Fokustema
Femåringsläget svensktränade ston
Läs senare

Franska förberedelser

När de femåriga stona trimmats för att kunna ta nästa steg i sin karriär har Frankrike spelat en central roll i förberedelserna.
Såväl Wild Honey, Treasure Kronos, Galactica och Timbal har gnuggats söderöver.
De två förstnämnda deltog till och med i Prix d'Amerique!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Wild Honey drar till Östersund på fredag där Sandra Eriksson tar över tömföringen bakom Daniel Redéns stjärnsto. Foto Mia Törnberg
Wild Honey drar till Östersund på fredag där Sandra Eriksson tar över tömföringen bakom Daniel Redéns stjärnsto. Foto Mia Törnberg
Vinstrikaste fyraåriga svensktränade ston 2016
HästFaderTränareIntjänat
OtrobandaCelebrity SecretPeter Untersteiner, Halmstad2.876.500 kr
Treasure KronosRaja MirchiJerry Riordan, Halmstad2.640.116 kr
In Toto SundKen WarkentinDaniel Redén, Solvalla2.060.000 kr
Snabbaste fyraåriga svensktränade ston 2016
HästFaderTränareTid
Spoil MeGoing KronosRoger Walmann, Solvalla1.10,3a
Wild HoneyCantab HallDaniel Redén, Solvalla1.10,9a
TunikaZola BokoTomas Malmqvist, Jägersro1.10,9a

Om ”pojkarna” anses ha stort steg att ta för att kunna matcha de bästa, äldre så är det inget emot hur man generellt sätt resonerat kring stona.
Utifrån det perspektivet kan man inte låta bli att fascineras över det faktum att såväl Wild Honey (e. Cantab Hall) som Treasure Kronos (e. Raja Mirchi) deltog i självaste Prix d’Amerique redan i år som nyblivna femåringar.
Den sistnämnda spurtade ju därtill hem en fjärdeplats i Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer under den gångna helgen.
– Wild Honey var riktigt bra i Prix de Belgique och hade allt sparat när hon blev överkörd i Prix d’Amérique. Tyvärr var hon sjuk sedan, men jag tycker att hon visat kunnande för att tävla mot de bästa – även de bästa grabbarna. Det är i alla fall målsättningen i nuläget och jag har en hel del att skruva på, inte minst träningsmässigt där det går att öka dosen rejält, säger Daniel Redén.

Treasure Kronos och Christoffer Eiksson värmer inför Prix d'Amérique-starten. Foto Mia Törnberg
Treasure Kronos och Christoffer Eiksson värmer inför Prix d’Amérique-starten. Foto Mia Törnberg

Treasure Kronos avslutade 2016 med att vinna Criterium Continental på Vincennes och blev genom den segern direktkvalificerad till Prix d’Amérique. Hon vann även Stosprintern hemma i Halmstad under femåringssäsongen och satte i söndags nytt personligt rekord då hon sprang 1.09,7/1.609 meter som fyra i Grand Criterium de Vitesse. Hon passerade då samtidigt över fyra miljoner insprunget.

– Treasure Kronos var väldigt bra i söndags och jag är riktigt nöjd med hennes säsong så här långt, även om hon har haft lite missflyt. Nu är hon på väg hem tillbaka till Sverige och nästa lopp för henne blir Lady Godivas lopp på Åby, berättar tränaren Jerry Riordan.

Start i Kjell P:s

Malin Bergström som tränar Stochampionatsvinnaren Galactica (e. Super Photo Kosmos) har befunnit sig i Frankrike och på Grosbois med sin häst sedan mitten av januari, men i måndags gick resan åter hemåt.
– Det har varit en fantastisk tid på många vis. Träningsmässigt finns det ju många alternativ och det faktum att man kunnat hålla igång med träningen hela tiden oavsett vädret betyder mycket, säger Bergström.

Galactica var fyra i belgiska Mons den 18 februari, men någon mer start blev det inte under ”utflykten”.
– Vi anmälde henne till Criterium de Vitesse och där kom hon inte med och inte heller i Laval under onsdagen. För att inte kasta bort den här träningen vi gett henne så är tanken att vi ska starta i Mantorp nästa lördag i Kjell P Dahlströms Minne. Lars-Åke Söderholm var nere i helgen och körde ett jobb efter 1.17,5/2.000 meter med henne och tyckte det var ännu mer tryck i henne nu än vad det var i fjol. Tankarna är först och främst att vi ska hålla oss i Sverige, men framåt höstkanten kan det bli aktuellt med Frankrike på nytt, men det är långt dit, säger Malin Bergström.

Även Robert Berghs Timbal (e. From Above) har befunnit sig i Frankrike i vinter. I hennes fall blev det tre starter med en femteplats samt två diskvalifikationer som resultat.
– Timbal har mest vilat och joggat efter starten på Vincennes i början av februari. Hon har lagt på sig mycket mer vikt och muskler i vinter, men kommer inte starta igen förrän kring april/maj, säger Robert Bergh.

För sadel med Zadel

De nämnda hästarna i all ära, men den vinstrikaste, svensktränade damen av dem alla i kullen under fjolåret var Peter Untersteiners Otrobanda (e. Celebrity Secret).
Efter andraplatsen i Drottningens Pokal stod hon högst upp på pallen i Derbystoet där hon plockade hem två miljoner kronor som premiechansad.
– Hon ridtränades först lugnt under två månader, med sin skötare Peter Zadel i sadeln. Hon trivs bra med det och har gått på i sanden och på rakbanan efter det. Hon ser mycket välbehållen ut och det är inte otänkbart att hon kan ta ett steg till i sin utveckling i och med att hon inte var någon unghäststjärna. Årsdebuten är planerad till den 14 april, på Färjestad i ett femåringslopp för ston, säger Peter Untersteiner.

Näst mest vinstrik var Daniel Redéns In Toto Sund (e. Ken Warkentin) som via premiechansen tog hem hela 1,6 miljoner kronor vid segerloppet i Breeders’ Crown på Sundbyholmstravet.
– In Toto Sund ställde vi in efter det loppet. Hon gjorde det fantastiskt bra ifjol, inte minst med tanke på att hon hade en jäkla massa otur med en skada som tog tid att läka. Nu har hon tränat starkt hela vintern och jag tror att hon kan duga bland de allra bästa damerna under året, hon är helt enkelt en fantastiskt bra tävlingsindivid som vet när det gäller. Precis som mina andra femåringar är hon startklar, men jag vill ha lite bättre banor innan det blir årsdebut, säger Daniel Redén.

Start först i juni

Ytterligare tre hästar lyfter vi och de har Jägersro som hemmabana. Lutfi Kolgjinis Pasithea Face (e. Muscle Hill) började året med att vinna Stoeliten på Sundbyholm och följde upp den triumfen med en enkel seger i ett ”vardagslopp” i Mantorp i måndags.
Att betydligt uppgifter än så kan stunda har varit känt en tid.
– Det kändes direkt i årsdebuten att Pasithea Face kommer att få en toppsäsong och efter Elitloppshelgen är det meningen att hon ska åka över till USA och tävla för Jimmy Takter, säger Lutfi Kolgjini.

Stoets ägare Anders Ström (Stall Courant) har anmält Pasithea Face till flera lopp, både i Kanada och USA. Om alla planerna går i lås, är Armbro Flight Stakes ($240.000) på Mohawk Raceway den 17 juni första anhalten.

För Tomas Malmqvists duo Tunika (e. Zola Boko) och Kryssa Futura (e. Saxo de Vandel) kommer det dock dröja fram tills dess innan de ens ska komma ut och göra årsdebut!
– Tunika har haft tre tuffa säsonger bakom sig och kommer inte börja starta förrän framåt juni. Vi har behövt ge henne ett break, men hon känns jättefin för dagen. Kryssa Futura hade en fantastiskt säsong i fjol. Hon har tävlat på flitigt under två säsonger så det har varit samma tänk kring henne och även hon kommer först ut på banan igen i juni även om hon tränar på nu igen efter en paus, säger Tomas Malmqvist.

Roger Walmanns Spoil Me (e. Going Kronos) har redan årsdebuten avklarad. Den resulterade i en andraplats bakom Windy Ways i ett vanligt stolopp i Eskilstuna.
I fjol var hon fyra i Stoeliten på 1.10,3 under Kriteriehelgen och nu ska hon försöka växa in på allvar i den klassen.
– Spoil Me har haft en riktigt fin vinter, hennes första med så att säga rejäl vinterträning. Vårt mål med säsongen är att hon ska få växa in i stoeliten och det kan hon nog göra med rätt upplägg. Prestationerna kommer nog vara jämna, men resultaten blir nog ojämna; vi kommer att smyga allt som oftast med henne. Det är ju en liten ”spätta”, men jag tycker att skötte sig fint i årsdebuten och det dröjer inte längre förrän hon startar på nytt, säger Roger Walmann.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Blågul trippel i Chester

Trippelt svenskt blev det på Harrah's Philadelphia i Chester igår efter tränarsegrar för Per Engblom, Anette Lorentzon och Nancy Takter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Shake It Cerry (bilden) hade sin första segrande avkomma igår. Foto Lisa Photo
Shake It Cerry (bilden) hade sin första segrande avkomma igår. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Först ut var Per Engbloms Sycadelic Bluechip (e. E L Titan-Winning Jonlin) för David Miller och det treåriga stoet avgjorde med huvud i spurten på 1.13,9/1.609 meter. Förstapriset uppgick till 5.400 dollar och äger gör Quantum Farms.

Per Engblom. Foto: Chris Gooden.

Det var stoets första seger i sjunde starten. Som ettåring kostade Sycadelic Bluechip 35.000 dollar i Harrisburg. Hennes mor Winning Jonlin (e. Muscles Yankee), 1.14,2/$7.050, har varit en riktig plusvariant i aveln med avkommor som Harper Blue Chip ($943.892), Vibe Blue Chip ($294.144), Optimist Blue Chip ($254.702) och Monopoly Blue Chip ($242.876).

Vann med nos

Med nos avgjorde You Make It Easy (e. Conway Hall-Starlit Eyes) i spurten för Tim Tetrick på 1.12,4 efter en resa i vinnarhålet och för den insatsen belönades det treåriga stoet med 6.300 dollar. Anette Lorentzon deläger stoet med bland andra ACL Stuteri.

You Make It Easy köptes för 67.000 dollar som ettåring i Harrisburg. Modern Starlit Eyes (e. CR Commando), 1.13,7*/$149.680, har också lämnat Lights Come On (e. Chapter Seven), 1.11,5*/$148.808, som tidigare tränades av Anette Lorentzon.

Första segern

Avrundade gjorde Nancy Takter-tränade Hill of Fame (e. Muscle Hill-Shake It Cerry) för Yannick Gingras trots ett galoppinslag på vägen. Duon vann med en längd på 1.12,5. Förstapriset uppgick till 5.400 dollar och det var första vinsten i andra starten efter att den treårige hingsten varit tvåa i debuten.

Hill of Fame är första avkomman till Jimmy Takters stostjärna Shake It Cerry (e. Donato Hanover-Solveig), 1.08,2/$2.863.184.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop spurtar till vinst. Foto: Adam Ström/stalltz.se
San Moteur och Björn Goop spurtar till vinst. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Glädjescener efter San Moteurs seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

  • 1 juli – Åby
  • 4 juli – Berlin
  • 13 juli – Jägersro
  • 14 juli – Milano

Final:

  • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.