Fokustema
V75-finaler Solvalla
Läs senare

Une Etoile Gar bästa stoet i Sverige

Italienfödda stoet Une Etoile Gar (e. Varenne – Lorin) framstår som Sveriges just nu bästa sto. Hon kom till Timo Nurmos efter Oslo Grand Prix-helgen och tog nu fjärde raka segern i mycket imponerande stil. Une Etoile Gar visslade iväg 1.07,5 sista 600 meterna!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Une Etolie Gar visade återigen grymma fartresurser när hon tog ner Mellby Free i stoeliten. Foto Tommy Andersson/ALN
Une Etolie Gar visade återigen grymma fartresurser när hon tog ner Mellby Free i stoeliten. Foto Tommy Andersson/ALN
Fakta

Une Etoile Gar

Italienfött sto 6 år e. Varenne – Lorin – Ganymede
61 st: 16–11–5
Rekord: 1.13,3l – 1.10,3ak*
Insprunget: 2.059.454 kr
Uppfödare: Allevamento Garigliano S.R.L., Italien
Ägare: Scuderia Era & Team Minopoli, SRL
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Hanna Vestfält

Expandera

Mellby Free (e. Muscle Hill) fick bestämma i ledningen de två första varven och när Jorma Kontio då sände iväg Une Etoile Gar från tredje par utvändigt blev det en grym speedduell mellan de två sista 500 meterna. Det stod och vägde till 50 kvar, då Une Etoile Gar skoningslöst kopplade greppet på Mellby Free på 1.13,3a/2.640.

Global Trustworthy vann Frances Bulwarks lopp med 400.000 kronor till vinnaren Kriteriehelgen. En månad senare fortsatte sexåringen på den inslagna vägen med att även vinna Carl XVI Gustafs Silverhäst. Båda loppen har varit finaler i guldddivisionen.

Fakta

Global Trustworthy

hingst 6 år e. Muscle Hill – Trophy Stand e. Garland Lobell
22 st: 10–2–2
Rekord: 1.11,8k* – 1.10,7ak
Insprunget: 3.690.080 kr
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand
Ägare: Murtola Invest Oy & Stall Timo Nurmos AB
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Julia Rönnqvist

Expandera

Global Trustworthy (e. Muscle Hill – Trophy Stand) har efter tredjeplatser i både Kriteriet och Derbyt som unghäst haft två sönderhackade år med ett par långa uppehåll. Nu är han tillbaka efter ett sådant niomånadersuppehåll och har som äldre endast hunnit med tre starter som femåring och fyra som sexåring.

Jorma Kontio förvaltade andraspåret till att ta ledningen och där fick den Timo Nurmos-tränade hästen sitta i rätt orubbat bo.

– Jag körde undan 300 kvar, Global Trustworthy hade krafter kvar då, sade Jorma Kontio.

Det var inte så långt borta att det inte höll ända in i mål; Elian Web (e. Like A Prayer) spurtade bra och hotade Global Trustworthy sista biten. Segertiden blev 1.12,1a/2.140.

Andra finalsegern för From The Mine

From The Mine (e. From Above – Kålmans Tap Girl) är ett av höstens stora utropstecken i V75. Förra meetinget vann han försök-final i bronsdivisionen och nu tog han hem silverdivisionsfinalen tillsammans med Magnus A Djuse.

– Jag lever som i en lyckobubbla nu och hoppas få stanna där året ut, sade amatörtränaren Catarina Norqvist som de två senaste månaderna fått se sin sjuåriga skimmel springa in 750.000 kronor!

From The Mine vann väldigt lätt på 1.12,6a/2.140 efter överkant 1.11 sista varvet.

– Jag trodde på förhand inte att vi skulle komma förbi Ural från början, men så såg jag att det inte verkade verkade flyta riktigt för denne så jag provade att trycka till. När Ural galopperat och vi kommit till ledningen kändes det nästan som att vi var i mål, sade Magnus A Djuse.

Nederländernafödde Giant Shadow (e. R.C.Royalty – Turnpike Trophy) fortsätter sin segerrad. Åttonde raka i år sedan han kom till Björn Goop räknades in när Björn körde fram utvändigt ledaren inför slutvarvet och därifrån avgjorde Giant Shadow på härligt trögärligt sätt klass I-finalen på 1.13,3a/2.140.

Tack vare att Giant Shadow förra veckan vann Jägersros klass I-försök, med final på Solvalla annandag jul, får sexåringen chansen att vara med i denna klass en gång till, fast han med de 250.000 kronor han fick nu nästan hoppade ända upp i silverdivisionen!

Pascha Tilly (e. Ready Cash – Helene Tiilly) galopperade ner sig i kön från start men kunde trots det vinna bronsdivisionsfinalen på 1.13,1a/2.140. Loppet blev lite överpacat främst beroende på att Deede Star var så het att Örjan Kihlström såg ut att ha svårt att hålla honom. Det gjorde att Pascha Tilly kunde komma in i matchen igen till slut. Han gick sista 300 meterna i princip från sista plats till första och avgjorde sista biten före Illuminati (e. Ready Cash). Pascha Tilly är född i Sverige men finns sedan han var tre år i Finland i Jari Kinnunens träning.

– Han var väldigt pigg bakom bilen och slog ihop. Första gången klarade han, men den andra gången han slog ihop blev det galopp. Hästen ställde sig rätt snabbt och tappade inte så mycket mark. I sista kurvan kändes han fortfarande stark, sade körande Ulf Ohlsson.

Tyskfödde Ibra Boko (e. Conway Hall – Angie Boko) spetsade hem klass II-finalen, hästens åttonde seger i 14:e starten. Ibra Boko är tränad i Norge av Kim Pedersen och Ulf Ohlsson hade loppet tryggt i sin hand hela vägen på 1.14,3a/2.140. Storloppet Axel Jensens Minne på Bjerke, för fyraåringar, kan bli nästa uppgift för Ibra Boko.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
4–2–6–4–4–12–2
Utdelning:
Sju rätt: 166.938 kr
Sex rätt: 990 kr
Fem rätt: 81 kr
Omsättning: 97.649.125 kr

Expandera

Velegance (e. Scarlet Knight) ryckte i sista kurvan undan till vad som såg ut att bli överlägsen seger i diamantstofinalen. Men mitt på upploppet tog det stopp totalt för Johan Untersteiners upsittning och precis på mållinjen hanns Velegance upp av Melizza (e. Ken Warkentin – Liz Tilly) och Robert Wilhelmsson på 1.14,2/2.140. Ulla Fredlund, en gång i tiden proffstränare med kallblodet Verner som den stora stjärnan, är numera amatör och Melizza är en av hennes tre hästar i träning.

 

 

 

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.