Fokustema
Växjö tingsrätt
Läs senare

Friade i förtalsmål

Tingsryd Trav 1609 AB:s vd Jerry Bengtsson och bolagets ordförande Karin Nilsson har friats i förtalsmål i Växjö tingsrätt, iscensatt av Jägersrotränaren Per Nordström och hans far Roland Nordström.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordström kan glädjas åt fina framgångar med såväl tre- som fyraåriga hästar. Foto Hanold/ALN
Per Nordström kan glädjas åt fina framgångar med såväl tre- som fyraåriga hästar. Foto Hanold/ALN

Målsägarna Per och Roland Nordströms skadeståndsyrkan avslås och de ska därmed ersätta Jerry Bengtsson för hans advokatkostnader med 388.535 kronor och för Karin Nilsson ska det utgå 121.134 kronor.

Per och Roland Nordström yrkade skadeståndsanspråk för förtal och grovt förtal, medan Jerry Bengtsson och Karin Nilsson förnekat brott och bestritt skadeståndsskyldighet.

Grunden till förtalsmålet har i huvudsak varit två e-postmeddelande för tingsrätten att bedöma. I det ena – daterat till 23 december 2016 – skriver bland annat Jerry Bengtsson:

 • Brottsligheten börja redan dag 1, då det visar sej att inte tillräckligt många hade tecknat sej för aktier, så att minsta antal om 2.200 aktie blivit sålda, alltså inte tillräckligt aktiekapital kommit in för att starta 1609, då lånar Roland 140 tkr i banken, får sitt intyg på att aktiekapitalet finns, och ett dygn senare betalar han tillbaka lånet med bolagets pengar, ajabaja, mycket olagligt.
 • Några dagar senare känner Roland att alla pengar bränner i fickan, så han tar ut ett konsultarvode på 70.000 kr.
 • Bör vara medhjälp till brott mot aktiebolagslagen. Mycket olagligt, detta sker ytterligare 3 ggr under hösten tills Per inte har fler aktier att sälja.
 • Ren stöld, trolöshet mot huvudman, brott mot aktiebolagslagen, urkundsförfalskning, bokföringsbrott, skattebrott, ja det blir en fin lista, tar dej ur den Roland.
 • Alla vet hur dyrt det kan vara att spela på hästar, så tycker Roland också, alltså starta han v75-spel där du köper in del på andelar och betalar till Rolands privata konto, okay så långt, men nu gäller det ju att samtidig använda dessa spelkvitton som andelsspelarna betalat ytterligare en gång, så alltså in med dom i bokföringen hos 1609 så kan Roland fylla plånboken ännu en gång, ren stöld och en massa annat.
 • Tro mej det finns massor av andra exempel på brottslighet.
 • Mitt eget slutmål nu med 1609, är att Roland Nordström ska få skaka galler och att Per Nordström ska bli av med licensen.

”Planerade att skada”

Enligt parternas sakframställan framstår gärningarna som planerade att skada Roland och Per Nordström och denna brottslighet har pågått under en lång tid. Med tanke på att Roland och Per Nordström är välkända inom häst- och spelbranschen har skadan blivit stor och omfattande.

Tingsrätten skriver bland annat i domen:

”Tingsrättens prövning avser huruvida Jerry Bengtsson och Karin Nilsson gjort sig skyldiga till grovt förtal eller förtal på det sätt målsägandena påstått. Tingsrätten återger i denna sin bedömning endast sådana fakta och partsuppgifter som har betydelse för sakens utgång. I detta brottmål liksom i alla andra brottmål är det den som inger stämningsansökan som har att styrka att brott har skett, d.v.s. har bevisbördan för sina påståenden.

Jerry Bengtsson och Karin Nilsson har sammanfattningsvis anfört att, mot bakgrund av de utredningar som gjorts av verksamheten i Trav 1609 AB, så är uttalandena sanningsenliga och att Jerry Bengtsson i egenskap av VD har haft en långtgående skyldighet att informera aktieägarna genom e-post och att agera i bevakningsförfarandet.

För att det skall vara fråga om förtal krävs enligt lagkommentaren till aktuella lagrum följande. Det ska röra sig om ett påstående, som är så bestämt att dess sanningshalt kan prövas. Detta är då att betrakta som en uppgift. Uppgiften ska vara ägnad att utsätta en annan person för andra människors missaktning, som exempel nämns att utpeka någon brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. Förtalsbrott är begånget oavsett om uppgiften var sann eller inte.

Innan rätten kommer in på frågan om det varit fråga om en nedsättande uppgift som lämnats har den dock att bedöma om uppgiften i sig har lämnats till någon annan person än den som berörs. Har så inte skett så föreligger inte något brott.

Det förutsätts enligt lagkommentaren avseende förtal att den nedsättande uppgiften lämnas till en annan person än den utpekade och brott är fullbordat så snart som uppgiften kommit till tredje mans kännedom. Det förutsätts inte att uppgiftslämnaren riktat sig till tredje man, utan det är tillräckligt att tredje man är närvarande och uppfattar uttalandet. Om det inte sker någon spridning av uppgiften föreligger alltså inte heller något brott.

Målsägandena har gjort gällande att uppgifterna spritts, när det gäller åtalspunkt 2 genom att det är fråga om en allmän handling och i övrigt att uppgifterna spritts till 800 aktieägare genom e-post och att spridningen är total inom travvärlden.

Det är således i målet inte utrett att någon av de av målsägandena i gärningsbeskrivningen angivna 800 aktieägarna tagit del av de uppgifter som framställts i de nu nämnda båda e-postmeddelandena som återges under åtalspunkt. Vad gäller uppgifterna i bevakningsinlagan till Malmö tingsrätt föreligger inte heller här någon bevisning om att de uppgifterna spritts till någon annan än målsägandena. Det är för tingsrätten inte tillräckligt att det varit fråga om en allmän handling, utan det måste bevisas att någon tagit del av denna.

Det har således inte visats att de uppgifter som Jerry Bengtsson under åtalspunkterna 1–3 och såvitt avser åtalspunkt 2, även Karin Nilsson, lämnat nått någon angiven mottagare. Därför kan inte innehållet i meddelandena eller skrivelsen anses ha visats komma till tredje mans kännedom. Det brister då i de rekvisit som anger att det varit frågan om förtal, nämligen spridandet av uppgifter. Vid sådant förhållande skall åtalet i alla delar ogillas.Tingsrätten var enhällig i sin dom.”

Fotnot: överklagande ställs till Göta hovrätt senast den 29 oktober 2019.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Rödluvan” mot Sto-EM

Conrads Rödluva är en av elva svenskfödda ston som är anmälda till EM för ston på Solvalla den 19 augusti med 900.000 kronor till vinnaren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Conrads Rödluva har preliminäranmälts till EM för ston. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Conrads Rödluva har preliminäranmälts till EM för ston. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Totalt har det anmälts 17 hästar, varav elva är svenskfödda. Varje land får starta tre hästar vardera och i nuläget betyder det att sex ston från Sverige får chansen att delta i loppet eftersom arrangörslandet av EM har möjlighet att ”fylla ut” vakanta platser.

Förutom Conrads Rödluva handlar det om Activated, Mellby Free, Staro Miami, Dear Friend och Racing Brodda.

Danmark representeras av Commit Boom Bay, Italien av Tessy d’Ete och Une Etoile Gar, medan Norge ståtar med trion Thankful, I Love Paris och Miracle Tile.

Den definitiva startlistan till EM blir klar på torsdag.

Fokustema
Googoo Gaagaa
Läs senare

Broline i storaffär

Sune Svedbergs stuteri Broline International i Svenljunga har köpt in sig i den oerhört eftertraktade avelshingsten Googoo Gaagaa med passgångarblod.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Googoo Gaagaa har fått en ny delägare sedan Broline International köpt in sig i Robert Lindströms avelshingst. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Googoo Gaagaa har fått en ny delägare sedan Broline International köpt in sig i Robert Lindströms avelshingst. Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Vi vill gärna vara delägare i de avelshingstar som står uppstallade på Broline och så har det varit med de flesta hingstar som varit här även om det funnits några undantag, säger stuterichef Tommy Norén på Broline International.

Fakta

Googoo Gaagaa

hingst född 2009
e. Cam’s Rocket-Kora’s Trotter e. Veeba Rova
Resultat: 23 st: 15-1-1.
Rekord: 1.08,7*
Prispengar: 665.339 dollar.
Uppfödare: Richard Hans, USA.
Segrar: (2 år):
 Maryland Sire Stakes ($25.000), 3 år:
 Colonial Stake ($500.000), 
Earl Beal Jr. Memorial ($500.000)
, John Simpson Memorial ($54.866)
, Maryland Sire Stakes ($32.000)
 och Maryland Standardbred ($20.550).

Expandera

Betäckt 250 ston i år

Svenljunga-stuteriet Broline har förvärvat 25 procent i Googoo Gaagaa, vilken har betäckt cirka 250 ston i år.

– Det har varit riktigt tryck och jag har aldrig upplevt något liknande med någon avelshingst tidigare på Broline. Även om det var bra drag runt Pine Chip åren 2002-2003 så går inget att jämföra med Googoo Gaagaa. Sedan har det förstås hjälpt till ytterligare att han inte bara lämnar bra sperma, utan också stora mängder. Det har gjort att vi kunnat supportera våra kunder utomlands också, fortsätter Norén.

Googoo Gaagaa. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Runt 100 ston har Googoo Gaagaa betjänat utanför Sveriges gränser i år.

– Största intresset har funnits hos våra nordiska grannländer, men vi har också skickat sperma till flera andra ställen runt om i Europa. Googoo Gaagaa kunde haft betydligt fler ston än så, men eftersom han kom in ganska sent till oss från USA i år har vi inte hunnit frysa tillräckligt mycket sperma efter honom.

Fulltecknad 2021

Det lär inte bli mindre tryck framöver heller…

– Googoo Gaagaa är redan fulltecknad för 2021. Och har en väntelista runt 200 ston.

Tommy Norén. Foto Simon Hagen/Sulkysport

I år har Googoo Gaagaa kostat 4.000 kronor vid bokning och 44.000 kronor vid levande föl. Till nästa år blir priset 5.000 respektive 65.000 kronor.

Googoo Gaagaa tog travvärlden med storm när han satte tre världsrekord som två- och treåring och att det slog gnistor om honom var inte så konstigt eftersom hans far Cam’s Rocket är passgångare, medan modern Kora’s Trotter (e. Veeba Rova), 1.15,6/$2.229, bar på travarblod.

Tre miljonärer

I aveln har Googoo Gaagaa fått en flygande start och hans första kull i Sverige (då som fryshingst) föddes 2015.

Power och Robert Bergh. Foto Simon Hagen

Tre av hans fyraåringar kan titulera sig miljonärer. Vinstrikast är fjolårets Kriterie-vinnare och Robert Bergh-tränade Power, 1.11,0am/5.934.000 kr, följd av Bythebook, 1.10,3ak/3.166.300 kr, som delade vinsten i Svensk Uppfödningslöpning och Robert Berghs segerstaplare Hail Mary, 1.11,3am/1.173.000 kr.

Googoo Gaagaa blev aldrig någon populär avelshingst bland stoägarna i USA eftersom han var uppstallad i Maryland, men det har inte hindrat honom från att nå framgångar.

Tvåårige sonen Captain Corey, 1.11,0*/$86.483, är en av de hetast i sin kull i USA i år. Han är obesegrad efter två starter hos Åke Svanstedt och båda vinsterna har tagits i försök i Pennsylvania Sire Stakes.

Captain Corey och Åke Svanstedt. Foto: Chris Gooden
Fokustema
Tyskland
Läs senare

Tio svenskfödda ettåringar säljs på Berlin-auktion

Intresset för svenskfött i Tyskland är stort. När den tyska Derbyauktionen hålls den 19 september på travbanan Mariendorf i Berlin är tio av de 84 ettåringar som bjuds ut svenskfödda.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Matchpoint Pellini såldes för 360.000 euro för tre år sedan på tyska Derbyauktionen. Nu säljs en svenskfödd lillasyster i Berlin den 19 september. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Matchpoint Pellini såldes för 360.000 euro för tre år sedan på tyska Derbyauktionen. Nu säljs en svenskfödd lillasyster i Berlin den 19 september. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Auktionen bjuder på ett spektra av avelshingstar och flest avkommor ute till försäljning har amerikanska duon Muscle Hill och Trixton med fem hästar vardera. Flera svenskfödda avelshingstar finns också representerade – trion Maharajah, Raja Mirchi och Villiam.

Det är inte bara tysk- och svenskfödda hästar som säljs, utan även ettåringar som sett dagens ljus i Danmark, Frankrike och Österrike.

Bland de tyskfödda ettåringarna som säljs torde italienske unghäststjärnan Axl Roses halvsyster Laura Inferior (e. Muscle Hill-Linda di Casei) vara en av auktionens mest eftertraktade hästar.

Blir lillebror lika dyr?

Första svenskfödda ettåringen dyker redan upp som katalognummer fem. Hingsten Costello O.E. (e. Bold Eagle, vars mor Coruna (e. Angus Hall), 1.12,2ak/316.700 kr, är helsyster med bland andra Breeders Crown-vinnaren Miss Beniss, 1.11,2ak/1.906.000 kr.

Fakta

Svenskfödda ettåringar på tyska Derbyauktionen:

 • Costello O.E. (h e. Bold Eagle-Coruna)
  Uppfödare: Gestüt Oesterdieken.
 • Hope You Think Big (s e. Partout Simoni-Sugar)
  Uppfödare: Kurt Pritsch.
 • Jackpot Pellini (h e. Father Patrick-Prada Pellini)
  Uppfödare: Roman Thomaskamp.
 • Love Heuvelland (s e. Love You-Roma de Vandel)
  Uppfödare: Jean L.P. Huls.
 • Mats Greenwood (h e. Traders-Lola Barosso)
  Uppfödare: Greenwood Farms.
 • Megan Scott (s e. Bar Hopping-N Doubt About)
  Uppfödare: Stal Scot.
 • Miss Heuvelland (s e. Ready Cash-Miss Love)
  Uppfödare: Jean L.P. Huls.
 • Palina Bo (s e. Ready Cash-Baginbox In)
  Uppfödare: Stall Habo.
 • Polkdark Wine (h e. Trixton-Spicy Wings)
  Uppfödare: Patrick Maleitzke.
 • Pride of Bo (h e. Sam Bourbon-Västerbo Parfait)
  Uppfödare: Stall Habo.
Expandera

Extra intressant är förstås hingsten Jackpot Pellini (e. Father Patrick-Prada Pellini), vars halvbror Matchpoint Pellini (e. Bold Eagle) såldes för 360.000 euro till Srf Stable 2017 på den tyska Derbyauktion.

Matchpoint Pellini, 1.17,1m*/60.000 kr, är bara i början av sin karriär och fyraåringen är obesegrad i två starter i Ola Samuelssons regi.

Aristoteles Face. Foto: Mia Törnberg

Vid det tillfället var han den dyraste ettåringen som sålts på auktion i Europa. Ifjol slogs nytt auktionsrekord i Europa när ettårige hingsten Aristoteles Face (e. Chapter Seven-Just Not Into You) såldes på Kolgjini Yearling Sale för 4,7 miljoner kronor, vilket vid den tidpunkten motsvarade 436.000 euro.

Följande avelshingstar finns representerade på auktionen: Bar Hopping (1), Bird Parker (2), Bold Eagle (3), Brilliantissime (1), Broadway Hall (1), Centurion A.T.M.* (1), Conway Hall (1), Crazed (2), Creatine (1), Donato Hanover (3), Explosive Matter (2), Fast Photo (1), Father Patrick (4), Ganymede (2), Indigious* (1), Jimmy William (3), Love You (4), Maharajah (3), Muscle Hill (5), Muscle Mass (1), Muscle Massive (3), Muscles Yankee (1), Odessa Santana (2), Orlando Vici (2), Partout Simoni* (2), Pascia’ Lest (2), Prince d’Espace (1), Prodigious (2), Propulsion* (1), Quick Wood (1), Raja Mirchi (3), Ready Cash (2), Royalty For Life (1), Sam Bourbon (1), S.J.’s Caviar (2), S.J.’s Photo (1), Southwind Frank (3), Traders (3), Trixton (5), Urban Beuckenswyk (1), Villiam* (1) och Wishing Stone (1).

Fotnot: (antal avkommor), * första årgången.

Auktionskatalogen hittar ni här!