Fokustema
Italien
Läs senare

Gocciadoro ber om ursäkt

Alessandro Gocciadoro har varit rejält i skottgluggen sedan bilderna på Arazi Bokos seger i consolation av Lotterian vevades under onsdagseftermiddagen.
Drivningen av Gocciadoro var allt annat än vacker och det är en mycket ångerfull italienare som idag vill be travvärlden om ursäkt.
– Den riktiga Alessandro är inte den personen ni såg på banan igår, säger Gocciadoro.
Av
Emil Persson
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko tog hem sin andra Grupp I-seger för säsongen i natt. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko tog hem sin andra Grupp I-seger för säsongen i natt. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Daniel Redén var en av många svenska tränare som reagerade starkt på den stygga drivningen av Arazi Boko i Neapel under onsdagens tävlingar och Solvallatränaren tog idag kontakt med Alessandro Gocciadoro.
– Jag ville förklara för honom att framgångsrika tränare och kuskar ska vara förebilder för alla unga som håller på eller vill hålla på med travsport och då håller inte ett sådant beteende i sulkyn. Jag ville ge Alessandro chansen att förklara om det här verkligen är så han ser på hur vi ska tävla med hästar, för i mina ögon har vi en död sport inom kort i så fall, säger Redén.

Så här säger Alessandro Gocciadoro om händelsen i Neapel igår.

Efter allt jag läst om mig själv idag vill jag gärna att så många travfans som möjligt får ta del av det jag har att säga. Jag kan verkligen inte ge en vettig förklaring till mitt handlande igår, mer än att allt jag läst om mig idag är korrekt. Mitt beteende mot min häst var totalt fel i Neapel.
När jag efteråt såg hur jag behandlade min häst i loppet såg jag något hemskt och det värsta var att det var mig själv jag såg göra något så dåligt mot en häst. Jag vill inte komma med någon bortförklaring till varför det blev så här, för jag upprepar, det finns ingen ursäkt för ett sådant beteende.

Jag älskar och respekterar mina hästar, alla mina hästar och att träna och köra dem är inget jobb för mig, det är mitt liv och min passion. Jag hoppade av skolan när jag var 13 år för jag hade bara ett mål i sikte och det var att få träna travhästar. Utan hästarna har jag inget liv. När jag tänkte på att jag igår betedde mig som andra kuskar, vars handlingar i sulkyn jag aldrig gillat, gjorde mig sömnlös i natt. Det är tragiskt för mig att inse att jag försökte vinna ett travlopp helt utan respekt för min häst. Jag kan lova att det inte är någon trevlig känsla att ha, när man inser att man tappat kontrollen och bara tänkt på att vinna när man är på banan. Jag gillar inte den människan jag tänker på och det är hemskt.

Att vinna lopp är inte skäl nog för att slå en häst på det viset och jag måste vara en bättre människa. Jag hyser största respekt för Sverige, ett land jag älskar att vara i och jag måste förstås agera som jag gör där även när jag tävlar i Italien.

Jag vill be alla om ursäkt och framförallt rikta ett stort förlåt till min häst, samt lära av mitt hemska misstag och hädanefter hålla fokus på att göra rätt saker. För mig är det hemskt att veta och se vad jag gjort. Jag vill aldrig göra om det jag gjorde igår, aldrig vara så mot en häst och jag hoppas att andra som agerar som jag gjorde bättrar sig och gör travsporten bättre. Jag vill bättra mig gentemot italienskt trav, mot hela världens travsport, jag lovar. Jag hoppas att ni förstår att den riktiga Alessandro inte är den personen ni såg på banan igår.

Fokustema
Snabbast, segerrikast
Läs senare

Bäst igår – Två tripplade

Två banor inledde tävlingsveckan och här får ni topparna från de båda.
Av
Cecilia Kristoffersson

Banor som körde måndag 11 november

Halmstad & Gävle

Snabbaste vinnarna, varmblod

Tropicana Ås (e. Manofmanymissions) 1.12,5a/1.640 meter – Halmstad
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Adrian Kolgjini.
Ägare: Eriksson Henrik & Svensson Tordis. Uppfödare: A C L Stuteri AB, Vislanda.

Aura S.L. (e. Love You) 1.13,2a/1.640 meter – Halmstad
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Peter Arnqvist.
Ägare: Villani Elena Orlando, Italien. Uppfödare: Scuderia Leonardo SRL, Italien.

Global Writer (e. S.J.’s Caviar) 1.13,4a/2.140 meter – Halmstad
Tränare & körsven: Johan Untersteiner.
Ägare: Slättåkra Trädgårdsanläggning AB. Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Caipirinha Razz (e. From Above) 1.14,7/2.140 meter – Gävle
Tränare: Nicklas Petersson. Körsven: Kaj Widell.
Ägare: Eidefors Toini, Enköping. Uppfödare: Gustafsson Ronny & Annika.

Högsta förstaprisen, varmblod

50.000 kronor (Romme)

Girlpower Sisu (e. Yankee Glide)
Tränare: Heikki Matias Koskela. Körsven: Jarno Koskela.
Ägare: Firma Koskela Stable. Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.

50.000 kronor (Halmstad)

Take the A.Train (e. S.J.s Caviar)
Tränare & körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare: Kjellberg Göran, Öjersjö. Uppfödare: Vallösa Häst HB, m fl

Högst förstapris, kallblod

25.000 kronor (Romme)

Ulvsåsen (e. Åsajerven)
Tränare: Anders Wallin. Körsven: Per Linderoth.
Ägare: Bengt Eklund, m fl. Uppfödare: Gunnar Ulfsgård, Offerdal.

Nordby Elde (e. Norheim Faksen)
Tränare: Olle Alsén. Körsven: Magnus A Djuse.
Ägare: Easy KB, Uppsala. Uppfödare: Sälid Bodil & Sverdrup Georg W.

Snabbast tid, kallblod

Nordby Elde (e. Norheim Faksen) 1.30,6/2.160 meter
Tränare: Olle Alsén. Körsven: Magnus A Djuse.
Ägare: Easy KB, Uppsala. Uppfödare: Sälid Bodil & Sverdrup Georg W.

Flest segrar kusk/ryttare: Robert Bergh, Per Linderoth, Magnus A Djuse, Peter Untersteiner & Adrian Kolgjini – 2 segrar vardera
Flest segrar tränare: Christoffer Eriksson, Robert Bergh, Peter Untersteiner & Jerry Riordan – 2 segrar vardera.
Flest segrar avelshingst: Love You & Orlando Vici – 3 segrar vardera.

Fokustema
Dover Downs
Läs senare

Gimpanzee mot ny titel?

Den ena har lagt tävlingskarriären på hyllan, den andre har gått till vintervila men Breeders Crown-vinnaren Gimpanzee är still going strong och på torsdag går han ut i Matron Stakes ($208.300) för treåriga hingstar och valacker på Dover Downs.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee startar på torsdags och USA:s vinstrikaste treåring i år kan lägga ytterligare dollar under hovarna på torsdag. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee startar på torsdags och USA:s vinstrikaste treåring i år kan lägga ytterligare dollar under hovarna på torsdag. Foto: Mike Lizzi

Sedan tidigare står det klart att Greenshoe övergår till avel och att Green Manalishi gjort sin sista start för året och satsar mot Svenskt Travderby nästa år. Marcus Melander fortsätter däremot att tävla med Gimpanzee och Matron Stakes är nästa uppgift och det kan även bli ytterligare en start – TVG Open ($350.000) – på Meadowlands den 23 november.

Lennart Ågren, Beautiful Sin och Åke Svanstedt efter segern i Kentucky Filly Futurity. Foto: Simon Hagen, Sulkysport

Gimpanzee och Brian Sears har dragit spår fem bakom bilen och han möter bland annat Åke Svanstedts Marseille och Nancy Johanssons Don’t Let’Em.

De treåriga stonas uppgörelse i Matron Stakes ($176.150) ser två svensktränade travare; Åke Svanstedts Beautiful Sin och Nancy Johanssons The Ice Dutchess, där den förstnämnda var vinnaren i spårtombolan och inleder från spår två bakom bilen på Dover Downs tusenmetersbana.

Startlistor:

Matron Stakes ($208.300)
Treåriga hingstar/valacker.
1.609 meter, autostart.

 1. Marseille (L) – Åke Svanstedt
 2. Pilot Discretion – Andrew McCarthy
 3. Yes (L) – Marcus Miller/Tim Tetrick
 4. Goes Down Smooth (L) – Matt Kakaley
 5. Gimpanzee – Brian Sears
 6. Chin Chin Hall (L) – Dexter Dunn
 7. Don’t Let’Em – Yannick Gingras
 8. No Drama Please (L) – Tim Tetrick

Matron Stakes ($176.150)
Treåriga ston.
1.609 meter, autostart.

 1. Grand Swan – Lewayne Miller
 2. Beautiful Sin (L) – Åke Svanstedt
 3. Evident Beauty – David Miller
 4. Quincy Blue Chip (L) – Tim Tetrick
 5. Only Take Cash – Tim Tetrick
 6. When Dovescry (L) – Simon Allard/Tim Tetrick
 7. Winndevie – Brian Sears
 8. The Ice Dutchess (L) – Yannick Gingras

Fotnot: (L) tävlar med lasix. Kuskarna är preliminära.

Fokustema
Earl Simon
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Niskanen väljer bort B-loppen

Igår räknade Earl Simon i sin tredje raka seger på franska landsorten när han tog hem Prix Pmu Geant A Luce (€36.000) i stor stil i Chartres. Samtidigt väljer Jarmo Niskanen bort de två första B-loppen med sin stjärna och tar en annan väg mot Prix d'Amérique.
Av
Claes Freidenvall
Earl Simon tog sin tredje raka seger på franska landsorten igår. Foto: Gerard Forni
Earl Simon tog sin tredje raka seger på franska landsorten igår. Foto: Gerard Forni

– Jag var inte själv på plats eftersom jag var upptagen med tävlingar på annat håll, men hästen såg verkligen fin ut och han känns väldigt bra för dagen, säger Jarmo Niskanen.

Earl Simon hade lekstuga igår i Chartres.

Svenskägde Earl Simon (e. Prodigious-Tindrana) inledde utan rygg, men 1.400 kvar körde Franck Ouvrie till täten och därifrån var det spel mot ett mål.

Mitt i sista sväng skruvade Franck Ouvrie upp farten och över upploppet joggade Stall Skyttens Earl Simon till seger på 1.14,6/2.825 meter efter ha avslutat sista kilometern på 1.12 med mycket luft under vingarna. Vinsten var värd 16.200 euro.

– Jag har valt att matcha honom mot relativt enkelt motstånd och har haft möjlighet att göra det eftersom Earl Simon inte varit bland de tre i Grupp-lopp under året. Det har varit väldigt lämpliga uppgifter för Earl Simon, fortsätter Niskanen.

Efter Criterium des 5 ans – där Earl Simon slutade sexa – har han vunnit tre raka; Prix de l’Avenir (€26.000) i Le Croisé-Laroche, Prix Credit Mutuel (€24.000) i Chartres och gårdagens Prix Pmu Geant A Luce (€36.000) i Chartres.

– Earl Simon kommer inte gå ut i första B-loppet (Prix de Bretagne, reds. anm.) på söndag, utan jag siktar istället på finalen i Le Trot Open des Regions des 5 ans även om hästen står med 50 meters tillägg där, säger Jarmo.

Final sedan Prix Tenor de Baune

Finalen i Le Trot Open des Regions des 5 ans (€80.000) för femåringar avgörs söndagen den 1 december på Vincennes.

– Det troliga är att vi står över det andra B-loppet (Prix du Bourbonnais, reds. anm.) också den 8 december och satsar på att starta Earl Simon i Prix Tenor de Baune, deklarerar Niskanen.

Femåringsloppet Prix Tenor de Baune (€100.000) avgörs den 22 december på Vincennes och seger i det loppet ger en fribiljett till Prix d’Amérique nästa år.

Who’s Who blir ensam svensk i Prix de Bretagne?