Fokustema
Chester
Läs senare

Fyrtal för Lucas Wallin

Lucas Wallin slog in en fyrling på Harrah's Philadelphia i Chester idag varav två segrar togs i försök i Pennsylvania Stallion Series ($20.000) för treåriga hingstar och valacker.
Av
Claes Freidenvall
Lucas Wallin var i storform idag och tog sitt första fyrtal på amerikansk mark som tränare. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lucas Wallin var i storform idag och tog sitt första fyrtal på amerikansk mark som tränare. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Snabbast i hans duo var Sheer Muscle (e. Muscle Hill-Sheer Glide) och efter ha övertagit täten 1.100 kvar blev segern vattentät för Andrew McCarthy på 1.10,9/1.609 meter.

För Sheer Muscle var det tredje starten i karriären och tidigare har han en seger och en andraplats. Hela 320.000 dollar betalade Mario Mazza för Sheer Muscle i Harrisburg som ettåring.

Sheer Muscle är första avkomman undan Sheer Glide (e. Yankee Glide), 1.10,7/$194.698. Modern är i sin tur halvsyster med Flex the Muscle (e. Muscles Yankee), 1.10,1*/$937.460.

Halvsyster är också Sheer Glide till ostartade Richly Possessed (e. Self Possessed), som fann vägen till vår sida av Atlanten och som lämnade svenskfödde Le Lahar (e. Deweycheatumnhowe), 1.13,0ak/337.600 kr, vilken vann sex lopp på 22 starter.

Avgjorde enkelt

Bakom Lucas Wallin-tränade Rock My Muscles (e. Muscle Hill-Miss Caviar) satt också Andrew McCarthy och duon tog rygg på Amador i andra utvändigt 500 meter före mål.

Attacken sattes in ute i tredjespår 300 kvar och Rock My Muscles avgjorde enkelt på 1.11,6. Trea slutade Jonas Czernysons Consus Victory (e. Cantab Hall) på 1.12,7 efter ha släppt ledningen varvet från mål.

För Rock My Muscles var det andra segern i karriären. Lucas Wallins Rock My Muscles kostade 100.000 dollar som ettåring i Lexington. Hans mor Miss Caviar (e. S.J.’s Caviar) är helsyster med avelshingsten Mr Pine Chip.

Tredje segern kom med treåriga Queen of Trixs (e. Trixton-Diana Hall) och från ledningen höll hon undan med hals på 1.11,8 för Andrew McCarthy. Segern var värd 7.000 dollar. Tidigare i år har hon vunnit ett försök i New Jersey Sire Stakes ($25.000) i vars final hon slutade oplacerad.

Queen of Trixs. Foto: Lisa Photo

Som ettåring såldes hon för 95.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale. Queen of Trixs är undan Diana Hall (e. Like A Prayer), 1.10,5*/$462.818, som tog sin största seger i The Moni Maker ($225.200).

Avlade maiden

Jämngamle Muscle Star (e. Muscle Hill-Silverstar Volo) gjorde också sitt jobb från spets och för Brian Sears vann han med en längd på 1.13,0. För den insatsen belönades han med 6.000 dollar.

Muscle Star tog sin första seger i karriären i tionde försöket efter tidigare haft en andraplats och två tredjepris som bästa resultat. Han köptes i Harrisburg när han var ett år gammal och klubban slogs på 50.000 dollar.

Ostartade modern Silverstar Volo (e. Andover Hall) har lämnat duon SS Poseidon ($184.262) och Threeupthreedown ($108.409). Själv är hon undan Jan Johnsons Hambletonian Oaks-segrarinna Silver Springs (e. Yankee Glide), 1.10,0/$627.760.

Smedshammer inledde

Först ut var Trond Smedshammers Chiplosive (e. Explosive Matter-Brooke Blue Chip) och George Napolitano Jr. i Pennsylvania Stallion Series.

Duon övertog täten efter 500 meter, skärpte tempot 650 kvar och valacken vann ohotad på 1.11,1. Åke Svanstedt var femma med Reve Toujours (e. Cantab Hall) på 1.12,8 från tredje inner, medan Per Engbloms Hillofamistery galopperade bort sig på sista bortre långsidan.

För Chiplosive var det tredje segern för säsongen. Han kostade 80.000 dollar som ettåring och är undan Brooke Blue Chip (e. Credit Winner), 1.12,2/$101.722, vars främsta avkomma är Whit Our Luck (e. Lucky Chucky), 1.12,1/$123.728.

Första årssegern tog Lindy’s Crazy Hall (e. Cantab Hall-Lindy’s Gone Crazy) när han övertog ledningen från Jenny Melander-tränade Nextroundsonme efter 500 meter. Väl i spets blev segern säker på 1.11,3 och Yannick Gingras skötte tömmarna. Nextroundsonme (e. Cantab Hall) var trea från ledarryggen på 1.12,0, men utgjorde aldrig något hot

Ifjol vann Lindy’s Crazy Hall tre lopp. Som ettåring var Lindy’s Crazy Hall utbjuden till försäljning på Lexington Selected Yearling Sale, men togs tillbaka för 32.000 dollar.

Modern Lindy’s Gone Crazy (e. Crazed) gjorde två starter utan att tjäna en endaste dollar, men vann ett kvallopp på 1.14,0. Mormor My Dolly (e. Valley Victory), 1.11,2*/$576.059, var en topphäst hos Ron Gurfein och vann Breeders Crown som tvååring.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ska det klias på ryggen igen?

I samband med Hall of Fame-dagarna i Årjäng hålls en paneldiskussion under temat ”hur skapar vi optimism och framtidstro i en tid då hästpopulationen och antal aktiva minskar samtidigt som vi ser en markant nedgång i spel på trav/galopp både i Norge och Sverige?
Av
Claes Freidenvall

Viktiga eller rättare sagt essentiella frågor när travsporten haltar fram på kryckor i flera olika sammanhang och då talar vi inte bara om starttider för V75 eller delade V86-omgångar på onsdagar.

Vissa problemställningar inom Svensk Travsport har varit kända länge, men det är frågor som ingen velat/vågat (stryk det som önskas) ta tag i. Frågor som gärna sopats under matten, men som inte längre går att dölja. Många gånger hinner verkligheten ifatt även om det kan ta tid ibland…

Oftast är det mycket bättre att ta tag i problem på ett tidigt stadium, men det har aldrig varit Svensk Travsports starkaste sida. Den som har en annan åsikt än den ST:s höjdare torgför är inte längre välkommen i familjen. Lika duktiga i det sammanhanget har ATG varit i decennier. Det gäller ju att hålla ihop ”familjen”. Den familj som bara känns löjligare och löjligare för varje dag som går…

Några överraskande namn – i alla fall inte för undertecknad – går inte att finna i panelen i Årjäng och det var kanske inte heller att vänta?

Inbjudna gäster – eller paneldeltgare om ni så vill – är ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, DNT:s dito, Knut Weum, Svein Morten Buer, generalsekreterare DNT, Harald Dörum, Norsk Rikstoto och Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Hur tänkte ni här? Hur ska det överhuvudtaget skapas någon spänst eller ifrågasättande i en debatt om det inte finns oliktänkande personer i panelen? Jag hade gärna sett att ST och Det Norske Travselskap plockat med några av sina allra största kritiker.

Lite mer jävla anamma hade inte skadat i en tid som denna!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.