Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Frankrikes bästa tvååring?

Frågeställningen i rubriken borde kanske istället formulerats som ett klargörande med ett avslutande utropstecken.
Fairyland (e. Roc Meslois) tog nämligen sin tredje seger i Prix Phaedra (€46.000) och såg är alltjämt obesegrad.
Av
Emil Persson
Fairyland tog sin tredje raka seger och är alltjämt obesegrad. Foto: Gerard Forni
Fairyland tog sin tredje raka seger och är alltjämt obesegrad. Foto: Gerard Forni

Jacques Bruneau är en rutinerad tränare som i synnerhet lyckats väl på unghästsidan där han plockat hem tre Grupp I-lopp under årens lopp.
Nu ser han ut att ha ytterligare en häst för de sammanhangen i form av Roc Meslois-sonen Fairyland. Efter att kvalat på 1.15,8 i Meslay-de-Maine den 12 juli vann han tävlingsdebuten på 1.15,2/2.100 meter i Pornichet i slutet av augusti, bara för att följa upp med ytterligare en seger på 1.16,5/2.200 meter på Vincennes stora bana tre veckor senare.

Därefter blev det ett månadslångt uppehåll innan han under gårdagskvällen lekte hem sin hittills största utmaning, Prix Phaedra med 20.700 euro till vinnaren.

Mathieu Abrivard satte hästen i ledningen efter 300 meter, ryckte in mot upploppet och vann smått överlägset på 1.16,3/2.200 meter utan att hästen verkade det minsta brukad.

Modern Opuntia (e. Goetmals Wood) nådde 50.630 euro intjänat i sin karriär och tog rekordet 1.16,8. Fairyland är hennes fjärde startande avkomma och bland de tidigare har nu sjuårige Aiko (e. Diamant Gede) lyckats bäst med 34.630 euro intjänat.

En siffra Fairyland nu passerade då han är uppe i 40.950 euro efter tre starter.

Vann från dödens

Grupp III-loppet Prix Kurse (€80.000) blev en dramatisk historia. Den ledande favoriten Classic Connection (e. Love You) hade längden till goda kontra Espoir Prestance (e. Ready Cash) när 50 meter återstod, men försvarade sig med galopp i stridens heta.
Espoir Prestance kunde därmed avgå med segern efter att Christophe Martens avancerat fram utvändigt ledaren kilometern före mål.
Segertiden skrevs till 1.14,7a/2.100 meter och triumfen gav 36.000 euro i belöning. Ecume de Reville (e. Hand du Vivier) var tvåa på 1.14,8 och Valchiria Bar (e. Napoleon Bar) var trea på 1.14,8.

Fokustema
Undantagshäst
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Kunnat fortsätta i samma tempo”

Den europeiska travpubliken stod med öppen mun efter gårdagskvällens 1.09,9 från Hillary B.R.
För Sulkysport berättar Magnus Teien Gundersen om superloppet, vad som grundlägger hennes framfart och eventuella starter på svensk mark.
Av
Emil Persson
Hillary B.R. vann på 1.09,9 i sitt uttagningslopp till Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Foto Lars B Persson
Hillary B.R. vann på 1.09,9 i sitt uttagningslopp till Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Foto Lars B Persson

Tolv starter och lika många segrar. Geir Vegard Gundernsen-tränade Hillary B.R. (e. Muscle Hill) är ett undantagssto av sällan skådat slag. Att hon är riktigt bra var ingen nyhet för någon, men att hon redan nu skulle ha en tidsnotering som 1.09,9 i kroppen var det knappast så många som trodde.
När man därtill hör Magnus Teien Gundersen prata om hur Muscle Hill-dottern kändes på den tidsnoteringen är det svårt att inte få rysningar.
– Hon gick med full fart över mål och kändes väldigt stark. Det var faktiskt så att jag fick stoppa henne efter mål, hon hade kunnat – och ville -fortsätta i samma tempo en bra bit till. Som allra fortast körde jag de sista 300 meterna och hon gör detta med fyra skor på hovarna, fast bomull och vanlig vagn. Så visst finns det att plocka av också, säger segerkusken.

Hur fort tror du hon kan springa?
– Riktigt fort… det var långt ifrån botten jag kände igår.

Hur trodde du att det här loppet skulle bli kört på förhand?
– Jag trodde att det skulle bli körning, men givetvis inte på den här nivån. Över sprinterdistans förstod jag att de skulle försöka ta emot henne när hon hade spår åtta och det gjorde de ju också. Thankful stod för en fantastisk insats, men Hillary B.R. var ju faktiskt bara bäst.

Hur pass förberedd var hon inför det här loppet?
– Hon var tränad, men det finns lite lopp till de här hästarna i Norge som tjänat så pass mycket pengar så hon hade ju inget lopp i kroppen sen Halmstad i mitten av maj. Vi hade däremot kört ett banjobb på Bjerke, men jag tror att hon kommer gå framåt och vara ännu vassare i finalen.

Vad är det som gör henne så bra som hon är?
– Hon har en helt enorm styrka, är helt oöm och håller för träningen.

Hur ser matchningsplanen ut efter finalen på Jarlsberg?
– Det stora målet i höst är Stoderbyt. I år är prispengarna ytterligare höjda i det loppet och det står två miljoner norska kronor på spel i och med att vi också har premiechansen så att möta hingstarna är inget alternativ.

Och därefter…? Kan vi få se henne i Sverige?
– Ja, hon är ju inkvalad till Breeders Crown-semifinalerna så visst lär vi gå för det i slutet av hösten, men det är pappa som avgör matchningen och vi ska ju ha hästen med oss. Som det känns nu så kommer vi ha en häst för många stora lopp framöver.

Ni hade även Blueridge Sun som vann det andra försöket i Jarlsberg Grand Prix för ston. Hur långt efter står hon?
– Hon vann ju på en 1.12-tid och behövde inte brukas alls utan vann också på ett bra vis med propparna kvar. Hon är givetvis inte i Hillary B.R.:s klass, men hon är bra och ska köras i ledningen från sitt innerspår om hon kan hålla upp ledningen. Drömmen är givetvis att våra hästar ska vara etta- och tvåa i finalen, men så enkelt är det inte med trav så att vi kan räkna med det på förhand, det vet vi sen tidigare, avslutar Magnus Teien Gundersen.

Fokustema
Hudiksvall
Läs senare

Derbyfyran i årsdebut

På söndag är det enbart kallblodslopp på programmet när Hagmyren är huvudbana.
I det mest penningstinna loppet gör fjolårets norska derbyfyra Månlykke A.M. årsdebut.
Av
Emil Persson
Månlykke A.M. tog åttonde segern i den nionde starten i det första loppet på Umåker ikväll. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Månlykke A.M. tog åttonde segern i den nionde starten i det första loppet på Umåker ikväll. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jan-Olov Perssons häst dyker upp i det klassiska femåringsloppet Linje 5 där 150.000 kronor väntar på vinnaren. Jan-Olov Persson avser själv att köra Månprinsen A.M.-sonen som syns på mellanvolten med bland annat Balder Mollyn (e. Wik Stjernen) och Lome Diamant (e. Moe Odin) jagandes 20 meter bakom.

I högsta klassen – Sleipners Elitlopp – Järvsöfaks – ser Lome Brage (e. H.G.Balder) ut att komma till dukat bord även om Pydin (e. Moe Odin) likaså finns med i startlistan.

I Hälsinglands Treåringspris möts återigen den efter fyra starter obesegrade Axel Sigfrid (e. Horgen Tore) och Tekno Jerven (e. Tekno Odin).

Startlistorna blir klara i sin helhet under eftermiddagen.

Fokustema
EM
Läs senare

Lärlingsligan på Mallorca

Son Pardo-banan på Mallorca är skådeplatsen när årets upplaga av Lärlings-EM avgörs under fredagen.
Mats E Djuse är den svenska representanten som ska försöka bärga Sveriges sjunde guld i tävlingen och det första sedan år 2006.
Av
Emil Persson
Mats E Djuse segerdefilerade bakom Robert Bergh-tränade Hakon Von Haithabu i fjolårets upplaga av Ungdoms-SM. På fredag ska han försöka jaga nytt guld, men då på spansk mark. Foto Sidmakarn
Mats E Djuse segerdefilerade bakom Robert Bergh-tränade Hakon Von Haithabu i fjolårets upplaga av Ungdoms-SM. På fredag ska han försöka jaga nytt guld, men då på spansk mark. Foto Sidmakarn

Då var det Johan Untersteiner som vann Lärlings-EM när det avgjordes i Finland, men nu får alltså Mats Djuse bege sig söderöver. Son Pardo-banan är den klart mest moderna och utvecklade på den soliga ön och där kommer Djuse och hans tolv konkurrenter mötas i fyra lopp under fredagen.
I samtliga lopp gäller 2.150 meter autostart som förutsättningar med 2.000 euro i samlad prispott i respektive lopp (920 euro).

Varför just Mats E Djuse representerar Sverige utvecklar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson på travsport.se:
– Det är flera parametrar men till exempel måste man ha licens, vara svensk medborgare, vara anställd och vunnit mer än 5 och mindre än 100 segrar när man tas ut, säger Johansson och lägger till att Mats var överst på listan utav de som uppfyllde alla krav.

Deltagande kuskar i årets Lärlings-EM:
Namn, ålder, land

 • Marc Moës, 20, Belgien
 • Niki Finnström, 21, Finland
 • Matthias Legros, 17, Frankrike
 • Jonathon Cowden, 19, Irland
 • Lorenzo Callegaro, 24, Italien
 • Micha Brouwer, 19, Nederländerna
 • Per Velte Kals, 22, Norge
 • Coloma Roig Monserrat, 23, Spanien
 • Mats E Djuse, 20, Sverige
 • Veronika Porsova, 24, Tjeckien
 • Lisa Hanikirsch, 23, Tyskland
 • Laszlo Veres Jr, 23, Ungern
 • Dominik Duda, 25, Österrike