Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Giganten till Antonio Tabac

Oskar Kylin Blom hade inga som helst problem att vinna söndagens nederländska storlopp Prijs der Giganten (€64.000) med Antonio Tabac.
Faktum var att det inte ens blev spännande efter att skimmeln vunnit starten samtidigt som flera tongivande konkurrenter felade bort sig.
Av
Emil Persson
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom tog hem Prijs der Giganten. Foto Gerard Forni
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom tog hem Prijs der Giganten. Foto Gerard Forni

Först försvann Baron Gift (e. Gift Kronos) med galopp före startbilen hade släppt fältet och därefter galopperade favoriten Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) i rygg på frontade Antonio Tabac efter 250 meter.
Kylin Blom behövde blott öppnade de första 500 meterna på 1.13,8 vilket fick Wilhelm Paal att försöka ”chocka sig förbi” med Up and Quick (e. Buvetier d’Aunou) i ett hastigt ryck på första långsidan. Kylin Blom var dock med på noterna och Paal fick snällt backa ner som trea längs sargen åter.

Där satt han kvar tills 800 meter återstod då han tog dödspositionen, men Up and Quick slet med aktionen bitvis och kom aldrig i farlig närhet. Det hot som slutligen kvarstod var B.B.S.Sugarlight (e. Super Light) vilken hade tassat med i rygg i lag med Jos Verbeeck. Han fick chansen sent – för sent – och gick bra över mål, men kom aldrig i farlig och diskvalificerades därtill för orent trav.
Hotade gjorde inte heller Panoramic (e. Scarlet Knight) vilken avslutade mycket rappt ur tredje invändigt i sin debut i Henk Grifts regi. Up and Quick landade som trea i och med diskvalifikationen på B.B.S.Sugarlight.
– Han var fantastiskt fin, en underbar häst. Allting är så galet roligt med den här hästen. Från början förstod han inte varför folk kollade på honom, men nu är det tvärtom; han vill visa upp sig för folk. Banan här har varit väldigt bra trots allt regn och det har varit så roligt här att jag gärna vill komma tillbaka, sade Kylin Blom.

Förstapriset uppgick till 32.000 euro, segertiden skrevs till 1.12,7a/2.100 meter och segern var Antonio Tabacs sjätte i följd. De första fyra i silverdivisionen, den femte i Gulddivisionen och dagens – den sjätte – i storloppet Prijs der Giganten!

Svenskt i Köpenhamn

I Köpenhamn avgjordes klassikern Kosters Memorial. Det blev svensk seger genom Peter Untersteiner-tränade Justice Ås (e. Justice Hall) vilken spårade hela vägen för Peter Ingves.
Segern togs med fyra längder på strålande 1.10,7a/1.600 meter i ösregnet och segern var värd 70.000 kronor. Slide so Easy (e. Quite Easy U.S.) nöp andraplatsen på avstånd från dödens och Lars Brindeborgs Västerboonthenews (e. Credit Winner) slutade trea från andra utvändigt.

 

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.