Fokustema
Elitloppet, final
Läs senare

Fransk superskräll i Elitloppet

En närmast osannolik utveckling av Elitloppet från defilering till målgång ledde fram till Dijon som Elitloppsvinnare.
Av
Emil Persson
Romain Derieux vann Elitloppet med egentränade Dijon. Nästa söndag gör han sin första start efter den stora segern på Solvalla. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Romain Derieux vann Elitloppet med egentränade Dijon. Nästa söndag gör han sin första start efter den stora segern på Solvalla. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Dramatiken började med att nationalklenoden Readly Express (e. Ready Cash) uppvisade hälta i flertalet provstarter och helt korrekt togs ur loppet. Med strykningen på en av förhandsfavoriterna fick plötsligt sex hästar bättre utgångsläge, däribland Dijon (e. Ganymede) som hamnade på bricka fyra bakom vingen.

Romain Derieux utnyttjade det faktum med att tokladda från bricka fyra bakom bilen varpå Dijon flög förbi Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib). Det kostade 1.08,1 första halvvarvet och i samma skede skiftade Örjan Kihlström position från andra utvändigt till dödspositionen bakom Propulsion (e. Muscle Hill).
Jos Verbeeck satt låst i vinnarhålet med Aubrion du Gers, men valde helt sonika på att flytta på Next Direction (e. Orlando Vici) som satt som tvåa i andraspår för att få den positionen när varvet återstod.
Där satt Verbeeck nöjd när varvet passerades på 1.09,9 och han rörde inte på sig förrän upploppets början. Aubrion du Gers flög fram och närmade sig meter för meter, men attacken sattes in för sent och bar inte frukt.
Dijon höll undan och tilldömdes segern efter att måldomarnämnden specialstuderat hans rörelsemönster över målgång. Dijon tappade nämligen stilen en aning och det fanns tendens att rörelsemönstret gick mot passgång, men man valde alltså att bedöma det som att han höll sig i korrekt gångart.

Segertiden skrevs till 1.10,3a/1.609 meter och Dijon belönades med tre miljoner kronor.

Spänd väntan för Romain Derieux innan resultatet kunde tillkännages. Foto Mia Törnberg

”Svårt att ta in”

Romain Derieuxs häst tillhörde de fem första att bli inbjuden till Elitloppet efter att slutat tvåa i Criterium de Vitesse på 1.09,0 bakom Readly Express. Genrepet i Prix de l’Atlantique lämnade en del övrigt att önska, men till söndagens stora lopp var hästen satt i bästa tänkbara slag samtidigt som Derieux hade en del tur. Dels med strykningen av Readly Express i finalen som gav honom ett bättre startspår, men även i försöksloppet där han fick fritt utrymme rakt fram från tredje invändigt efter att Ulf Eriksson bytt spår med Milligan’s School.
Man ska dock ge turen en chans i loppen och det var verkligen något som Romain Derieux gjorde.
– På förhand var jag nöjd om vi kunde ta oss till final. Hästen trivs på den här banan och öppnade jättesnabbt i finalen när vi satt på honom ett stängt huvudlag, sade Romain Derieux och tillade:

– Jag har tittat på det här loppet sen jag var barn och det är svårt att ta in att vi lyckats vinna Elitloppet. Allt stämde för oss idag. Jag har ett följe på 15-20 personer som tagit sig hit idag och stöttat oss. Och så den här publiken som även stöttar de utländska hästarna, det är stort, sade Derieux.

Jag är jätteledsen, men är säker på att jag tog rätt beslut att inte låta honom starta

Aubrion du Gers fick behålla andraplatsen bakom Dijon trots att han helt sonika flyttade på Next Direction varvet före mål. Däremot fickhan  10.000 kronor i böter och tre dagars avstängning för snäv körning/ridning.

Tredjeplatsen gick till Petri Salmelas Makethemark (e. Maharajah) som satt fast med sparade krafter i vinnarhålet. Propulsion fick nöja sig med fjärdeplatsen från dödspositionen. Elitloppet har nu resulterat i två andraplatser och två fjärdeplatser för Daniel Redéns häst som alltså inte fått kröna sin karriär med en superseger på hemmabanan.

Björn Goop intervjuades efter loppet kring beslutet att låta Readly Express stå över starten i Elitloppet:
– Jag är jätteledsen, men är säker på att jag tog rätt beslut att inte låta honom starta. Readly Express är en champion och han ska avsluta sin karriär på ett sådant vis, med en seger, sade Goop till TV4.

Så kördes Elitloppet

Readily Express galopperade I provstarten och ströks till Elitloppsfinalen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Fokustema
Ny drömgräns
Läs senare

Dave Palone till 19.000

Världens segerrikaste kusk genom tiderna sprängde en ny gräns idag. På hemmabanan Meadows räknade Dave Palone in sin 19.000:e seger i karriären.
Av
Claes Freidenvall
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se
Dave Palone passerade en ny drömgräns idag, 19.000 segrar. Foto: stalltz.se

Jubileumsvinsten kom bakom tioårige valacken Southwind Warsaw (e. Chocolationer) och han var en av tre vinnare från Dave Palones segervana händer idag.

Dave Palone. Foto: stalltz.se

Från vinnarhålet avgjorde Southwind Warsaw med nästan en längd på 1.13,0. Tidigare under dagen hade Palone vunnit med passgångaren Amazing Sofi (e. Russell Hanover) på 1.10,5 och han avslutade med att vinna bakom Danikova (e. Bettors Delight).

Milstolpar i karriären

Några tidigare milstolpar att nämna när det gäller Dave Palone. Den 5 juli 2012 klev han förbi Herve Filions amerikanska rekord med 15.181 segrar och drygt två år senare blev han den segerrikaste kusken i världen då Heinz Weverings 16.754 vinster placerades i historieböckerna.

Idag ståtar Heinz Wewering med 16.909 vinster, medan han som tränare tagit hela 19.377 triumfer. För Herve Filion, som dog för drygt två år sedan, blev det totalt 15.180 vinster.

Sedan den dagen – den 14 november 2014 – har Dave Palone fyllt på med nya triumfer och nu är han på väg mot 20.000 vinster. När det gäller inkörda pengar ståtar Palone med drygt 144 miljoner dollar.

Fotnot: segerrikaste jockey genom tiderna är Russell Baze med 12.842 vinster.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Vilket supermöte!

Meadowlands bjuder på topptävlingar på lördag och TVG Open Trot ($350.000) för treåriga och äldre travare blir ett riktigt tungviktsmöte mellan svensktränade kvartetten Gimpanzee, Guardian Angel Ås, Manchego och Six Pack.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee möter den äldre USA-eliten på Meadowlands på lördag. Foto: Mike Lizzi

Marcus Melanders Gimpanzee får verkligen ett riktigt elddop när treåringen ska möta den äldre amerikanska eliten och några av de snabbaste travarna genom tiderna.

Manchego och Dexter Dunn. Foto: Lisa Photo

Gimpanzee kommer närmast från seger i Matron Stakes och Breeders Crown. Det sistnämnda loppet vann också Nancy Johanssons Manchego och hon har också satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Stentuffa duon Six Pack och Guardian Angel Ås är inte heller några dunungar i sammanhanget.

Darling Mearas möter Atlanta

Stonas uppgörelse i TVG Mare Trot ($175.000) har endast lockat fem travare och däribland svenskfödda Darling Mearas. Hon har dock ingen enkel uppgift och ställs bland annat emot Hambletonian-vinnaren Atlanta.

Tvååringarna gör också upp om stora pengar i Valley Victory ($505.000) och Goldsmith Maid ($475.100) för hingstar/valacker respektive ston. Det är svensktätt i båda löpningarna när det gäller de tvåbenta, men det startar också två svenskfödda ston i Goldsmith Maid; Anders Ströms uppfödning Hall of Am och Margareta Wallenius-Klebergs Common Sense.

Startlistor:

TVG Open Trot ($350.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Six Pack – Åke Svanstedt
 2. Gimpanzee – Marcus Melander
 3. Mission Accepted – Ron Burke
 4. Fiftydallarbill – Katricia Adams
 5. Manchego – Nancy Johansson
 6. Guardian Angel Ås – Anette Lorentzon
 7. Lindy the Great – Domenico Cecere

TVG Mare Trot ($175.000)
1.609 meter, autostart.

Häst – Tränare

 1. Atlanta – Ron Burke
 2. Emoticon Hanover – Luc Blais
 3. Beautiful Sin – Åke Svanstedt
 4. Hannelore Hanover – Ron Burke
 5. Darling Mearas – Åke Svanstedt

Valley Victory ($505.000)
Tvååriga hingstar/valacker
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Book Seven (e. Chapter Seven) – Julie Miller
 2. Amigo Volo (e. Father Patrick) – Nifty Norman
 3. St Martins (e. Trixton) – Lucas Wallin
 4. Moveoutofmyway K (e. Muscle Massive) – Norm Parker
 5. El Ideal (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt
 6. Ready For Moni (e. Ready Cash) – Per Engblom
 7. Southwind Fulton (e. Muscle Hill) – Lucas Wallin
 8. Chestnut Hill (e. Muscle Hill) – Nifty Norman
 9. Rome Pays Off (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 10. Patriarch Hanover (e. Father Patrick) – Ron Burke

Goldsmith Maid ($475.100)
Tvååriga ston
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Tränare

 1. Sister Sledge (e. Father Patrick) – Ron Burke
 2. Senorita Rita (e. Chapter Seven) – Linda Toscano
 3. Hall of Am (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 4. Winter Olympics (e. Muscle Mass) – Åke Svanstedt
 5. Queen of the Hill (e. Explosive Matter) – Per Engblom
 6. Common Sense (e. Trixton) – Åke Svanstedt
 7. Musclesandmascara (e. Muscle Hill) – Jonas Czernyson
 8. Tricky Sister (e. Trixton) – Andrew Harris
Fokustema
Jägersro
Läs senare

Born Winner stannar hemma

Mizita Sound ströks igår. Nu står det klart att även Born Winner missar lördagens final i Svensk Uppfödningslöpning.
Av
Pär Gustafsson
Sport