Fokustema
Fyraåringseliten/Tommy Hannés lopp
Läs senare

Giveitgasandgo gasade hela vägen

STOCKHOLM. Giveitgasando (e. Yankee Glide) var precis så bra som det var förväntat i Fyraåringseliten.
Bröderna Hamres topphäst dundrade runt på 1.09,5a/1.640 meter i nyporna på Erik Adielsson.
– Nästa år siktar vi mot Elitloppet, sade Frode Hamre.
Av
Emil Persson
Giveitgasandgo vann tidigare i år Fyraåringseliten på nya löpningsrekordet 1.09,5a/1.640 meter. På måndag startar han i Hallandsmästaren. Foto: Jeannie Karlsson
Giveitgasandgo vann tidigare i år Fyraåringseliten på nya löpningsrekordet 1.09,5a/1.640 meter. På måndag startar han i Hallandsmästaren. Foto: Jeannie Karlsson

Trots att Giveitgasandgo startade i överljudsfart från sitt innerspår fanns det faktiskt en som var snabbare. Lexus Dream (e. Lexus Font) dundrade förbi, men Ari Moilanen visade tydligt att han ville släppa.
Efter 400 meter var Giveitgasandgo först och i det skedet hade redan två av de värsta konkurrenterna Ever Pride (e. Prodigious) och Von Wise As (e. Muscle Massive) gjort bort sig med galopp.
När varvet gick på 1.09,1 gick det möjligen att spekulera i förlust, men när allt kom om kring var det aldrig ens nära. Giveitgasandgo dundrade bara undan och kom i mål på 1.09,5a/1.640 meter.
En rekordsänkning av Hambletonian-vinnaren Pinkmans gamla löpningsrekord med fyra tiondelar.
– Han är enkel den här. Det är bara att gasa med honom. Senast i Göteborg lät jag honom pusta mitt i loppet och jag kände direkt efteråt att det var nog fel, men det är fel hästar man ska göra på det viset med. Jag var imponerad av hästen redan i årsdebuten, sedan gick han mot den äldre eliten i Olympiatravet. Han går över sprinterdistans, medeldistans, är startsnabb… ja, det är en häst som kommer kunna tävla i eliten. Dessutom tror jag att det var smart att stå över Elitloppet i år, sade Erik Adielsson efter sin fjärde kuskseger för dagen!

Hästen ägs av den hårdsatsande duon Erik och Rebecca Christoffersen från Norge. De hade sex hästar till start under tävlingsdagen och fick nu äntligen besöka vinnarcirkeln.
– Förra gången Erik körde sade jag till honom att han inte fick dämpa under vägen utan skulle köra i jämnt 1.09,5-fart hela vägen. Hästen lever upp till sitt namn och nästa år ska vi vara med i Elitloppet, sade ägaren Erik Christoffersen efter segern värd 500.000 kronor.

Tankar som även delades av tränaren Frode Hamre:
– Jag sade på förhand att hästen kunde springa 1.09,5 då han är van vid toppfart. Det visade han ju idag; det är en topphäst. Jag tyckte det var för tidigt med Elitloppet i år, men vi siktar dit nästa år som femåring. En dröm för oss att få tävla framför den fantastiska publiken, sade Hamre.

Hans G Erikssons King on the Hill (e. Muscle Hill) var loppets stora utropstecken. När luckan kom från fjärde invändigt in mot upploppet så flög han fram i vida spår och bärgade andraplatsen med knapp marginal före Lexus Dream.

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Banrekord för Badman

SUNDSVALL. Ledning nästan hela vägen på nytt banrekord för Daniel Wäjerstens Global Badman i Breeders Crown för tvååringar på Bergsåker i kvällens tredje lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen

Global Badman (e. Yield Boko – Karalta Bye Bye) gjorde karriärens andra start och precis som i debuten blev det seger för den Daniel Wäjersten-tränade tvååringe hingsten.

Första 500 meterna avverkades på 1.13,3 och varvet fick dämpas till 1.15. Björn Goops Custom Cheval (e. Farifant) gjorde sitt bästa för att utmana över upploppet, men Wäjerstens häst sträckte rejält på sig och vann enkelt.
– Även om det gick snabbt fanns det krafter kvar i honom och han sprang och vinglade lite över upploppet. Det där klart att det är lätt att vara efterklok, men jag har hela tiden sagt att detta är en bra häst. Han är anmäld till allt och vi får se vart han startar härnäst, sade en glad Daniel Wäjersten efter loppet.

Förstapriset uppgick till 175.000 kronor och segertiden på 1.14,1a/1.640 meter var nytt banrekord.

Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Belgare bakom Smokin Joe

Adrian Kolgjini kvalade in två hästar till Svenskt Travderby nästa söndag och han har redan gjort sitt val och sätter sig själv upp bakom Kennedy, medan hans andra kuskval inte var givet på förhand.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Lite mer överraskande är valet av kusk bakom Smokin Joe. Från Frankrike hämtar han hem belgaren Dominik Locqueneux. Det meddelar Adrian Kolgjini på twitter.

Det är inte första gången som Dominik Locqueneux dyker upp i Derbyt. 2010 satt han i sulkyn bakom Zorro Photo vid hans andraplats efter Lutfi Kolgjinis Joke Face och året efter var Locqueneux sexa med Åke Svanstedt-tränade Gitano.

Fokustema
Francais du Gull
Läs senare

Gävles snabbaste slutar

Gävles snabbaste travare genom tiderna – Francais du Gull – lägger tävlingsskorna på hyllan och nästa år ska den fyrfaldige miljonären gå till avel.
Av
Claes Freidenvall
Francais du Gull har gjort sin sista start och går till avel nästa år. Foto: Claes Kärrstrand
Francais du Gull har gjort sin sista start och går till avel nästa år. Foto: Claes Kärrstrand

– Nästa år kommer Francais du Gull att stallas upp på Björkbackens Stuteri för att betäcka, men han kommer alltid att ha sin plats kvar här hemma hos oss, säger tränaren Erik Lindegren i ett pressutskick.

Francais du Gull (e. Jag de Bellouet-Tantiem Gull) har inte startat sedan den 3 maj i Rättvik och det blev tolvåringens sista start.

– Tanken var att han skulle vara med i Speedracet på Solvalla under Elitloppsdagen, men han som aldrig haft problem med benen slog sig på ett framben och fick en blödning på insidan av en kota och efter att ha gått i hagen hela sommaren vore det inte rätt mot honom att börja träna igång och starta nu under hösten, fortsätter Erik Lindegren.

Totalt hann Francais du Gull med 155 starter (15-29-17), tog rekordet 1.09,6ak och tjänade 4.134.847 kronor. Francais du Gull köptes på Kriterieauktionen 2008 för 120.000 kronor och har hela tiden ägts av Stall Åstjärn.

Bland meriterna ska Rommechansen, Färjestads Jubileumslopp och en andraplats i Sweden Cup bakom dubble Derbyvinnaren Mosaique Face nämnas i första hand.