Fokustema
Solänget
Läs senare

Franskt i rivig gulddivision

Elitloppsfyran Dreammoko genrepade inför Mastersfinalen på bästa sätt.
Med skor på hovarna och Peter Ingves i sulkyn spurtade den franske fuxen till säker seger i Silverörnen.
– Vid fyra tillfällen trodde jag att jag hade kört bort hästen, sade Halmstadkusken.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Fuxige Timoko-sonen Dreammoko har tjänat över 5,2 miljoner kronor. Nästa söndag kan han fylla på kontot ytterligare när han startar i Mastersfinalen i Östersund. Foto Girlpower/TR Bild
Fuxige Timoko-sonen Dreammoko har tjänat över 5,2 miljoner kronor. Nästa söndag kan han fylla på kontot ytterligare när han startar i Mastersfinalen i Östersund. Foto Girlpower/TR Bild

Dagens gulddivision på Solänget blev en sevärd historia. Diamanten frontade i en 1.12-öppning, men Stig H Johanssons häst fick inte sitta ifred. Muscle Hustle styrdes fram i dödens och han svarade i sin tur ut Zenit Brick i tredjespår.

Det bäddade för full körning hela vägen och bjöd in favoriten Makethemark i matchen. Petri Salmelas häst blev hängande i tredjespår och fick backa sig sist, men när Ulf Ohlsson styrde på i fjärdespår (!) på sista bortre långsidan bet det bra. Den färske vinnaren av Jubileumspokalen flög fram till Diamanten och femåringarna stred sida vid sida över upploppet, men när mållinjen närmade sig dök en annan femåring upp.

Fakta

Dreammoko

Kön: fux hingst
Född: 15 april 2013
Härstamning: Timoko-Uranie d’Atout
Intjänat: 5.218.432 kronor
Resultat: 45 st: 6-7-5
Rekord: 1.09,4ak
Ägare: Jan Stins, Frankrike
Uppfödare: PM van Klaveren, Nederländerna
Tränare: Richard Westerink
Skötare: Sofia Hansson

Expandera

Richard Westerinks Dreammoko (e. Timoko) kördes snällt av Peter Ingves och spurtade sylvasst. Han kopplade segergreppet på 1.12,1a/2.140 meter och tjänade 200.000 kronor. Nästa söndag står ännu mer på spel när han startar i Mastersfinalen i Östersund med två miljoner kronor i förstapris.

– Jag träffade Björn Goop i Malmö och han frågade om jag vill köra två hästar på Solänget. Och sedan får jag köra en sådan här världsstjärna. Jag trodde att jag körde bort mig, men räddningen var att de körde tufft i täten och i efterhand blev det rätt. Dreammoko är en mysig häst som vaknar till när det är allvar, sade Peter Ingves.

Makethemark var tapper tvåa.
– Han lade en otroligt speed och presterade mycket bra, sade Ulf Ohlsson.

Och spetshästen Diamanten klarade tredjepriset.
– Jag var absolut nöjd med hästen, sade Stig H Johansson.

Trippel av Ohlsson

Ready Cash-sonen Esprit Sisu kom från tredjeplats i Derbykvalet och fick full utdelning i klass I-försöket. Svante Båths fyraåring fick en bra start från bakspår och kördes till ledningen 1.900 kvar. Efter en dryg inledning fick han dämpa tempot och vann på 1.14,3a/2.640 meter med krafter sparade.
– När vi kom så bra på det från start valde jag att prova för att överta. Esprit Sisu är stark och rejäl och jag var inte jättebekymrad trots en tuff inledning. En bra insats, berömde Ulf Ohlsson.

Som vann ytterligare två avdelningar. Finska Roheryn (e. Archduke Kemp) var ovan voltstart, men hade inga bekymmer med startmetoden och flög till spets från springspår i ett stolopp. Timo Nurmos sexåring vann bekvämt på 1.14,3/2.140 meter.
Disco Volante (e. Scarlet Knight) fick dämpa tempot i spets och tog hem silverförsöket på 1.11,1a/1.640 meter.
– Hästen kom ur rytmen och det var kritiskt i sista sväng, men sedan löpte han undan på fint sätt, sade Ohlsson.

Banrekord utan att vara som bäst

Emilia Leo och Sign Me Up Too (e. Mythical Lindy) har tidigare i år vunnit försök och final i klass II. Idag segrade femåringen på vassa 1.10,6a/1.640 meter, vilket är banrekord. Gävleekipaget liftade med bakom en hårddragande Comewithflash och avgjorde lätt när han vreds ut över upploppet.
– Han var inte som bäst, men krigar och är helt fantastisk, sade lärlingen.

”Han behöver inte be om ursäkt”

Peter G Norman skrällde med egentränade All Star (e. Triton Sund) från tolftespår i lägsta klassen. Sexåringen fick draghjälp i tredjespår under slutrundan och Solvallahästen kopplade grepp kort före mållinjen på 1.13,4a/2.140 meter.
– Hästen fick gå i tredjespår och utan rygg sista 500 meterna. Han behöver inte be om ursäkt för segern. All Star hade mycket bekymmer som ung och kom till mig som okvalad fyraåring, men är hästarna bra så kommer de ikapp, sade Peter G Norman.

Kallblodsloppet Säterbests Minne gick till Årjängtränade Kaksen N.O. (e. Järvsöfaks). Nioåringen svarade för en snygg långspurt till knapp seger på 1.24,6/2.160. Tor Wollebaek skötte tömföringen bakom Reidun Böhns häst.

Fakta

V75 lördag 8 september

Rätt rad: 10-7-12-13-3-6-3
Sju rätt: 256.205 kr
Sex rätt: 665 kr
Fem rätt: 55 kr
Omsättning: 88.120.880 kr

Expandera
Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

”Redo att leverera en topprestation”

Upset Face kommer att göra ett topplopp direkt i årsdebuten om han löper upp till familjen Kolgjinis förväntningar.
– Jag tror att Upset kommer att räknas som en av Derbyfavoriterna efter det här loppet, säger Dante Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Med spetsade öron anförde Ultion Face (bilden) och Adrian Kolgjini Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla förra helgen. Nu är det dags för Upset Face att göra spännande årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Med spetsade öron anförde Ultion Face (bilden) och Adrian Kolgjini Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla förra helgen. Nu är det dags för Upset Face att göra spännande årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Adrian Kolgjinis tre toppar i ”U-kullen”, de som nu blivit fyra år, Upset Face, Ultion Face och Ubiquarian Face, gick ett tuffare jobb i 1.30-fart på Vomb som förberedelse inför deras respektive årsdebuter. Ultion gick sedan ut direkt och vann övertygande på 1.12,7a/2.140 i Margaretas Tidiga Unghästserie i lördags. Denna lördag är det dags för Kriteriefyran Upset Face (e. Joke Face – Iona L.B.), Derbyvinnaren Mosaique Faces lillebror i Derbytestet på hemmabanan Jägersro.

Han var en kulltopp redan förra året och nu känns det som att hästen utvecklats fantastiskt fint

Mosaique face tog älgakliv i utvecklingen som fyraåring och att familjen Kolgjini har mycket stora förhoppningar på Upset Face (V75-1) i år sticker man inte under stol med.

Dante Kolgjini. Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Han var en kulltopp redan förra året och nu känns det som att hästen utvecklats fantastiskt fint av vinterträningen. Han var helläcker i det där jobbet med Ultion och Ubiquarian Face och i veckans jobb har det dessutom varit mer än ”plus” på Upset, han har sett helt grym ut! Vi räknar med att han är redo att leverera en topprestation direkt i årsdebuten och att han efter det här loppet kommer att tillhöra Derbyfavoriterna, säger Dante Kolgjini.

Har sparade växlar till Derbyt

Upset Face gick med skor hela treåringssäsongen och börjar så också som fyraåring.
– Ja, vi sparar växlarna tills det är Derbydags om några månader, säger Adrian Kolgjini.

I Derbytestet börjar Upset Face med Kriterievinnaren Power, även han årsdebuterar, på sin utsida, från innerspår bakom bilen.
– Upset Face är startsnabb och förhoppningen är att han ska hålla ledningen, säger Dante Kolgjini.

Springspår och lång distans passar honom perfekt

Dante anser att Upset Face är stallets bästa vinstchans av de sju hästar stallet startar i V75, och Neelix i bronsdivisionen V75-7 är också en mycket bra vinstchans.
– Springspår och lång distans passar honom perfekt och prickar bara Adrian rätt så de kommer till ledningen tror jag inte att någon kan ta ner honom. Med de lopp han fått i kroppen nu ska han vara nära toppformen.

Startlistor till lördagens tävlingar.

Sulkysports V75-paket.

”Är gärna med en gång till”

Med talang och stjärnor i blodet

Fokustema
V75
Läs senare

Dannero blir V75-bana påskafton

Beskedet dröjde oväntat länge, men nu är det klart: det blir V75-spel på Danneros tävlingar på påskaftonen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Den norska storloppsdagen på Klosterskogen skulle ingått i ATG:s kampanj med V75-spel varje dag från skärtorsdag till påskdagen. Den norska travsporten hoppades in i det längsta på en lösning med de norska hälsoskyddsmyndigheterna för att få undantag från totalstoppet av alla idrottsevenemang i Norge med anledning av covid 19-epidemin, men som det ser ut idag kommer tävlingsstoppet att fortsätta gällaöver påskhelgen.

För norsk travsport är det ett stort backslag att Klosterskogens tävlingar nu går upp i rök.

För att det trots allt ska erbjudas V75-spel (nästan) hela påsken görs därför hastigt och lustigt Danneros påskaftonstävlingar om, på samma sätt som fallet var på Bergsåker för två veckor sedan när Momarkens unionstraav med samordnad svensk-norsk V75-omgång blev inställd.

Antalet lopp på Dannero ökas från planerade åtta till tio och det körs sju lopp med 75.000 kronor i förstapris att jämföra med det ”lunchtravsprispengar” som det handlat om i den ursprungliga tävlingskalendern.

Mest anmärkningsvärt är att Svensk Travsport lät ett lopp för så låg kallblodsklass som hästar med högst 150.000 kronor (tillägg vid 80.000) insprunget upphöjas till V75-status.

Det är anmälningar till Danneros påskaftonstävlingar på måndag.

Fokustema
Färjestad långfredag
Läs senare

Stjärntätt i BC-lopp för ston

Endast en svenskfödd femåring – Breeders Crown-vinnaren Forfantone Am – startar i femåringsloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad på långfredagen. Dagens mest stjärntäta lopp blir Breeders Crown-försöket för fyraåriga ston
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Toppfinskan Mascate Match åker till Färjestad på långfredagen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Toppfinskan Mascate Match åker till Färjestad på långfredagen. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Norske Derbyvinnaren Max Brady (e. Cantab Hall – Hope Brady) är en av de som ska vara med och liksom för Forfantone Am (e. Muscle Hill – Tanmla Celeber) handlar det om årsdebut. Hälften av de tio startande är USA-födda och bland dem finns bland annat Daniel Redéns Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) som förra året vann Fyraåringseliten Elitloppshelgen.

Färjestads stora långfredagstrav har i år utökats med den första omgången Breeders Crown-försök. Bland de som startar i dessa finns årsdebuterande Oaks-vinnaren Diana Zet (e. Hard Livin – Marsia L.B) som möter toppfinskan Mascate Match (e. Muscle Mass – Captivation) och Breeders Crown-vinnaren Ganga Bae (e. Muscle Hill – Alexia Ås) i loppet för fyraåriga ston.

Anmälningslistor

Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal, Färjestad långfredag, femåringar, 1.640 meter autostart, förstapris 250.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Forfantone Am – Roger Walmann
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Max Brady – Geir Vegard Gundersen
 • Maxus – Daniel Redén
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Noble Superb – Geir Vegard Gundersen
 • Patent Leather – Frode Hamre
 • Stoletheshow – Marcus Lindgren
 • Zarenne Fas – Jerry Riordan

Breeders Crown treåriga hingstar och valacker:

 • Big Top Lindy – Stefan Melander
 • Billions – Adrian Kolgjini
 • Bitcoind’ Arc – Jörgen S Eriksson
 • Certainly – Jimmi Ehlers
 • Custom Cheval – Henry Rorgemoen (a)
 • Forever Melon – Christoffer Eriksson
 • Global Bookmaker – Mattias Djuse
 • Hector Sisu – Petri Salmela
 • Neutron Håleryd – Jerry Riordan
 • Staro On The Rocks – Frode Hamre
 • Vici Volantes – Fredrik Wallin
 • Zack Bris – Oskar Kylin Blom

Breeders Crown treåriga ston:

 • Aperfecttric – Jim Oscarsson
 • Camelita – Petri Salmela
 • Chablis Ribb – Leif Witasp
 • Clockwork – Joakim Elfving
 • Ester Wibb – Jasmine Ising
 • Fantaghiro Brick – Lise-Lotte Nyström
 • Finland – Riina Rekilä (a)
 • Florist – Jim Oscarsson
 • Global Benchmark – Johan Untersteiner
 • Globalizer – Jerry Riordan
 • Malvha Ha – Markus B Svedberg
 • Sashay Kemp – Stefan Melander

Breeders Crown fyraåriga hingstar och valacker:

 • Arnie Express – Pekka Korpi
 • Digital Summit – Stefan Melander
 • Donatello Wibb – Lars-Åke Söderholm
 • Exodus Brick – Jörgen Westholm
 • Fort Knox – Björn Goop
 • Ivan B.R. – Geir Vegard Gundersen
 • Kinky Boots – Jimmy Nilsson (a)
 • Martin Tooma – Dick Robertsson
 • Rally Hans – Stefan Melander
 • Surf’n Turf – Stefan Melander
 • Tabasco C.D. – Stefan Granlund
 • Ubiquarian Face – Adrian Kolgjini

Breeders Crown fyraåriga ston:

 • Body Contact – Stefan Melander
 • Cutaway – Stefan Melander
 • Diana Zet – Daniel Redén
 • Dontlooseallmoney – Jim Oscarsson
 • Ganga Bae – Stefan Melander
 • Gobi Princess – André Eklundh
 • Ies Elisabet – Fredrik Wallin
 • Jamaica Boko – Mikael Cedergren
 • La Plus Belle – Björn Röcklinger
 • Mascate Match – Pekka Korpi
 • No Limit Queen – Björn Goop
 • Unique Q.C. – Stefan Melander

Breeders Crown-försöken körs över 2.140 meter autostart och förstapriserna är 110.000 kornor. Startlistorna med spår och kuskar blir klara under fredageftermiddagen.