Fokustema
Åby
Läs senare

Giveitgasandgo klar för Olympiatravet

Den norskamerikanske fyraåringen Giveitgasandgo (e. Yankee Glide) är klar för start i Olympiatravet.
Efter den starka Europadebuten har Frode Hamre valt att tacka ja till start mot den äldre eliten i Åbys storlopp.
Av
Emil Persson
Giveitgasandgo är klar för start i Olympiatravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Giveitgasandgo är klar för start i Olympiatravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det är en häst som redan som fyraåring kan starta i Oslo Grand Prix.

Så sade Frode Hamre till Trav og Galopnytt under fjolåret, blott en månad efter att hästen importerats till Norge. Nu blir det alltså till att ta ett ”nappatagg” med eliten redan i Olympiatravet nästa lördag.

Fakta

GIVEITGASANDGO

hingst född 13 maj 2014
e. Yankee Glide-Mazda Hanover e. Andover Hall
Rekord: 1.09,7ak*
Prispengar: 3.768.676 kr
Resultat: 30 st: 12-4-5
Tränare: Frode Hamre, Norge
Ägare: Erik & Rebecca Christoffersen, Norge
Uppfödare: Kenneth & Lisa Jackson, Rebecca & Robert Brady, USA
Auktionspris: 32.000 dollar (Lexington Select Yearling Sale

Expandera
Giveitgasandgo gjorde debut i Hamres regi i tisdags. I Dartster F.:s lopp hakade han på mycket starkt bakom Charrua Forlan (e. Up Front Larry) och fjolårets Olympiatravsvinnare Lionel (e. Look de Star) vilka delade på segern.
De kom i mål på 1.12,2a/2.140 meter medan Giveitgasandgo kom i mål på 1.12,6.
– Årsdebuten var verkligen bra och hästen är komplett i mina ögon. Olympiatravet är ett lopp vi verkligen värdesätter högt och vi har många härliga minnen från Åby, säger Frode Hamre i ett pressmeddelande från Åby.

Via sms bekräftar också Hamre att Erik Adielsson kommer köra Giveitgasandgo i Olympiatravet, precis som vid starten i tisdags.

Åbys sportchef Jon Walter Pedersen låter mäkta stolt över att lyckats få Giveitgasandgo till Olympiatravet:
– Givetitgasandgo såg jag en del som unghäst och jag har fått rapporter om att stallet har varit väldigt nöjda med träningen under vintern. Intrycket på Solvalla var verkligen fint och man ska komma ihåg att det var första starten över 2140 meter och mot äldre hästar. Hästen kommer vara förbättrad i finalen om tio dagar och är onekligen ett spännande kort. Jag har stor respekt för Stall Hamres professionella kompetens. Under flera år har jag bjudit in hästar från deras stall och de har alltid tackat nej när de inte tycker att de kan göra upp om segern. Med Givitgasandgo tackade de genast ja, så man kan räkna med att denna spännande amerikanska fyraåring är med och gör upp om segern i årets Olympiatravsfinal, säger Jon Walter Pedersen i pressmeddelandet.

Tidigare tränades Yankee Glide-sonen av John Butenschoen i USA och där sprang han in 428.364 dollar.

Främsta meriten är finalsegern i Pennsylvania Sire Stakes ($252.000) som tvååring och det året vann han också tre försök i Pennsylvania Sire Stakes plus en divison av Keystone Classic ($52.100), Liberty Bell ($30.000) och Pennsylvania All-Stars ($30.000).

Fjolårets säsong var inte lika framgångsrik, men i segerskörden kan en försöksvinst i Pennsylvania Sire Stakes ($48.077) och divisionssegrar i Liberty Bell ($30.000) och Pennsylvania All-Stars ($30.000) nämnas.

Giveitgasandgo deltog också i Hambletonian Stakes och gick till final via en femteplats och i finalen slutade han sexa. John Butenschoens travare var också finalist i Pennsylvania Sire Stakes (trea) Earl Beal Jr. Memorial (fyra) och Breeders Crown (nia).

Giveitgasandgo är undan Mazda Hanover (e. Andover Hall), 1.14,1*/$2.000, och hon är också mor till Yankee Glide-duon Smoother Ride, 1.10,0*/$411.872 och Adversity, 1.10,5*/$296.060.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vikings Preacher tillbaka i vinnarcirkeln

Sexårige Vikings Preacher testade en ny disciplin under torsdagen och löste uppgiften med bravur.
Av
Pär Gustafsson

Förra vintern härjade Vikings Preacher (e. Pastor Stephen) friskt i rikstoton och för ganska precis ett år sedan vann hästen en klass I-final från bricka tolv, men sedan dess har framgångarna uteblivit och hästen hade ingen vacker resultatrad när han kom till start på Åby igår.

Där provade han monté för första gången och började med dubbla tillägg. Ridande Malin Andersson var offensiv och placerade Vikings Preacher i ledningen in på slutrundan. Star Keeper utmanade rejält över upploppet, men ledaren svarade ärligt och höll undan med hals.
– Nu mår jag bra efter allt strul som varit. Hästen stod utan poäng och då tog jag en chans och provade monté. Malin provred hästen för 14 dagar sedan, hon var nöjd och då var det bara att anmäla, sade Tony Löfqvist.

Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på

Vikings Preacher avverkade sista rundan efter 1.16 och landade på 1.15,5/2.180 meter i montédebuten. Förstapriset uppgick till 35.000 kronor och nu passerade hästen 700.000.
– Förra året fick jag rida många fina hästar och nu har jag även Vikings Preacher. Det var kul att få chansen. Han är stark och rejäl, men det kändes både i lopp och värmning att hästen är färsk montén. Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på, sade ryttarinnan Malin Andersson.

Hon hade ett starkt år i sadeln 2019. Andersson red 92 lopp (9-10-9) och hästarna sprang in 743.336 kronor. Det här var hennes första vinst i tredje försöket 2020.

Fakta

Vikings Preacher

Kön: ljusbrun valack
Född: 15 april 2014
Härstamning: Pastor Stephen-Ellen Will
Intjänat: 701.800 kronor
Resultat: 29 st: 8-3-1
Rekord: 1.12,4ak
Ägare: TL Trav & Konsult AB, Billdal
Uppfödare: Tony & Gunnar Löfqvist
Tränare: Tony Löfqvist (a), Åby
Ryttare: Malin Andersson (a), Åby

Expandera
Fokustema
Matchning
Läs senare

Bold Eagle till Elitloppet – Cleangame till USA?

Sebastien Guarato var i en intervju med Kanal75 synnerligen positivt inställd till Elitloppet med Bold Eagle (e. Ready Cash). Och så har Cleangame fått inbjudan till ”VM-loppet”.
Av
Ola Lernå
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg

Egentligen är kanske Face Time Bourbon hästen alla vill se på Solvalla, men tränare Guarato säger till Kanal75 att det inte är aktuellt.
– Han är bara fem år i år och kommer ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år kan det bli aktuellt, säger Guarato till Kanal75.
Däremot är Bold Eagle högaktuell.
– Han har blivit mer av en sprinter och därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, till exempel Elitloppet senare i vår, säger Guarato till Kanal75.
När Jean Michel Bazire vann på Vincennes igår med danskfödde C.D. (e. Great Challenger) dök Yonkers högste chef Alex Dadoyan upp i vinnarcirkeln berättar Paris Turf. I handen hade han en inbjudan för Cleangame (Ouragan de Celland) till International Trot, vilket i år ska köras 12 september med en miljon dollar i prissumma.
Cleangame, med 33 segrar på 50 starter och 1,2 miljoner euro intjänat, är givetvis också högvilt för Solvallas sportavdelning när de diskuterar Elitlopp.
Nästa start för Cleangame är planerad till 21 mars på Vincennes då valacken dyker upp i Prix du Bois de Vincennes över 2.850 meter voltstart med 40.500 euro till vinnaren.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Jansson gör comeback

Torbjörn Jansson drabbades av en hjärtinfarkt på nyårsafton, men nästa vecka är lånekusken tillbaka i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg

Solvallakusken har inte kört lopp sedan den 28 december och kommande onsdag gör han comeback. Torbjörn Jansson mjukstartar med en styrning – i lopp 3 sitter han upp bakom Hans-Owe Sundberg-tränade Selected News.

”Jag känner mig pigg”