Fokustema
ST-avtalet
Läs senare

”Fullständig partsobalans”

Stockholms Travsällskaps tidigare ordförande Markus Gustafsson hade flera synpunkter när det förra avtalet om ”marknad och sponsring” skulle behandlas i samband med att han var ordförande i STS. Sulkysport tog kontakt och bad Markus Gustafsson berätta varför han ansåg det var fel att skriva på marknads- och sponsringsavtalet vid det tillfället.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Förmodligen var jag väl ensam i hela Trav-Sverige att rösta nej till det avtalet. Det gjorde jag eftersom det var en total partsobalans i avtalet och just därför var det omöjligt att acceptera det. Jag skrev också i styrelseprotokollet i STS (Stockholms Travsällskap), att det föreligger en risk för underprissättning, alltså att man inte får betalt till det värde som de immateriella tillgångarna har, säger Markus Gustafsson.

Men Markus Gustafsson fick inget gehör i sin egen styrelse.

– Att vi röstade och det blev 1-5 har jag ingen synpunkt på i sak eftersom det är en demokratisk rättighet. Vi hade helt enkelt olika uppfattningar i styrelsen.

Avtalet om ”marknad och sponsring” för 2019 kom upp vid förtroenderådet i september 2018 i Malmö. Redan då hade Markus Gustafsson invändningar mot avtalet.

Affärsmässigt?

– Jag kände att jag inte kunde hålla tyst och var tveksam. Sedan tog jag upp avtalet i Stockholms Travsällskaps styrelse och jag vet inte vad andra banornas ordförande gjorde. Det var flera som skrev på avtalet vid ett extra förtroenderåd så att säga på stående fot, säger Markus, och fortsätter:

– En ordförande har ingen egen beslutsroll, utan det är styrelsen som bestämmer. Som ordförande ska man också leva efter travsällskapens normalstadgar och i paragraf 21 står det: ”att handha och på ett betryggande affärsmässigt och långsiktigt sätt förvalta föreningens medel och övrig egendom”. Jag vet inte om det är så affärsmässigt att skriva under något när man inte är riktigt klar på vilken ersättning man får?

Markus Gustafsson har inte haft tillgång det nya avtalet om ”marknad och sponsring” och har ingen möjlighet att kommentera det. Däremot var han inte alls imponerad av det förra avtalet.

– Som sagt, det saknade total partsbalans. Jag hoppas att det nya förslaget är bättre, avslutar Markus Gustafsson.

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”