Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Gått från botten till toppen

En femårig tysk hade lekstuga i Örebro under torsdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Payet D.E. sprang rekord i händerna på Kim Eriksson. Foto Martin Langels/ALN
Payet D.E. sprang rekord i händerna på Kim Eriksson. Foto Martin Langels/ALN

Sybille Tinter har toppform på stallet och Payet D.E. (e. Main Wise As) svarade för en läcker insats i Örebro igår. Som vanligt kördes femåringen av Kim Eriksson och hästen fick anfallsorder från fjärde ytter på sista bortre långsidan. Trots att Payet D.E. blev utskickad i fjärdespår en bit avgjorde han busenkelt på starka 1.13,1a/2.100 meter, tillika nytt rekord.
– Det är framför allt styrkan som är hans bästa egenskap. Han tävlar när det är tävling, men kan hålla på att lattja lite annars och det är en skön individ, sade Kim Eriksson.

Payet D.E. har totalt vunnit 13 av 20 starter och har nu passerat 600.000 kronor.
– Hästen har gått hela vägen från poänglopp till V75 och är verkligen min reklamhäst. Han gör allt rätt och jag är glad att ha honom i träning, sade Sybille Tinter.

Mina hästar har presterat bra varje gång på sistone

Rommetränarens stall har i år gjort 28 starter (4-5-1) och tjänat 271.500 kronor. 2019 tog Tinters hästar åtta vinster och sprang in nästan en halv miljon.
– Mina hästar har presterat bra varje gång på sistone och just nu känns allt på topp, men jag skulle gärna ha någon svensk hästägare.

Payet D.E. är tyskfödd och Cindy T.Bokos (e. Andover Hall) främsta avkomma. Hon är i sin tur undan Ineke P.Boko (e. Rule The Wind), vilket har lämnat avelshingsten Virgill Boko (e. Express Ride), 1.12,9am/4 .30.462 kr. Han vann Europaderbyt 2007 och Derbyt i Nederländerna 2006. Payet D.Es far Main Wise As toppade Europaderbyt 2010.

Fakta

Payet D.E.

Kön: brun valack
Född: 5 maj 2015
Härstamning: Main Wise As-Cindy T.Boko
Intjänat: 610.785 kronor
Resultat: 28 starter: 13-7-1
Rekord: 1.15,1l*/1.13,1am*
Ägare: Hans Ulrich Bornmann, Tyskland
Uppfödare: Gerrits Recycling Group BV, Holland
Tränare: Sybille Tinter, Romme
Körsven: Kim Eriksson, Mantorp

Expandera
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Courant köper obesegrad stjärna

Obesegrade Hillary B.R. har köpts av Stall Courant och affären blev klar idag. Hennes första partner blir självaste Greenshoe!
Av
Claes Freidenvall
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson

– Vi har letat efter ytterligare ett riktigt bra stammat toppsto efter Muscle Hill för att betäcka med Greenshoe och med Hillary B.R. kryssar vi i alla rutor. Trist nog blev hon skadad just när hon skulle inleda sin karriär som äldre tävlingshäst, men nu får vi hoppas att hon istället kan få fina avkommor som präglas av henne, berättar Sabine Kagebrant, vd på Stall Courant.

Greenshoe och följeslagaren Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Hillary B.R. (e. Muscle Hill-Fiery Chip), 1.09,9ak/3.887.386 norska kronor, gjorde 15 starter och vann samtliga framträdanden innan hon tvingades lägga tävlingsskorna på hyllan på grund av en blödning i ett gaffelband.

”Glada och stolta”

I hennes meritlista ingick segrar i Prinsesse Märtha Louises Pokallopp, Norskt Stokriterium, Norskt Trav-Oaks, Jarlsberg Grand Prix och Norskt Stoderby.

Stoet tränades av Geir Vegard Gundersen och Stall Courant har köpt henne från Arne Sandbaek Jr. och Erland Åslund.

Amerikanskt istället för franskt

– Hon är ett av de bästa ston vi någonsin sett på en travbana så det är klart att vi är både glada och stolta över att få ha henne i vår stopark.

Greenshoe blir alltså hennes första partner. De tidigare ägarna funderade på en fransk hingst och då Ready Cash eller Face Time Bourbon, men nu blir det alltså amerikanske Greenshoe, som utsågs till ”Årets Treåring” i USA ifjol.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Talangen finns”

En fyraåring visade fin fart när hon avlade maiden på Åbytravet under torsdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson

Cleopatra Mystique gjorde två starter som tvååring hos Flemming Jensen med ett tredjepris som bästa resultat. Stoet missade hela treåringssäsongen och igår gjorde hon comeback i Thomas Uhrbergs regi.
– Det är en fin märr som var jättefin i kvalloppet. Därför var jag ganska optimistisk, sade Thomas Uhrberg.

Fyraåringen efter Up And Quick hamnade som andra häst i andraspår, men hade en bit fram till ledaren. På sista bortre långsidan tog sig Cleopatra Mystique fram som första häst i andraspår och hon avgjorde säkert via starka 1.13,3 sista 800 meterna.

– Hon var lite vass efter start och jag fick dåliga ryggar. Vi hamnade därför långt bak, men jag ville sitta kvar för att hästen skulle lära sig och hon lugnade sig jättebra. Cleopatra Mystique gick så snabbt hon kunde sista 500 meterna och gjorde det starkt. Talangen finns och jag hoppas att hästen ska bli bra, fortsatte Jägersrotränaren.

Mormor var en kulltopp

Segertiden landade på 1.17,7/2.140 meter och segern var värd 30.000 kronor. Cleopatra Mystiques mor Je t’Aime Lane gjorde bara en start, men fyraåringens mormor Je t’Aime Dream (e. Sugarcane Hanover), 1.12,1ak*/4.258.260 kr, vann Svenskt Trav-Oaks, Stochampionatet och Derbystoet hos Stig H Johansson.

Fakta

Cleopatra Mystique

Kön: brunt sto
Född: 12 juni 2016
Härstamning: Up And Quick-Je t’Aime Lane
Intjänat: 37.893 kronor
Resultat: 3 starter: 1-0-1
Rekord: 1.17,7m*
Ägare: Stein Inge Bruland, Schweiz
Uppfödare: Stein Inge Bruland, Schweiz
Tränare: Thomas Uhrberg, Jägersro
Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro
Skötare: Anja Jörgensen

Expandera
Fokustema
Valberedningens förslag
Läs senare

Ett nytt namn i ST-styrelse

Remy Nilson och Mats Norberg väljs om och Hanna Norring föreslås som ny ledamot i Svensk Travsports styrelse. Det är valberedningens förslag inför fullmäktigemötet den 22 april.
Av
Claes Freidenvall
Marjaana Alaviuhkola föreslås att fortsatt hålla ordförandeklubban i Svensk Travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola föreslås att fortsatt hålla ordförandeklubban i Svensk Travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Idag kom ST:s valberednings förslag till Svensk Travsports styrelse. Remy Nilson kom in när Erik Adielsson lämnade styrelsen i oktober 2018 på grund av tidsbrist. Nu föreslås han på omval i fyra år och samma tidsperiod gäller för Mats Norberg.

Ny i styrelsen föreslås idag Hanna Norring. Hon tar den plats som varit vakant sedan Daniel Schützer tvingades avgå i april förra året på grund av att han lagt ut bilder och text kring en behandling han genomfört på en häst i sin roll som veterinär.

”Utgör inget hinder”

Hanna Norring jobbar till vardags på ST-ägda TR Media (Travronden) och valberedningen noterar i presentationen av Hanna Norring, att hon inte ”utgör ett hinder för att hon skulle kunna väljas som styrelseledamot i Svensk Travsport och om Hanna blir vald kommer hon naturligtvis inte delta i varken diskussion eller beslut i frågor som rör TR Media.”

Valberedningen föreslår också att Marjaana Alaviuhkola väljs som ordförande för ett år.

Eventuella motförslag skall vara valberedningens ordförande Jan R Larsson tillhanda senast 15 dagar innan fullmäktigemötet.

Fotnot: i valberedningen sitter: Jan R Larsson, Marita Arvidsson, Stig H Johansson, Magnus Haglund och Camilla Alsen.