Fokustema
Inför Stochampionatet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Går inte vinna något större”

– För mig går det inte vinna något större än Stochampionatet. Lyckas vi kanske jag rentav lägger av efter det.
Orden kommer från Ove Konradsson, uppfödare till dagens Stochampionatsfavorit Conrads Rödluva.
Av
Emil Persson
Uppfödaren Ove Konradsson till vänster om tränaren Daniel Redén efter Conrad Rödluvas triumf i Oaks förra året. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Uppfödaren Ove Konradsson till vänster om tränaren Daniel Redén efter Conrad Rödluvas triumf i Oaks förra året. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
trav, travsport, sulkysport, axevalla, v75, stochampionatet, trippeltravet
Får Ove Konradsson jubla igen efter Stochampionatet för sin uppfödning Conrads Rödluva? Foto Martin Langels/ALN

På Hälsingsgården i Torbjörntorp utanför Falköping är Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) född och uppvuxen. Därmed finns det en tydlig, lokal prägel på årets Stochampionatsfavorit.
Tillsammans med Peter Jansson, Olof Karlander och Per Johansson är Konradsson uppfödare till stoet som så många redan hunnit ta sitt hjärta, trots att hon bara gjort 14 starter.

Tio av dessa har resulterat i seger – Svenskt TravOaks och Breeders Crown-finalen inkluderat – men i Drottning Silvias Pokal förlorade Conrads Rödluva för första gången en stor final.
Då fick hon se sig besegrad av Activated (e. Jocose) som även finns med i dagens Stochampionatsfinal.
– Det ser ut att finnas flera konkurrenter som tagit stora kliv på sistone. Activated vet vi sen tidigare är bra och Hankypanky Rubyred imponerade på mig. Hon är ju likt Conrads Rödluva fux och jag tycker det finns lite risk för att ”de röda” kommer köra mot varandra, säger Konradsson.

Satt i garderoben

Inte mindre än 35 Stochampionatet tror han sig ha sett och är väl medveten om vad som krävs för att kunna avgå med segern.

– Att gå utvändigt ledaren eller få attackera först i tredjespår är nästan omöjligt i Stochampionatet. Vad jag kan minnas på rak arm är det bara Queen L. och Viola Silas som lyckats med den saken. En dålig dag eller tuff resa har man helt enkelt inte råd med i Stochampionatet, vi har sett många favoriter falla under åren.

Fakta

CONRADS RÖDLUVAS SYSKON

Conrads Rödluvas mamma Moviestar (e. Juliano Star) har lämnat fyra avkommor. Utöver ”Rödluvan” som är hennes förstfödda avkomma finns…

 • Sayonara (e. Donato Hanover), född 2017 som är i träning hos Gävletränaren Fredrik Wallin.
 • Horoscope (e. S.J.’s Caviar) född 2018, ett mörkbrun helsyster som Daniel Redén redan hunnit köpa.
 • ett årsföl som likaså har S.J.’s Caviar som pappa, men nu har Moviestar lämnat sin första hingst.
Expandera

Sedan år 1990 har det fötts upp travhästar på Hälsingsgården och en handfull av dem har sprungit in miljonbelopp sina ägare. Antalet fölston som funnits i verksamheten varje år har varit begränsat och uppgår till fyra.
– Därmed är ju chansen för oss betydligt mindre än för de största uppfödarna som kan ha upp emot 100 fölston. Jag har haft uppfödningar som kvalat in till Stochampionatet tidigare, men Conrads Rödluva är den första att lyckas ta sig till final.

Det är som en förbannelse som vilar över hästarna när jag är på plats

Ove Konradsson befinner sig dock ogärna på plats på travbanan när hans hästar startar.
– Det är som en förbannelse som vilar över hästarna när jag är på plats. Vi har haft en väldig diskussion här i familjen, men nu har jag lovat att åka dit på söndag. Däremot ska jag hålla mig väldigt långt från banan. När Oaksfinalen avgjordes på Solvalla så satt jag faktiskt i garderoben på restaurangen…

Det var inga problem för Conrads Rödluva att ta hem sitt försök till stochampionatet. Foto: Simon Hagen
Fokustema
Rom
Läs senare

Lottat till italienska Derbykval

Banrekord i tisdags på Åby för treåriga utländska hingstar och valacker, men den 31 augusti väntar betydligt tuffare uppgifter för Björn Goops nyförvärv Aramis Bar. Då körs nämligen kvalen till det italienska Derbyt (€22.000) på Capannelle-banan i Rom.
Av
Claes Freidenvall
Aramis Bar finns numera i Björn Goops träning och nästa uppgift blir att kvala in till italienska Derbyt i Rom. Foto: Gerard Forni
Aramis Bar finns numera i Björn Goops träning och nästa uppgift blir att kvala in till italienska Derbyt i Rom. Foto: Gerard Forni

För 22 hästar har den sista insatsen – runt 7.000 euro – betalats in för att vara med och slåss om den furstliga prissumman i finalen i Italienskt Derby för treåringar på 847.000 euro.

I försöket slippet Björn Goop-tränade Aramis Bar (e. Napoleon Bar), 1.14,1ak/511.662 kr, Alessandro Gocciadoros duo Axl Rose (e. Love You), 1.12,2am/€422.923 och Acciaio (e. Love You), 1.11,2ak/€145.366, som vann finalen i Breeders Course under Hugo Åbergs-kvällen.

Björn Goop representerar Sverige i kommande kusk-VM. Foto Mia Törnberg
Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Axl Roses största segrar under 2019 har kommit i Gran Premio Nazionale (€154.000), Gran Premio Citta di Napoli (€154.000) och Gran Premio Marangoni (€154.000).

Aramis Bar ställs i sitt försök mot Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar), 1.12,6am/€176.008, som vunnit Grupp I-löpningen Gran Premio Tito Giovanardi (€154.000) tidigare i år.

Finalen i det italienska Derbyt – tolv hästar får plats bakom bilen – avgörs den 22 september på Agnano-banan i Neapel. Hela 423.500 euro plockar vinnaren hem.

Startlistor:

Italienskt Derby (€22.000)
2.100 meter, autostart.

Försök I:

 1. Ayrton Treb
 2. Alchemist Bi
 3. Albatros Joy
 4. Antony Leone
 5. A Sexygirl Par
 6. Axl Rose
 7. Aristotele Laser

Försök II:

 1. Amon You Sm
 2. Alex Mede Sm
 3. Amancio
 4. Argentovivo
 5. Acciaio
 6. Ares Caf
 7. Anthony Gar

Försök III:

 1. Arden Wise As
 2. Al Capone Stecca
 3. Admiral Effe
 4. Aramis Bar
 5. Alrajah One
 6. Ananas Jet
 7. Assisi Pax
 8. Ari Lest

Fotnot: kuskarna definitivanmäls den 26 augusti.

Fokustema
Divonne-les-Bains
Läs senare

Nordemo-triumf i Frankrike

Alf Nordemos uppfödning Etoile du Nord tog sin andra seger på fransk mark och det skedde i ett lopp för femåriga ston – Prix de la Societe du Cheval Francais (€17.000) – i Divonne-les-Bains idag.
Av
Claes Freidenvall
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg

Paul Philippe Ploquin guidade Ron Kuiper-tränade Etoile Nord (e. Laetenter Diem-Quartre Etoiles) till seger på 1.15,0/2.050 meter och belönades med 7.650 euro. Den triumfen var efterlängtad – förra gången Etoile du Nord toppade var i Prix de Jonchery sur Vesle (€19.000) i Reims den 31 oktober ifjol.

Alf Nordemo har fött upp stoet och hennes mor Quartre Etoiles (e. Korean), 1.21,0/€2.190, har åtta avkommor i startbar ålder – den yngsta är två och den äldsta nio år – och av dem toppar A l’Assaut (e. Buvetier d’Aunou), 1.15,6/€27.845, följd av Etoile Nord, 1.15,0/€27.060.

Mormor Etoile des Blaves (e. Traveller), 1.15,4/€441.759, tävlade framgångsrikt för Jean-Michel Bazire och vann bland annat Grupp I-loppet Prix de I’le-de-France (€150.000) med sin tränare i sadeln. I avelsboxen har hon sin främsta avkomma i Perfect el Major (e. Goetmals Wood), 1.13,9/€102.040.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ