Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Giganten till Antonio Tabac

Oskar Kylin Blom hade inga som helst problem att vinna söndagens nederländska storlopp Prijs der Giganten (€64.000) med Antonio Tabac.
Faktum var att det inte ens blev spännande efter att skimmeln vunnit starten samtidigt som flera tongivande konkurrenter felade bort sig.
Av
Emil Persson
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom tog hem Prijs der Giganten. Foto Gerard Forni
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom tog hem Prijs der Giganten. Foto Gerard Forni

Först försvann Baron Gift (e. Gift Kronos) med galopp före startbilen hade släppt fältet och därefter galopperade favoriten Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) i rygg på frontade Antonio Tabac efter 250 meter.
Kylin Blom behövde blott öppnade de första 500 meterna på 1.13,8 vilket fick Wilhelm Paal att försöka ”chocka sig förbi” med Up and Quick (e. Buvetier d’Aunou) i ett hastigt ryck på första långsidan. Kylin Blom var dock med på noterna och Paal fick snällt backa ner som trea längs sargen åter.

Där satt han kvar tills 800 meter återstod då han tog dödspositionen, men Up and Quick slet med aktionen bitvis och kom aldrig i farlig närhet. Det hot som slutligen kvarstod var B.B.S.Sugarlight (e. Super Light) vilken hade tassat med i rygg i lag med Jos Verbeeck. Han fick chansen sent – för sent – och gick bra över mål, men kom aldrig i farlig och diskvalificerades därtill för orent trav.
Hotade gjorde inte heller Panoramic (e. Scarlet Knight) vilken avslutade mycket rappt ur tredje invändigt i sin debut i Henk Grifts regi. Up and Quick landade som trea i och med diskvalifikationen på B.B.S.Sugarlight.
– Han var fantastiskt fin, en underbar häst. Allting är så galet roligt med den här hästen. Från början förstod han inte varför folk kollade på honom, men nu är det tvärtom; han vill visa upp sig för folk. Banan här har varit väldigt bra trots allt regn och det har varit så roligt här att jag gärna vill komma tillbaka, sade Kylin Blom.

Förstapriset uppgick till 32.000 euro, segertiden skrevs till 1.12,7a/2.100 meter och segern var Antonio Tabacs sjätte i följd. De första fyra i silverdivisionen, den femte i Gulddivisionen och dagens – den sjätte – i storloppet Prijs der Giganten!

Svenskt i Köpenhamn

I Köpenhamn avgjordes klassikern Kosters Memorial. Det blev svensk seger genom Peter Untersteiner-tränade Justice Ås (e. Justice Hall) vilken spårade hela vägen för Peter Ingves.
Segern togs med fyra längder på strålande 1.10,7a/1.600 meter i ösregnet och segern var värd 70.000 kronor. Slide so Easy (e. Quite Easy U.S.) nöp andraplatsen på avstånd från dödens och Lars Brindeborgs Västerboonthenews (e. Credit Winner) slutade trea från andra utvändigt.

 

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Krönika
Läs senare

Ska det klias på ryggen igen?

I samband med Hall of Fame-dagarna i Årjäng hålls en paneldiskussion under temat ”hur skapar vi optimism och framtidstro i en tid då hästpopulationen och antal aktiva minskar samtidigt som vi ser en markant nedgång i spel på trav/galopp både i Norge och Sverige?
Av
Claes Freidenvall

Viktiga eller rättare sagt essentiella frågor när travsporten haltar fram på kryckor i flera olika sammanhang och då talar vi inte bara om starttider för V75 eller delade V86-omgångar på onsdagar.

Vissa problemställningar inom Svensk Travsport har varit kända länge, men det är frågor som ingen velat/vågat (stryk det som önskas) ta tag i. Frågor som gärna sopats under matten, men som inte längre går att dölja. Många gånger hinner verkligheten ifatt även om det kan ta tid ibland…

Oftast är det mycket bättre att ta tag i problem på ett tidigt stadium, men det har aldrig varit Svensk Travsports starkaste sida. Den som har en annan åsikt än den ST:s höjdare torgför är inte längre välkommen i familjen. Lika duktiga i det sammanhanget har ATG varit i decennier. Det gäller ju att hålla ihop ”familjen”. Den familj som bara känns löjligare och löjligare för varje dag som går…

Några överraskande namn – i alla fall inte för undertecknad – går inte att finna i panelen i Årjäng och det var kanske inte heller att vänta?

Inbjudna gäster – eller paneldeltgare om ni så vill – är ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, DNT:s dito, Knut Weum, Svein Morten Buer, generalsekreterare DNT, Harald Dörum, Norsk Rikstoto och Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Hur tänkte ni här? Hur ska det överhuvudtaget skapas någon spänst eller ifrågasättande i en debatt om det inte finns oliktänkande personer i panelen? Jag hade gärna sett att ST och Det Norske Travselskap plockat med några av sina allra största kritiker.

Lite mer jävla anamma hade inte skadat i en tid som denna!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.