Fokustema
Läs senare

Francesco fortsatt kung

Inget kunde hindra Francesco Zet från att bärga karriärens tredje Grupp I-seger i Konung Gustaf V:s Pokal.
– Tidigare har han levt på talang och förmåga, men nu har han börjat förstå vad det här går ut på, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Francesco Zet och Örjan Kihlström tar hem Kungapokalen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Francesco Zet och Örjan Kihlström tar hem Kungapokalen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det sömniga intrycket börjar bli ett minne blott. Francesco Zet (e. Father Patrick) är med i matchen på ett helt annat sätt än tidigare och tar steg på alla området.
Nu var han så pass bra med från start att värsta konkurrenten Iznogoud Am (e. Muscle Hill) kunde hållas ut från start och därmed kunde Örjan Kihlström forcera sin häst till ledningen efter 500 meter.
– Jag trodde på förhand att Iznogoud Am var vår värsta konkurrent och ville hålla honom på utsidan. Det gick fort i första kurvan, men han har fin teknik och klarade av att växla tempo fort, sade Örjan Kihlström i Åbys vinnarcirkel.
En halvvarvspassering som gick efter 1.07,7, men däremot ströps farten till 1.12,3 på varvet. Någon riktig körning uppstod egentligen inte på nytt förrän vid utgången av slutkurvan, men Francesco Zet var aldrig nära att släppa någon över bron.
Åke Lindbloms Power Doc (e. Muscle Massive) gjorde ett topplopp från spår tolv och spurtade starkt i vida spår, men kom aldrig hotfullt nära.
– Min häst kändes så pigg in mot upploppet att jag aldrig var orolig. Han kan vara lite sömning, men nu är han betydligt mer på alerten. Jag behövde inte ens rycka tussarna idag utan han gör det han ska. Tidigare har han levt på talang och förmåga, men nu har han börjat mogna mentalt och förstå vad det går ut på. Han var inte tom i mål, sade Örjan Kihlström.

Tredje Grupp I-segern

Efter att vunnit på 1.12,0a/2.140 meter och fyllt på med en miljon kronor står hästen nu med 7.775.000 miljoner kronor i intjänade prispengar efter dussinet starter.
– Jag vågar inte säga att det är den bästa jag haft, men den bästa teknikern. Sedan behöver de ha lite jävlarannama och jag tycker att han lagt till sig med det. Man får som en aura runt sig när är kring hästen, sade Daniel Redén till ATG Live.

Fjolårets storloppsvinster i Svenskt Travkriterium och Breeders Crown följdes upp med den tredje Grupp I-triumfen i Konung Gustaf V:s Pokal.

Francesco Zet är en ren Stall Zet-produkt. Amerikanska modern Shaqline (e. Credit Winner), 1.11,0ak/1.198.978 kr, lyckades aldrig vinna något lopp på svensk mark, medan det blev fyra triumfer i USA hos Jimmy Takter.

Modern Shaqline ropades in på Lexington Selected Yearling Sale för 120.000 dollar. Storebror Shaq Is Back (e. Credit Winner), 1.10,2ak/4.737.337 kr, gjorde starkt ifrån sig på tävlingsbanan i samma veva som Shaqline bjöds ut på auktion i USA.
Shaqline är undan en dotter till Victory Dream vid namn Vivica Hall, 1.12,6*/$113.499, vilken vann fem lopp på 14 starter och däribland Kentucky Standardbred ($110.000) och ett försök i Kentucky Sire Stakes ($40.000).
Förutom Shaqline och Shaq Is Back har hon också lämnat Velocity Hall ($247.062) och V I P Hall ($98.511). Själv ingår Vivica i samma syskonskara som Shipps Belle ($265.335) och Glorious Jazz ($187.128).
Vivica Hall är inte bara upphov till tidigare nämnda travare utan hon är också mormor till Caveat Emptor ($224.451) och Beethirty K ($212.726).