Fokustema
Bjerke
Läs senare

Giveitgasandgo först under 1.10

För första gången travade en häst under 1.10,0 på Bjerke. Den bedriften stod Giveitgasandgo för när han tog hem Fyraåringseliten för Erik Adielsson på 1.09,9a/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Generaal Bianco vann för Peter Untersteiner på Bjerke. Foto: Gerard Forni
Generaal Bianco vann för Peter Untersteiner på Bjerke. Foto: Gerard Forni

– En helt underbar häst som bara vill springa, sade Erik Adielsson om den Frode Hamre-tränade fyraåringen.

Med drygt två längder gick Giveitgasandgo (e. Yankee Glide-Mazda Hanover) ifrån över upploppet och följde upp sin seger i Fyraåringseliten på Solvalla med att vinna ”samma” lopp på Bjerke och för sin insats fick han 200.000 norska kronor.

Erik Adielsson kunde glida till täten efter 400 meter och efter 1.08,7 första 500 meterna kunde Adielsson dämpa tempot något därframme. Giveitgasandgo passerade första varvet på 1.10,3.

– Giveitgasandgo är mer gynnad om jag låter honom löpa ut och det har han fått göra i sina senaste starter.

Andraplatsen togs av fransyskan Elite du Ruel (e. Timoko) på 1.10,3 och hon fick trava utvändigt om Frode Hamres travare större delen av loppet.

Vass spurt gav seger

Ett högt utgångstempo gynnade förstås Generaal Bianco i Europamatchen för fyra- och femåringar, men i sista sväng, när ledande Phantasm Soa och Erlend Rennesvik ryckte åt sig några längders ledning, hade Peter Untersteiner långt fram i tredje ytter.

Attacken sattes in ute i tredjespår 450 kvar och efter en rapp avslutning kopplade Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof-Zaskia Fortuna) enkelt greppet på upploppet och landade på 1.11,8a/2.100 meter efter 1.09,3 sista 700 meterna. Vinsten var värd 300.000 norska kronor.

– Han har en härlig speed att tillgå och det hade han idag också, sade Peter Untersteiner, som hoppas kunna starta Generaal Bianco i Oslo Grand Prix nästa år.

Maharajah-sonen Moni Viking spurtade in som tvåa från fjärde inner och var slagen med 1,5 längd av Generaal Bianco, medan Catarina Lundströms Sir Q.C. höll duktigt som trea från dödens.

Första finska triumfen sedan 2005

Polara (e. Viesker-Ryntäys) fick ta fram stora delar av sitt register för att hålla undan för Odd Herakles (e. Moe Odin) i Alm Svartens Äreslopp. Antti Tupamäki hittade till ledningen tidigt, men fick inte ligga ifred därframme; första 500 meterna travades efter 1.17,4 och han varvade på 1.20,0.

Utvändige Odd Herakles utmanade upploppet ned, såg ett tag ut att kunna koppla greppet men Polara hittade nya krafter och vann på 1.19,3a/1.609 meter efter ha avslutat sista 500 meterna efter 1.18,5.

– Det är bara stort att få åka till det största kallblodslandet i världen och att få vinna känns fantastiskt bra. Förra året var Polara med för att lära sig och i år är han mycket bättre. På upploppet var jag mest rädd för att Lome Brage skulle få fritt från rygg ledaren, men samtidigt kämpade Odd Herakles mycket bra i dödens, sade Antti Tupamäki efter segern värd 300.000 norska kronor.

Det var för övrigt första finska segern i loppet sedan Saran Salama vann 2005.

Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Finalfältet klart

Nu står finalfältet till Stosprintern 2019 som körs den 6 juli klart och de två treorna som gick vidare blev Fast Moving Cash och Aleppo Pine.
Av
Cecilia Kristoffersson

Stosprintern 2019

Förstapris 800.000 kronor, 1.609 meter autostart

Häst – Tränare

 1. Miss Golden Wine – Tommy Karlstedt
 2. Zeta Wise As – Fredrik Linder
 3. Maggie Cash – Jerry Riordan
 4. No Matter – Svante Båth
 5. Dallas As – Robert Bergh
 6. Fanny Chenal – Björn Goop
 7. Fast Moving Cash – Daniel Redén
 8. Aleppo Pine – Roger Walmann
 9. Global Well Off – Daniel Wäjersten
 10. Felicity Shagwell – André Eklundh

Så här kördes kvalen

Fokustema
Norge
Läs senare

1.09,9 av Hillary B.R.!

Hillary B.R. tog mycket riktigt sin tolfte raka seger i uttagningsloppet till Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning och är fortsatt obesegrad, men det blev inte utan kamp.
Thankful gav henne en sådan match att Gundersen-familjens häst tvingades ner till 1.09,9a/1.609 meter för att avgå med segern!
Av
Emil Persson

Att det fyraåriga toppstoet Hillary B.R. (e. Muscle Hill) är en talang av sällan skådat slag har de flesta varit överens om länge, men likväl var det en och annan som lyfte på ögonbrynen efter måndagskvällens mäktiga triumf.

Hillary B.R. vann på 1.09,9. Foto: RIkstoto Direkte

Från spår åtta bakom bilen slank körande Magnus Teien Gundersen ner dugligt och hamnade efter hand som förstahäst i andraspår samtidigt som Öystein Tjomslands Thankful (e. Muscle Hill) drog iväg med 1.08,3 första 500 meterna.
Hon lugnade aldrig ner sig på allvar utan Magnus Teien Gundersen fick krypa ner bakom en period från 800 meter före mål tills ingång av slutkurvan. Då lyfte han åter ut stoet för attack, men Thankful lade likaledes i nästa växel och tog striden.

Sista 50 meterna var Hillary B.R. den starkare och det efter att avslutat sista halvvarvet på 1.08,2!
Segertiden 1.09,9a/1.609 meter var en putsning med 1,1 sekunder av Normandie Royals gamla norska rekord för fyraåriga ston satt på Solvalla den den 9 oktober i fjol.
– Vilken enorm häst HIllary B.R. är! Jag vågar inte att tänka på hur fort vi körde genom slutkurvan och då körde jag i andraspår. Hon fick jobba för det i kväll, men är rå, sade Magnus Teien Gundersen efter loppet enligt TGN.no.

Samma segerkusk vann det andra uttagningsloppet, likaledes med en häst tränad av Geir Vegard Gundersen. Blueridge Sun (e. Revenue) som i fjol var tvåa bakom Hillary B.R. i Stokriteriet vann på mer beskedliga 1.12,2a/1.609 meter.

Finalen av görs lördag den 6 juli med 200.000 norska kronor till vinnaren.

Startlista finalen:
Hästnamn (pappa) / tränare

 1. Blueridge Sun (e. Revenue) – Geir Vegard Gundersen
 2. Hillary B.R. (e. Muscle Hill) – Geir Vegard Gundersen
 3. Thankful (e. Muscle Hill) – Öystein Tjomsland
 4. Nuclear Tile (e. Muscle Massive) – Trond Andersson
 5. Rebella Matters (e. Explosive Matter) – Frode Hamre
 6. I.D.Entity (e. Explosive Matter) – Bo Westergård
 7. Tiffany Yellow (e. Muscle Massive) – Frode Hamre
 8. L..A.’s Muscles Queen (e. Muscles Wiking B.R.) – Kenneth Handeland
 9. Catherine’s Chic (e. Love You) – Eirik Höitomt
 10. Delight Classic (e. Orlando Vici) – Trond Andersson
Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Kvalkväll

Ikväll körs uttagningsloppen till Stosprintern och nedan kan ni löpande följa kvalen. Finalen körs lördagen den 6 juli med ett förstapris på 800.000 kronor. De två främsta i varje lopp går vidare och de två högst seedade treorna.
Av
Cecilia Kristoffersson
Miss Golden Wine vann det första uttagningsloppet till Stosprintern. Foto Lars B Persson
Miss Golden Wine vann det första uttagningsloppet till Stosprintern. Foto Lars B Persson

Uttagningslopp 1

Tommy Karlstedts Miss Golden Wine (e. Pastor Steophen) överraskade och tog hand om ledningen redan i första sväng och efter att ha fått varva på 1.14,2 blev hon svår att ta ned för de övriga.
– Hon kändes jättebra idag och vi hade laddat för tre uppgifter i år. I den första hade vi stolpe ut så det var skönt att gå till final nu. Det är första gången jag har haft en häst som kvalat in till en final så vi får se hur vi lägger upp det fram till dess. Jag har en plan i bakhuvudet,  men sambon får nog sköta det där. Hon kommer mycket bättre överens med hästen, sade en glad tränare och delägare i vinnarcirkeln.

Med till final från detta lopp gick även Svante Båths No Matter (e. Explosive Matter) som största delen av loppet suttit i tredje par utvändigt. Segertiden för Miss Golden Wine blev 1.12,6a/1.609 meter.

Uttagningslopp 2

André Eklundhs Felicity Shagwell (e. Maharajah) tog omgående hand om ledningen i det andra försöket och hon skuggades i rygg av Fredrik Linders Zeta Wise As (e. Maharajah som kördes av Kevin Oscarsson.

Första 500 meterna avverkades på 1.09,8 och det såg länge ut som att Felicity Shagwell skulle hålla hela vägen, men på upploppet kämpade sig Zeta Wise As förbi den sista biten.
– Det är otroligt roligt att köra hästar åt Linder då de alltid är väl förberedda och iordning. Hästens främsta egenskap är att hon är otroligt kvick de sista 200 meterna, sade kusken efter loppet och han valde att sitta kvar i sulkyn under segerintervjun.

Dessa två gick vidare till final och segertiden för Zeta Wise As blev 1.11,4a/1609 meter. Förstapriset i alla försök är 100.000 kronor.

Uttagningslopp 3

Daniel Wäjerstens Global Well Off (e. S.J.’s Caviar) fick Björn Goop i sulkyn för första gången och det bar hela vägen från start till mål. Segertiden blev 1.12,0a/1.609 meter och tvåa och klar för final blev även Robert Berghs Dallas As (e. Lucky Chucky ) som utmanade rejält över upploppet från ledarryggen.
– Jag hann inte bli så orolig för Berghs häst utan fokuserade mest på min egen. Jag fick hålla ungefär samma tempo hela vägen vilket passade henne. Det är kul att köra åt Daniel Wäjersten då vi började hänga ungefär samtidigt på Åby och det är en duktig och ambitiös kille som det kommer fortsätta att gå bra för. Det är kul med de yngre som kommer, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Carl Johan Jepson ersatte Robert Bergh i sulkyn.

Uttagningslopp 4

Bay View (e. Yankee Glide) var den som tog hand om ledningen, men galopperade in i första sväng och istället tog Nicklas Westerholm hand om den positionen med Adi Gallia (e. Raja Mirchi) för att omgående släppa till Aleppo Pine (e. Maharajah) och Örjan Kihlström.

Björn Goops Fanny Chenal (e. Love You) fick den otacksamma positionen utvändigt om ledaren, medan Jerry Riordan-tränade Maggie Cash (e. Djali Boko) satt i tredje par utvändigt. Carl Johan Jepson påbörjade attacken via tredjespår runt sista sväng med Maggie Cash och det var henne det bet allra bäst för över upploppet.
– De höll bra tempo därframme, några galopperade och vi fick en vilsam resa. Jag har kört hästen tidigare utan att lyckas så bra, men idag fungerade det perfekt. Jag kände 400 kvar att jag hade mycket kvar att köra med och tänkte att vi tar oss till final i alla fall, men hon visade sig bäst och starkast idag, sade Jepson i vinnarcirkeln.

Segertiden för Maggie Cash blev 1.12,1a/1.609 meter och med sig till final fick hon Fanny Chenal.