Fokustema
Fyraåringseliten/Tommy Hannés lopp
Läs senare

Giveitgasandgo gasade hela vägen

STOCKHOLM. Giveitgasando (e. Yankee Glide) var precis så bra som det var förväntat i Fyraåringseliten.
Bröderna Hamres topphäst dundrade runt på 1.09,5a/1.640 meter i nyporna på Erik Adielsson.
– Nästa år siktar vi mot Elitloppet, sade Frode Hamre.
Av
Emil Persson
Giveitgasandgo vann tidigare i år Fyraåringseliten på nya löpningsrekordet 1.09,5a/1.640 meter. På måndag startar han i Hallandsmästaren. Foto: Jeannie Karlsson
Giveitgasandgo vann tidigare i år Fyraåringseliten på nya löpningsrekordet 1.09,5a/1.640 meter. På måndag startar han i Hallandsmästaren. Foto: Jeannie Karlsson

Trots att Giveitgasandgo startade i överljudsfart från sitt innerspår fanns det faktiskt en som var snabbare. Lexus Dream (e. Lexus Font) dundrade förbi, men Ari Moilanen visade tydligt att han ville släppa.
Efter 400 meter var Giveitgasandgo först och i det skedet hade redan två av de värsta konkurrenterna Ever Pride (e. Prodigious) och Von Wise As (e. Muscle Massive) gjort bort sig med galopp.
När varvet gick på 1.09,1 gick det möjligen att spekulera i förlust, men när allt kom om kring var det aldrig ens nära. Giveitgasandgo dundrade bara undan och kom i mål på 1.09,5a/1.640 meter.
En rekordsänkning av Hambletonian-vinnaren Pinkmans gamla löpningsrekord med fyra tiondelar.
– Han är enkel den här. Det är bara att gasa med honom. Senast i Göteborg lät jag honom pusta mitt i loppet och jag kände direkt efteråt att det var nog fel, men det är fel hästar man ska göra på det viset med. Jag var imponerad av hästen redan i årsdebuten, sedan gick han mot den äldre eliten i Olympiatravet. Han går över sprinterdistans, medeldistans, är startsnabb… ja, det är en häst som kommer kunna tävla i eliten. Dessutom tror jag att det var smart att stå över Elitloppet i år, sade Erik Adielsson efter sin fjärde kuskseger för dagen!

Hästen ägs av den hårdsatsande duon Erik och Rebecca Christoffersen från Norge. De hade sex hästar till start under tävlingsdagen och fick nu äntligen besöka vinnarcirkeln.
– Förra gången Erik körde sade jag till honom att han inte fick dämpa under vägen utan skulle köra i jämnt 1.09,5-fart hela vägen. Hästen lever upp till sitt namn och nästa år ska vi vara med i Elitloppet, sade ägaren Erik Christoffersen efter segern värd 500.000 kronor.

Tankar som även delades av tränaren Frode Hamre:
– Jag sade på förhand att hästen kunde springa 1.09,5 då han är van vid toppfart. Det visade han ju idag; det är en topphäst. Jag tyckte det var för tidigt med Elitloppet i år, men vi siktar dit nästa år som femåring. En dröm för oss att få tävla framför den fantastiska publiken, sade Hamre.

Hans G Erikssons King on the Hill (e. Muscle Hill) var loppets stora utropstecken. När luckan kom från fjärde invändigt in mot upploppet så flög han fram i vida spår och bärgade andraplatsen med knapp marginal före Lexus Dream.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini