
 • Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
 • Delia du Pommereux – Sylvain Roger
 • Who’s Who – Pasi Aikio
 • Enino du Pommereux – Sylvain Roger
 • Looking Superb – Jean-Michel Bazire
 • Earl Simon – Jarmo Niskanen
 • Valokaja Hindö – Jean-Michel Bazire
 • Chica de Joudes – Alain Laurent
 • Bilooka du Boscail – Yves Hurel

De fem översta på reservlistan:

 • Tessy d’Ete – Philippe Billard
 • Detroit Castelets – Jean Luc Dersoir
 • Calaska de Guez – Jean-Michel Bazire
 • Feliciano – Philippe Allaire
 • Super Fez – Jean-Michel Bazire

De tre främsta i Prix de Bretagne blir direktkvalificerade för Prix d’Amérique. Startlistan blir klar på torsdag.