Fokustema
Italien
Läs senare

Gocciadoro ber om ursäkt

Alessandro Gocciadoro har varit rejält i skottgluggen sedan bilderna på Arazi Bokos seger i consolation av Lotterian vevades under onsdagseftermiddagen.
Drivningen av Gocciadoro var allt annat än vacker och det är en mycket ångerfull italienare som idag vill be travvärlden om ursäkt.
– Den riktiga Alessandro är inte den personen ni såg på banan igår, säger Gocciadoro.
Av
Emil Persson
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko vann i överlägsen stil idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko vann i överlägsen stil idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Daniel Redén var en av många svenska tränare som reagerade starkt på den stygga drivningen av Arazi Boko i Neapel under onsdagens tävlingar och Solvallatränaren tog idag kontakt med Alessandro Gocciadoro.
– Jag ville förklara för honom att framgångsrika tränare och kuskar ska vara förebilder för alla unga som håller på eller vill hålla på med travsport och då håller inte ett sådant beteende i sulkyn. Jag ville ge Alessandro chansen att förklara om det här verkligen är så han ser på hur vi ska tävla med hästar, för i mina ögon har vi en död sport inom kort i så fall, säger Redén.

Så här säger Alessandro Gocciadoro om händelsen i Neapel igår.

Efter allt jag läst om mig själv idag vill jag gärna att så många travfans som möjligt får ta del av det jag har att säga. Jag kan verkligen inte ge en vettig förklaring till mitt handlande igår, mer än att allt jag läst om mig idag är korrekt. Mitt beteende mot min häst var totalt fel i Neapel.
När jag efteråt såg hur jag behandlade min häst i loppet såg jag något hemskt och det värsta var att det var mig själv jag såg göra något så dåligt mot en häst. Jag vill inte komma med någon bortförklaring till varför det blev så här, för jag upprepar, det finns ingen ursäkt för ett sådant beteende.

Jag älskar och respekterar mina hästar, alla mina hästar och att träna och köra dem är inget jobb för mig, det är mitt liv och min passion. Jag hoppade av skolan när jag var 13 år för jag hade bara ett mål i sikte och det var att få träna travhästar. Utan hästarna har jag inget liv. När jag tänkte på att jag igår betedde mig som andra kuskar, vars handlingar i sulkyn jag aldrig gillat, gjorde mig sömnlös i natt. Det är tragiskt för mig att inse att jag försökte vinna ett travlopp helt utan respekt för min häst. Jag kan lova att det inte är någon trevlig känsla att ha, när man inser att man tappat kontrollen och bara tänkt på att vinna när man är på banan. Jag gillar inte den människan jag tänker på och det är hemskt.

Att vinna lopp är inte skäl nog för att slå en häst på det viset och jag måste vara en bättre människa. Jag hyser största respekt för Sverige, ett land jag älskar att vara i och jag måste förstås agera som jag gör där även när jag tävlar i Italien.

Jag vill be alla om ursäkt och framförallt rikta ett stort förlåt till min häst, samt lära av mitt hemska misstag och hädanefter hålla fokus på att göra rätt saker. För mig är det hemskt att veta och se vad jag gjort. Jag vill aldrig göra om det jag gjorde igår, aldrig vara så mot en häst och jag hoppas att andra som agerar som jag gjorde bättrar sig och gör travsporten bättre. Jag vill bättra mig gentemot italienskt trav, mot hela världens travsport, jag lovar. Jag hoppas att ni förstår att den riktiga Alessandro inte är den personen ni såg på banan igår.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.

Fokustema
Berlin
Läs senare

Svenskar i tyska derbykval

Conrad Lugauer, Marc Elias, Ola Samuelsson och Jörgen Sjunnesson är de svensklicenserade aktörerna som finns representerade när Berlin kör derbykval under såväl lördagen som söndagen.
Av
Emil Persson
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under lördagen handlar det om kval till stoderbyt med 5.000 euro till vinnaren i respektive uttagningslopp. Lugauer inleder på lördagen med egentränade Ganes B (e. Muscle Hill) 1.15,7/€6.581 som inlett karriären med en seger och två andraplatser.
Ola Samuelsson startar Jaipur F Boko (e. Muscles Yankee) 1.16,5/€8.921 å sin tur medan Jörgen Sjunnesson kuskar bakom Arnold Mollemas Jersey Muscles (e. Muscles Yankee).

Totalt är det fyra uttagningslopp i Stoderbyt med nio hästar i varje vilket innebär att totalt 36 treåriga ston tar chansen att jaga finalplatser.

Under söndagen avgörs kvalen till det öppna Derbyt dit 32 hästar anmälts och fördelats ut på fyra lopp. Där är det bara Marc Elias som kör och han gör det åt pappa Conrad Lugauer. Då handlar det om Ornello (e. Love You) 1.15,1/€5.023.

I båda klasserna handlar det om 1.900 meter autostart och finalerna avgörs i Berlin helgen den 3-4 augusti.

Läs mer: