Fokustema
Tränarintervjuer
Läs senare

Gocciadoro: ”Håller ledningen”

Alessandro Gocciadoro startar inte mindre än 21 hästar under Elitloppshelgen. Här kan du i sedvanlig stil ta del av hans tankar inför samtliga starter på svensk mark!
Av
Emil Persson
Denver Gio är en av Alessandro Gocciadoros två Elitloppshästar. Foto: Terhi Piispa-Helisten
Denver Gio är en av Alessandro Gocciadoros två Elitloppshästar. Foto: Terhi Piispa-Helisten

Halmstad 20 maj

– First Kiss Bi (lopp 3) tycker jag gjorde ett bra lopp i Örebro. Hon hade kommit till Sverige bara ett fåtal dagar före loppet och jag tror det påverkade henne att ha den långa resan i benen. Sista 150 meterna blev hon helt enkelt trött, men jag förväntar mig att hon är mycket bättre nu. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Life Itself (lopp 6) kom till oss i februari efter att varit hemma hos ägarna sedan hon anslöt till italiensk mark. Hon har tränats upp från noll, tagit steg framåt hela tiden och gått ett banjob efter 1.14/1.600 meter inför detta. Det löste hon utan att hon pressades, hon travade väldigt bra och var kraftfull. Istället för att ge henne ett banjobb till så har vi valt att plocka ut henne i lopp och även om hon säkert kan göra en bra insats så tror jag hon behöver det här loppet för att komma upp i rätt kondition. Att det blir jänkarvagn är redan bestämt och sedan blir det troligtvis barfota och öppet huvudlag, men vi tar definitivt beslut under tävlingsdagen, säger Alessandro Gocciadoro.

Solvalla fredag 24 maj

– Diva Ek (lopp 2) är en otrolig häst och jag är övertygad om att hon kommer få en fantastisk säsong i Sverige. Den här hästen är mycket bättre än den kategori hon tillhör i nuläget. Den prestationen hon stod för i Neapel senast var jättebra, ja till och med bättre än vad jag hade förväntat mig. Hästen kom till Sverige redan för en månad sedan, har acklimatiserat sig och tränat bra. Jag är trygg vid att hon kommer leverera en stark prestation här. Det blir barfota, jänkarvagn och öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

– Evandro Degli Dei (lopp 6) förväntar jag mig kommer vara bättre nu än vad han var på Jägersro. Han fick ett tufft förstavarv, blev lite trött till slut och galopperade, men det berodde även på att jag behöver göra en del utrustningsändringar på honom för att han ska fungera som bäst. Hästen behöver tävla med checkrem som vi ska sätta på nu och sedan kan det bli någon ändring på huvudlaget. Jag tar beslut efter värmningen. Startspåret är inte det bästa, men jag föredrar faktiskt att börja i andra ledet just nu för då kan han spara kraft till slutvarvet. Det blir barfota och jänkarvgn på nytt, säger Alessandro Gocciadoro.

– Destiny Effe (lopp 7) var kraftigt missgynnad av de omstarter som blev senast. Hon lade bort alldeles för mycket kraft före loppet så jag tycker man kan glömma den starten. Hästen har tränat på bra efteråt, det finns inget som tyder på att hon tag skada av hur det blev den dagen och även om hon fick ett dåligt startspår här så tror jag att hon kommer prestera på en hög nivå. Sedan vad det blir för placering får vi helt enkelt se. Det blir barfota, jänkarvagn och öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Solvalla lördag 25 maj

– Diamond Truppo (lopp 1) gjorde en fantastisk insats i försöket till Lotterian, men kom aldrig riktigt till i finalen. Hästen kan öppna snabbt och även om han fick spår en bit ut här så tror jag att han kan ta sig till finalen. Jag tycker hästen är komplett och dt var trots allt en väldigt bra häst han fick gå utvändigt om på Färjestad i högt tempo. Det blir barfota och jänkarvagn, men jag avvaktar med besked kring huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

– Colibri Jet (lopp 2) är äntligen tillbaka i bästa tänkbara form. Han vann väldigt enkelt på 1.09,8 senast i Neapel vilket är en riktigt snabb tid på den banan. Han har hamnat i det tuffaste heatet, men spår ett är mycket passande och jag tycker att han ska ha god chans att ta sig till finalen. Jag gör ett försök att hålla upp innerspåret då han är rask iväg, men vet inte om vi kan lyckas. Det blir helstängt huvudlag, jänkarvagn och förmodligen barfota runt om direkt, säger Alessandro Gocciadoro.

Always Ek (lopp 3) är en väldigt bra häst som vann Consolation av Lotterian enkelt i senaste starten och som dessförinnan blev generad till galopp i försöket. Jag håller den här hästen högt, men han har inte fått visa hur bra han är i två tidigare försök på svensk mark så jag hoppas det kan vända nu. Hästen är i toppform och ska slåss om segern. Det blir garanterat jänkarvagn och helstängt huvudlag, men sedan får jag avvakta och se om det blir barfota fram eller runt om direkt i försöket, säger Alessandro Gocciadoro.

Zeudi Amg (lopp 5) fick ta det lugnt i vinter och har nu gjort en start efter uppehållet. Då vann hon i Neapel och var faktiskt bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag trodde inte att hon skulle vara så pass redo direkt och med tanke på det känner jag optimism och tror hon kan få ännu en toppsäsong på nordisk mark. Startspåret blev tråkigt, men hon är allround och går från alla positioner så jag tror på min häst. Det blir barfota, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciaodoro.

Eolo Wise L. (lopp 6) tycker jag är en fantastisk häst för denna klass. Han blir bättre för varje lopp han gör och det var starkt att vinna så enkelt i Flnland som han gjorde med tanke på att han hade fått en lång resa från Italien ganska tätt inpå det loppet. Jag tror att han är ännu bättre denna gång, men kan inte bedöma motståndet i det här skedet. Det blir skor på nytt, jänkarvagn och öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Dany Capar (lopp 11) gillar jag väldigt mycket. Hästen har vuxit upp och mognat på kort tid och jag tror att han kommer få en riktigt fin säsong i Sverige. Det är en smart och lätthanterlig häst som öppnar riktigt snabbt och jag kommer att köra honom i ledningen här. Hästen har tränat bra efter senaste segern och kan vara ännu bättre nu då han fått acklimatisera sig och inte har en långresa bakom sig så tätt inpå. Det blir barfota, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Celiaz (lopp 11) hade ingen lycka med sig i Frankrike, men stod för en väldigt stark comback på Åby. Det är inga problem för henne att inleda i andra ledet då det är en stark häst som klarar av alla olika typer av löpningsupplägg. Hästen har tränat på fint efter Åbyloppet och det blir barfota, öppet huvudlag samt jänkarvagn på nytt, säger Alessandro Gocciadoro.

Eli Jet (lopp 13) gjorde en utmärkt prestation i comebacken i förra veckan. Hon var faktiskt bättre än vad jag hade förväntat mig och känns mer komplett nu. Hon har mognat psykiskt och tuffat till sig mentalt. Jag tror på en ny bra prestation här och räknar med att hon strider om segern utifrån hur hon gick i comebacken. Det blir barfota, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Solvalla söndag 26 maj

Vaprio (lopp 3) är titelförsvarare och jag tror att han är i lika bra form i år som han var ifjol. Hästen hade ingen bra vinter i Frankrike, men fick en paus efter hemkomsten och svarade för en bra comeback i ett Grupp III-lopp för sulky i Milano. Jag tror han går framåt ytterligare med det loppet i kroppen och tillsammans med Eric Raffin kommer han nog sälja sig dyrt i striden om att behålla kungakronan. Det blir barfota och helstängt huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

– Filadonna (lopp 4) är en otrolig häst. När jag sitter bakom henne så känns det verkligen speciellt och det känns som att hon aldrig ska sluta springa. Man ska tänka på att det var ett comebacklopp senast på Jägersro och jag blir inte alls förvånad om hon är ännu bättre denna gång. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

– Unica S.L.M. (lopp 4) tar steg framåt hela tiden. Hon mår bra av att tävla på regelbundet och kommer till start med hundraprocentig form. Hästen är mycket snabb från start och jag tror ingen kan ta sig förbi henne av egen kraft. Det blir barfota fram, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Denver Gio (lopp 6) kändes helt otrolig i försöksloppet till Lotterian. Han gick i mål med mängder av krafter sparade och hade kunnat springa mycket fortare om jag hade velat. Jag vet faktiskt inte vad som hände i finalen. Hästen öppnade inte alls så fort som han brukar göra och efter loppet var han inte alls trött. Hästen har tränat perfekt efteråt, har tagit stora steg till denna säsong och tävlar på en helt annan nivå nu. Startspåret blev dessutom utmärkt. Hästen är väldigt startsnabb och jag tror att han håller ledningen enkelt härifrån. Det blir barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Bengurion Jet (lopp 7) fick en trampskada i provstarten på Åby. Med tanke på det gjorde han det bra som sprang under 1.11 hela vägen. Det problemet är ur världen, hästen har tränat starkt och jag kommer åka ut med en god känsla kring vilken nivå min häst ska kunna prestera på för han känns som sagt riktigt fin i träningen. Det blir helstängt huvudlag för att hålla honom mer koncentrerad och så blir det barfota runt om samt jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

East Asia (lopp 8) var den stora utmanaren till Expo Wise As ifjol, men då var hon inte i min träning. Hon kom hit till oss för ett par månader sedan, har tränat riktigt bra och känns framförallt starkt. Jag får helt rätt känsla när jag sitter bakom henne, men tyvärr hamnade hon klämd mellan hästar i ett känsligt skede i Neapel, gillade inte det och slog på en galopp. Jag tror att bankroppen och underlaget på Solvalla kommer falla henne helt i smaken och jag är optimistisk kring hennes möjlighet i det här loppet. Det blir öppet huvudlag samt jänkarvagn, men jag bestämmer balansen efter värmningen, säger Alessandro Gocciadoro.

Fellow Wise As (lopp 9) vann sitt försökslopp väldigt enkelt på Solvalla. Jag har alltid gillat den här hästen och det har egentligen inte funnits någon anledning att tro att han ska stå efter någon annan treåring i min kull, men resultaten har inte alltid blivit som vi önskat. Med tanke på hur han presterade senast måste jag tro på honom igen även om motståndet är tufft. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

First Of Mind (lopp 9) har äntligen börjat växa in i sin kropp och då har också resultaten kommit. Nu är han på väg att utvecklas och bli den häst jag hade trott att han skulle kunna bli. Jag skiftade från vanlig vagn till jänkarvagn senast igen och det fungerade bra så jag fortsätter med den vagnstypen och kör även med skor runt om samt öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

– Expo Wise As (lopp 10) fick alla se på Vermo är tillbaka med besked efter galoppen i årsdebuten. Hästen kändes precis så bra som jag hade hoppats, klarade av att inleda i andra ledet så det oroar mig inte nu när han fick det på nytt. Hästen har tränat jättebra efter det loppet och jag är alltid optimistisk när jag sitter bakom den här hästen. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

– Dana Ek (lopp 12) svarade för en bra comeback i Örebro. Hon gick i mål med sparade krafter och kan vara ännu vassare nu med lopp i kroppen. Hon är väldigt snabb från start och trots spår sju så tror jag det finns viss möjlighet för henne att nå hela vägen till ledningen. Hästen har tränat på bra efter senaste starten och jag gör inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Tipsintervjuer för fri publicering.