Fokustema
Gävle
Läs senare

Gareth Boko jagar Elitloppsplats

Förra året vann Gareth Boko Prins Daniels lopp och tog sig hela vägen till tredjeplatsen i Elitloppet.
I år provar Jerry Riordan samma resa.
Gareth Boko har fått Gävletravets första wild card.
Av
Mathias Hedlund
Gareth Boko. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gareth Boko. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

H.K.H. Prins Daniels lopp i Gävle kördes första gången 2011 och har givit vinnaren möjligheten att starta i Elitloppet, en väg bland annat 2013 års vinnare Nahar (e. Love You) tog när han åtta dagar efter segern i Gävle triumferade i Elitloppet.

Om två veckor är det dags för årets upplaga, där förutsättningarna för att vara med i loppet förändrats lite till detta år. De sju hästar som samlar flest poäng i gulddivisionen i detta meeting får en startplats.Sex av åtta försök har körts (Paralympiatravet på Åby i morgon och Guldbjörken på Umåker nästa helg återstår).

Därutöver delas det ut tre wild cards – och det första presenterades idag.

Fjolårsvinnaren, Jerry Riordan-tränade Gareth Boko (e. Make It Happen), får en biljett till årets upplaga. Nioåringen hade en fin säsong förra året där segern i Prins Daniels lopp följdes upp av tredjeplatsen i Elitloppet och totalt sprang han in över två miljoner kronor.

Efter två vinterstarter på Vincennes har Gareth Boko vunnit ett snabblopp på Axevalla och förra helgen slutade han trea i Finlandia-Ajo.

– Det var en väldigt snabb avslutning på Vermo och han är klart på gång igen och känns som han gjorde vid den här tidpunkten ifjol. Han har tagit loppet bra och känns fräsch, så jag tror att han kommer prestera bra på nytt och gå framåt ytterligare med loppen och då är han med och strider om en Elitloppsplats, säger tränaren Jerry Riordan i ett pressmeddelande.

Prins Daniels lopp avgörs den 21 maj över 1.640 meter med autostart och 400.000 kronor väntar vinnaren.