Fokustema
Solvalla
Läs senare

Global Welcome började året starkt

Fyra lopp har i och med Vårfavoriten körts i Kriterieserien. Svante Båth-hästar har vunnit alla.
Av
Lars G Dahlgren
Global Welcome. Foto Leif Norberg/ALN
Global Welcome. Foto Leif Norberg/ALN

Global Withdrawl vann Vinterfavoriten och Grains lopp och Fortune Mearas Pamir Broddes lopp. I Vårfavoriten var det dags för Global Welcome att få årets första tävlingsluft i lungorna.

Fakta

Global Welcome

hingst 3 år e. S.J.’s Caviar – Share The Promise e. Yankee Glide
7 st: 6–0–0
Rekord: 1.13,1ak*
Insprunget: 1.975.000 kr
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand
Ägare: Olof Brodin (Chartering) AB, Sollentuna
Tränare: Svante Båth
Körsven: Erik Adielsson
Skötare: Moa Thörngren

Expandera

Uppfödningslöpningsvinnaren Global Welcome fick en inte helt lugn inledning på sin treåringssäsong när han årsdebuterade i den endast med fyra hästar fyllda Vårfavoriten med 200.000 kronor till vinnaren. Det krävdes under 1.11 första 500 meterna och under 1.13 första varvet för att försvara ledningen, men S.J.’s Caviar-sonen var som väntat väl förberedd av Svante Båth och gled snyggt undan på 1.13,9a/2.140 meter.

Det är årets näst snabbaste segertid i Sverige för treåringar och endast överträffat av Global Welcomes stallkamrat Attraversiamo (tvåa i Uppfödningslöpningen förra året) som årsdebuterade på 1.13,6a/2.140 på Umåker i fredags.

– Global Welcome har utvecklats mentalt sedan förra året och nöp iväg själv från start utan att jag bad om om det, jag hade inte tänkt ladda från början. Hästen har både mognat och blivit starkare sedan tvååringssäsongen, sade kusken Erik Adielsson.

I Vårfavoriten för ston bröts Båth-tränarsviten när hans vapen där No Matter galopperade. Det blev dock S.J.’s Caviar som fadershingst (vilken även är far till ovan nämnde Global Withdrawl!) och Global Farms som uppfödare som tog hem det loppet också. Mattias Djuse körde till ledningen med Global Wishmeluck (e. S.J.’s Caviar – Balett Sund) som dirigerade in i mål på 1.15,7a/2.140 till karriärens andra seger.

Heavy Sound pånyttfödd

Derbytvåan för två år sedan bakom Readly Express, Heavy Sound (e. Ken Warkentin – Illustre November) är som pånyttfödd hos Daniel Redén. Han inledde i fin stil på Axevalla för två veckor sedan och var nu ännu bättre när han vann The Onions lopp. Detta på 1.10,4a/1.640 meter, Sveriges näst snabbaste segertid i år (och det oavsett om Day Or Nights Ins (vilken för övrigt vatr trea i Derbyt bakom Readly Express och Heavy Sound!) notering på Halmstadtravet annadag påsk var 1.09,6 eller 1.10,3), efter att Kenneth Haugstad laddat iväg till spets ut på slutvarvet.

– Det är fantastiskt att jag får köra hästen, helt enormt. Det är den bästa hästen jag har kört och då har jag ändå fått chansen bakom Elitloppsvinnaren Magic Tonight. Heavy Sound vann väldigt lätt och hade till och med lite sparat, sade Kenneth Haugstad.

Daniel Redén har helt klart fått ett vasst tillskott till i sitt snabblopppsgarde i Heavy Sound som efter en misslyckad femåringssäsong nu tar sats mot matchning i eliten.

Fjolårets Kentucky Futurity-vinnare Snowstorm Hanover (e. Muscle Massive – Snow Angel Hanover) gjorde Europadebut i The Onions lopp men satte inte en hov rätt från start.

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vikings Preacher tillbaka i vinnarcirkeln

Sexårige Vikings Preacher testade en ny disciplin under torsdagen och löste uppgiften med bravur.
Av
Pär Gustafsson

Förra vintern härjade Vikings Preacher (e. Pastor Stephen) friskt i rikstoton och för ganska precis ett år sedan vann hästen en klass I-final från bricka tolv, men sedan dess har framgångarna uteblivit och hästen hade ingen vacker resultatrad när han kom till start på Åby igår.

Där provade han monté för första gången och började med dubbla tillägg. Ridande Malin Andersson var offensiv och placerade Vikings Preacher i ledningen in på slutrundan. Star Keeper utmanade rejält över upploppet, men ledaren svarade ärligt och höll undan med hals.
– Nu mår jag bra efter allt strul som varit. Hästen stod utan poäng och då tog jag en chans och provade monté. Malin provred hästen för 14 dagar sedan, hon var nöjd och då var det bara att anmäla, sade Tony Löfqvist.

Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på

Vikings Preacher avverkade sista rundan efter 1.16 och landade på 1.15,5/2.180 meter i montédebuten. Förstapriset uppgick till 35.000 kronor och nu passerade hästen 700.000.
– Förra året fick jag rida många fina hästar och nu har jag även Vikings Preacher. Det var kul att få chansen. Han är stark och rejäl, men det kändes både i lopp och värmning att hästen är färsk montén. Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på, sade ryttarinnan Malin Andersson.

Hon hade ett starkt år i sadeln 2019. Andersson red 92 lopp (9-10-9) och hästarna sprang in 743.336 kronor. Det här var hennes första vinst i tredje försöket 2020.

Fakta

Vikings Preacher

Kön: ljusbrun valack
Född: 15 april 2014
Härstamning: Pastor Stephen-Ellen Will
Intjänat: 701.800 kronor
Resultat: 29 st: 8-3-1
Rekord: 1.12,4ak
Ägare: TL Trav & Konsult AB, Billdal
Uppfödare: Tony & Gunnar Löfqvist
Tränare: Tony Löfqvist (a), Åby
Ryttare: Malin Andersson (a), Åby

Expandera
Fokustema
Matchning
Läs senare

Bold Eagle till Elitloppet – Cleangame till USA?

Sebastien Guarato var i en intervju med Kanal75 synnerligen positivt inställd till Elitloppet med Bold Eagle (e. Ready Cash). Och så har Cleangame fått inbjudan till ”VM-loppet”.
Av
Ola Lernå
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg

Egentligen är kanske Face Time Bourbon hästen alla vill se på Solvalla, men tränare Guarato säger till Kanal75 att det inte är aktuellt.
– Han är bara fem år i år och kommer ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år kan det bli aktuellt, säger Guarato till Kanal75.
Däremot är Bold Eagle högaktuell.
– Han har blivit mer av en sprinter och därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, till exempel Elitloppet senare i vår, säger Guarato till Kanal75.
När Jean Michel Bazire vann på Vincennes igår med danskfödde C.D. (e. Great Challenger) dök Yonkers högste chef Alex Dadoyan upp i vinnarcirkeln berättar Paris Turf. I handen hade han en inbjudan för Cleangame (Ouragan de Celland) till International Trot, vilket i år ska köras 12 september med en miljon dollar i prissumma.
Cleangame, med 33 segrar på 50 starter och 1,2 miljoner euro intjänat, är givetvis också högvilt för Solvallas sportavdelning när de diskuterar Elitlopp.
Nästa start för Cleangame är planerad till 21 mars på Vincennes då valacken dyker upp i Prix du Bois de Vincennes över 2.850 meter voltstart med 40.500 euro till vinnaren.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Jansson gör comeback

Torbjörn Jansson drabbades av en hjärtinfarkt på nyårsafton, men nästa vecka är lånekusken tillbaka i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg
Torbjörn Jansson. Foto Mia Törnberg

Solvallakusken har inte kört lopp sedan den 28 december och kommande onsdag gör han comeback. Torbjörn Jansson mjukstartar med en styrning – i lopp 3 sitter han upp bakom Hans-Owe Sundberg-tränade Selected News.

”Jag känner mig pigg”