Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Frankrike vs Europa 117-46

Stor dominans av franska hästar i de europeiska loppen. Flera svenskfödda travare på Vincennes. Toppfyraåring i årsdebut. Tillbaka på hemmaplan. En röst har tystnat.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dubai Kronos har köpts av Lutfi Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dubai Kronos har köpts av Lutfi Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Under vintermeetinget 2023-2024 på Vincennes finns 206 lopp som är öppna för europeiska travare och det är 71 fler lopp jämfört med föregående år.

Av dessa 206 har 163 körts och 43 återstår innan vi skriver den 2 mars. De franskfödda travarna har tagit den största delen av segerkakan och ståtar med 117 vinster, medan de utländska har vunnit 46 lopp tillsammans. Italienskfödda travare har tagit hem 19 lopp, medan 14 svenskfödda travare har skurit mållinjen först.

Jörgen Westholms Beat Generation är en av de 14 svenskfödda vinnarna i Paris den här vintern. Foto: Gerard Forni

Så här ser fördelningen ut land för land när det gäller segrar:

Land – Segrar

 1. Frankrike – 117
 2. Italien – 19
 3. Sverige – 14
 4. Belgien – 4
 5. Danmark – 3
 6. Tyskland – 2

En seger vardera har: Norge, Schweiz, Spanien och Österrike.

***

2 Och idag finns nya chanser för de utländska hästarna i de två europeiska lopp som avgörs på Vincennes.

Efter fyra starter i Sébastien Guaratos regi med en femteplats som bästa resultat gör idag svenskfödde Dubai Kronos (e. Ready Cash) debut i ny regi.

Erik Bondo har tagit över vården av den femårige hingsten och låter Ready Cash-sonen testa på en ny disciplin i dagens Prix de Mortagne (€46.000) då det handlar om tävling för sadel och det sker med Francois Lagadeuc på ryggen.

I sexåringsloppet Prix de Corlay (€41.000) tävlar tre svenskfödda, men till Frankrike exporterade hästar. Det handlar om Jo Corbanies Hawker Typoon (e. Maharajah), Antonio Ripoll Rigos Lee Harvey Bros (e. Readly Express) och David Ciniers Luka Modric (e. Canepa Hanover).

Här hittar ni startlistorna till Vincennes tävlingar.

***

3 Jan-Olov Perssons treåringskull förra året handlade mångt och mycket om drottningen Majblomster (e. Tekno Odin), vars fenomenala säsong innehöll nio starter, sju segrar och 1.469.660 kronor i prispengar. I klassikerna var hon felfri och vann Kriteriestoet på Dannero, Stokriteriet på Bjerke och avslutande med triumfen i Oaks på Momarken.

Jan-Olov Perssons börjar ladda igång sina fyraåringar på allvar ikväll. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Bland hingstarna och valackerna hade Jan-Olov Persson inte samma toppår som säsongen före där exempelvis Brolin (e. Lome Brage) vann Kriteriet, men ett av utropstecknen var norskfödde Halsehaugens Loke (e. Tekno Odin), 1.27,6am/195.829 kr, som med tredjeplatsen i Svenskt Kallblodskriterium var bäst av de svensktränade treåringarna.

Ikväll på Bergsåker (första start 18.20) går han in i Derbysäsongen och det blir test av den norska Derbydistansen direkt när han kliver ut över 2.640 meter med bilstart mot äldre hästar. Haslehaugens Loke var inte anmäld till norska Kriteriet förra året, men står kvar i både svenska och norska Derbyt.

Finalerna i klassikerna avgörs i Östersund onsdag den 7 augusti och på Bjerke söndag den 8 september.

***

4 Johanna Johansson-tränade stoet Power Vacation (e. Dream Vacation) hittade sitt livs form i höstas och vintras, där kulmen nåddes med tredje segern på fyra starter i ett diamantstoförsök inom hemmabanan Kalmars V75-omgång i januari.

Efter sista prispengen i STL-finalen på Solvalla är den åttaåriga damen nu tillbaka på hemmaplan när Kalmar (första start 12.20) har dagens lunchtävlingar. I en spårtrappa över sprinterdistans står hon visserligen perfekt inne på pengarna, men startspåret blir också därefter. ”12” står det på nummerbrickan när Jörgen Sjunnesson sitter i sulkyn.

Amatören Johanna Johansson har nio hästar på träningslistan och bland dessa finns tre miljonärer med trefaldige amerikanska unghäststjärnan Samo Different Day (e. Cantab Hall).

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

5 Primadonna Tile (e. Muscle Hill-Juniata Hanover), 1.12,5ak*/781.072 kr, avslutade sin karriär på bästa sätt igår genom att vinna på Åby för Peter Untersteiner. Dessutom på nytt rekord – 1.12,5a/1.640 meter – när hon tog sin 13:e seger i 36:e starten.

– Det hade kunnat bli ännu bättre om hon pallat för träning. Nu går hon till avel och Walner blir hennes första partner. Vi kommer stå tidigt i kön för att titta på hennes avkomma, sade Peter Untersteiner i Åbys vinnarcirkel.

Primadonna Tile går tillbaka till uppfödaren Vestmarka AB efter ha leasats av Stall Kennys Andelshästar. Primadonna Tile är en dotter till Juniata Hanover (e. Cantab Hall-Justgotafeeling), 1.10,7ak/1.743.363 kr, som också lämnat Quenchless Tile (e. Muscle Hill), 1.11,5ak/547.518 kr. Juniata Hanover ingår i sin tur i samma syskonskara som Jedrik Hanover ($263.046) och Not Nice ($105.173).

***

6 Många är de svenska kuskar som blivit intervjuade av Carsten Bundgaard efter ha vunnit lopp på Charlottenlunds travbana. Nu har hans röst tystnat. I måndags vandrade han vidare till de evigt gröna ängarna vid 64 års ålder.

Carsten Bundgaard.

Carsten Bundgaard arbetade i mer fyra decennier som journalist i olika positioner – både i tal och skrift – och under många år var han också Danmarks röst i Trav- och Galoppronden.

Carsten brann både för galopp- och travsport. Han missade aldrig ett tillfälle att få in en dansk nyhet – stor som liten – och hans engagemang för hästsporten avtog aldrig.

***

7 För tre år sedan introducerades Speed Cup i Frankrike och förra året gjordes loppet om till sex kval och en finalomgång. Själva finalomgången består av försök (€25.000) och final (€50.000) samma dag.

Nytt för i år är att Feurs kliver in som försöksbana. Serien inleds den 16 mars i Saint-Galmier. Ifjol tog Gaz d’Occagnes (e. Titan d’Occagnes) och Jean-Michel Bazire hem slutsegern efter ha vunnit sitt försök på 1.11,3a/1.609 meter och travat fem tiondelar snabbare i finalen.

Speed Cup Tour 2024

Datum – Bana

 • 16 mars – Saint-Galmier
 • 9 april – Cavaillon
 • 28 april – Lyon
 • 4 maj – Cavaillon
 • 6 juni – Vichy
 • 14 juni – Feurs

Final:

 • 6 juli – Vichy