Fokustema
Bjerke
Läs senare

Giveitgasandgo först under 1.10

För första gången travade en häst under 1.10,0 på Bjerke. Den bedriften stod Giveitgasandgo för när han tog hem Fyraåringseliten för Erik Adielsson på 1.09,9a/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Generaal Bianco vann för Peter Untersteiner på Bjerke. Foto: Gerard Forni
Generaal Bianco vann för Peter Untersteiner på Bjerke. Foto: Gerard Forni

– En helt underbar häst som bara vill springa, sade Erik Adielsson om den Frode Hamre-tränade fyraåringen.

Med drygt två längder gick Giveitgasandgo (e. Yankee Glide-Mazda Hanover) ifrån över upploppet och följde upp sin seger i Fyraåringseliten på Solvalla med att vinna ”samma” lopp på Bjerke och för sin insats fick han 200.000 norska kronor.

Erik Adielsson kunde glida till täten efter 400 meter och efter 1.08,7 första 500 meterna kunde Adielsson dämpa tempot något därframme. Giveitgasandgo passerade första varvet på 1.10,3.

– Giveitgasandgo är mer gynnad om jag låter honom löpa ut och det har han fått göra i sina senaste starter.

Andraplatsen togs av fransyskan Elite du Ruel (e. Timoko) på 1.10,3 och hon fick trava utvändigt om Frode Hamres travare större delen av loppet.

Vass spurt gav seger

Ett högt utgångstempo gynnade förstås Generaal Bianco i Europamatchen för fyra- och femåringar, men i sista sväng, när ledande Phantasm Soa och Erlend Rennesvik ryckte åt sig några längders ledning, hade Peter Untersteiner långt fram i tredje ytter.

Attacken sattes in ute i tredjespår 450 kvar och efter en rapp avslutning kopplade Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof-Zaskia Fortuna) enkelt greppet på upploppet och landade på 1.11,8a/2.100 meter efter 1.09,3 sista 700 meterna. Vinsten var värd 300.000 norska kronor.

– Han har en härlig speed att tillgå och det hade han idag också, sade Peter Untersteiner, som hoppas kunna starta Generaal Bianco i Oslo Grand Prix nästa år.

Maharajah-sonen Moni Viking spurtade in som tvåa från fjärde inner och var slagen med 1,5 längd av Generaal Bianco, medan Catarina Lundströms Sir Q.C. höll duktigt som trea från dödens.

Första finska triumfen sedan 2005

Polara (e. Viesker-Ryntäys) fick ta fram stora delar av sitt register för att hålla undan för Odd Herakles (e. Moe Odin) i Alm Svartens Äreslopp. Antti Tupamäki hittade till ledningen tidigt, men fick inte ligga ifred därframme; första 500 meterna travades efter 1.17,4 och han varvade på 1.20,0.

Utvändige Odd Herakles utmanade upploppet ned, såg ett tag ut att kunna koppla greppet men Polara hittade nya krafter och vann på 1.19,3a/1.609 meter efter ha avslutat sista 500 meterna efter 1.18,5.

– Det är bara stort att få åka till det största kallblodslandet i världen och att få vinna känns fantastiskt bra. Förra året var Polara med för att lära sig och i år är han mycket bättre. På upploppet var jag mest rädd för att Lome Brage skulle få fritt från rygg ledaren, men samtidigt kämpade Odd Herakles mycket bra i dödens, sade Antti Tupamäki efter segern värd 300.000 norska kronor.

Det var för övrigt första finska segern i loppet sedan Saran Salama vann 2005.

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.