Fokustema
Europaderbyt
Läs senare

Glöm inte, Cokstile!

Han vet hur det känns att vinna stora unghästlöpningar, men idag spänner han inte bågen på samma sätt som inför Norskt Derby. Då tippade han Cokstile – odds 5,67 – som vinnare!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En rörd tränare Jan Kristian Waaler tillsammans med bland andra ägaren Jan-Erik Andresen och kusken Lars Anvar Kolle efter Derbysegern. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com
En rörd tränare Jan Kristian Waaler tillsammans med bland andra ägaren Jan-Erik Andresen och kusken Lars Anvar Kolle efter Derbysegern. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

– Läget är chansartat och utgångspunkten är att köra för en premie, säger hästens tränare Jan Kristian Waaler.

Fem segrar i Norskt Kriterium, två vinster i Norskt Derby och lika många triumfer i Stoderbyt i hemlandet vittnar om en tränare som kan sätta hästarna i rätt skick vid rätt tillfälle.

Cokstile har redan haft två formtoppar i år, dels när han slutade tvåa i Jarlsberg Grand Prix och dels vid triumfen i Norskt Derby på Bjerke för några veckor sedan. Idag gäller finalen i Grand Prix d’l.U.E.T. (V75-4) med drygt 1,9 miljoner till vinnaren.

– Hästen hade jättefin form i samband med dessa lopp och jag är lite orolig att han inte är i samma form nu. Annars ser han väldigt fin ut för dagen, även om jag hade hoppats vara lite längre fram i försöket i Europaderbyt, men samtidigt fick han stryk av två bra hästar.

Fakta

Jan Kristian Waalers största unghästsegrar:

 • Norskt Travkriterium:
  2007 Lucky Buck
  2008 First Eleven L.
  2009 Bullchip
  2011 Viking Frecel
  2013 Papagayo E.
 • Norskt Travderby:
  Lucky Buck 2008
  Cokstile 2017
 • Norskt Stoderby:
  2006 Olganina
  2008 Qtee
Expandera

Coktstile har visat sig effektivast i spets, men nu får han börja bakifrån.

– Innerspåret på Solvalla blev ju lösare längre fram på kvällen och det är tyngre att springa på en lös än en fast bana. När jag åkte hem från Solvalla på onsdagskvällen var jag lite orolig, att han inte var i lika bra form längre även om han gick snabbare sista rundan än den första.

”Aldrig varit bättre”

Ett jobb i veckan fick Jan Kristian Waaler på andra tankar:

– Jag körde intervaller med honom i onsdags och så mycket kan jag säga att Cokstile har aldrig varit bättre i något jobb tidigare. Cokstile fick sträcka ut som snabbast i 1.12-fart i 400 meter.

Cokstile köpte Jan Kristian Waaler som ettåring på den norska klasselöpsauktionen.

– Jag fastnade för tre hästar på auktionen och en av dem var Cokstile. Priset var 170.000 norska kronor.

Norske Derbyvinnaren Cokstile. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Ganska snabbt fattade Waaler telefonen och ringde till Jan Erik Andresen.

– Jag visste ju att Jan Erik hade haft en bra Coktail Jet-son tidigare (Yarrah Boko, reds. anm.), men jag hade aldrig haft häst i träning för honom tidigare. Jan Erik behövde inte lång betänketid innan han slog till och köpte Cokstile.

Pappererna var dessutom i ordning. Cokstile är fallen efter Quite Easy och modern Joystile är inte bara en dotter till Coktail Jet, utan helsyster med norske storstjärnan Jetstile, 1.11,1/6.063.184 norska kronor, som inte bara vann Kriteriet och Derbyt i sitt hemland utan slutade femma i finalen i Grand Prix d’l.U.E.T. 2005.

Liten rörelse

Jan Erik Waaler driver en liten rörelse idag. Han har tolv hästar i stallet, men under en period var han uppe i 18-20 hästar.

– Jag gillar att ha kontroll på mina hästar och kan vara mer selektiv när jag driver min rörelse i en liten skala. Växa vill jag inte heller göra i framtiden utan tycker att det fungerar bra som det gör nu.

Förutom alla storloppssegrar har också Jan Kristian Waaler vunnit VM-loppet på Yonkers Raceway med Papagayo E. 2015. Tidigare har han lämnat ifrån sig de flesta av sina hästar efter fyraåringssäsongen till andra tränare, men Papagayo E. tillhör undantagen och det har han inte ångrat.

Coktstile lär han säkert också behålla. Fyraåringen verkar bara vara i början av sin karriär och ingår kanske i den bästa årgång som fötts i Norge. Och i dag har han chansen att visa vem som är den bästa fyraåringen i Europa!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Maffiabossen gick inte att stoppa

Daniel Redén har fått en lysande start på lördagen.
Första vann Double Exposure stoeliten och i loppet efter krossade Don Fanucci Zet konkurrenterna i klass II-finalen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet – en nybliven miljonär! Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Don Fanucci Zet – en nybliven miljonär! Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) var tapper tvåa i Kungapokalen på Åby och gick ut som stor favorit från spår åtta i dagens klass II-final, men fyraåringen fick inget gratis. Örjan Kihlström var offensiv från start och talangen fick tredjespår genom första sväng i en 1.08,7-öppning första 500 meterna.

Kihlström var resolut; 1.450 kvar pressade Don Fanucci Zet sig till ledningen och första varvet avverkades efter 1.11,3. Flera av konkurrenterna provade över målrakan, men ingen kom i farlig närhet av Daniel Redéns häst som landade på 1.12,5a/2.140 meter och tjänade 220.000 kronor.

Don Fanucci Zet har vunnit sju av karriärens elva starter och idag blev han miljonär.

Under 1.10 med krafter kvar

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Under 1.10 med krafter kvar

2018 vann Double Exposure Lady Snärts lopp på 1.09,6a/1.640 meter.
Idag imponerade Daniel Redéns toppsto på 1.09,9.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Double Exposure glänste i händerna på Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Double Exposure glänste i händerna på Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sjuåriga Double Exposure (e. Donato Hanover) öppnade snabbt till ledningen in i första sväng. Första 500 meterna travades efter 1.09 och första rundan passerade USA-importen på 1.10,1. Stjärnan såg strålande ut hela vägen och länsade undan med krafter i behåll på 1.09,9a/1.640 meter i händerna på Örjan Kihlström. Daniel Redéns häst belönades med 250.000 kronor.

Inget sto har vunnit på snabbare tid hittills i år. I Gävle förra helgen sprang Elitloppshästen Billie de Montfort 1.09,8 som trea.

Strålande årsdebut av Mellby Free

Bakom Double Exposure svarade Björn Goops Mellby Free (e. Muscle Hill) för en strålande årsdebut. Hon visade 1.09,5 sista varvet från femte ytter och hann fram till andrapriset. Bra spurtade även Unique Juni och Jörgen Westholm som trea från fjärde utvändigt.

Totalt har Daniel Redén tre vinnare i Lady Snärts lopp, Double Exposure 2018 och 2020 samt Dileva Käll 2014.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bäst i kallblodens toppmöte

Tre starter – tre segrar.
Bäcklös Faron fortsätter i storebrors fotspår.
Bär det hela vägen till triumf i Svenskt Kallblodskriterium?
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bäcklös Faron. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bäcklös Faron. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Jan-Olov Persson hade rustat med tre duktiga kallblod i treåringsloppet för kallblod på Hagmyren igår kväll, men det räckte inte mot Oskar Kylin Bloms enda treåriga kallblod Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore).

Persson sände själv till ledningen med B.W.Bille (e. Dotterud Teddy) och tempot var friskt uppskruvat: 1.29,3 första 500 meterna och 1.28,3 första kilometern. Stallkamraten Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) anslöt på utsidan och var på väg mot ledningen då han slog på en galopp efter 800 meter. Bakom skuggade Bäcklös Faron medan efter tre starter obesegrade Eld Tekno (e. Tekno Odin) från sitt tillägg fick tätkontakt varvet från mål.

Kort senare gick Eld Tekno ut i andraspår och fick snabbt svar av Bäcklös Faron som klev upp utvändigt om ledaren. Istället blev det tredjespår sista 700 meterna för Eld Tekno. In i slutsvängen gick Bäcklös Faron i närkamp med ledaren och greppet kopplades redan 350 meter från. I fin stil tågade fuxen undan till seger med en längd på nya rekordet 1.27,9/2.140 meter före Oppgårdsdrängen på 1.28,0 och Eld Tekno 1.27,4.

Bäcklös Faron är lillebror till fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) och är efter tre starter fortfarande obesegrad för sin tränare Oskar Kylin Blom. 102.000 kronor har karriären hittills inbringat, bara Tekno Eld har tjänat mer med sina 102.500 kronor.

Dessa två toppar segerligan med tre vinster vardera och hittills i år har elva svenskfödda treåriga kallblod vunnit lopp i Sverige.

Fakta

Topplistan

Segerrikaste treåriga kallblod i Sverige 2020:
3 segrar:
Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – Oskar Kylin Blom
Eld Tekno (e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson
2 segrar:
Guli Em (e. Moe Odin) – Jan-Olov Persson
Järvsö Nilsingemar (e. Hellin Faxen) – Jan-Olov Persson
Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson
Ravn Kiro (e. Ulvsäs Zico) – Jerker Bjurman
Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) – Ola Åsebö

Expandera