Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Gladiator tisdagens utropstecken

Efter att inlett karriären med dussinet segerlösa starter var Gloster Gladiator förkrossande överlägsen när maiden väl avlades under tisdagskvällen.
– Jag trodde att han skulle bli lite rappare utan skor, men har aldrig varit i närhet av att uppleva en sådan enorm effekt som skorycket gav denna häst, säger Fredrik Berg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Nog för att Gloster Gladiator (e. Brad de Veluwe) fick duglig hjälp med farthållningen, men det förtar på intet vis hans prestation.
När Axevallatränaren Fredrik Berg flyttade ut sin häst från andra utvändigt på sista bortre långsidan small det bara till och ledaren Brad Canyon (e. Brad de Veluwe) rundades i ett nafs.
Efter att lagt en speed på 1.08,5 mellan 700-300 meter före mål hade Gloster Gladiator skaffat sig ett stort försprång ner till sina konkurrenter, ett försprång de aldrig var i närhet av att plocka in.
Sista 700 meterna avverkades på 1.11 och sluttiden skrevs till 1.15,3a/2.140 meter.
– Jag hade en bra prestation av honom, men samtidigt tyckte jag att när han startade gången innan på Åby att något behövde göras. Jag valde att prova att dra av skorna, någonstans tror man givetvis att det ska kunna ge effekt när man tar det beslutet. Jag trodde att ”kanske blir han lite rappare”, men att han skulle bli som han blev igår… ja, det kunde jag inte räkna ut, säger Fredrik Berg.

Drömmer om Jägersro

Effekten ska ha känts direkt. En ”wowkänsla” av större mått.
– Jag blev lite paff när jag kom ut till loppet och kände ”vad är det som har hänt”. Jag har aldrig varit med om att man ryckt sådana fyra skor och fått en sådan kick på dem. Jag har dragit skor tidigare på hästar både i egen träning och för andra, men aldrig varit i närheten av att känna en sådan markant skillnad.

Vad kan man tro om framtiden utifrån den här insatsen?

Fakta

GLOSTER GLADIATOR

Fyraårig brun valack e. Brad de Veluwe-Ready To Fly e. Ready Cash

St: 13: 1–0–1, 1.15,2am, 120.500 kr

Ägare: Raas-Lines HB, Mölndal
Uppfödare: Nilsson Hasse, Kvänum

Tränare: Fredrik Berg, Axevalla

– Både jag och ägarna har inte haft så stora krav på honom innan i karriären. Han har en ganska krokig bakgrund så bara att han kommit till start har varit en bonus. Nu får jag ta en diskussion med ägarna, men själv har jag en liten förhoppning om att vi ska kunna åka till Jägersro och kvala till Derbyt framåt hösten. Hästen besitter en väldig ork. Det finns styrka i hästen, han kan springa hur länge som helst som det känns den här lilla gangstern.

Fridhems Ambra-blod

Gloster Gladiators mor Ready To Fly (e. Ready Cash) 1.18,2/21.000 kr nådde begränsade framgångar under sin fem starter korta tävlingskarriär, men blodslinjen är det inget fel på.
Utöver det faktum att hon har självaste Ready Cash som far syns Fridhems Piraya (e. Pine Chip) 1.13,8ak/421.000 kr som mor vilken var Fridhems Ambra (e. Pale Amber) 1.11,2ak/12.026.897 kr förstfödda avkomma.

Gloster Gladiator är äldst i en syskonskara bestående av fyra. Treårige Hawker Typoon (e. Maharajah) som gick ett godkänd kvallopp i augusti som tvååring, men alltjämt inte startat finns i träning hos Thomas Uhrberg, tvåårige Luke Skywalker (e. Villiam) hos Ola Samuelsson och därtill finns en ettårige Kraken Sisu (e. S.J.’s Caviar).

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Samlar poäng för lördagslopp

Bergsåkers lunchtävlingar hamnade fullt naturligt i skymundan av Breeders Crown-loppen i Örebro, men visst gick det även hitta godis norröver.
Balder D.K. var en riktig sötsak i det inledande loppet då han lämnade sina konkurrenter i en snabb avslutning.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Troels Andersens Balder D.K. övertygade i Sundsvall. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Troels Andersens Balder D.K. övertygade i Sundsvall. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Segervane Balder D.K. (e. Quite Easy U.S.) med 15 fullträffar på 49 försök har alltid omgetts av ett gott rykte, men under vintern och början av året har resultaten varit lite blandade.
– Det har varit rätt mycket problem med hästen. Emellanåt har vi haft lite svårt att kom igång och det har gjort att vi fått ta omtag med honom, men att han har bra kapacitet det vet vi, säger Troels Andersen.

Jo då, om den saken råder ingen tvivel. I torsdagens segerlopp dundrade Balder D.K. från sina konkurrenter från tät via 1.10,4 sista halvvarvet utan att verka bottnad.
– Jag tycker att han gick bra och det gjorde han även i skymundan i starten innan, men han behövde det loppet efter att blivit behandlad. Det hade känts i träningen att han hade gått framåt med loppet i kroppen och han levererade därefter, säger Andersen.

Står över STL

I slutet av fjolåret och början av detta år startade Balder D.K. två gånger om på V75, men lyckades som bäst få med sig en sjundeplats. Nästa vecka är det STL-övningar i Bergsåker och man kan ju lätt tänka sig att Andersen sneglar dit efter torsdagens positiva prestation.
– Men vi får spara honom till en annan dag. Tyvärr har han för dåligt med startpoäng just nu så vi får starta i vanliga lopp tills han har mer startpoäng, säger Andersen och tillägger:
– Vi har ingen brådska, han ska säkert kunna få en fin säsong, det tyder allt på.

Fakta

BALDER D.K.

Åttaårig valack e. Quite Easy U.S.–Liberty Lady e. Donerail

St: 49: 15–8–0, 1.12,1ak, 400.590 kr

Ägare: Sune Hansen Veterinärpraktik AB.
Uppfödare: Lars Jensen, Danmark.

Tränare: Troels Andersen, Gävle.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Asteroid – vilken tuffing!

Inte ens en öppning i Elitloppstempo i ett medeldistanslopp kunde stoppa Asteroid.
Frode Hamres treåring var bara bäst när han besegrade ett år äldre La Verite igår på Solvalla.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid lyste upp Solvalla igår efter en imponerande seger för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid lyste upp Solvalla igår efter en imponerande seger för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Björn Goop och Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) försvarade ledningen mot La Verite i en 1.08,7-öppning första 500 meterna, men sedan valde han att släppa till Jorma Kontios fyraåring.

Första varvet travades efter snabba 1.12,4 och då hade La Verite och Aestorid drygt 70 meter ner till klungan. Trots den oerhört tuffa öppningen – ett lopp för hästar upp till 90.000 kronor – skulle striden stå mellan dessa två travare.

När Björn Goop vek ut den Frode Hamre-tränade treåringen vid upploppets början hade La Verite inget att sätta emot. Asteroid försvann ifrån med fem längder och landade på starka 1.13,5a/2.140 meter och den prestationen var värd 40.000 kronor.

Köptes för 25.000 dollar

Klapphingsten Asteroid ropades in av agenten Thomas Svensen på Harrisburgs mixedauktion i höstas för 25.000 dollar och äger gör Global Glide AB, Skövde.

Fakta

Asteroid

Mörkbrun hingst 3 år e. Creatine-Ultimate Cameron e. Yankee Glide
Rekord: 1.12,0ak
Prissumma: 90.950 kr
Resultat: 8 st: 2-1-2
Ägare: Global Glide AB, Skövde
Uppfödare: Diamond Creek Farm, USA
Tränare: Frode Hamre, Norge
Körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Amalie Bordal Lyssand

Expandera

Då hade Asteroid startat fem gånger (0-1-1), tjänat 3.552 dollar och travat 1.12,0 som snabbast i ett kvallopp. Under sin korta karriär i USA hann Asteroid med två olika tränare – Kelly O’Donnell och Per Engblom – innan han gick ut på auktion.

Fadern Creatine, 1.09,1/$2.182.138, är inte obekant för den svenska travpubliken. Tillsammans med Johnny Takter tog han en bejublad seger i Hugo Åbergs Memorial 2015 och samma år vann Andover Hall-sonen S:t Michel-Ajo i Finland.

Creatine och Johnny Takter vinner Breeders Crown för äldre travare i Nordamerika. Foto: New Image Media

Asteroid ingår i hans första kull och hittills har 28 av 40 hästar varit ute och tävlat. Av hans 2018-travare har Take All Comers, 1.10,0*/$168.182, gjort bäst ifrån sig. Förra året vann han en division av Bluegrass Series ($105.100) och avslutade säsongen med en fjärdeplats i finalen i Breeders Crown.

En stjärna av stora mått

Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, var en stjärna av stora mått hos Robert Stewart. Hon tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Erkki Laakonen. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

En bra investering

Kompanjonskapet mellan finländaren Erkki Laakonen och Alan Leavitt (Walnut Hall Ltd.) skulle upplösas och efter en envig mellan Laakonen och Leavitt på Tattersalls December Mixed Sales i Lexington 2001 gick finländaren som segrare ur striden och fick betala 550.000 dollar för 50 procent i det då tvååriga stoet.

Tidigare under säsongen hade Cameron Hall vunnit fem av sex starter och däribland finalerna i Breeders Crown (C$781.050), Goldsmith Maid ($340.000) och sammanlagt 639.426 dollar.

När Cameron Hall gjorde bokslut hade hon 2.138.787 dollar på kontot. För Laakonen blev det en bra investering!

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Går i systers hovspår?

Intrycket kunde inte varit bättre än det var när Honey Mearas vann det första testet inför Stochampionatet.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Honey Mearas vann direkt i årsdebuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Honey Mearas vann direkt i årsdebuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Daniel Redéns nyförvärv visade tendenser av att vara en potentiell kulltopp förra året, men deltog blott i en storloppsfinal.
Då blev det en sjätteplats i långa E3-finalen och som det såg ut vid tisdagens segerlopp så ska Readly Express-dottern ha alla chanser att dyka upp i fler penningstinna bataljer under året.

Det ska sägas att ett av de värsta hoten i form av Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) överlät kommandot smärtfritt och Honey Mearas fick bestämma i lugnt tempo, men sättet hon stack undan på sista 100 meterna lovade verkligen mer.
Ja, det gjorde det även på Clockwork (e. Zola Boko) som spurtade jättebra till andraplatsen och tydliggjorde att hennes pånyttföddhet inte är en dagslända.

Nyopererad

Segertiden blev 1.16,1a/2.640 meter och förstapriset uppgick till 75.000 kronor. Axevalla har stuvat om och gått från tre till två testlopp inför Stochampionatet vilket verkligen fallit väl ut vad det gäller sportslig kvalité.

Fakta

HONEY MEARAS

Fyraårigt mörkbrunt sto e. Readly Epxress-Khao Manee e. Muscles Yankee

St: 12: 5–1–2, 523.000 kr, 1.13,3am

Ägare: Stall Zet (Redén Daniel)
Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad

Tränare: Daniel Redén

Det andra testet körs under nationaldagen den 6 juni.
Daniel Redéns nöjsamhet med Honey Mearas var påtaglig efteråt och det kan man verkligen förstå.
– Hon var nyopererad i sina framknä när hon kom till mig och inte så hårt tränad inför detta. Vi siktade på att starta igång henne, men det är en lätt modell och stor talang. Jag gillar henne skarpt och Örjan var nöjd över hennes teknik, sade Daniel Redén till ATG Live.

Stochampionatsblod

Historien har upprepade gånger visat att hästar som har ”Stochampionatsblod” i kroppen har en väldig tendens att lyckas ta sig till final i Axevallas stora lopp.
I Honey Mearas fall är så fallet då halvsystern Darling Mearas (e. Cantab Hall) slutade tvåa i 2017 års upplaga bakom Ultra Bright.
Ja, och ovanpå det så har ju Honey Mearas en tränare bakom sig som är titelförsvarare av Stochampionatet.
Även det går att argumentera för talar till hennes fördel inför styrkeprovet!