Fokustema
Italien
Läs senare

Gocciadoro dominerade Orsi Mangelli

Etta, tvåa, trea, fyra.
Alessandro Gocciadoros dominans var total i årets upplaga av Gran Premio Orsi Mangelli (€363.000) där han själv vann finalen bakom Axl Rose (e. Love You).
Av
Emil Persson
Axl Rose höll ifrån sig stallkamraten Amon You Sm i finalen av Gran Premio Orsi Mangelli. Foto: Gerard Forni
Axl Rose höll ifrån sig stallkamraten Amon You Sm i finalen av Gran Premio Orsi Mangelli. Foto: Gerard Forni

I försöket hade Axl Rose (e. Love You) fått sträcka vapen mot smygkörda stallkamraten Amon You Sm (e. Love You). Antonio Greppi verkade vara helt inne på att just att ta rygg på Axl Rose var hans chans att vinna loppet med den sistnämnda som enkelt tog ledningen, men släppte till Axl Rose efter 500 meter.

Runt omkring fanns stallets övriga hästar. Örjan Kihlström-körda Aramis Ek (e. Nad Al Sheba) synte som trea invändigt och försöksvinnaren Juan Bros (e. Muscle Mass) fick vandra utvändigt ledaren.

Det upplägget blev för tufft för den sistnämnda varpå Amon You Sm fick chansen in mot upploppet. Hästen tog på Axl Rose hela vägen in till linjen, men med knapp marginal svarade Axl Rose när det såg ut att stå och väga.

Segertiden blev nya löpningsrekordet 1.11,3a/1.600 meter och förstapriset uppgick till 113.390 euro.

Kihlströms Aramis Ek tog max som trea längs sargen och in som fyra spurtade Ares Caf (e. Ideale Luis) i lag med Antonio di Nardo. Bakom Gocciadoros fyra topphästar räknades Jeroen Engwerda-tränade Velten Von Flevo (e. Ganymede) in som femma efter en invändig löpning.

Axl Rose är uppfödd av svenskduon Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och Love You-sonen är en riktig fullträff för dem. Efter att han vunnit motsvarigheten till den italienska Uppfödningslöpningen som tvååring har han räknat hem trippla Grupp I-triumfer som treåring i form av Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli och Gran Premio Marangoni samt slutat trea i Breeders Course-finalen under Elitloppshelgen.
Den enda noterbara förlusten kommer från Derbyfinalen där han galopperade i ledningen 800 meter före mål.

Efter fredagens framgångar har Axl Rose tjänat över 500.000 euro. För Alessandro Gocciadoro var det andra gången han vann Orsi Mangelli då han även räknade hem 2017 års upplaga med Vitruvio.

Bondo-tränat i Orsi Mangelli Filly

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Har tappat runt 150–200 kilo”

Montéstjärnan Ladyofthelake skulle ha startat i ett sulkylopp på Vincennes förra veckan, men ströks på grund av att stoet inte var i skick att starta.
Av
Pär Gustafsson
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake (e. Offshore Dream) vann Frankrike-debuten strax innan jul och följde upp med ett femtepris i slutet av december. Förra torsdagen var tanken att Lise-Lotte Nyströms häst skulle testa ett sulkylopp på Vincennes med Pierre Nyström i sulkyn.
– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna (Erixon red.anm.) ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. ”Lady” fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lise-Lotte Nyström till Ekuriren.

Enligt tidningen har Ladyofthelake varit uppstallad hos en proffstränare i Bordeaux.
– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om ”Lady” dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, berättar Sundbyholmtränaren.

Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär

Ekuriren skriver att miljonärskan flyttats till Björn Goops stall i Normandie.
– ”Lady” är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här.

Vunnit 26 lopp

Ladyofthelake har totalt startat 127 gånger (26-13-17) och tjänat över 1,9 miljoner kronor. Hennes främsta merit är segerm i finalen av Åby Nordic Monté Trophy 2019 där hon belönades med 300.000 kronor.

Ladyofthelake drottning på Sundbyholm