Fokustema
Elitloppet, final
Läs senare

Fransk superskräll i Elitloppet

En närmast osannolik utveckling av Elitloppet från defilering till målgång ledde fram till Dijon som Elitloppsvinnare.
Av
Emil Persson
Romain Derieux vann Elitloppet med egentränade Dijon. Nästa söndag gör han sin första start efter den stora segern på Solvalla. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Romain Derieux vann Elitloppet med egentränade Dijon. Nästa söndag gör han sin första start efter den stora segern på Solvalla. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Dramatiken började med att nationalklenoden Readly Express (e. Ready Cash) uppvisade hälta i flertalet provstarter och helt korrekt togs ur loppet. Med strykningen på en av förhandsfavoriterna fick plötsligt sex hästar bättre utgångsläge, däribland Dijon (e. Ganymede) som hamnade på bricka fyra bakom vingen.

Romain Derieux utnyttjade det faktum med att tokladda från bricka fyra bakom bilen varpå Dijon flög förbi Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib). Det kostade 1.08,1 första halvvarvet och i samma skede skiftade Örjan Kihlström position från andra utvändigt till dödspositionen bakom Propulsion (e. Muscle Hill).
Jos Verbeeck satt låst i vinnarhålet med Aubrion du Gers, men valde helt sonika på att flytta på Next Direction (e. Orlando Vici) som satt som tvåa i andraspår för att få den positionen när varvet återstod.
Där satt Verbeeck nöjd när varvet passerades på 1.09,9 och han rörde inte på sig förrän upploppets början. Aubrion du Gers flög fram och närmade sig meter för meter, men attacken sattes in för sent och bar inte frukt.
Dijon höll undan och tilldömdes segern efter att måldomarnämnden specialstuderat hans rörelsemönster över målgång. Dijon tappade nämligen stilen en aning och det fanns tendens att rörelsemönstret gick mot passgång, men man valde alltså att bedöma det som att han höll sig i korrekt gångart.

Segertiden skrevs till 1.10,3a/1.609 meter och Dijon belönades med tre miljoner kronor.

Spänd väntan för Romain Derieux innan resultatet kunde tillkännages. Foto Mia Törnberg

”Svårt att ta in”

Romain Derieuxs häst tillhörde de fem första att bli inbjuden till Elitloppet efter att slutat tvåa i Criterium de Vitesse på 1.09,0 bakom Readly Express. Genrepet i Prix de l’Atlantique lämnade en del övrigt att önska, men till söndagens stora lopp var hästen satt i bästa tänkbara slag samtidigt som Derieux hade en del tur. Dels med strykningen av Readly Express i finalen som gav honom ett bättre startspår, men även i försöksloppet där han fick fritt utrymme rakt fram från tredje invändigt efter att Ulf Eriksson bytt spår med Milligan’s School.
Man ska dock ge turen en chans i loppen och det var verkligen något som Romain Derieux gjorde.
– På förhand var jag nöjd om vi kunde ta oss till final. Hästen trivs på den här banan och öppnade jättesnabbt i finalen när vi satt på honom ett stängt huvudlag, sade Romain Derieux och tillade:

– Jag har tittat på det här loppet sen jag var barn och det är svårt att ta in att vi lyckats vinna Elitloppet. Allt stämde för oss idag. Jag har ett följe på 15-20 personer som tagit sig hit idag och stöttat oss. Och så den här publiken som även stöttar de utländska hästarna, det är stort, sade Derieux.

Jag är jätteledsen, men är säker på att jag tog rätt beslut att inte låta honom starta

Aubrion du Gers fick behålla andraplatsen bakom Dijon trots att han helt sonika flyttade på Next Direction varvet före mål. Däremot fickhan  10.000 kronor i böter och tre dagars avstängning för snäv körning/ridning.

Tredjeplatsen gick till Petri Salmelas Makethemark (e. Maharajah) som satt fast med sparade krafter i vinnarhålet. Propulsion fick nöja sig med fjärdeplatsen från dödspositionen. Elitloppet har nu resulterat i två andraplatser och två fjärdeplatser för Daniel Redéns häst som alltså inte fått kröna sin karriär med en superseger på hemmabanan.

Björn Goop intervjuades efter loppet kring beslutet att låta Readly Express stå över starten i Elitloppet:
– Jag är jätteledsen, men är säker på att jag tog rätt beslut att inte låta honom starta. Readly Express är en champion och han ska avsluta sin karriär på ett sådant vis, med en seger, sade Goop till TV4.

Så kördes Elitloppet

Readily Express galopperade I provstarten och ströks till Elitloppsfinalen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Fokustema
Vincennes
Läs senare

H.V.Tuuri vann lätt igen

Finske H.V.Tuuri har dominerat kallblodsloppen på Vincennes. Det blev segrar i båda loppen, först i söndags och nu idag igen.
Av
Lars G Dahlgren

Eric Raffin bjöd H.V.Tuuri (e. Turo – H.V.Kipinä) ett bra lopp i andra par utvändigt och när han attackerade handlade det i praktiken om spel mot ett mål. H.V.Tuuri vann på 1.22,5a/2.100 på Vincennes stora bana, att jämföra med de 1.23,3a/2.100 han travade på lilla banan i söndags. Ossi Nurmonen tränar H.V.Tuuri. Förstapriset var 8.100 euro.

De fyra svenska kallblod som skulle varit med i detta kallblodsmöte på Vincennes, som numera körs varannat år, fick stanna hemma i Sverige på grund av att de inte uppfyllde de franska reglerna för vaccination.

Fokustema
Northfield Park
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppkusk i olycka

USA:s segerrikaste kusk de senaste åren Aaron Merriman var med om en otäck olycka i lördags när hans passgångare My Three Girls gick omkull och drog med sig flera andra ekipage i fallet.
Av
Claes Freidenvall
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Reportage Aaron Merriman
Aaron Merriman var med om en olycka i lördags. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Reportage Aaron Merriman

Aaron Merriman och My Three Girls satt i rygg på ledaren, när stoet galopperade i sista sväng, gick ner på knäna och ytterligare fyra ekipage gick i backen.

Bilderna från loppet såg otäcka ut, men Aaron Merriman klarade sig efter omständigheterna bra, även om det ömmade i kroppen efteråt plus att han drabbades av en liten hjärnskakning.

Både Aaron Merriman och Hunter Myers fick åka till sjukhus efter loppet i lördags, men båda kunde lämna senare under kvällen.

– Jag hoppas kunna vara tillbaka och köra i helgen, säger Aaron Merriman till ustrotting.com.

Aaron Merriman är uppsatt som kusk på Meadows imorgon och Northfield Park på lördag.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Kriterievinnare knappt slagen

Efter fyra raka diskningar fick Ola Åsebös forna norska Kriterievinnare Hard Times till ett bra lopp igen på Vincennes. Han var knappt slagen i Prix du Cantal.
Av
Lars G Dahlgren
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Carioca de Lou (nummer 16) beerade med knapp marginal Hard Times på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Numera Jean-Michel Bazire-tränade Hard Times (e. Cocktail Jet – Tigerlily) var favoritspelad i torsdagens quintelopp, men fick se sig knappt slagen av valacken Carioca de Lou (e. Jag de Bellouet – Lola de Lou) och Leo Abrivard. De två hästar som gjorde upp om segern startade från 25 meters tillägg och attackerade för fullt i slutkurvan.

Laurent Claude Abrivard-tränade Carioca de Lou vann på 1.13,6/2.875 meter och Hard Times noterade 1.13,7. Andraplatsen var 12.500 euro och segerpremien 22.500.

Björn Goop-duon Tellmeastory (e. Zola Boko) och J.S.Apollo (e. The Bad Boy) knep matlapparna 1.000 och 500 euro som sexa och sjua på 1.14,5 medan Björn själv slutade oplacerad med sin uppsittning Bryssel (e. Ready Cash).