Fokustema
Läs senare

Fransk Grupp I-skräll

Felicano stod för en stor överraskning då han vann lördagens Prix de l'Etoile (€200.000) på Vincennes.
Av
Emil Persson
Feliciano vann Prix de l'Etoile (€200.000) till 22 gånger pengarna. Foto: Gerard Forni
Feliciano vann Prix de l'Etoile (€200.000) till 22 gånger pengarna. Foto: Gerard Forni

Den av David Thomain styrde fyraåringen jagade ihop med femåringarna från 50 meters tillägg på fyra treåringar. Bland dem fanns Green Grass (e. Bold Eagle) som drog iväg med 1.09,2 de första 1.175 meterna i lag med Gabriele Gelormini och fullt naturligt fick stumma ben på kuppen.

Thomain hade gått med som femtehäst längs sargen på avstånd ihop med den av Philippe Allaire-tränade hästen och kom ut perfekt i andra utvändigt 700 meter före mål. Attacken sattes in 300 meter före mål och in mot upploppet blev det till och med utrymme att styra ner hästen på insidan om Good Boy Ligneries (e. Un Med d’Heripre) som hade tagit över befälet.

Felicano avgjorde enkelt före Falcao de Laurma (e. Uniclove) som flög fram från femte utvändigt medan Estola (e. Nectar) nöp tredjeplatsen efter att skuggat Felicano.

Good Boy Ligneries tappade aktionen de sista 100 meterna och diskvalificerades som målfyra.

Förstapremien uppgick till 90.000 euro och segertiden blev mycket starka 1.10,2/2.200 meter.

Första Grupp I-segern

Tävlingsdagens andra Grupp I-lopp var Prix de Normandie (€200.000) för de femåriga montéhästarna. Här bärgade fjolårets Prix du President de la Republique-tvåa Etoile de Bruyere (e. Kenor de Cosse) sin första Grupp I-seger då hon reds till vinst av Adrien Lamy. Han hade omöjligen kunnat lagt upp loppet bättre och satt med som tvåa i andraspår hela vägen.
När 800 meter återstod var det Evangelina Blue (e. Speedy Blue) som blev hennes draghjälp vilket höll till tredjeplatsen, men istället var det Evening Star (e. Magnificent Rodney) som var hennes kvarvarande hot in mot mållinjen. Det blev rejäl strid, men Etoile de Bruyere höll undan med knapp marginal på 1.13,5/3.000 meter, en seger värd 90.000 euro.

Det är Charles Dreux som tränar stoet.

1.10-tid under sadel

I fyraåringsloppet Prix Ceneri Forcinal (€100.000) för de fyraåriga montéhästarna vann Sebastien Guartos Fleche Bourbon (e. Saxo de Vandel). Hon bar Alexandre Abrivard på ryggen och spårade hela vägen på nya rekordet 1.10,9/2.175 meter. Tidigare i somras vann hon Prix du President de la Republique (€200.000) och visade nu att Feeling Cash (e. Ready Cash) och Ferreteria (e. Goetmals Wood) som var närmast bakom inte är på hennes nivå i nuläget.

I Prix d’Avallon (€55.000) för fem- och sexåriga ston blev det en svensktränad vinnare genom Anders Lindqvists Vipera Killer Gar. Den femåriga Varenne-dottern spårade hem loppet i lag med Eric Raffin på strålande 1.10,0a/2.100 meter och har nu vunnit tre lopp inom loppet av två och en halv månad på Vincennes.

Ugolinast (e. Civil Action) slutade tvåa på behörigt avstånd, svenskfödda Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) trea och Dream Lane (e. Pastor Stephen) femma i sin debut för Tomas Malmqvist.

Hon fick 2.500 euro för sin placering på 1.11,7 medan Malmqvists andra häst i loppet Current Affair (e. Love You) blev utan prispengar liksom Sverigebekanta Visa As (e. Varenne) vilken blev diskvalificerad.

Fokustema
Yonkers Raceway
Läs senare

Lottat till VM-loppet

På lördag kväll – svensk tid klockan 21.00 – avgörs Yonkers International Trot i New York och det lopp som i svensk folkmun går under epitetet ”VM-loppet”.
Av
Claes Freidenvall
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.
Cruzado Dela Noche efter fjolårets seger i VM på Yonkers Raceway.

Fyra av deltagarna i Yonkers International Trot ($1.000.000) har svenska inslag. Marcus Melander-tränade Cruzado Dela Noche är blågul representant i loppet och Stall Courants travare är dessutom titelförsvarare i VM efter fjolårets triumf.

Jägersrotränaren Conrad Lugauer representerar Tyskland med tyskfödde Norton Commander, Anette Lorentzons Guardian Angel Ås tävlar under amerikansk flagg och Erik Adielsson kör Uza Josselyn i Schweiz rödvita färger för René Aebischer.

Hela 500.000 dollar väntar vinnaren och distansen är 2.011 meter på Yonkers Raceways 800-metersbana.

Startlista:

Yonkers International Trot ($1.000.000)
2.011 meter, autostart.

  1. Slide So Easy – Flemming Jensen (Flemming Jensen)
  2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Junior Guelpa)
  3. Atlanta – Yannick Gingras (Ron Burke)
  4. Uza Josselyn – Erik Adielsson (René Aebischer)
  5. Zacon Gio – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
  6. Marion Marauder – Scott Zeron (Paula Wellwood)
  7. Cruzado Dela Noche – Brian Sears (Marcus Melander)
  8. Lionel – Göran Antonsen (Göran Antonsen)
  9. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick (Anette Lorentzon)
  10. Norton Commander – Conrad Lugauer (Conrad Lugauer)
Fokustema
Ungdomssatsning
Läs senare

Redén-stipendiater klara

Freja Borg, 18, från Kalmar och Anna Ek, 17, från Gävle är de två första ungdomarna som får chansen i Daniel Redén, Stall Zets och Ramuddens ungdomssatsning.
Av
Ola Lernå
Anna Ek.

– Det är otroligt roligt att det var så många ansökningar. Det gjorde valet svårare, men Freja och Anna visade verkligen i sina ansökningar att de vill gå långt inom travsporten, säger Daniel Redén i ett pressmeddelande.

Under höstlovsveckan (28 oktober till 1 november) kommer Freja och Anna att bo på Stall Zets Furuby Gård och där ingående studera Daniel Redéns träningsfilosofi. Allt för att ge dem ännu bättre möjligheter att lyckas i sina respektive travsportkarriärer. Efter veckan har de officiellt Daniel Redén som mentor.
– Utgångspunkten var att hitta de ungdomar som visar att de vill mest. För vår del är det viktigt att vi gör skillnad i de samarbeten vi går in i. Det här känns som en mycket bra start, säger Hans-Olov Blom, vd för Ramudden.

”Viktigt att ge något tillbaka”

Travsportens strategiarbete Pegasus handlar i grunden om rekrytering och utbildning. Daniel Redén är noga med att påpeka detta.
– För min del är det viktigt att ge något tillbaka till sporten. Precis som andra sporter behöver vi hela tiden rekrytera. Och då handlar det både om att få in nya människor, men också ge bättre förutsättningar till de som redan kommit in i sporten, säger Daniel Redén.
Freja Borg och Anna Ek blev både glada och överraskade när de fick samtalet från Daniel Redén.
– Det är ett mycket bra initiativ av Ramudden och Redén och jag är fantastiskt tacksam över att jag får vara en av de första som får åka till Furuby Gård. Det här ska bli väldigt spännande, säger Freja Borg.
– Jag är otroligt tacksam för att jag får denna möjlighet. Att få utöka mina kunskaper på Daniel Redéns gård gör det inte mindre spännande och intressant, säger Anna Ek.

Freja Borg.
Fokustema
Lexington Selected Yearling Sale
Läs senare

Två dyringar till Melander

Två av Lexington-auktionens dyraste ettåringar går i träning till Marcus Melander och däribland Propulsions helbror.
Av
Claes Freidenvall
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm
Stall Zet köpte Propulsions helbror Damien för en miljo dollar och går nu i träning till Marcus Melander. Foto: Cane Run Farm

– Det är väldigt kul och jag är jättetacksam att Bengt (Ågerup) och Daniel (Redén) vill lämna in Damien till oss, säger Marcus Melander.

Damien. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sedan tidigare har Marcus Melander haft hästar åt Stall Zet, men ingen i den här prismässigt högoktaniga kalibern. Propulsions helbror Damien (e. Muscle Hill-Danae) ropades in för en miljon dollar och är den näst dyraste ettåringen som sålts på auktion i världen.

– Det är klart att det är mycket pengar, men samtidigt var det en väldigt fin häst förutom att han har stammen. Jag är väldigt exalterad över att få in Damien i träning och han stack verkligen ut bland många andra fina ettåringar som såldes i Lexington.

Dyraste stoet

Totalt fick Marcus Melander med sig hem 25 ettåringar från Lexington, varav 14 som såldes på auktionen. En anna dyrgrip är stoet Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) och hon köptes av Lennart ”Srf Stable” Ågren för 600.000 dollar. Det är det högsta belopp som betalats för ett sto på auktion.

– Det känns väldigt bra att få in henne också och över lag var hela gruppen ettåringar vi fick in väldigt fina hästar.

Ineffable är undan Jolene Jolene (e. Muscle Hill-Celebrity Speedie), 1.09,7*/$239.637. Hon var Merrie Annabelle-tvåa för Jonas Czernyson och har en avkomma sedan tidigare; tvååriga Crucial (e. Father Patrick), 1.10,5/$127.0123, finalfyra i Jim Doherty Memorial (f.d. Merrie Annabelle), tidigare i år.

Ineffable. Foto: Lina Alm

Damien är ju helbror med Propulsion (e. Muscle Hill), 1.08,1ak*/30.995.693 kr, och i samma syskonskara ingår också Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$873.450, och D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,2/$450.683.

Dream Together vann lopp så sent som igår på Mohawk Raceway. Damiens mor Danae (e. Andover Hall), 1.11,1*/$531.001, gjorde också starkt ifrån sig på tävlingsbanan med seger i Hambletonian Oaks.

Dyraste ettåriga hingstarna som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År

1 Maverick (e. Father Patrick-Designed to Be) – 1.100.000 (2019)
2 Damien (e. Muscle Hill-Danae) – 1.000.000 (2019)
3 Detour Hanover (e. Andover Hall-D Train) – 825.000 (2011)

Dyraste ettåriga ston som sålts på auktion:

Namn (stamtavla) – Pris (dollar) – År
1 Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene) – 600.000 (2019)
2 Courtney Hall (e. Garland Lobell-Canne Angus) – 500.000 (2003)
3 Future Secured (e. Cantab Hall-Thatsnotmyname) – 500.000 (2015)
Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill-Thatsnotmyname) – 500.000 (2018)