Fokustema
Solvalla
Läs senare

Galinna Am vann trots tappstart

Mattias Djuse har en ädelsten i tvååriga stoet Galinna Am. Scarlet Knight-dottern vann ASVT:s Trottex auktionslopp på imponerande sätt.
Av
Lars G Dahlgren
Galinna Am med Mattias Djuse. Foto: Maria Holmen/TR Bild
Galinna Am med Mattias Djuse. Foto: Maria Holmen/TR Bild

Galinna Am (u. Alegria Am) kostade inte mer än 70.000 kronor när Mattias Djuse ropade in stoet på Wenngarn Yearling Sales förra året. Ett år senare har hon börjat med två raka segrar och sprungit in tre gånger inköpspriset…segern i stoavdelningen i auktionsloppet gav 220.000 kronor.

Fakta

Galinna Am

sto två år e. Scarlet Knight – Alegria Am e. Varenne
2 st: 2–0–0
Rekord: 1.16,0ak*
Insprunget: 245.000 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Halmstad
Ägare: Easy KB, Uppsala
Tränare och körsven: Mattias Djuse, Solvalla
Skötare: Janina Seppälä

Expandera

Galinna Am tappade felfri 20 meter från start då hon inte gick fram till startbilsvingen och sedan körde Mattias Djuse 1.15/1.500 meter, med ett halvvarv i tredjespår när hon rundade fram i dödens på sista bortre långsidan. Galinna Am avgjorde på 1.16,0a/1.640 mot Power Brodda (e. Infinitif – Puma Brodda).

– Galinna Am blev rädd för startbilen så jag fick ta en säkerhetsstart. När hon travat in sig var det det bara att köra, sade Mattias Djuse.

Galinna Ams moder Alegria Am (e. Varenne – Honey Face) är helsyster till Venkatesh som sprungit in 3,3 miljoner kronor. Galinna Am är Alegria Ams andra avkomma.

Svante Båth-tvååringar vann båda avdelningarna i det delade auktionsloppen för hingstar och valacker.

Fakta

Bythebook

valack två år e. Googoo Gaagaa – Stellar Value e. Viking Kronos
3 st: 2–0–1
Rekord: 1.14,9ak
Insprunget: 193.500 kr
Uppfödare: Uppfödare: Thomas Johansson & Gösta Samuelsson.
Ägare: Stall Mörklund HB, med flera.
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Jonna Träskvik

Expandera

Bythebook har inlett karriären med två segrar och en tredjeplats i det första Breeders Crown-loppet på Bergsåker. Erik Adielsson körde till ledningen på första långsidan och via 1.12,9 sista 500 meterna lämnades medtävlarna på efterkälken fram till 1.15,8a/1.640. Bythebook var med i katalogen till Elitauktionen förra året men ströks.

– Han behövde aldrig växla upp till högsta växeln, konstaterade Erik Adielsson.

Bythebook har intressant blod; passgångarstammade fartvidundret Googoo Gaagaa undan Viking Kronos-dottern Stellar Value, som är undan Elitstoutnämnda Charity Value (e. Ideal du Gazeau – Atlanta Hill). Förstfödde Holdyourhorses (e. Scarlet Knight) fick en kort karriär, sex segrar på 17 starter, fyraåringsrekordet 1.12,6 och 300.000 kronor insprunget.

Alien Kronos (e. Infinitif – Pilgrims Truffles) som var tvåa i debuten bakom Bythebook i början av augusti vann det andra auktionsloppet och var lika överlägsen som Bythebook. Erik Adielsson körde till ledningen direkt och hade kontroll in i mål på 1.16,0a/1.640 via 1.13,1 sista 500. Priset på Alien Kronos när han såldes på Wenngarn Yearling Sales förra året var 200.000 kronor.

Fakta

Alien Kronos

hingst två år e. Infinitif – Pilgrims Truffles e. Chocolatier
2 st: 1–1–0
Rekord: 1.16,0ak*
Insprunget: 130.000 kr
Uppfödare: Allevamento Kronos, S.R.L., Soc Agr, Italien.
Ägare: Olof Brodin (Chartering AB), Sollentuna.
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Niclas Hammarström

Expandera

Mamman Pilgrims Truffles (e. Chocolatier – Glide Chip) har börjat intressant i aveln. Femårige Coco Truffles (e. Muscle Hill) har rekordet 1.10,9 och knappt 700.000 kronor insprunget och ett år äldre Fanny Chenal (e. Love You) har efter sex starter inte varit sämre än tvåa.

Fokustema
Derbytider
Läs senare

Debut som treåring – nu Derbyfavorit

På söndag avgörs det slovenska Derbyt och Peter Zadel, som till vardags jobbar hos Peter Untersteiner, åker dit för att starta sverigebekantingen Jopi - som har både svensk bakgrund och Derbysegrar i blodet.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson

Jopi (e. Saxo de Vandel) har gjort elva starter på svensk mark, alla med Peter Zadel i sulkyn, och det har blivit fyra segrar så här långt. Rekordet 1.11,8ak är det snabbaste någon slovenskfödd häst någonsin travat.

Det finns mycket svenskt i stammen bakom Jopi och det tidigare rekordet på 1.13,2ak satte hennes mor Jo H.V. (e. Archer I.T.) som själv vann det slovenska Derbyt 2006. Hon åkte senare till Sverige och tränades här av Torbjörn Jansson och Petri Salmela under en period. Jo H.V:s mormor Julira (e. Lord Iran) importerades till Slovenien från Tyskland och hennes linje har gett flera Derbyvinnare. Hennes mamma Julienne (e. Rollo) var svenskfödd och segrade i Svenskt Travderby 1962 för sin tränare Sören Nordin.

Peter Zadel. Foto Mia Nilsson

Archier I.T. (e. Cornstalk) är svenskfödd och tjänade i Ronny Rydells regi 480.658 kronor innan han exporterades till Slovenien 1999.

Ägare och uppfödare till Jopi är Andrej och Alenka Pirc som under ett år leasade Jo H.V. och valde att betäcka henne med Saxo de Vandel efter att ha rådgjort med hans förre tränare Thierry Duvaldestin. Jopi fick dock gå i en hage fram till dess att hon var tre år gammal innan hon kördes in och hon debuterade alltså väldigt sent i tävlingssammanhang. I slutet av förra året tog hon fyra raka segrar i hemlandet och ägarna bestämde sig då för att skicka henne till Sverige och Riccardo Bianchis träning.
– Egentligen var det för att hon blev så dum att köra och bara slog. De ville ta bort henne, men då sa jag att vi kunde prova i Sverige ett tag. Hon fick åka till Riccardo, men var så dum att köra att han gav upp efter ett antal söndersparkade vagnar. Då bad jag Kim, som jag jobbar mycket tillsammans med, att ta hem henne till sig och bara släppa ut i hagen och ge mat så skulle jag prova att rida henne. Det kändes dumt mot ägarna att inte ge det ett sista försök då de återigen sa åt mig att ta bort henne, berättar Zadel som själv kört Jopi till Slovenien.

På torsdagen åkte hon från Bianchi och lördagen satt Peter upp för första gången.
– Sedan vi bytte ställe på henne har hon inte gjort ett enda misstag och den första månaden red jag henne bara, men nu kör jag henne även i träning. Riccardo har fortfarande huvudansvaret för allt, men jag och Kim sköter träningen nu.

Distansen i Derbyt är 2.600 meter och det körs i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Årets samlade prissumma på 20.000 euro är den högsta som någonsin utdelats. Tolv hästar kommer till start och åtta av dessa har kvalat in medan fyra har tagit sig med på pengar.
– Halva fältet är ston och de tre bästa hästarna är ston. Jag är övertygad om att Jopi är bästa hästen, men det är inte alltid bästa hästen vinner ett Derby…

Resan till Slovenien från Sverige påbörjades igår för Peter Zadel och Jopi. Två stopp blev det längs vägen och de är på plats i hemlandet nu. Hon står uppstallad i samma stall som Legendary Lover K. numera står i.
– Hon har varit ute i hagen idag och allt verkar bara bra efter resan.

Lottningen skedde tidigare ikväll och Jopi kommer ut från spår fyra – självklart med Peter Zadel i sulkyn.

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle