Fokustema
Avel
Läs senare

Giant Diablo mamma med embryotransfer

Menhammar Stuteris 83:e och sista föl för i år föddes i helgen – och det var ingen mindre än världsrekordstoet Giant Diablo som blev mamma!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Giant Diablo har blivit mamma till det här hingstfölet med Maharajah som far. På Menhammar nedkom surrogatmamman Mixed Doubles med hingsten genom embryotransfer. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Giant Diablo har blivit mamma till det här hingstfölet med Maharajah som far. På Menhammar nedkom surrogatmamman Mixed Doubles med hingsten genom embryotransfer. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Och samtidigt inte…Giant Diablo bär nämligen inte fram sina föl själv utan behöver hjälp av surrogatmamma med den saken. Den som fått stå till tjänst med sin livmoder, och nu med sitt juver och roll att ta hand om och uppfostra fölet, är Mixed Doubles (e. Fram Above – Amanda C.).

Fakta

Giant Diablo

72 st: 28–8–12
Rekord: 1.14,9m – 1.08,5ak*
Insprunget: 13.260.619 kr
Uppfödare: Stall Speediablo AB, Bjuv
Ägare: Stall Segerhuva

Expandera

Giant Diablos förstfödda är toppstoet D.One (e. Donato Hanover), 20 segrar på 38 starter, rekord 1.09,1 satt vid seger och 8,9 miljoner kronor insprunget.

Giant Diablos två senaste föl är även de tillkomna med embryotransfer. Maharajah-dottern A One A., ä nu tre år och ostartad. Maharajah är också pappa till hingstfölet som föddes i helgen. Tvååriga stoet Be The One är efter Zola Boko. Även Be The One fick hjälp av Mixed Doubles medan A One A:s surrgatmamma var Mollusque (e. Varenne – Decapode).

Giant Diablo satte världsrekordet 1.08,5 på The Red Mile i Lexington 2007. Hon höll stovärldsrekordet fram till förra året då Hannelore Hanover (e. Swan For All – High Sobriety) sänkte det till 1.08,1, även det rekordet sattes på The Red Mile.

Fokustema
Hästhagen
Läs senare

Sötchock från fölhagar i 18 dagar

Från och med idag kan man under hela dagarna på ATG och Youtube följa ett gäng föl och deras mammor på Skråmsta Stuteri.
– Det blir vad jag förstått en form av ”slow-tv”. Förhoppningsvis är det lite mer action på fölen här än det blivit i SVT:s uppmärksammade ”Älgvandringen”, skrattar Skråmstas Carina Dahling.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Southwind Frank-sonen ”Wilhelm” och hans mamma Royalty Forever blir tv-stjärnor de närmaste veckorna i programmet ”Hästhagen”. Foto: ATG
Southwind Frank-sonen ”Wilhelm” och hans mamma Royalty Forever blir tv-stjärnor de närmaste veckorna i programmet ”Hästhagen”. Foto: ATG

Älgvandringen har blivit en uppmärksammad produktion av SVT trots att programmet egentligen mest visar öde tomma skogar. Häromveckan skrev någon tv-krönikör att efter flera dagars väntan hade till slut några renar passerat genom bilden…Det är garanti på att det blir mer rörelse och liv i det som händer i hagarna på Skråmsta, även om det förstås kommer att sovas en hel del också.

Det är ATG som står bakom denna lite annorlunda satsning på att i 18 dagar följa den väldigt vanliga vardagliga vardagen i hagar med rätt så nyfödda föl och fölston nu på vårkanten. En daglig dos ”sötchock” rakt in i vardagsrummet kanske är vad som behövs för alla som blivit hemmasittare som en följd av restriktionerna runt corona-pandemin.

Carina Dahling ch Wilhelm. Foto: ATG

– Det är så ATG tänkt. Det kom lite hastigt och oplanerat för oss, men vi tycker det är en bra idé och ställer upp med vad vi kan. Det här blir hästar och hästliv på ett helt annat sätt än vad ATG och Kanal75 normalt visar. Om våra föl kan bidra till att sprida och skapa intresse för hästar är vi bara glada, säger Carina Dahling.

Hästar och hästliv på ett helt annat sätt än vad ATG och Kanal75 normalt visar

De föl och fölston som är med är inga ”anonyma hästar”. Fölstona och vilka hingstar fölen är efter finns med i listan här intill. Även om fölen inte är namngivna ännu har de fått ”arbetsnamn” som tv-tittarna får bekanta sig med: Ola, Gunnar, Holger, Malin, April-april och ett par till. Det är alltså en bestämd grupp föl och fölston som valts ut till ”Hästhagen”, som programmet ska heta.

Fakta

Stona och fölen som presenteras av ATG

 • Malin
  Främsta egenskap: Busig tjej, framåt
  Mamma: Marit Udsen
  Pappa: Orlando Vici
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Wilhelm
  Främsta egenskap: Fin fölunge som är lite försiktig
  Mamma: Royalty Forever
  Pappa: Southwind Frank
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Holger
  Främsta egenskap: Bastant, cool och matglad
  Mamma: Classact Volo
  Pappa: Father Patrick
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • Gunnar
  Främsta egenskap: Tuff och nyfiken
  Mamma: Staro Karate Kate
  Pappa: S.J.’s Caviar
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
 • April April 
  Främsta egenskap: Försiktig, har en ovan mamma
  Mamma: Desdemona Boko
  Pappa: Villiam
  Kommer att hålla till i: Färskhagen/Rasthagen
 • Ola
  Främsta egenskap: Yngst i gänget, försiktig
  Mamma: Mighty Trick
  Pappa: Trixton
  Kommer att hålla till i: Färskhagen
 • Uffe
  Främsta egenskap: Stor och kaxig, har en bestämd tuff mamma
  Mamma: Askens Valencia
  Pappa: Villiam
  Kommer att hålla till i: Bebishagen
Expandera

– Vi fick ju utgå från de ston som har fölat…Klockan 07:30 varje morgon släpps de i de hagar som det nu riggats kameror runt. Då kan jag rekommendera att ha den här kanalen på, för det brukar alltid vara lite morgonaction då fölen är pigga och glada över att få komma ut. Då är chansen stor att de busar runt. Annars blir det naturligtvis så att fölen ligger och sover mycket…men det är ju så det är, och har väl på sitt sätt sin charm att visa också, säger Carina Dahling.

Med start idag klockan 07:30 och fram till den 17 maj pågår det konstanta visandet av föl och deras mammor i hagarna på Skråmsta, mellan klockan 07:30 och 16:00.

– Bilderna visas med viss fördröjning. Dels för att den som sitter i sändningskontrollen ska kunna lägga ut den kamera där det just då händer mest, men det är också en säkerhetsgrej. Om det oerhört tråkiga skulle råka hända att en fölunge blir sparkad illa ska tittarna inte behöva se det, säger Carina Dahling.

Två kameror uppriggade

Runt den största hagen är två kameror uppriggade. Där ska de flesta hästarna i den utsedda gruppen gå. Två mindre hagar, där stoet går ensamt med sitt föl, har en kamera var.

– Alla i gruppen kommer inte att vara med alla dagar, det blir viss variation. Men meningen är att de som tittar hela tiden ska kunna veta vilken häst som är vilken och på så sätt lära känns individerna, säger Carina Dahling.

ATG:s PR-manager Martina Olsson förklarar hur man tänkt:

– Under coronapandemin håller många sig hemma. Vissa är oroliga, andra är uttråkade och vad passar då bättre än en lång livesändning med föl i en hage? Formatet är en riktig sötchock som ger ett avbrott från både vardag och corona-rapportering. Och bäst av allt… hästar har en bevisad positiv effekt på det mänskliga psyket.

Hästar har en bevisad positiv effekt på det mänskliga psyket

Några av fölen som valts ur har lite extra spännande stam.

Hingsten som ska gå under namnet ”Uffe” är efter Timo Nurmos Kriterievinnare och världsrekordhållare Villiam undan Askens Valencia som tog 13 segrar på 34 starter och sprang in 1,7 miljoner kronor.

”Wilhelm” har helamerikanska föräldrar: Han är efter Southwind Frank och Royalty Forever – mamman är syster till Hambletonianvinnaren Royalty For Life.

”Holger” är efter Father Patrick och Classact Volo – mamman är syster med avelshingsten Classic Photo.

– Elitloppet närmar ju sig med stormsteg och vem vet, några av fölen kanske är framtida Elitloppsvinnare, säger Martina Olsson.

Fakta

Fakta ”Hästhagen”

”Hästhagen” är ett direktsänt program i ”slow-tv-format”, oklippt och oredigerat från hästarnas egen naturliga miljö. Programmet visas under 19 dagar, från onsdag 29 april till söndag 17 maj och sändningstider är 07.30-16.00. ”Hästhagen” kan ses på ATG Youtube och på www.atg.se/hasthagen. Varje dag startar en ny direktsändning och det finns även möjlighet att se de gamla sändningarna i efterhand. 

”Hästhagen” utspelas på Skråmsta Stuteri i Bro utanför Stockholm.

Fölen och deras mammor kan med hjälp av fyra kameror följas i Färskhagen, Rasthagen och Bebishagen. I Rasthagen och Färskhagen går fölen ensamma med mamman. Med kompisarna i Bebishagen är det gemensam lek och bus. 

Expandera

 

 

Fokustema
Avel
Läs senare

Ivory di Quattro blev storebror

Ivory di Quattro var en Robert Berghs imponerande V75-vinnare på Åby igår. Samma dag blev hästen storebror.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Outlook Kronos med stofölet efter Maharajah. Foto: privat.
Outlook Kronos med stofölet efter Maharajah. Foto: privat.

Femårige Ivory di Quattro (e. Love You – Outlook Kronos) vann klass I-försöket på 1.12,2a/2.640 meter, hästens tredje raka i år och sammanlagt tionde segern i 24:e starten. Prestationen gav indikationer på att Ivory di Quattro kommer att fortsätta klättra mot silver- och gulddivisionen.

Samma dag födde alltså Ivory di Quattros mamma Outlook Kronos (e. Cantab Hall – Luck Of The Day) sitt sjunde föl, en dotter med Maharajah (e. Viking Kronos – Chili Khan) som pappa.

Outlook Kronos har förutom Ivory di Quattro också lämnat sexåriga Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) 1.10,8am/1,6 mkr, i träning hos Philippe Billard/Fabrice Souloy.

Italienfödda Outlook Kronos ägs av nederländska Stal Quattro, men är intagen i svenska stamboken och alla hennes föl har registrerats svenskfödda.

Fokustema
Avel
Läs senare

Vikens Fingerprint blev storasyster

Vikens Fingerprint startar på lördag i Lovely Godivas Minne på Åby. I helgen blev hon storasyster.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Mikael Fellbrandts 13-åriga fölsto Primadonna Tuna (e. Viking Kronos – Acoras Crown e. Crowntron) nedkom med ett stoföl efter franske hingsten Flocki d’Aurcy (e. Ready Cash – Idee Lara). Det var Primadonna Tunas första föl sedan 2015 och hennes senaste avkomma är alltså just femåriga Vikens Fingerprint 1.12,2ak*/1.150.000 kr. Hon har också lämnar Vikens High Yield (e. Love You) 1.11,0ak*/763.000 kr.

Sport